Τετάρτη 25 Μαρτίου 2015

ΗΛΕΙΑ Κορυφώνονται οι εκδηλώσεις για την εθνική επέτειο της 25ης Μαρτίου 1821 ΠΥΡΓΟΣ - ΑΜΑΛΙΑΔΑ - ΛΕΧΑΙΝΑ

Με τη μεγάλη παρέλαση της μαθητιώσας νεολαίας, των ενόπλων δυνάμεων και των σωμάτων ασφαλείας, κορυφώνονται σήμερα οι εκδηλώσεις για τον εορτασμό της Εθνικής Επετείου της 25ηςΜαρτίου 1821, στην Ηλεία. Επίκεντρο θα είναι η πρωτεύουσα του Νομού, ο Πύργος, όπου θα παραβρεθεί και ο εκπρόσωπος του Πρωθυπουργού και της Κυβέρνησης, ο Γεν. Γραμματέας Βιομηχανίας του Υπουργείου Παραγωγικής Ανασυγκρότησης Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιάννης Τόλιος.
Η αρχιερατική Θεία Λειτουργία και Δοξολογία θα τελεστεί στις 10:00 το πρωί στον Ιερό Ναό Αγίου Αθανασίου Πύργου (σ.σ στον Ιερό Ναό Αγίου Νικολάου βρίσκονται σε εξέλιξη οι εργασίες αναστύλωσης), Χοροστατούντος του Μητροπολίτη Ηλείας κ.κ Γερμανού, ενώ τον πανηγυρικό της ημέρας θα εκφωνήσει ο προϊστάμενος της Διεύθυνσης Μεταφορών και Επικοινωνιών της Π.Ε Ηλείας, Αριστείδης Αθανασακόπουλος. Θα ακολουθήσει, στις 10:30 π.μ, επιμνημόσυνη δέηση στο Μνημείο Ηρώων, κατάθεση στεφάνων, τήρηση ενός λεπτού σιγής και ανάκρουση τουΕθνικού Ύμνου. Στο Λάτσειο Δημοτικό Μέγαρο Πύργου, ο Δήμαρχος Πύργου Γαβρίλης Λιατσής θα παραθέσει δεξίωση (στις 10:45 π.μ) προς τιμή των Αρχών ενώ στις 11:30 το πρωί, στην οδό Μανωλοπούλου, θα ξεκινήσει η μεγάλη παρέλαση.
Μετά την παρέλαση, το Λύκειο Ελληνίδων του Πύργου και λοιποί σύλλογοι θα παρουσιάσουν εθνικούς χορούς στην κεντρική πλατεία του Πύργου. Επίσης, το απόγευμα της ίδιας ημέρας, στις 7:00 μ.μ, στο Δημοτικό Θέατρο «Απόλλων», ο Λαογραφικός Όμιλος Πύργου «Ηλείων Παράδοσις» θα πραγματοποιήσει εκδήλωση για την Εθνική Επέτειο, αφιερωμένη στο «Ηρωικό Σούλι»  με σχετική ομιλία  από τον ιστορικό - καθηγητή Παναγιώτη Φύττα και παρουσίαση παραδοσιακών χορών  από την περιοχή Σουλίου και άλλες περιοχές της χώρας από τις χορευτικές ομάδες του Ομίλου.                                                                                      
Στο Μνημείο Ηρώων
Εξάλλου, χθες το πρωί, οι σημαιοφόροι Δημοτικών Σχολείων, Γυμνασίων και Λυκείων της πόλης, κρατώντας το Εθνικό Σύμβολο στα χέρια τους, συγκεντρώθηκαν στο Μνημείο Ηρώων όπου πραγματοποιήθηκε η κατάθεση στεφάνων από τον Διευθυντή Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης ΗλείαςΒασίλη Δημητρέλλο και την Διευθύντρια Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ηλείας Ζωή Βουρλούμη.
Η λήξη της σεμνής τελετής έγινε με τήρηση ενός λεπτού σιγής και την ανάκρουση του Εθνικού Ύμνου.
Νάνσυ Σπυροπούλου
                                                                                
Κορυφώνονται σήμερα οι εκδηλώσεις 
Τιμή στους ήρωες του 1821 χθες το πρωί στο μνημείο του Άγνωστου στρατιώτη στην πλατεία Ηρώων στην Αμαλιάδα, από τα σχολεία Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, τους Προσκόπους και τους παιδικούς σταθμούς του δήμου Ήλιδας.
Η καθιερωμένη εκδήλωση πραγματοποιήθηκε λίγο μετά τις 11 το πρωί, παρουσία των στελεχών της εκπαίδευσης και των αρχών του τόπου.

Τα παιδιά
Η εκδήλωση ξεκίνησε με την απαγγελία ποιημάτων από τους μαθητές σχολείων και πιο συγκεκριμένα ο μαθητής Δημήτρης Λιβανάς από το 6ο δημοτικό σχολείο Αμαλιάδας απήγγειλε το ποίημα «Εις τον Ιερόν Λόχο» και ακολούθησε η απαγγελία του ποιήματος «Ελεύθεροι Πολιορκημένοι» από τα μαθήτρια Αγγελική Τσόπελα από το ίδιο σχολείο.
Τη σκυτάλη πήραν οι παιδικοί σταθμοί του δήμου Ήλιδας και απήγγειλαν ποιήματα για την 25ηΜαρτίου τα πιτσιρίκια Βασίλης Αδαμόπουλος, Αριστέα Μαραθιά και Νίκος Δούλος.
Η τελετή συνεχίστηκε με την κατάθεση στεφάνων. Αρχικά κατέθεσαν στεφάνι οι παιδικοί σταθμοί και εκ μέρους της Πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης στεφάνι κατέθεσαν μαθητές του 6ου δημοτικού σχολείου Αμαλιάδας. Εκ μέρους της Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης στεφάνι κατέθεσε το 1ο Λύκειο Αμαλιάδας και ακολούθησε κατάθεση από το Σώμα Ελλήνων Προσκόπων.
Στην τελετή παρευρέθηκαν ο πρωτοπρεσβύτερος π. Αλέξιος Αναγνωστόπουλος αντιδήμαρχος Ήλιδας και αναπληρωτής Δημάρχου Νώντας Παναγιωτόπουλος, ο αντιδήμαρχος Παναγιώτης Μαυρίκος, ο πρόεδρος της Σχολικής Επιτροπής Πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης Παντελής Δούλος και ο πρόεδρος της Σχολικής Επιτροπής Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης Γιάννης Αθανασόπουλος.

Η παρέλαση
Οι εκδηλώσεις για την επέτειο της 25ης Μαρτίου θα κορυφωθούν σήμερα με την καθιερωμένη μαθητική παρέλαση. Στις 10:30 το πρωί θα τελεστεί Δοξολογία στο Μητροπολιτικό Ναό Αγίου Αθανασίου και στις 10:45 θα ακολουθήσει επιμνημόσυνη δέηση στο μνημείο του Άγνωστου Στρατιώτη. Τον πανηγυρικό της ημέρας θα εκφωνήσει ο δικηγόρος κ. Ανδρέας Γκινάλας και θα ακολουθήσει κατάθεση στεφάνων από τις αρχές του τόπου.
Στις 11:30 το πρωί θα γίνει η παρέλαση στις οδούς Αρχαίας Ήλιδας και Ερμού με τη συμμετοχή των παιδικών σταθμών, των νηπιαγωγείων, των σχολείων Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, το Σώμα Ελλήνων Προσκόπων και το Σώμα Εθελοντών Σαμαρειτών, Διασωστών και Ναυαγοσωστών του περιφερειακού τμήματος Αμαλιάδας του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού.
Θα ακολουθήσει δεξίωση στο φουαγιέ του Λαζαράκειου Δημοτικού Μεγάρου και στις 12:40 θα παρουσιαστούν παραδοσιακοί χοροί στην πλατεία Αγίου Αθανασίου από τα χορευτικά τμήματα του δήμου Ήλιδας και τις ομάδες χορού των συλλόγων «Οι Ρίζες» και ο «Μωριάς». 
Μαρία Καραμπάτση
Τίμησαν τους ήρωες του 1821! 
Με λίγα κλαδιά δάφνης πλεγμένα σε στεφάνια τίμησαν χθες οι μαθητές των σχολείων των Λεχαινών την μνήμη των γενναίων αγωνιστών της Επανάστασης του 1821. Οι εκδηλώσεις έκλεισαν με την τήρηση ενός λεπτού σιγής, ενώ στη συνέχεια όλοι οι μαθητές των Λεχαινών, μαζί με τους εκπαιδευτικούς τους και τους εκπροσώπους της Τοπικής και Δημοτικής Αρχής, έψαλαν τον Εθνικό Ύμνο.
Πρώτοι – πρώτοι στεφάνι κατέθεσαν οι μικροί μαθητές του Παιδικού Σταθμού Λεχαινών για να τους ακολουθήσουν οι μαθητές των Νηπιαγωγείων, των Δημοτικών Σχολείων, του Ειδικού Σχολείου, του Γυμνασίου, του Λυκείου και του ΕΠΑΛ Λεχαινών. Οι μαθητές «συνόδευαν» την στεφάνωση του μνημείου των Ηρώων με ποιήματα, απαγγέλλοντας τα με καθαρές και δυνατές φωνές, αποσπώντας το θερμότερο χειροκρότημα όλων των συμμαθητών τους.
Στην λιτή εκδήλωση στα Λεχαινά παρευρέθηκαν μεταξύ άλλων ο αναπληρωτής δήμαρχος Ανδραβίδας – Κυλλήνης κ. Διονύσιος Μάλλιαρης, ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου κ. Νίκος Σοφιανόπουλος, ο αντιδήμαρχος κ. Ανδρέας Μίγκος, ο πρόεδρος της Δημοτικής Κοινότητας Λεχαινών κ. Γιώργος Γαλάτης, ο Σχολικός Σύμβουλος κ. Ανδρέας Καρατζάς, δημοτικό και τοπικοί σύμβουλοι κ.α.

Σ.Π.

http://www.patrisnews.com/nea-enimerosi/ileia/koryfonontai-oi-ekdiloseis-gia-tin-ethniki-epeteio-tis-25is-martioy-1821