Τετάρτη 25 Μαρτίου 2015

Πύργος: Κορυφώνονται οι εκδηλώσεις για την 25η Μαρτίου

Κατέθεσαν στεφάνια σήμερα οι προϊστάμενοι εκπαίδευσης του νομού

Του Γιάννη Σπυρούνη
Με την καθιερωμένη παρέλαση στις 11.30 το πρωί, στην οδό Μανωλοπούλου, κορυφώνονται αύριο στον Πύργο, με την δέουσα λαμπρότητα, οι εκδηλώσεις για τον φετινό εορτασμό της Εθνικής Επετείου της 25ης Μαρτίου, που ξεκίνησαν από σήμερα το πρωί με την κατάθεση στεφάνων από τις Διευθύνσεις Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ηλείας και τους μαθητές σχολείων του Πύργου, στο Μνημείο Ηρώων.
stefania2
Σήμερα στις 11 το πρωί, παρουσία μαθητών δημοτικών, γυμνασίων και λυκείων, απέτιναν φόρο τιμής στους ήρωες της Επανάστασης του 1821, καταθέτοντας στεφάνια στο μνημείο Ηρώων, ο Διευθυντής Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Βασίλης Δημητρέλλος και εν συνεχεία η Διευθύντρια της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ζωή Βουρλούμη. Και οι δυο τους μεταφέροντας το μήνυμα του εορτασμού της 25ης Μαρτίου τόνισαν ότι αποτελεί για όλους τους Έλληνες ημέρα εθνικής μνήμης και απότισης φόρου τιμής σε όλους εκείνους που με ηρωισμό και αυταπάρνηση έδωσαν τον υπέρτατο αγώνα για την ελευθερία και την εθνική ανεξαρτησία της χώρας μας. Επισήμαναν ακόμα ότι παρά τις δύσκολες συνθήκες που βιώνουμε, παραμένει υψηλό το φρόνημα του λαού μας και ο αγώνας των ηρώων μας, οδηγός για τις νεότερες γενιές.
stefania3
Όπως είπε η κα Βουρλούμη «η 25η Μαρτίου είναι ένα ορόσημο για την ιστορία του Ελληνικού Έθνους. Αλλά όχι μόνο. Είναι ένα γεγονός η επανάσταση του λαού, ο οποίος αναδείχθηκε μέσα από την επανάσταση αυτή . Ένα γεγονός που επηρέασε την Ευρώπη, αλλά επηρεάστηκε επίσης από την Ευρώπη, το Διαφωτισμό και όλες τις ιδέες της άνοιξης του Διαφωτισμού. Σήμερα με τον εορτασμό αυτό, ουσιαστικά είναι μια υπόμνηση του αγώνα των ανθρώπων οι οποίοι καταπιεσμένοι από τις αυτοκρατορίες και την απαράδεκτη και απάνθρωπη συμπεριφορά των κατακτητών αλλά και της καθεστηκυίας τάξης της εποχής, σήμερα ερχόμαστε να θυμηθούμε αυτό ακριβώς το γεγονός που μας φέρνει στη μνήμη γεγονότα που συνδέονται πραγματικά με τη σημερινή εποχή. Και σήμερα, ο Έλληνας μαθητής, ο Έλληνας πολίτης θα πρέπει να ξανασκεφτεί την εθνική κυριαρχία, την λαϊκή κυριαρχία και την έννοια του λαού, αυτό δηλαδή που δημιουργήθηκε μέσα από την Επανάσταση του 1821». Από την πλευρά του ο κ. Δημητρέλος ανέφερε ότι «τιμούμε την 200η παρά έξι επέτειο της Εθνικής μας παλιγγενεσίας. Μιας παλιγγενεσίας όπου το μήνυμα των αγωνιστών του 1821, καθίσταται σήμερα όσο ποτέ άλλοτε επίκαιρο, για δημοκρατία, ανεξαρτησία, αξιοπρέπεια, λαϊκή κυριαρχία».
stefania4
Το πρόγραμμα του εορτασμού της 25ης Μαρτίου
Αύριο στις 7 π.μ. οι καμπάνες όλων των εκκλησιών θα σημάνουν χαρμόσυνα. Στις 8 π.μ. θα γίνει η έπαρση της  σημαίας στο μνημείο των Ηρώων με συμμετοχή τιμητικού  στρατιωτικού αγήματος και της φιλαρμονικής Πύργου «ΑΠΟΛΛΩΝ».
Στις 10 π.μ. θα ξεκινήσει η Επίσημη  Δοξολογία  χοροστατούντος του Σεβασμιότατου Μητροπολίτη Ηλείας κ.κ. Γερμανού. Μετά τη δοξολογία θα εκφωνηθεί ο πανηγυρικός της ημέρας  εντός του Ιερού  Ναού από τον Προϊστάμενο της Διεύθυνσης Μεταφορών και Επικοινωνιών της ΠΕ Ηλείας Άρη Αθανασακόπουλο.
Στις 10.30 π.μ. θα τελεστεί επιμνημόσυνη  δέηση στο μνημείο των Ηρώων και  κατάθεση στεφάνων από τον Εκπρόσωπο του Πρωθυπουργού και της Κυβέρνησης, τον Ηλείο, γενικό γραμματέα Βιομηχανίας Γιάννη Τόλιο, τον Αντιπεριφερειάρχη Ηλείας , τον Ανώτερο Διοικητή Φρουράς Ηλείας, το Δήμαρχο Πύργου, τον Πρόεδρο Παραρτήματος Ένωσης  Αποστράτων Αξιωματικών, τον Πρόεδρο Ένωσης αναπήρων και θυμάτων πολέμου,  τον Πρόεδρο Συνδέσμου Εφέδρων Αξιωματικών, τον Εκπρόσωπο Αγωνιστών της Εθνικής Αντίστασης, τους Εκπροσώπους Προσκόπων και Οδηγών με στολή, τους Προέδρους   Σωματείων και Συλλόγων.
Στις 10.45 π.μ. ο δήμαρχος Πύργου θα παραθέσει δεξίωση στο Λάτσειο Δημοτικό Μέγαρο  προς τιμήν των Αρχών.
Στις 11.30 π.μ. στην οδό Μανωλοπούλου θα πραγματοποιηθεί κοινή παρέλαση αναπήρων πολέμου, μαθητών, σπουδαστών, προσκόπων, οδηγών, τμήματος του Ε.Ε.Σ., του Λυκείου των Ελληνίδων, Λαογραφικών  Ομίλων, Σωματείων, Συλλόγων και τμημάτων των Ενόπλων Δυνάμεων (ΣΕΤΤΗΛ – 117 Π.Μ.). Μετά την παρέλαση, το Λύκειο των Ελληνίδων Πύργου  και  λοιποί σύλλογοι της περιοχής θα παρουσιάσουν εθνικούς  και παραδοσιακούς χορούς στην κεντρική πλατεία Πύργου.
Στις 6 μ.μ. θα γίνει υποστολή της σημαίας και στις 7 μ.μ. στο δημοτικό θέατρο Πύργου «ΑΠΟΛΛΩΝ» ο λαογραφικός   όμιλος Πύργου «Ηλείων Παράδοσις» θα πραγματοποιήσει εκδήλωση για την Εθνική Επέτειο της 25ης Μαρτίου 1821, αφιερωμένη  στο ηρωικό Σούλι  με σχετική ομιλία από τον ιστορικό - καθηγητή Παναγιώτη Φύττα και παρουσίαση παραδοσιακών χορών από την περιοχή Σουλίου και άλλες περιοχές της χώρας από τις χορευτικές ομάδες του Ομίλου.                                                                                     

Πηγή

ilialive.gr