Τρίτη 3 Φεβρουαρίου 2015

FT: Η ΕΚΤ “προβάλλει αντίσταση” στον Βαρουφάκη

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα απορρίπτει ένα συστατικό στοιχείο-κλειδί του σχεδίου της νέας κυβέρνησης της Ελλάδας για την αντιμετώπιση της κρίσης, γεγονός το οποίο ενδέχεται να σημάνει πως η Αθήνα δεν θα έχει καμιά πηγή εξωτερικής χρηματοδότησης όταν λήξει το τρέχον πρόγραμμα στήριξης στο τέλος του μήνα, υποστηρίζει δημοσίευμα της εφημερίδας Financial Times που είναι το πρώτο θέμα στην ηλεκτρονική έκδοση της την τελευταία ώρα.
Ο υπουργός Οικονομικών της Ελλάδας Γιάνης Βαρουφάκης είχε προτείνει να επιτραπεί στην Αθήνα να αυξήσει κατά 10 δισεκ. ευρώ τα βραχυπρόθεσμα έντοκα γραμμάτια του ελληνικού δημοσίου που εκδίδει, ως μια «μεταβατική μορφή χρηματοδότησης» για τους επόμενους τρεις μήνες, ώσπου να συμφωνηθεί ένα νέο πρόγραμμα ανάμεσα στη χώρα και τους Ευρωπαίους εταίρους της, αναφέρει το δημοσίευμα.
Όμως η ΕΚΤ εμφανίζεται απρόθυμη να εγκρίνει την έκδοση χρέους και να αυξήσει το όριο των €15 δισεκ. κατά €10 δισεκ., όπως ζητεί ο Γ. Βαρουφάκης, σύμφωνα με δύο αξιωματούχους ενήμερους για τις διαβουλεύσεις. «Το ελληνικό σχέδιο βασίζεται εξ ολοκλήρου στην ΕΚΤ», επισήμανε ένας αξιωματούχος της ευρωζώνης και πρόσθεσε ότι «η ΕΚΤ θα παίξει σκληρά το παιγνίδι».
Ο ηγέτης του AfD Μπερντ Λούκε υποστηρίζει ότι οι ελληνικές προτάσεις δεν αφορούν τίποτε άλλο παρά ένα «συγκαλυμμένο “κούρεμα”» χρέους
Η πρόταση της κυβέρνησης της Ελλάδας να ανταλλαγεί το εξωτερικό χρέος της με ομόλογα συνδεδεμένα με τον ρυθμό ανάπτυξης της οικονομίας της αποτελεί μια συγκαλυμμένη μορφή διαγραφής χρέους, υποστήριξε σήμερα ο επικεφαλής του ευρωσκεπτικιστικού κόμματος Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD) Μπερντ Λούκε κατά τη διάρκεια μιας συνέντευξης που παραχώρησε στο πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς.
«Χρησιμοποιούν πολλές και διάφορες λέξεις για να προσπαθήσουν να αποκρύψουν την αλήθεια, αλλά αυτή η αναδιάρθρωση χρέους, όπως κάθε άλλο είδος μετατροπής του χρέους ή επιμήκυνσης της ωρίμασής του, μειώνει την αξία του χρέους, επομένως είναι μια μορφή διαγραφής χρέους», επέμεινε ο Λούκε.
«Αυτό το οποίο προτείνει ο υπουργός Οικονομικών [σ.σ. της Ελλάδας Γιάνης Βαρουφάκης] δεν είναι τίποτε περισσότερο από ένα μεταμφιεσμένο κούρεμα» του χρέους, συνέχισε ο καθηγητής οικονομικών.
«Προσπαθούν να το μασκαρέψουν ώστε να μη χρειάζεται να χρησιμοποιήσουν τη λέξη “κούρεμα”, αλλά από οικονομική σκοπιά είναι το ίδιο πράγμα», συνέχισε ο Λούκε. Ο ίδιος υποστήριξε πως η Ελλάδα δεν θα είναι σε θέση να αποπληρώσει το χρέος της ακόμη και εάν υπάρξει μια τέτοια συμφωνία διότι οι αναπτυξιακές προοπτικές της είναι περιορισμένες, επειδή παραμένει στην ευρωζώνη.
«Οι οικονομικές επιδόσεις της Ελλάδας δεν πρόκειται να ανακάμψουν και αυτό οφείλεται κυρίως στο ότι έχει το ευρώ. Ο ιδιωτικός της τομέας δεν μπορεί να γίνει ανταγωνιστικός όσο είναι αναγκασμένος να λειτουργεί με βάση ένα νόμισμα το οποίο είναι υπερτιμημένο», πρόσθεσε ο Λούκε.
Ο Λούκε ανέφερε ακόμη πως η ΕΕ πρέπει παρ’ όλ’ αυτά να συμφωνήσει σε μια απομείωση της ονομαστικής αξίας του ελληνικού χρέους διότι «τα χρήματα έχουν ήδη χαθεί ούτως ή άλλως», όπως υποστήριξε, αλλά αυτό, πρόσθεσε επαναλαμβάνοντας την πάγια θέση του κόμματός του, πρέπει να συνδεθεί με την έξοδο της χώρας από την ευρωζώνη.