Σάββατο 14 Φεβρουαρίου 2015

Ωραίο μου πλυντήριο...


falciani.jpg

Ο Ερβέ Φαλσιανί, πρώην υπάλληλος της HSBC αποκαλύπτει «Το Χρηματοκιβώτιο των Φοροφυγάδων» σε βιβλίο του που θα κυκλοφορήσει σε λίγες μέρες στην Ιταλία | REUTERS/Philippe Wojazer
Ηλεκτροσόκ στο παγκόσμιο πλουτοκρατικό πολιτικό-οικονομικό σύστημα προκαλούν οι μαζικές αποκαλύψεις για το σκάνδαλο #SwissLeaks με τους μεγαλοκαταθέτες της HSBC – ιδίως μετά την προαναγγελία της έκδοσης βιβλίου με τίτλο «Το Χρηματοκιβώτιο των Φοροφυγάδων», που θα κυκλοφορήσει σε λίγες μέρες στην Ιταλία με την υπογραφή του πρωταγωνιστή της υπόθεσης, του 44χρονου Ερβέ Φαλσιανί.
«Το Χρηματοκιβώτιο των Φοροφυγάδων», του Ερβέ Φαλσιανί
Κι αυτό γιατί, εκτός από τις πολιτικές βόμβες που περιέχει –όπως η ιστορία της χρησιμοποίησης της λίστας Λαγκάρντ, δηλαδή (μέρους) της «ελληνικής» λίστας Φαλσιανί, από τον Νικολά Σαρκοζί και την τότε υπουργό Οικονομικών της ΓαλλίαςΚριστίν Λαγκάρντ για να οδηγηθεί η Ελλάδα γονυπετής στα μνημόνια– και τους χιλιάδες επώνυμους φοροφυγάδες που «καίει», αυτό το άνευ προηγουμένου ξεμπρόστιασμα των πρακτικών της HSBC ανοίγει επιτέλους ένα παράθυρο για να δει όλος ο κόσμος τη μεγάλη εικόνα του διεθνούς χρηματοπιστωτικού συστήματος ως ενός τεράστιου πλυντηρίου για το ξέπλυμα τρισεκατομμυρίων, σε βάρος των κρατών και φυσικά των κοινωνιών.
Δεν πρέπει να ξεχνάμε άλλωστε ότι οι πάνω από 106.000 μεγαλοκαταθέτες που περιλαμβάνονται στις λίστες του #SwissLeaks συνεργάζονταν με μία μόνον ελβετική τράπεζα. Τι γίνεται με τις άλλες ελβετικές τράπεζες; Τι γίνεται με τους λοιπούς φορολογικούς παραδείσους, από το... φιλόξενο για τις πολυεθνικές Λουξεμβούργο του κ. Γιούνκερ, μέχρι τα «νησιά των θησαυρών» στη Μάγχη, την Καραϊβική και αλλού; Το συνολικό ποσό των χρημάτων που έχουν «παρκαριστεί» στα ανά τον κόσμο φορολογικά πλυντήρια ξεπερνά, σύμφωνα με τις αποκαλύψεις, τα 7 τρισεκατομμύρια δολάρια!
Ο... Αμαζόνιος των απόρρητων τραπεζικών δεδομένων της ελβετικής θυγατρικής τής HSBC, της μεγαλύτερης ευρωπαϊκής τράπεζας, που αξιολόγησε η Διεθνής Σύμπραξη Ερευνητών Δημοσιογράφων (ICIJ), ξεπερνά κάθε φαντασία.
Εκατοντάδες δημοσιογράφοι επεξεργάστηκαν περισσότερα από 35.000 έγγραφα, που αφορούν καταθέσεις τουλάχιστον 75 δισεκατομμυρίων ευρώ. Τις «διακριτικές» υπηρεσίες της τράπεζας αξιοποιούσαν όχι μόνο αθλητές, ηθοποιοί του Χόλιγουντ και «γαλαζοαίματοι», αλλά και πάσης φύσεως εγκληματίες: τα απόρρητα στοιχεία φωτογραφίζουν λαθρεμπόρους όπλων, διεφθαρμένους πολιτικούς, εμπόρους «ματωμένων» διαμαντιών, ακόμα και άτομα που χρηματοδότησαν τα τρομοκρατικά χτυπήματα της 11ης Σεπτεμβρίου στη Νέα Υόρκη.
Ομως ακόμη και αυτός ο ποταμός των στοιχείων δεν αποτελεί παρά την «κορυφή του παγόβουνου», όπως δήλωσε χαρακτηριστικά σε συνέντευξή του στη γαλλική εφημερίδα «Le Parisien» ο ίδιος ο Φαλσιανί. Ο πληροφοριοδότης, σε βάρος του οποίου η Ελβετία έχει εκδώσει διεθνές ένταλμα σύλληψης για... «βιομηχανική κατασκοπεία» (sic) και παραβίαση του τραπεζικού απορρήτου της, υπογραμμίζει πως οι δημοσιογράφοι της «Monde» και των 44 μεγάλων διεθνών ΜΜΕ που συνεργάστηκαν μαζί της δεν είχαν πρόσβαση παρά σε «ένα μέρος» των πληροφοριών που εκείνος διαβίβασε στο γαλλικό κράτος. «Υπάρχουν ακόμη καταγεγραμμένες πολλά εκατομμύρια συναλλαγές (σ.σ.: μεταξύ τραπεζών) στα έγγραφα που διαβίβασα. Οι αριθμοί αυτοί μπορούν να δώσουν μια ιδέα για το τι μπορεί να είναι κάτω από την επιφάνεια. (...) Η φορολογική διοίκηση (σ.σ. της Γαλλίας) έχει πολύ περισσότερες ακόμη»!
Οι πρόσφατες αποκαλύψεις δεν αποτελούν παρά την «κορυφή του παγόβουνου», όπως δήλωσε χαρακτηριστικά σε συνέντευξή του στη γαλλική εφημερίδα «Le Parisien» ο ίδιος ο Φαλσιανί
Σύμφωνα με τον Φαλσιανί, τον «εφιάλτη των τραπεζών», όπως τον αποκαλεί η «Monde», «είναι αδύνατον [αυτό το σύστημα φορολογικής απάτης] να μην αφορά τις μεγάλες γαλλικές τράπεζες... Μιλάμε για μια βιομηχανία».
Οταν ρωτήθηκε σχετικά με την αποτελεσματικότητα των νομοθεσιών κατά της φοροδιαφυγής που εφαρμόστηκαν στη Γαλλία μετά την υπόθεση με τους ελβετικούς λογαριασμούς του πρώην υπουργού Καϊζάκ, αλλά και στις ΗΠΑ, τόνισε με νόημα πως «οι κανονιστικές ρυθμίσεις αφορούν κυρίως τους ιδιώτες πελάτες που δηλώνουν έναν λογαριασμό στο όνομά τους. Αυτοί είναι οι μικροί, στον πάτο του καλαθιού. Το πάνω μέρος του καλαθιού χρησιμοποιεί εταιρείες που μερικές φορές δημιουργούνται με δόλιο τρόπο. (...) Κατ’ αναλογία, ασχολούμαστε και μιλάμε πολύ για την τρομοκρατία. Ομως αυτοί που κάνουν τους ανθρώπους να πεινάνε, οι αληθινοί τρομοκράτες, αυτοί που πλήττουν εκατοντάδες εκατομμύρια ανθρώπους, είναι ο κόσμος της οικονομίας!»