Σάββατο 14 Φεβρουαρίου 2015

Σε δείπνο με τους εκπροσώπους διαφορετικών θρησκευτικών κοινοτήτων Τουρκία: Τι είπε ο Νταβούτογλου για τις διώξεις των Ελλήνων από την Κωνσταντινούπολη το 1955

Ο Τούρκος πρωθυπουργός τόνισε τους δεσμούς που συνδέουν την εβραϊκή και την χριστιανική θρησκεία με τον ισλαμισμό - Κάλεσε την Αθήνα να συζητήσουν για τις «πληγές» των Σεπτεμβριανών

Την περίοδο των Σεπτεμβριανών καυτηρίασε ο πρωθυπουργός της Τουρκίας Αχμέτ Νταβούτογλου, σε δείπνο που παρέθεσε στους εκπροσώπους των θρησκευτικών κοινοτήτων στην Τουρκία, όπως μεταδίδει το πρακτορείο «Ανατολή».



Ο κ. Νταβούτογλου εξήρε την αρμονική συνύπαρξη των θρησκευτικών κοινοτήτων στην Τουρκία σήμερα, σημειώνοντας: «Βέβαια υπήρξαν και περίοδοι όπου σημειώθηκαν ρήξεις. Δεν είναι δυνατό να ξεχάσουμε τις πληγές των γεγονότων της 6ης και 7ης Σεπτεμβρίου». «Δεν είναι δυνατό να αποδεχτούμε τις εικόνες εκείνες των δρόμων της Κωνσταντινούπολης» πρόσθεσε και ανέφερε πως «κάθε φορά που πάω στην Αθήνα καλώ την ελληνική πλευρά, να διαχειριστούμε τις πληγές αυτές και να τις συζητήσουμε».

Ο κ. Νταβούτογλου σημείωσε, επίσης, ότι καλεί όλους «τους πολίτες, όποια και αν είναι η καταγωγή τους, που έφυγαν από την Τουρκία εξαιτίας των ρήξεων που βιώθηκαν το πρώτο μισό του 20ου αιώνα, να επιστρέψουν».

Σημείωσε ακόμα ότι ήδη έχουν γίνει πολλές νομικές ρυθμίσεις για τη διευκόλυνση των κοινωνικών σχέσεων και την προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς, με πιο σημαντική την επιστροφή των περιουσιακών στοιχείων των ευαγών ιδρυμάτων (βακουφίων).

«Μέχρι σήμερα έχουν επιστραφεί 365 ακίνητα σε μη μουσουλμανικά ευαγή ιδρύματα- και πολλά ακόμη βρίσκονται στη διαδικασία επιστροφής» είπε, σημειώνοντας ότι «συγκριτικά μιλώντας, σε καμία άλλη χώρα δεν έχει κάνει κάτι παρόμοιο» και πρόσθεσε ότι η κίνηση αυτή έγινε χωρίς να ζητηθούν ανταλλάγματα και αμοιβαιότητα από άλλες χώρες, γιατί «αυτή είναι η παράδοση στην Κωνσταντινούπολη».

Ο κ. Νταβούτογλου σχολίασε, τέλος, ότι δεν λειτουργεί κανένα τζαμί στη Θεσσαλονίκη. «Γιατί στη Θεσσαλονίκη, ενώ υπάρχει τζαμί ως αρχιτεκτόνημα, δε λειτουργεί;» αναρωτήθηκε και σημείωσε ότι «η εβραϊκή και η χριστιανική παράδοση είναι έντονα συνδεδεμένη με την ισλαμική». «Δεν πρέπει να ξεχνάμε πώς έχουν αναμειχθεί οι πολιτισμοί των Εβραίων και των Ρωμιών, αυτοί συνιστούν την ιστορία μας» είπε.
http://www.protothema.gr/world/article/450994/tourkia-ti-eipe-o-davoutoglou-gia-tis-dioxeis-ton-ellinon-apo-tin-konstadinoupoli-to-1955/