Σάββατο 31 Ιανουαρίου 2015

Γ. Βαρουφάκης: "Ανέφερα ότι δεν θα δεχτούμε να έχει συνέχεια είναι η αυτοτροφοδοτούμενη κρίση..." Ντάισελμπλουμ: Τα προβλήματα της ελληνικής οικονομίας δεν άλλαξαν εν μια νυκτί, τα μονομερή βήματα δεν οδηγούν πουθενά


«Με μια τριμερή επιτροπή ενταγμένη στο πρόγραμμα που έχουμε απορρίψει και που σύμφωνα με το ευρωπαϊκό κοινοβούλιο είναι σαθρά δομημένη επιτροπή, δεν έχουμε στόχο να συνεργαστούμε» τόνισε ο υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης, κατά τη διάρκεια της συνέντευξης που έδωσε με τον πρόεδρο του Eurogroup Γ. Ντάισελμπλουμ, έπειτα από τη συνάντησή τους στο υπουργείο Οικονομικών.

Ο κ. Βαρουφάκης επισήμανε ότι προτεραιότητα της κυβέρνησης είναι η προώθηση των μεταρρυθμίσεων που πρέπει να είναι βαθιές, χωρίς φόβο και πάθος και θα ενισχύσουν την ανταγωνιστικότητα.
 
«Ξεκινήσαμε μια πρώτη διαδικασία γνωριμίας μεταξύ μας, που είμαι σίγουρος θα αποτελέσει τη βάση για μια εποικοδομητική και αποτελεσματική συνεργασία, ακριβώς έτσι όπως απαιτεί το συμφέρον της Ελλάδας, το συμφέρον της Ευρωζώνης και το συμφέρον της Ε.Ε.» ανέφερε ο κ. Βαρουφάκης, και συμπλήρωσε ότι η συζήτηση έγινε σε εξαιρετικό κλίμα. 

Την ίδια ώρα, ο κ. Βαρουφάκης ανέφερε ότι συζητήθηκε μια σειρά ζητημάτων όσον αφορά τις διαδικασίες της Eυρωζώνης με ιδιαίτερη έμφαση στο μεγάλο ζήτημα που αφορά τη δημιουργία ενός κλίματος εμπιστοσύνης που θα οδηγήσει σε νέα συμφωνία εντός της Ευρωζώνης για μια Ελλάδα «που θα μπορεί να αναπνέει». 

«Από τη δική μου μεριά, αναφέρθηκα εκτενώς στις προτεραιότητες της Ελληνικής κυβέρνησης στον τομέα της οικονομικής πολιτικής και συγκεκριμένα, την αποφασιστικότητα με την οποία σκοπεύουμε να προχωρήσουμε τις μεταρρυθμίσεις οι οποίες είναι απαραίτητες για την ελαχιστοποίηση της προσοδοφορίας, που τόσο βάναυσα πλήττει πολλές δεκαετίες ακόμα και πριν τη δημιουργία της Ευρωζώνης, τη χώρα αυτή» είπε ο υπουργός Οικονομικών, και συνέχισε: «[Ανέφερα] Τις μεταρρυθμίσεις που πρέπει να είναι βαθιές, που πρέπει να γίνουν χωρίς φόβο και πάθος και οι οποίες θα αντικαταστήσουν την ανταγωνιστικότητα αυτής της χώρας. Αναφέρθηκα ακόμα στην εγγύηση που η κυβέρνηση μας προτίθεται να προσφέρει, κατ΄αρχάς στον ελληνικό λαό και σε δεύτερη φάση στους εταίρους μας, για ισοσκελισμένους προϋπολογισμούς με ένα μικρό πρωτογενές πλεόνασμα στο διηνεκές».   

Ο κ. Βαρουφάκης αποκάλυψε, ταυτόχρονα, ότι συζητήθηκε μια σειρά θεμάτων που αφορούν τον τρόπο με τον οποίο Ελλάδα και Ευρωζώνη θα πορευθούν τους επόμενους μήνες. «Τέλος, του κατέστησα γνωστό ότι το κράτος έχει συνέχεια αλλά αυτό που δεν θα δεχτούμε να έχει συνέχεια είναι η αυτοτροφοδοτούμενη κρίση αποπληθωρισμού και μη βιώσιμου χρέους» ανέφερε ο κ. Βαρουφάκης, ο οποίος ολοκλήρωσε τις δηλώσεις του ευχαριστώντας τον κ. Ντάισελμπλουμ για την επίσκεψή του στην Ελλάδα.

Από την πλευρά του, ο κ. Ντάισελμπλουμ είπε ότι σήμερα είχε αρκετές εποικοδομητικές συζητήσεις με μέλη της νέας ελληνικής κυβέρνησης. «Με την Ελλάδα να πλησιάζει τη λήξη του προγράμματος είχαμε σημαντικό λόγο να γνωριστούμε μεταξύ μας και να ξεκινήσουμε τη συνεργασία μας το συντομότερο δυνατό. Άρα λοιπόν είμαι ευγνώμων για αυτή τη συνάντηση» ανέφερε ο πρόεδρος του Eurogroup, και συμπλήρωσε: «Ο σκοπός της συνάντησής μου είναι διττός. Να ακούσω τις προθέσεις της νέας ελληνικής κυβέρνησης και να εξηγήσω τις απαιτήσεις των συμφωνιών μας ως μέλη της Ευρωζώνης. Έχουμε αμοιβαία συμφέροντα, η περεταίρω ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας εντός της Ευρωζώνης –και ήταν θετικό που άκουσα ότι αυτό αποτελεί φιλοδοξία της νέας κυβέρνησης. Και τα δύο μέλη θέλουμε η Ελλάδα να ανακτήσει την αξιοπιστία της το συντομότερο δυνατό, να ενισχυθεί η δημοσιονομική βιωσιμότητα και εξωτερική ανταγωνιστικότητα της Ελλάδας και να διασφαλιστεί η σταθερότητα του χρηματοπιστωτικού τομέα». 

Ο κ. Ντάισελμπλουμ υπενθύμισε ότι το 2012 το Eurogroup είπε ότι αναλαμβάνει τη δέσμευση να παρέχει επαρκή στήριξη στην Ελλάδα, καθ’ όλη τη διάρκεια του προγράμματος και μετά από αυτό: «Έως ότου η Ελλάδα ανακτήσει πρόσβαση στην αγορά, εφόσον η Ελλάδα συμμορφώνεται στις απαιτήσεις και τους στόχους… Είναι υπέρτατης σημασίας η παραμονή της Ελλάδας εντός πορείας ανάκαμψης. Αυτό βεβαίως προϋποθέτει μια δέσμευση για τη διαδικασία μεταρρυθμίσεων και τη δημοσιονομική βιωσιμότητα. Τα μονομερή βήματα δεν αποτελούν έναν δρόμο προόδου. Τα προβλήματα της ελληνικής οικονομίας δεν εξαφανίστηκαν ούτε άλλαξαν εν μια νυκτί, συνεχίζουν να υπάρχουν σημαντικές προκλήσεις για το μέλλον προκειμένου να υλοποιηθεί η βιώσιμη ανάπτυξη και να δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας». 

Ο πρόεδρος του Eurogroup τόνισε ότι συνειδητοποιεί ότι οι Έλληνες χρειάστηκε να υποστούν σκληρά μέτρα, ωστόσο έχει σημειωθεί σημαντική πρόοδος προς την επαναφορά της Ελλάδας εντός τροχιάς. «Είναι σημαντικό να μην πάει χαμένη αυτή η πρόοδος, η νέα κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να βρεθούν λύσεις και να είναι αποδοτικές και για τις δύο πλευρές –για την Ελλάδα και το λαό της αλλά και για την Ευρωζώνη» είπε ο κ. Ντάισελμπλουμ, ο οποίος υπογράμμισε ότι η νέα ελληνική κυβέρνηση θα πρέπει να καθορίσει τη θέση της.   

http://www.e-typos.com/gr/politiki/article/114867/daiselbloum-ta-provlimata-tis-ellinikis-oikonomias-den-allaxan-en-mia-nukti-ta-monomeri-vimata-den-odigoun-pouthena/