Τετάρτη 8 Οκτωβρίου 2014

ΤΡΕΙΣ ΣΤΡΑΤΙΩΤΕΣ «ΣΤΟΝ ΤΟΠΟ» ΑΠΟ ΕΚΡΗΞΗ ΟΛΜΟΥ ΣΕ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΕΝΗ ΑΣΚΗΣΗ Μοιραία η 13η βολή Διερευνώνται τα αίτια

Σε τραγωδία εξελίχθηκαν οι προγραμματισμένες βολές με βαρέα όπλα στον Βόλο. Δύο μόνιμοι επαγγελματίες οπλίτες και ένας στρατιώτης έχασαν τη ζωή τους όταν χθες το μεσημέρι στη μία και μισή εξερράγη όλμος, ενώ και ένας υπολοχαγός τραυματίστηκε σοβαρά.
Η μοίρα έπαιξε θανάσιμο παιχνίδι στον 19χρονο πεζοναύτη Φώτη Ανδρικόπουλο, που επρόκειτο να λάβει απολυτήριο από το στρατό σε λίγες ημέρες. Δεν δέχθηκε να λάβει την άδεια απολύσεως και, όπως μετέφερε ο διοικητής λοχαγός του στον υφυπουργό Γ. Λαμπρόπουλο, ο ίδιος προτίμησε να μετέχει πρώτα στις βολές και μετά να φύγει. Αφησε την τελευταία του πνοή στο πεδίο βολής στις Γλαφυρές, όπως και οι δύο επαγγελματίες οπλίτες, που έφεραν βαθμό λοχία: Ο 33χρονος Γ. Ορφανίδης και ο 34χρονος Αν. Μεζάλας.
Σοβαρά τραυματίστηκε και ένας 30χρονος υπολοχαγός, που υποβλήθηκε σε τρίωρη επέμβαση στο νοσοκομείο του Βόλου. Οι γιατροί αφαίρεσαν κατά τη διάρκεια της επέμβασης ένα θραύσμα μήκους περί τα τρία εκατοστά και διαπίστωσαν ότι δεν προκλήθηκαν βλάβες σε ζωτικά όργανα. Χθες βράδυ έλεγαν ότι η κατάσταση της υγείας του εξελίσσεται ομαλά. Στο νοσοκομείο μετέβησαν ο υφυπουργός Γ. Λαμπρόπουλος, ο αρχηγός ΓΕΣ Χρ. Μανωλάς, ενώ ο Δημ. Αβραμόπουλος επικοινώνησε τηλεφωνικά μαζί του για να του ευχηθεί ταχεία ανάρρωση.
Φ. Ανδρικόπουλος, 19 ετώνΦ. Ανδρικόπουλος, 19 ετώνΟ ίδιος είχε τις αισθήσεις του κατά τη μεταφορά του στο νοσοκομείο και φέρεται να είπε ότι διερράγη ο σωλήνας του όλμου. Με βάση αυτό το στοιχείο ξεκίνησαν οι έρευνες για τη διερεύνηση του τραγικού δυστυχήματος. Ενημερώθηκε ο εισαγγελέας του Στρατοδικείου Λάρισας και διατάχθηκε Ενορκη Διοικητική Εξέταση από τις στρατιωτικές αρχές.
Οι βολές με όλμους των 81 χιλιοστών ήταν προγραμματισμένες εδώ και καιρό. Η μοιραία βολή ήταν η 13η στη σειρά.
Αν. Μεζάλας,  34 ετώνΑν. Μεζάλας, 34 ετώνΣύμφωνα με τον υφυπουργό Γ. Λαμπρόπουλο, οι όλμοι είναι κατασκευής της ΕΒΟ (που πλέον είναι τα κρατικά ΕΑΣ) και παρελήφθησαν από το στρατό το 1995. Σύμφωνα με το στρατό, ήταν σε επιχειρησιακή κατάσταση, η προγραμματισμένη συντήρηση γινόταν σύμφωνα με τις προδιαγραφές και μόλις πριν από λίγες ημέρες είχαν πραγματοποιηθεί και άλλες βολές από επίστρατους. Ο ίδιος ο αρχηγός ΓΕΣ, που μετέβη επί τόπου στο πεδίο βολής, διαβεβαίωσε ότι όλα τα προβλεπόμενα μέτρα είχαν τηρηθεί κατά γράμμα. Το τι έφταιξε, παραμένει άγνωστο.
«Με οδύνη απευθύνομαι στις οικογένειες των αδικοχαμένων στρατιωτών μας, εκφράζοντας τη βαθιά θλίψη όλων μας και την αμέριστη συμπαράστασή μας» τόνισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας. «Η Ελλάδα ολόκληρη πενθεί για την τραγική απώλεια. Εύχομαι να είναι αυτή η τελευταία στο βωμό του καθήκοντος» πρόσθεσε ο Κάρολος Παπούλιας.
Γ. Ορφανίδης,  33 ετώνΓ. Ορφανίδης, 33 ετώνΤην οδύνη και τη συντριβή του εξέφρασε ο υπουργός Εθνικής Αμυνας μιλώντας στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής, κήρυξε τριήμερο πένθος και έκανε λόγο για πρωτόγνωρο δυστύχημα. «Οι Ενοπλες Δυνάμεις πενθούν το χαμό τριών στελεχών τους. Πενθούν και οι οικογένειές τους. Δεν είναι μόνοι, είναι κοντά τους όλη η Ελλάδα και βεβαίως και εμείς. Διερευνώνται τα αίτια γιατί αιφνιδιαστήκαμε από αυτό που συνέβη και πιστεύω ότι η έκβαση της έρευνας θα φωτίσει αυτό που συνέβη», σημείωσε ο Δημ. Αβραμόπουλος και τόνισε: «Αυτά τα παιδιά έπεσαν στο καθήκον που δεν εκτελείται μονάχα την ώρα που σε χρειάζεται η πατρίδα αλλά και αυτές τις στιγμές που τα παλικάρια μας εκπαιδεύονται για να είναι έτοιμα. Τους αποδίδουμε πέραν από το σεβασμό και την τιμή που τους αναλογεί».
«Χάσαμε στρατευμένα παιδιά την ώρα του καθήκοντος. Η συμπαράσταση της Πολιτείας στο πλευρό των οικογενειών τους θα είναι αμέριστη», δήλωσε ο Ευάγ. Βενιζέλος.
«Βαθιά οδύνη» εξέφρασε ο Γ. Βαρεμένος, συντονιστής της ΕΕΚΕ Αμυνας του ΣΥΡΙΖΑ. «Αυτές τις στιγμές του ανείπωτου πόνου, οι γονείς, οι συγγενείς και οι φίλοι τους ας δεχθούν τα ειλικρινή συλλυπητήρια και την αλληλεγγύη μας στο δράμα που ζουν. Οι αρμόδιοι οφείλουν να πραγματοποιήσουν και να ολοκληρώσουν το ταχύτερο την έρευνα για τα ακριβή αίτια που προκάλεσαν αυτή την τραγωδία» υπογράμμισε. ΚΚΕ και ΔΗΜΑΡ εξέφρασαν, επίσης, θλίψη και τα συλλυπητήρια προς τις οικογένειες των θυμάτων.