Δευτέρα 18 Αυγούστου 2014

Ουγγαρία: Πυροβολήσαμε το πόδι μας με τις κυρώσεις κατά της Ρωσίας Δηλώσεις του πρωθυπουργού Ορμπάν Παρασκευή, 15 Αυγούστου 2014 10:56

Ο πρωθυπουργός της Ουγγαρίας Βίκτορ Ορμπάν

Η Ευρωπαϊκή Ένωση «έβαλε αυτογκόλ» σε οικονομικό επίπεδο, με τις κυρώσεις που επέβαλε στη Ρωσία με αφορμή την ουκρανική κρίση, υποστήριξε ο δεξιός πρωθυπουργός της Ουγγαρίας Βίκτορ Ορμπάν, ζητώντας να επανεξεταστεί η πολιτική που ακολουθούν οι Βρυξέλλες.
«Η πολιτική των κυρώσεων που επιδίωξε η Δύση, δηλαδή εμείς, συνέπεια της οποίας είναι όσα κάνει η Ρωσία, προκαλεί μεγαλύτερη ζημία σε εμάς παρά στη Ρωσία», είπε ο Ούγγρος πρωθυπουργός σε ραδιοφωνική συνέντευξή του. «Στην πολιτική αυτό το λέμε να βάζει κανείς τρικλοποδιά στον εαυτό του», πρόσθεσε.
Η Ουγγαρία εξαρτάται σε σημαντικό βαθμό από την εισαγωγή ενέργειας από τη Ρωσία, ενώ στις αρχές του έτους η Βουδαπέστη έκλεισε μια συμφωνία ύψους 10 δισεκατομμυρίων ευρώ με τη ρωσική εταιρεία Rosatom για την επέκταση του μοναδικού πυρηνικού εργοστασίου της. Η Ρωσία είναι επίσης ο μεγαλύτερο εμπορικός εταίρος της Ουγγαρίας - εκτός της Ευρωπαϊκής Ένωσης - με εξαγωγές που το 2013 έφτασαν τα 2,55 δισ. ευρώ.
«Η Ε.Ε. όχι μόνο θα πρέπει να αποζημιώσει με κάποιο τρόπο τους παραγωγούς, είτε αυτοί είναι Πολωνοί, Σλοβάκοι, Ούγγροι ή Έλληνες, που τώρα υφίστανται απώλειες, αλλά θα πρέπει και να αναθεωρηθεί ολόκληρη η πολιτική των κυρώσεων», συνέχισε ο κ. Ορμπάν.