Σάββατο 20 Δεκεμβρίου 2014

Εκρηκτικό το πολιτικό σκηνικό μέτα τις καταγγελίες Χαϊκάλη

Η καταγγελία του βουλευτή των Ανεξάρτητων Ελλήνων, Παύλου Χαϊκάλη, περί απόπειρα εξαγοράς του με φόντο την ψηφοφορία για Πρόεδρο της Δημοκρατίας, έβαλε «φωτιά» στο πολιτικό σκηνικό, δημιουργώντας αλυσιδωτές αντιδράσεις.
Τέσσερις ημέρες, λοιπόν, πριν από τη δεύτερη ψηφοφορία για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας, ο κ. Χαϊκάλης, μιλώντας στην εκπομπή «Καλημέρα Ελλάδα» του ΑΝΤ1, επιβεβαίωσε πως τον πλησίασε «πρόσωπο γνωστό στους οικονομικούς κύκλους», προκειμένου να ψηφίσει θετικά για Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Όπως υποστήριξε, του προσφέρθηκαν 700.000 ευρώ σε μετρητά, διακανονισμός του τραπεζικού του δανείου και συμβόλαια με διαφημιστικές εταιρείες. Πρόσθεσε ότι για το θέμα είναι ενήμερος ο πρόεδρος του κόμματος Πάνος Καμμένος, ενώ είχε ενημερώσει και τον φίλο του ηθοποιό, Λάκη Λαζόπουλο, ο οποίος και δημοσιοποίησε την καταγγελία του Παύλου Χαϊκάλη.
Ακολούθησε συνέντευξη Τύπου του προέδρου των ΑΝ.ΕΛΛ. Πάνου Καμμένου, ο οποίος κατήγγειλε απόπειρα εξαγοράς του βουλευτή του και ανέφερε μεταξύ άλλων πως όλο το σχετικό ηχητικό και οπτικό υλικό που υπάρχει, θα αποσταλεί στον πρόεδρο της Βουλής για να το διαβιβάσει στους πολιτικούς αρχηγούς και τον υπουργό Δικαιοσύνης Χαράλαμπο Αθανασίου, προκειμένου να το δημοσιοποιήσει ή να δώσει την άδεια να γίνει αυτό από τους Ανεξάρτητους Έλληνες. Για σκευωρία και παρωδία κάνουν λόγο κυβέρνηση και Ν.Δ.
Στις καταγγελίες Καμμένου απάντησαν διαδοχικά οι εκπρόσωποι της κυβέρνησης και της Νέας Δημοκρατίας, κάνοντας λόγο για παρωδία από ομάδα σκευωρών, εξαπολύοντας επίθεση κατά ΑΝ.ΕΛΛ. και ΣΥΡΙΖΑ. 
Μεταξύ άλλων, η εκπρόσωπος Τύπου της Ν.Δ. Άννα Ασημακοπούλου, είπε πως «παρακολουθήσαμε σε επανάληψη την παρωδία 'ο κουμπαράς'», -σε σκηνοθεσία Π. Καμμένου & Αλ. Τσίπρα και με πρωταγωνιστές τους Π. Καμμένο, Π. Χαϊκάλη, Π. Σκουρλέτης και συνεργάτες- υποστηρίζοντας πως «ομάδα σκευωρών προσπαθούν να εκβιάσουν Έλληνες βουλευτές να μην εκλέξουν Πρόεδρο της Δημοκρατίας και να προκαλέσουν πολιτική ανωμαλία, ευτελίζοντας τους θεσμούς». Όπως συμπλήρωσε, «η Δημοκρατία δεν εκβιάζεται...» 
Επίθεση κατά του ΣΥΡΙΖΑ εξαπέλυσε και η κυβερνητική εκπρόσωπος Σοφία Βούλτεψη, υποστηρίζοντας πως ο Αλέξης Τσίπρας θα πρέπει να δώσει εξηγήσεις στον ελληνικό λαό, αφενός γιατί «αποδεχόταν ως στενό και αξιόπιστο συνομιλητή του στις κλειστές συσκέψεις με τον κ. Καμμένο το καταγγελλόμενο πρόσωπο», αφετέρου επειδή βιάστηκε να υιοθετήσει τις καταγγελίες του προέδρου των ΑΝ.ΕΛΛ.
Από την πλευρά του, ο βουλευτής της Ν.Δ. Άδωνις Γεωργιάδης ισχυρίστηκε πως τη δωροδοκία «την έστησε ο ίδιος ο Καμμένος ή για να έχει τον Χαϊκάλη στο χέρι επειδή είχε πει ό,τι μπορεί να ψηφίσει ΠτΔ ή για να φοβίσει τους βουλευτές του, ώστε να μην ψηφίσουν για Πρόεδρο».
Υπενθυμίζεται πως νωρίτερα, ο Ανδρέας Παπαμιμίκος δημοσιοποίησε το όνομα του Γιώργου Αποστολόπουλου -που φέρεται να υπήρξε ο μεσάζων στην απόπειρα δωροδοκίας του Παύλου Χαϊκάλη- επιχειρώντας να καταγγείλει «προβοκάτσια» των Ανεξάρτητων Ελλήνων και του ΣΥΡΙΖΑ. Η Ν.Δ. διέρρευσε μάλιστα και φωτογραφίες του Γ. Αποστολόπουλου, από τον Μάρτιο του 2013 την εποχή που συνεργαζόταν με τον Πάνο Καμμένο. Οι δυο τους, συνοδευόμενοι και από τον Νότη Μαριά, είχαν συναντηθεί με υψηλή αντιπροσωπεία του ΣΥΡΙΖΑ, στην οποία συμμετείχε και ο Αλέξης Τσίπρας.
ΣΥΡΙΖΑ: Αναπάντητα ερωτήματα 
Tην ίδια στιγμή, ο ΣΥΡΙΖΑ ζητάει την πλήρη διαλεύκανση της υπόθεσης, ενώ κύκλοι του κόμματος έκαναν λόγο για «αναπάντητα ερωτηματικά προκύπτουν σχετικά με την αδράνεια της εισαγγελικής αρχής που ενώ είχε επί μέρες στην κατοχή της αποδεικτικό οπτικοακουστικό υλικό τέλεσης απόπειρας δωροδοκίας βουλευτή, δεν εξέδωσε εντολή αυτόφωρης διαδικασίας για τον δράστη».
Την άμεση διαλεύκανση της απόφασης ζήτησαν και τα υπόλοιπα κόμματα.
Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ, Κώστας Τριανταφύλλου, ισχυρίστηκε πως «καταγγελίες που βλέπουν το φως της δημοσιότητας και οι οποίες πρέπει να τυγχάνουν άμεσης, καθαρής διαλεύκανσης και διερεύνησης από τις αρμόδιες ανακριτικές και δικαστικές αρχές, δεν μπορούν πλέον να επιβαρύνουν την ελληνική κοινωνία και τον ελληνικό πολιτικό κόσμο... Πιστεύουμε ότι απευθείας σήμερα, άμεσα, πρέπει να δοθούν όλες οι απαντήσεις, να αναληφθούν όλες εκείνες οι πρωτοβουλίες, να πραγματοποιηθούν όλες εκείνες οι ενέργειες, ούτως ώστε να λυθεί το συγκεκριμένο ζήτημα. Η πολιτική ζωή του τόπου, η ελληνική κοινωνία απαιτεί, εδώ και τώρα, να δοθούν οι κατάλληλες απαντήσεις και να υλοποιηθούν οι συγκεκριμένες ενέργειες που χρειάζονται, προκειμένου να διερευνηθούν πλήρως τα συγκεκριμένα ζητήματα...».
«Η Δικαιοσύνη οφείλει να ρίξει άμεσα φως» αναφέρει στην ανακοίνωσή της η ΔΗΜΑΡ, συμπληρώνοντας πως «οι σκιές που πλανώνται πάνω από τη δημόσια ζωή και απειλούν με ασφυξία το πολιτικό σύστημα επιδεινώνουν το ήδη επιβαρυμένο κλίμα και εντείνουν την κρίση εμπιστοσύνης. Η Δικαιοσύνη οφείλει να ρίξει άμεσα φως σε όσα καταγγέλλονται και να διερευνήσει τη βασιμότητά τους. Η πολιτική ζωή δεν μπορεί να βυθιστεί άλλο στο τέλμα της αναξιοπιστίας».
Κλήθηκε ο ύποπτος, καταγγέλλοντας δολοπλόκους
Στο δικαστικό πεδίο, ο Γιώργος Αποστολόπουλος που φέρεται ως ο «μεσάζοντας», θα εξεταστεί, πιθανότατα στην Ασφάλεια, με την ιδιότητα του υπόπτου για διάπραξη κακουργηματικής πράξης, που αφορά δωροδοκία βουλευτή. Από νωρίς οι πληροφορίες ήταν αντικρουόμενες δημιουργώντας ένα θολό τοπίο γύρω από την υπόθεση. Αρμόδιες πηγές, έλεγαν ότι το χρονικό διάστημα που θα καταθέσει παραμένει άγνωστο και θα κριθεί από τους αρμόδιους. Ωστόσο, δεν αποκλείεται και η περίπτωσηνα εμφανιστεί αυτοβούλως για να καταθέσει καθώς ήδη έχει δηλώσει πως έχει θέσει τον εαυτό του στη διάθεση της Δικαιοσύνης.
Από την πλευρά του, ο Γ. Αποστολόπουλος, με δήλωσή του, μίλησε για «θεατρικό έργο» και για δολοπλόπους.
«Με έκπληξη και οργή παρακολουθώ στα ΜΜΕ να με εμπλέκουν σε πολιτικές βεντέτες, υποκινούμενες από δόλια κομματικά συμφέροντα. Πρόκειται για θεατρικό αστυνομικό σενάριο με πρωταγωνιστή έναν έμπειρο κωμικό ηθοποιό και σκηνοθέτη, ένα μανιώδη showman πολιτικό αρχηγό. Στους δολοπλόκους υπενθυμίζω απλά τη ρήση «ουδείς ασφαλέστερος εχθρός εκ του ευεργεντηθέντος». Είμαι στην άμεση διάθεση της Δικαιοσύνης για την αποκατάσταση της αλήθεια και της πραγματικότητας. Ολα στο φως χωρίς μοντάζ συρραφές και μηχανορραφίες», ήταν η δήλωση του κ. Αποστολόπουλου.
Το απόγευμα της Παρασκευής έγινε γνωστό πως το CD του Παύλου Χαϊκάλη με τις επίμαχες συνομιλίες εστάλη στον υπουργό Δικαιοσύνης, αλλά αμέσως ο Χαράλαμπος Αθανασίου -χωρίς να ανοίξει τον φάκελο- το διαβίβασε στον εισαγγελέα Εφετών Παν. Παναγιωτόπουλο που διεξάγει τη σχετική έρευνα. Επίσης ανακοινώθηκε πως ως παράνομο προϊόν, απέστειλε στον εισαγγελέα Π. Παναγιωτόπουλο, ο πρωθυπουργός, Αντ. Σαμαράς, το μαγνητοσκοπημένο υλικό που του διαβιβάστηκε από τη Βουλή.
Η Επιτροπή Κοινοβουλευτικής Δεοντολογίας παρέλαβε το υλικό, παρουσία του προέδρου της, Χρήστου Μαρκογιαννάκη, και των βουλευτών Κυριάκου Βιρβιδάκη (ΝΔ), Παναγιώτη Ρήγα (ΠΑΣΟΚ), Ευάγγελου Αποστόλου (ΣΥΡΙΖΑ), Δημήτρη Αναγνωστάκη (ΔΗΜΑΡ), Πάρι Μουτσινά (Ανεξάρτητοι Δημοκρατικοί βουλευτές), Μαρία Κόλλια (ΑΝΕΛ) και Χρήστου Κουκούτση (ΧΑ). Η Επιτροπή αποφάσισε, το υλικό αυτό να μεταφερθεί άμεσα στις εγκαταστάσεις του τηλεοπτικού σταθμού της Βουλής και εκεί να γίνει η αναπαραγωγή του, προκειμένου, στη συνέχεια, να δοθεί στους πολιτικούς αρχηγούς. Η Επιτροπή συγκαλείται το Σάββατο σε νέα συνεδρίαση, προκειμένου να συζητήσει τα θέματα που προέκυψαν από τις καταγγελίες Χαϊκάλη.
Το βράδυ της Παρασκευής, εξεταζόταν το ενδεχόμενο χρησιμοποίησης από τις αρχές, του υλικού που προσκόμισε ο κ. Χαϊκάλης, παρά το γεγονός ότι θεωρείται «παράνομο». Σύμφωνα με πληροφορίες, οι αρχές βασίζονται σε πρόσφατη απόφαση του Αρείου Πάγου, σύμφωνα με την οποία  μπορεί να γίνει χρήση ανάλογου υλικού, εφόσον αφορά ενδεχόμενη διάπραξη δωροδοκίας κρατικού λειτουργού.
Σε κάθε περίπτωση, οι δύο επόμενες ψηφοφορίες για τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας (στις 23 και 29 Δεκεμβρίου) θα γίνουν σε κλίμα καχυποψίας. Σημειώνεται πως ο κ. Καμμένος δήλωσε πως εάν μέχρι την 3η ψηφοφορία δεν έχει δοθεί το υλικό της καταγγελίας στη δημοσιότητα, τότε θα αναλάβει το νομικό κόστος να το δώσει ο ίδιος. 
Τροπολογία περί μη αξιόποινης πράξης, η καταγραφή συνομιλίας
Εξάλλου, οι Ανεξάρτητοι Έλληνες κατέθεσαν σήμερα τροπολογία σχετικά με την τροποποίηση των σχετικών διατάξεων του Ποινικού Κώδικα, ώστε η καταγραφή συνομιλίας από έναν εκ των συνομιλούντων που γίνεται με σκοπό την απόδειξη προσβολής θεμελιώδους συνταγματικού δικαιώματος, να μην αποτελεί αξιόποινη πράξη. Η πιο πάνω τροπολογία ενσωματώνει την κρίση της υπ’ αρ. 653/2013 Απόφασης του Αρείου Πάγου.
Οι Ανεξάρτητοι Έλληνες κάλεσαν το σύνολο των κοινοβουλευτικών κομμάτων να προασπιστούν τη Δημοκρατία και να υπερψηφίσουν την τροπολογία.
http://www.efsyn.gr/