Σάββατο 20 Δεκεμβρίου 2014

Εθνικό Ιδιωτικό Σύστημα Υγείας

Συντάκτης: 



Ολοκληρώνεται σιγά σιγά το «μεταρρυθμιστικό παζλ» της κυβέρνησης στον χώρο της Υγείας. Μετά τον νόμο για την ΕΣΑΝ Α.Ε., που ψηφίστηκε προ τριμήνου υποδεχόμαστε τώρα το γερμανικό μοντέλο κοστολόγησης των ιατρικών πράξεων (ΚΕΝ/DRG’s) ώστε ο προσδιορισμός των παροχών Υγείας να βυθιστεί σε συντελεστές κόστους, κάτι που θα περιστείλει ακόμα περισσότερο το δικαίωμα του πολίτη στη δημόσια-δωρεάν Υγεία.
Η κυβερνητική «συνταγή», όπως περιγράφεται στον νόμο της Εταιρείας Συστήματος Αμοιβών Νοσοκομείων Α.Ε. (ΕΣΑΝ Α.Ε) και τώρα με την υπογραφή από τον υπουργό Υγείας, Μάκη Βορίδη, της σύμβασης για την άδεια χρήσης του γερμανικού κοστολογικού συστήματος, κατά την πρόσφατη επίσκεψή του στη Γερμανία, είναι η εξής: συστήνουμε μια Α.Ε., βάζουμε μέσα τις ιδιωτικές κλινικές και τις ασφαλιστικές εταιρείες και στην ουσία δημιουργούμε έναν μηχανισμό ελέγχου της χρηματοδότησης του συστήματος και όχι απλώς του κόστους. Εναν μηχανισμό που έχει τη λογική του ιδιωτικοοικονομικού μάνατζμεντ και του νοσοκομείου-επιχείρηση, που αλλάζει τη φιλοσοφία της χρηματοδότησης του ΕΣΥ.
Αλλάζουμε εποχή: Από την εγγυημένη κάλυψη του μισθολογικού και λειτουργικού κόστους των νοσοκομείων μέσω του κρατικού προϋπολογισμού περνάμε -μέσω των ΚΕΝ/DRG’s- στον ελεύθερο, δηλαδή άνισο, ανταγωνισμό μεταξύ μεγάλων-μικρών νοσοκομείων του ΕΣΥ και ιδιωτικών θεραπευτηρίων για τις «συμβάσεις-πακέτα» με τον ΕΟΠΥΥ, ο οποίος θα είναι προοπτικά ο κύριος χρηματοδότης.
Περνάμε δηλαδή σε ένα μοντέλο αυτοχρηματοδοτούμενων νοσοκομείων, κατά το γερμανικό πρότυπο, το οποίο όμως έχει πολύ συγκεκριμένες «παρενέργειες»: θέσεις εργασίας και αμοιβές ανάλογα… με τις εισπράξεις, φροντίδα του ασθενή με το λιγότερο δυνατό κόστος, περικοπή των εξετάσεων στις αναγκαίες, ανεπαρκής νοσηλεία, πρόωρα ή «αιματηρά» εξιτήρια, αποφυγή περιστατικών που «δεν συμφέρουν».
Στοιχειώδης χρηματοδότηση
Η εφαρμογή του γερμανικού κοστολογικού μοντέλου έπειτα από τον νόμο για την ΕΣΑΝ Α.Ε. μεταλλάσσει το ΕΣΥ και παραδίδει τη δημόσια περίθαλψη στο ιδιωτικοοικονομικό μάνατζμεντ | ΕUROKINISSI/ ΚΩΣΤΑΣ ΚΑΤΩΜΕΡΗΣ
Η επιχειρηματική δραστηριότητα στην Υγεία αναπτύσσεται ολόπλευρα πλέον και στο Δημόσιο. Ανταγωνισμός θα υπάρχει, όχι μεταξύ μόνο ιδιωτικών και δημοσίων, αλλά ακόμα και μεταξύ δημόσιων νοσοκομείων για το ποιος έχει κέρδος και θα λειτουργεί και το ποιος έχει ζημία και θα κλείνει. Στο μέλλον στα έξοδα του νοσοκομείου-επιχείρησης θα ενσωματωθούν και οι αμοιβές του προσωπικού, ώστε το κράτος να απαλλαγεί πλήρως και από το μισθολογικό κόστος.
Πρόκειται με άλλα λόγια, για μια απολύτως «αγοραία» μετάλλαξη του ΕΣΥ, για θεσμικό βήμα προς την πλήρη ιδιωτικοποίηση της δημόσιας περίθαλψης. Λαμβάνονται επιπρόσθετα μέτρα στα ήδη υπάρχοντα που οδηγούν στην απαλλαγή του κράτους ακόμα και από τη στοιχειώδη κρατική χρηματοδότηση που είχαν τα δημόσια νοσοκομεία μέχρι σήμερα. Ετσι, τα νοσοκομεία θα λειτουργούν ως αυτοτελείς επιχειρήσεις και η ύπαρξή τους θα εξαρτάται από τα έσοδα από τα ασφαλιστικά ταμεία και τους ασθενείς και μόνο.
Μέχρι σήμερα η ιδιωτικοποίηση του δημόσιου συστήματος Υγείας είχε προωθηθεί «διά της διολισθήσεως», δηλαδή με τη σταδιακή συρρίκνωση και υποβάθμιση του ΕΣΥ, η οποία με τη σειρά της δημιουργούσε ακάλυπτες ανάγκες και ευνοϊκό έδαφος για τον ιδιωτικό τομέα (κυρίως στο χώρο της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, της διάγνωσης, της εξειδικευμένης θεραπείας και της αποκατάστασης).
Με δεδομένη τη στρατηγική της Ε.Ε. για στήριξη της ανταγωνιστικότητας και της κερδοφορίας στο πεδίο της Υγείας, πλέον, προωθούνται ανοιχτά στη λήψη κλινικών αποφάσεων τα κριτήρια λογιστικού τύπου. Οι -έχοντες- πολίτες θα κληθούν να πληρώνουν ακόμη πιο αυξημένη συμμετοχή ως ασθενείς στο κόστος αλλά και ιδιωτική συνασφάλιση. Το αποκλειστικά δημόσιο-δωρεάν σύστημα Υγείας διαλύεται.
http://www.efsyn.gr/arthro/ethniko-idiotiko-systima-ygeias