Δευτέρα 3 Νοεμβρίου 2014

Σημεία και τέρατα ζητάει η τρόικα Θέλουν απαγόρευση των απεργιών και κατάργηση των συνδικάτων

Σε μερική ικανοποίηση της αξίωσης για επαναφορά της εργοδοτικής ανταπεργίας (lock out) είναι έτοιμη να συμφωνήσει η κυβέρνηση. Στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων και άλλες αλλαγές στο συνδικαλιστικό νόμο που περιορίζουν το θεσμό του συνδικαλισμού και ακυρώνουν στην πράξη το δικαίωμα των εργαζομένων στην απεργία. Συνάντηση για το θέμα είχαν σήμερα Γιάννης Βρούτσης και αντιπροσωπεία του ΠΑΣΟΚ.
Οριστική ταφόπλακα στο συνδικαλιστικό κίνημα και επί του πρακτέου απαγόρευση των απεργιών έχει θέσει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων η τρόικα, ενώ οι κυβερνητικοί εταίροι «ανταλλάσουν μεταξύ τους απόψεις» για να αποφευχθούν «ακραίες απαιτήσεις».
Σύμφωνα με πηγές του ΠΑΣΟΚ, η τρόικα ζητάει να αφαιρεθεί το δικαίωμα από τις διοικήσεις δευτεροβάθμιων ομοσπονδιών, εργατικών κέντρων και των τριτοβάθμιων οργανώσεων ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ, να προκηρύσσουν απεργίες καθώς οι εκπρόσωποι των δανειστών θέτουν ως όρο η απόφαση για απεργία σε δευτεροβάθμιο και τριτοβάθμιο επίπεδο να αποτελεί προϊόν της έκφρασης του 50% και 1 των εργαζομένων που εργάζονται στους χώρους που καλύπτονται συνδικαλιστικά από αυτές τις οργανώσεις μέσω άμεσης ψηφοφορίας, κάτι το οποίο είναι πρακτικά αδύνατο. Άλλωστε αυτό ισχύει σήμερα μόνο για τα πρωτοβάθμια σωματεία των εργαζομένων.
Ταυτόχρονα η τρόικα έχει θέσει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων τη «δραστική μείωση των συνδικαλιστικών αδειών», αλλά και την «άρση της προστασίας των συνδικαλιστών».
Σε ότι αφορά την εργοδοτική ανταπεργία (lock out), η κυβέρνηση αντιπροτείνει για να ικανοποιήσει τις αξιώσεις της τρόικας την αναθεώρηση του άρθρου 656 του αστικού κώδικα.
Το θέμα των αλλαγών στο συνδικαλιστικό νόμο ήταν αντικείμενο της συνάντησης που είχε σήμερα αντιπροσωπεία του ΠΑΣΟΚ με τη συμμετοχή των Χρήστου Πρωτόπαπα, Γιάννη Κουτσούκου, Γιώργου Κουτρουμάνη και Τάκη Ρήγα με τον υπουργό Εργασίας Γιάννη Βρούτση και τη γραμματέα του υπουργείου κα. Στρατηνάκη, η οποία συμμετέχει και στην ομάδα διαπραγμάτευσης.
Σύμφωνα με πληροφορίες στην κυβέρνηση θεωρούν ότι κάποια ή κάποιες από τις αλλαγές που ζητούνται από την τρόικα θα πρέπει να γίνει αποδεκτή καθώς υποστηρίζουν ότι «δεν μπορείς να πεις όχι σε όλα» με το επιχείρημα ότι τίθεται σε κίνδυνο η συνολική διαπραγμάτευση και όπως υποστηρίζουν οι ίδιες πηγές αυτό θα δυσκολέψει το στόχο της κυβέρνησης αυτή να είναι η τελευταία εμφάνιση της τρόικας στην Αθήνα.
Σε ότι αφορά το ασφαλιστικό, η κυβέρνηση επιμένει ότι δεν θα ανοίξει και θα προχωρήσει μόνο σε διοικητικού χαρακτήρα μέτρα όπως ενοποιήσεις ταμείων χωρίς όπως επισημαίνεται να υπάρχουν επιπτώσεις σε όρια ηλικίας και ύψος συντάξεων.