Πέμπτη 4 Σεπτεμβρίου 2014

«Αγοράζουμε βέρες, τάματα...»

Τον Απρίλιο του 2013, ένας 32άχρονος Γερμανός συλλαμβάνεται στο αεροδρόμιο με 16 κιλά χρυσού, με προορισμό τη Γερμανία. Θα μπορούσαμε να τον πούμε και... λαθρέμπορο, αφού είχε ξανασυλληφθεί με 8,5 κιλά χρυσού και εξήντα κιλά ασημιού, με προορισμό το Βερολίνο.
Οι αστυνομικοί παρατήρησαν πως, ενώ η αποστολή γινόταν από την οδό Ερμού, η έδρα της εταιρείας ήταν στην Κάλυμνο. Ο χρυσός έκανε πολλές άσκοπες διαδρομές στην Ελλάδα πριν φτάσει στη Γερμανία με εικονικά δελτία, στα οποία η επωνυμία της εταιρείας -με τον ίδιο πάντα ΑΦΜ- άλλαζε κατά ένα γράμμα. Αρχικά πήγαινε σε ένα παράρτημα στην Κρήτη, επέστρεφε στην Αθήνα και περνούσε από τρεις διαφορετικές εταιρείες, που ανήκαν στο ίδιο πρόσωπο.
Το κουβάρι με το κουτί με τις χρυσές... πασχαλινές λαμπάδες έφτασε ώς την Interpol, η οποία γνώριζε μια εταιρεία για πέντε ποινικές υποθέσεις φοροδιαφυγής στη Γερμανία. Είχε έδρα την οδό Οθωνος και είχε κάνει εξαγωγές σε επτά εταιρείες με έδρα το Βερολίνο. Μια άλλη εταιρεία-φάντασμα με έδρα την οδό Καπνικαρέας είχε εμπλοκή σε απάτες 1,2 εκατ. ευρώ με ακάλυπτες επιταγές. Ακόμα και ο πιο χαζός αστυνομικός του κόσμου θα καταλάβαινε πως κάτι συμβαίνει. Τα πολύτιμα μέταλλα έφταναν στο Σύνταγμα από ενεχυροδανειστήριο της Ομόνοιας -για φύλαξη και όχι για πώληση-, αφού περνούσαν από την Κωνσταντινούπολη! Αλλά τον Μάιο, που βρέθηκε ο χρυσός μέσα στο κουτί με τις πασχαλινές λαμπάδες, το Πάσχα είχε περάσει!
«Η καλωδιωμένη»
Μια άλλη κατάσχεση, με 16 κιλά χρυσού στην οδό Ξενοφώντος, σε εταιρεία που αγόραζε ασήμι και χρυσό από ενεχυροδανειστήρια σε όλη την Ελλάδα, έδειξε πως η περιοχή αυτή είναι γεμάτη... φλέβες χρυσού. Η εταιρεία έλιωνε και διοχέτευε πολύτιμα μέταλλα σε χώρες εντός της Ευρωπαϊκής Ενωσης, που δεν έχουν δασμούς και φόρους. Οι αγορές της ανέρχονται σε διάστημα περίπου οκτώ μηνών σε 21 εκατ. ευρώ. Αλλά η υπόθεση αυτή πήρε μια παράξενη τροπή. Η επιχειρηματίας υποστήριξε ότι υπάλληλοι του ΣΔΟΕ ζήτησαν 500.000 ευρώ για να κλείσουν την υπόθεση.
Η επιχειρηματίας «καλωδιώθηκε» για να καταγράψει συνομιλίες, και τα προσημειωμένα χαρτονομίσματα οδήγησαν στο εδώλιο δύο δικηγόρους, έναν τμηματάρχη του ΣΔΟΕ και ένα μεσάζοντα. Φυσικά, οι κατηγορούμενοι υποστήριξαν ότι η επιχειρηματίας έστησε την υπόθεση για να πετύχει φορολογική ασυλία. Η εταιρεία της έκανε ξέπλυμα μαύρου χρήματος και λαθρεμπόριο εξάγοντας χρυσό σε Ελβετία και Γερμανία. Η ίδια θα υποστηρίξει πως το μόνο που ήθελε ήταν να εισπράξει τον ΦΠΑ - 3,8 εκατ. Αν πλήρωνε 13%, που της ζητούσαν ως αμοιβή από τα χρήματα που θα εισέπραττε, δεν θα είχε κανένα κέρδος και θα 'πρεπε να δουλεύει μόνο για να πληρώνει τους υπαλλήλους της.
Η αγορά χρυσού είναι το πρώτο στάδιο της βιομηχανίας ανακύκλωσης. Τα καταστήματα αγοράζουν και μεταπωλούν στις εταιρείες χονδρικής, οι οποίες τα στέλνουν, σε μορφή ράβδων, στις βιομηχανίες καθαρισμού χρυσού. Εκεί διαχωρίζεται ο καθαρός χρυσός από τα υπόλοιπα μέταλλα και στη συνέχεια πωλείται στις τράπεζες χρυσού ή στα νομισματοκοπεία. Μια εταιρεία από αυτές που έχουν στον τίτλο τους τη λέξη «Gold» υποστηρίζει πως το ποσοστό κέρδους τους είναι πολύ μικρότερο από αυτό των περισσότερων καταστημάτων λιανικής πώλησης.
Πολλά μέσα μαζικής ενημέρωσης και κάποιες πολιτικές οργανώσεις έχουν επιλέξει να καταγγέλλουν συνολικά και χωρίς εξαιρέσεις όλο τον κλάδο αγοράς χρυσού ως «τοκογλύφους». Η άκριτη και γενικευμένη συκοφάντηση των επιχειρήσεων ενός κλάδου ευνοεί μόνο τους αληθινούς «μαυραγορίτες» που λειτουργούν χωρίς χαρτιά, μέσα από αγγελίες, κινητά τηλέφωνα και «πατάρια», ξεπλένοντας μαύρο χρήμα και προϊόντα εγκλήματος.
Τα ενεχυροδανειστήρια συνήθως δεν έχουν απ' ευθείας πρόσβαση στην αγορά χρυσού του εξωτερικού και έτσι δεν μπορούν να προσφέρουν ανταγωνιστικές τιμές. Η απάντηση στο πρόβλημα αυτό είναι νέες εταιρείες που διαθέτουν δικά τους χυτήρια. Αλλά πόσος χρυσός υπάρχει στην Ελλάδα; Τα κοσμήματα δεν περιέχουν καθαρό χρυσό. Και τα καράτια φαίνονται από τον αριθμό που αναγράφεται στη σφραγίδα ενός κοσμήματος. Τα υπόλοιπα είναι ασήμι και χαλκός.
Οι χρυσοθήρες των πόλεων αναζητούν χρυσές λίρες, επώνυμα ρολόγια και αντικείμενα, όπως Cristofle, Faberge, Cartier, Chopard, Panerai, Bulgari, Vacheron Constantin. Οι εταιρείες ενδιαφέρονται ακόμα για εικόνες, πίνακες, μονόπετρα, αλυσίδες, σταυρούς, διαμάντια, τάματα (!), κωνσταντινάτα, μενταγιόν, κρεμαστά, περιδέραια, βαπτιστικά, πεντόλιρα, σμαράγδια, ρουμπίνια, φυλαχτά, πολύτιμες πέτρες, καδένες, καρφίτσες, κολιέ, κηροπήγια, μαχαιροπίρουνα, μπρελόκ.
Μια «χρυσοεταιρεία» υπόσχεται άμεσα μετρητά μέσα σε 5 λεπτά, χωρίς ταλαιπωρία. Τα αντικείμενά σας τα παίρνετε εσείς πίσω όποτε επιθυμείτε. Απόλυτη διαφάνεια, χωρίς κρυφές χρεώσεις. Φέρνετε τα αντικείμενα, τα εκτιμάμε και παίρνετε τα λεφτά σας. Με απόλυτη εχεμύθεια.
Το βρόμικο χρήμα
Δεν μπορούμε να ξέρουμε τι συμβαίνει πίσω από τα ενεχυροδανειστήρια, αλλά σε πολλές περιπτώσεις πίσω από αυτό κρύβεται ένας τοκογλύφος που έχει δανείσει τον ενεχυροδανειστή και παίρνει ενοίκιο. Τα περισσότερα στη μαύρη αγορά του χρυσού είναι απλώς «ψιλικατζίδικα» που μόνο μεσολαβούν σε ένα περίπλοκο κύκλωμα με άγνωστο προορισμό, αφού μιλάμε συνήθως για λαθρεμπόριο, βρόμικο χρήμα, όπλα, απειλές, εκβιασμούς, ακόμα και ναρκωτικά.
Δυο συμμορίες στην Κρήτη -με 127 άτομα «προσωπικό»- συνδύαζαν την τοκογλυφία με εμπόριο κοκαΐνης και κάνναβης. Οι τρεις Αλβανοί και οι επτά Ελληνες, που συνελήφθησαν, χρησιμοποιούσαν τους ίδιους χώρους με ζυγαριές ακριβείας για ναρκωτικά και ένα στόλο αυτοκινήτων για να παρέχουν διευκολύνσεις με δάνεια σε οικονομικά ασθενή άτομα και συνανθρώπους τους.
**
Η αλβανική μαφία «τρώει» ιδιοκτησίες
Στην άλλη άκρη της Ελλάδας, στα Γιάννινα, η υπόθεση του παράνομου πιστωτικού συστήματος βρίσκεται στα χέρια της αλβανικής μαφίας, που δανείζει με τόκο 10% το μήνα και εχέγγυο όχι επιταγές αλλά τίτλους ιδιοκτησίας σπιτιών, οικοπέδων και αυτοκινήτων. Και στο πουθενά, στο Διαδίκτυο, μια υποτιθέμενη εταιρεία δείχνει στην ιστοσελίδα φωτογραφίες με ουρανοξύστες στο Ντουμπάι. Το τηλέφωνο έδειχνε πως βρισκόταν στο Λονδίνο, αλλά όταν προσπαθούσες να επικοινωνήσεις μαζί της έβγαινε τηλεφωνητής. Το ίδιο συνέβαινε και με τα υποτιθέμενα κεντρικά του Μονάχου.
«Μπορείς να καταθέσεις 150 ή 540 ευρώ, ανάλογα με το πρόγραμμα που θα επιλέξεις, προκειμένου να μπεις στο παιχνίδι. Σκοπός της είναι να πείσεις άλλους δύο να αγοράσουν χρυσό και να βάλουν επίσης από 150 ευρώ. Αυτοί με τη σειρά τους θα φέρουν από δυο άτομα ακόμα ο καθένας, και ούτω καθεξής. Μόλις η ομάδα σου συμπληρώσει 42 άτομα, τότε 7.000 ευρώ σε πλάκες χρυσού είναι δικές σου και θα σου αποσταλούν μέσω ταχυδρομείου».
Μια ληστεία στην Καβάλα αποκάλυψε πόσο τζίρο έχει ένα επαρχιακό ενεχυροδανειστήριο. Ενας 32άχρονος με κάποιον άγνωστο συνεργό εισέβαλε, φορώντας κουκούλα full face, με ένα πυροβόλο όπλο. Οι δυο δράστες έδεσαν με πλαστικούς σφικτήρες την 34χρονη υπάλληλο. Τα κοσμήματα που αφαίρεσαν ήταν αξίας 2.000 ευρώ μαζί με ένα λάπτοπ, ένα κινητό και διάφορα έγγραφα. Στο ταμείο εκείνη τη στιγμή ήταν 450 ευρώ.
Σε ανύποπτο χρόνο τη δεκαετία του '90, ο Σύνδεσμος Ελληνικών Βιομηχανιών αποκάλυψε πως ο τζίρος αυτός φτάνει το αστρονομικό ποσόν των 100 δισ. δραχμών, όταν οι παρατράπεζες αντιπροσώπευαν το 15% της επίσημης τραπεζικής αγοράς και το 57% των εμπόρων είχε καταφύγει σ' αυτές. Αλλά στις νέου τύπου «αγορές» δεν πάνε μόνο οι έμποροι, αλλά οι πάντες. Μόνο την τριετία 2010-2012 άνοιξαν σχεδόν χίλια τέτοια καταστήματα.
Χρυσοδάκτυλοι και αλαφροχέρηδες
Μια εταιρεία αγοράζει ταχυδρομικά. Ετσι δεν χρειάζεται ο πελάτης να εκτεθεί σε δημόσια θέα. Μια από τις πιο γνωστές εταιρείες αγοράς χρυσού εκφράζει στη διαφήμισή της οικολογικές ανησυχίες. Η ανακύκλωση χρυσού -λέει- είναι η πιο οικολογική και κοινωνικά υπεύθυνη επιλογή!
«Σκοπός μας είναι να βγάλουμε το χρυσό που έχει εξορυχθεί αλλά παραμένει αχρησιμοποίητος στα συρτάρια. Το όραμά μας είναι να αλλάξουν σταδιακά οι καταναλωτικές συνήθειες των πολιτών και να απελευθερωθεί η ανθρωπότητα από τις καταστροφικές επιπτώσεις της βιομηχανίας εξόρυξης χρυσού».
Τη Δευτέρα 14 Ιουλίου 2014, η αστυνομία έκανε έφοδο στα καταστήματα χρυσού «Ριχάρδος» και συνέλαβε τον ιδιοκτήτη. Οι καταγγελίες είχαν φτάσει ώς τη Βουλή. Μία από αυτές -πιθανόν και από ανταγωνιστή- ανέφερε ότι μεγάλος αριθμός των αντικειμένων είναι προϊόν ληστειών και κλοπών. Τα κοσμήματα τα έλιωναν, τα έκαναν πλάκες χρυσού και τα έστελναν στη Γερμανία.
Οι καταγγελίες -ίσως με μεγάλη δόση... ζήλιας- εμφάνιζαν τον ιδιοκτήτη της επιχείρησης να διάγει πολυτελή βίο, να κινείται με συνοδεία ασφαλείας και να έχει μεγάλη οικονομική επιφάνεια, η οποία ασφαλώς θα προέρχεται από την παράνομη δραστηριοποίησή του.
Ο Δημήτριος-Ριχάρδος Μυλωνάς του Ιωάννη και της Ρούπη, γεννημένος στην Αθήνα το 1967, είναι παντρεμένος και πατέρας τεσσάρων παιδιών. Ο ενεχυροδανειστής με το «εμπορικό δαιμόνιό του» και αρκετή ματαιοδοξία εμφανίζεται ο ίδιος στις διαφημίσεις του. Η έρευνα στη βίλα του δεν απέδωσε κάτι αξιόλογο. Ο Ριχάρδος νοσηλεύτηκε στο νοσοκομείο «Ελπίς» και αφέθηκε ελεύθερος, αφού του ασκήθηκε δίωξη για υπεξαίρεση, κι ο ανακριτής ανέλαβε να διερευνήσει αν έχει πραγματοποιηθεί και ξέπλυμα βρόμικου χρήματος. Ο ίδιος αρνήθηκε την κατηγορία για εξαγωγή χρυσού στο εξωτερικό.
Αύγουστος 2014. Είναι φυσικό από όταν έκλεισαν τη στρόφιγγα οι τράπεζες, να ανοίξουν παρατράπεζες. Πόσες είναι, πόσα δίνουν, πόσα κερδίζουν; Πάνω από εκατό κιλά χρυσού -λένε για ένα «πρακτορείο»-, που σημαίνει 1-1,5 εκατ. ευρώ. Χίλια τέτοια «πρακτορεία χρυσού» -ίσως και τρεις χιλιάδες- διακινούν λαθραία πολλά δισ. τα οποία χάνονται στο εξωτερικό. Οπου και να κοιτάξεις, θα δεις τράπεζες, πρακτορεία ΠΡΟ-ΠΟ και τώρα «αγορές χρυσού».
Ο μύθος θέλει τοκογλύφους να σκοτώνουν στην Ανατολική Αττική και ενεχυροδανειστές να εμπλέκονται σε καρτέλ ηρωίνης. Πού πάνε όλα αυτά τα κοσμήματα και τα λεφτά, όλα όσα έχουν κλέψει με επιμονή και συνήθως νυχτερινή εργασία τόσες γνήσιες και παράνομες -κανονικά- συμμορίες; Δεν θα μπορέσουμε ποτέ να απαντήσουμε με νούμερα κι αριθμούς.
Τα σημερινά Γιάννινα είναι μια πύλη εισόδου και εξόδου από τη χώρα. Σε ένα καφενεδάκι στην οδό Ανεξαρτησίας κάθεται αυτό τον καιρό ένα γεροντάκι και πίνει τον καφέ του. Αν και δεν του φαίνεται, είναι μια μυθική μορφή. Είναι ο περίφημος Γούκος! Ενα από τα θύματά του, επιχειρηματίας, είχε αυτοκτονήσει πέφτοντας στο αίθριο της Στοάς Ορφέα, στις 3 Σεπτεμβρίου 1986.
Η υπόθεσή του είχε συγκλονίσει όταν έφυγε, αφήνοντας πίσω του ένα «κανόνι» ακαθόριστου χρηματικού ποσού. Βρέθηκε από την Ιταλία στη Βραζιλία, συνελήφθη στην Ελβετία και τα τελευταία χρόνια ζούσε στις ΗΠΑ, όπου λέγεται ότι εργαζόταν ως ταξιτζής. Είκοσι τρία χρόνια μετά, ο «γεράκος», πάνω από τα εξήντα, έχει επιστρέψει στον τόπο του εγκλήματος. Οπως λένε όσοι τον έχουν δει, δείχνει πολύ ταλαιπωρημένος και δεν μοιάζει με τον «αρχιτοκογλύφο» που περιέγραφαν οι εφημερίδες της εποχής, έτσι καθώς πίνει ήσυχα τον καφέ του στην οδό Ανεξαρτησίας...http://www.enet.gr/?i=issue.el.home&date=10/08/2014&id=442739