Πέμπτη 18 Σεπτεμβρίου 2014

Πολιορκούν την κουρδική πόλη Κομπάνι Προέλαση των τζιχαντιστών στη βόρεια Συρία

Πολιορκούν την κουρδική πόλη Κομπάνι

Προέλαση των τζιχαντιστών στη βόρεια Συρία

Οι μαχητές του Ισλαμικού Κράτους κατέλαβαν 16 χωριά στα περίχωρα της Κομπάνι, στη βόρεια Συρία, απειλώντας την τρίτη σε μέγεθος κουρδική πόλη της χώρας που βρίσκεται κοντά στα σύνορα με την Τουρκία.
Φωτογραφία αρχείουΦωτογραφία αρχείου
Αν οι τζιχαντιστές καταλάβουν την Κομπάνι (ή Άιν αλ Άραμπ), θα απειλήσουν άμεσα τις κουρδικές περιοχές της βορειοανατολικής Συρίας.
 
Ο διευθυντής του Συριακού Παρατηρητηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, Ράμι Άμπντελ, ανέφερε ότι το τελευταίο 24ωρο οι μαχητές του Ισλαμικού Κράτους εξαπέλυσαν μεγάλη επίθεση, με βαρύ οπλισμό, πυροβολικό και άρματα, και κατέλαβαν «τουλάχιστον 16 χωριά στα ανατολικά και τα δυτικά της Κομπάνι». 
 
Χιλιάδες κούρδοι μαχητές υπερασπίζονται την πόλη, που έχει περικυκλωθεί από τους τζιχαντιστές.
 
Η Κομπάνι είναι η τρίτη σε μέγεθος κουρδική συριακή πόλη μετά το Καμισλί και το Αφρίν. Η κατάληψή της θα επέτρεπε στους τζιχαντιστές να έχουν υπό τον έλεγχό τους μια μεγάλης έκτασης ενιαία εδαφική περιοχή πάνω στα σύνορα των δύο χωρών. Για τους Κούρδους πρόκειται για μια μάχη ζωτικής σημασίας γιατί εάν πάρει την πόλη αυτή, το ΙΚ θα είναι σε θέση να φτάσει πολύ γρήγορα και σε άλλες κουρδικές περιοχές της Συρίας, όπως η Χασάκα, στα βορειοανατολικά.
 
Τον περασμένο Ιούλιο, οι Κούρδοι, με τη συνδρομή εκατοντάδων άλλων από την Τουρκία, είχαν απωθήσει σφοδρή επίθεση του ΙΚ, όμως η νέα επιδρομή που βρίσκεται σε εξέλιξη είναι ακόμη μεγαλύτερη, σύμφωνα με τον Ράμι Άμπντελ .
 
Μετά την ανάδυση του ΙΚ στη Συρία, το 2013, οι Κούρδοι μάχονται κατά των τζιχαντιστών, υπερασπιζόμενοι τις ζώνες όπου έχουν εγκαθιδρύσει μια σχεδόν αυτόνομη περιοχή μετά την έναρξη του εμφυλίου πολέμου στη χώρα, τον Μάρτιο του 2011.
 
Με πληροφορίες από ΑΠΕ - ΜΠΕ