Πέμπτη 18 Σεπτεμβρίου 2014

Μπαμπούλας στο τραπέζι ο 13ος και ο 14ος μισθός

Αν και επισήμως η κυβέρνηση αφορίζει τις εκλογές, το ενδεχόμενο να μην υπάρξει συμφωνία με την τρόικα και να καταστούν αναπόφευκτες οι πρόωρες κάλπες αρχίζει να απασχολεί -ή τουλάχιστον έτσι υποστηρίζεται- το Μαξίμου.

Το κλίμα βαραίνει επικίνδυνα, καθώς οι απαιτήσεις των δανειστών είναι πολύ σκληρές και φέρνουν νέες ανατροπές και περικοπές. Στο πλαίσιο αυτό επαναφέρονται  ορισμένες αξιώσεις όπως η κατάργηση του 13ου και του 14ου μισθού (και) στον ιδιωτικό τομέα, εν είδει «μπαμπούλα», για να «αποσυρθούν» στη συνέχεια και να περάσουν άλλες, εξίσου επώδυνες και καταστροφικές. Ωστόσο, αυτή τη φορά τέτοιου είδους ελιγμοί δεν φαίνεται να λύνουν το πρόβλημα. Επίσης κάνουν ακόμη πιο δύσκολη τη συγκέντρωση των 180 βουλευτών για την προεδρική εκλογή...

Από την πλευρά του ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς (που ξεκίνησε το «μασάζ» σε βουλευτές της Ν.Δ., με ημίωρη συνάντηση που είχε στο Εντευκτήριο της Βουλής με περίπου 10 από αυτούς) δήλωσε στους συντάκτες της Βουλής ότι «όποιος μιλά αυτή τη στιγμή για εκλογές ή δεν ξέρει ή δεν ενδιαφέρεται για το καλό του τόπου ή εξυπηρετεί δικά του συμφέροντα». Μιλώντας στους βουλευτές εκτίμησε ότι θα δοθεί λύση στο ζήτημα του χρέους ως το τέλος του χρόνου.

Σε κάθε περίπτωση, οι επόμενες τρεις εβδομάδες θεωρούνται κρίσιμες για τις εξελίξεις σε όλα τα επίπεδα. Από το Μαξίμου η χαρακτηριστική «οδηγία» που έχει δοθεί στα κλιμάκια που ασχολούνται με τις διαπραγματεύσεις είναι ότι «εάν θες να έχεις ειρήνη, προετοιμάσου για πόλεμο». Κι εκτός από το θέμα του 13ου και του 14ου μισθού, στο τραπέζι βρίσκονται οι ομαδικές απολύσεις, οι πλειστηριασμοί, το ασφαλιστικό, το «λοκ άουτ» και γενικότερα οι αλλαγές στη νομοθεσία για τις απεργίες.

Η κυβέρνηση δηλώνει ότι θα επιμείνει να υλοποιηθούν όσα ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός στη Θεσσαλονίκη. Οι δόσεις για τα ληξιπρόθεσμα, οι φοροελαφρύνσεις και το ξεκίνημα της συζήτησης για τη βιωσιμότητα του χρέους είναι τα ζητούμενα της ελληνικής πλευράς, που θα δει για πρώτη φορά τους κοινωνικούς εταίρους ώστε να δημιουργηθεί «μέτωπο».

Το «πολεμικό» σενάριο, που εκ των πραγμάτων εξετάζεται στο Μαξίμου, περιλαμβάνει τη ρήξη και τις εκλογές. Οπως λέγεται, σε αυτήν την περίπτωση μια έξοδος από το Μνημόνιο με συγκρουσιακά χαρακτηριστικά, που θα συνοδευτεί από δραματικό διάγγελμα, θα είναι η τελευταία ευκαιρία για να αντιστραφεί το κλίμα. Και όπως υποστήριζαν συνεργάτες του πρωθυπουργού, «ας αποφασίσουν στο τέλος οι Ελληνες τι κυβέρνηση θέλουν· όπως και οι τροϊκανοί να αποφασίσουν ποιον συνομιλητή θέλουν».http://www.dimokratianews.gr/content/28168/μπαμπούλας-στο-τραπέζι-ο-13ος-και-ο-14ος-μισθός