Παρασκευή 1 Αυγούστου 2014

«ΗΞΕΡΑΝ ΟΤΙ ΒΟΜΒΑΡΔΙΖΑΝ ΣΧΟΛΕΙΟ ΟΙ ΙΣΡΑΗΛΙΝΟΙ», ΚΑΤΑΓΓΕΛΛΕΙ Ο ΕΠΙΚΕΦΑΛΗΣ ΤΗΣ UNRWA «Ντροπή για την ανθρωπότητα»

«ΗΞΕΡΑΝ ΟΤΙ ΒΟΜΒΑΡΔΙΖΑΝ ΣΧΟΛΕΙΟ ΟΙ ΙΣΡΑΗΛΙΝΟΙ», ΚΑΤΑΓΓΕΛΛΕΙ Ο ΕΠΙΚΕΦΑΛΗΣ ΤΗΣ UNRWA

«Ντροπή για την ανθρωπότητα»

Ματώνουν οι λέξεις για να περιγράψουν την ανελέητη σφαγή στη Γάζα, που έχει προκαλέσει εκατόμβη θυμάτων. Με πλήγματα σε πολυσύχναστη αγορά και κατοικίες, το Ισραήλ έσπασε την τετράωρη ανθρωπιστική εκεχειρία που νωρίτερα είχε κηρύξει κι έπνιξε ξανά τη Γάζα στο αίμα.
Τουλάχιστον 17 άνθρωποι σκοτώθηκαν από το βομβαρδισμό της αγοράς της Σετζάγια, ενώ ξεπέρασαν τους 100 οι νεκροί της χθεσινής μέρας, ανάμεσά τους πολλά παιδιά, την ώρα που κοιμούνταν σε σχολείο-καταφύγιο. Πάνω από 1.330 είναι ήδη οι νεκροί και 7.200 οι τραυματίες από την πλευρά των Παλαιστινίων. Για «κατάφωρη παραβίαση του Διεθνούς Δικαίου» κατήγγειλε το Ισραήλ η υπηρεσία των Ηνωμένων Εθνών για τους Παλαιστίνιους Πρόσφυγες (UNRWA).
«Καταδικάζω με τον πιο έντονο τρόπο αυτή την κατάφωρη παραβίαση του Διεθνούς Δικαίου από τις ισραηλινές δυνάμεις», αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο Πιερ Κρέενμπιλ, επικεφαλής της UNRWA. «Ζητώ από τη διεθνή κοινότητα να δεσμευθεί σε μια πολιτική δράση, ώστε να τερματιστεί άμεσα η σφαγή που διαπράττεται», πρόσθεσε.
Το Ισραήλ παραβίασε την εκεχειρία, που το ίδιο είχε προτείνει, βομβαρδίζοντας αγορά...Το Ισραήλ παραβίασε την εκεχειρία, που το ίδιο είχε προτείνει, βομβαρδίζοντας αγορά...Μακελειό
Τη νύχτα της Τρίτης, παιδιά σκοτώθηκαν την ώρα που κοιμούνταν πλάι στους γονείς τους, στο πάτωμα σχολικής αίθουσας, που λειτουργούσε ως καταφύγιο για περισσότερους από 3.300 ανθρώπους. «Είναι προσβολή για καθέναν από μας, είναι μια αιτία διεθνούς ντροπής», υπογράμμισε ο επικεφαλής της UNRWA.
Αργότερα, κι ενώ το Ισραήλ ανακοίνωσε ότι θα τηρούσε μια «ανθρωπιστική εκεχειρία» από τις 15.00 ώς τις 19.00 (τοπική ώρα και ώρα Ελλάδας) στη Λωρίδα της Γάζας, επτά Παλαιστίνιοι έπεφταν νεκροί από αεροπορική επιδρομή κοντά στη Χαν Γιουνές και άλλοι 17 από το βομβαρδισμό της αγοράς Σετζάγια, μέσα στη διάρκεια της εκεχειρίας.
Τηλεοπτικά δίκτυα μετέδωσαν σκληρές εικόνες από το μακελειό. Περαστικοί μετέφεραν τυλιγμένα σε κουβέρτες ή πάνω σε φορεία άψυχα σώματα, ανάμεσά τους και παιδιά. Αλλού σοροί κείτονταν στο δρόμο. Τραυματίες αιμόφυρτοι, άλλοι ακρωτηριασμένοι φαίνονταν στις λήψεις.
Σύμφωνα με στοιχεία των Ηνωμένων Εθνών, πέρα από τους χιλιάδες νεκρούς και τραυματίες, περίπου 240.000 Παλαιστίνιοι είναι εσωτερικά εκτοπισμένοι στη Λωρίδα της Γάζας, εξαιτίας των βομβαρδισμών. Δεκάδες χιλιάδες ζουν στα 83 σχολεία-καταφύγια που διαχειρίζεται ο ΟΗΕ, κάποια από τα οποία έχουν πληγεί από τους βομβαρδισμούς.
Ο Πιερ Κρέενμπιλ της UNRWA ήταν ιδιαιτέρως καταγγελτικός για το μακελειό στο σχολείο που λειτουργούσε ως καταφύγιο στην Τζαμπαλίγια, επισημαίνοντας ότι οι ισραηλινές δυνάμεις είχαν ενημερωθεί 17 φορές για την ακριβή θέση του σχολείου, την παρουσία εκεί χιλιάδων εκτοπισμένων αμάχων και μάλιστα η τελευταία ενημέρωση ήταν λίγες ώρες πριν από τον αιματηρό βομβαρδισμό.
Εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού δήλωσε ότι σύμφωνα με την προκαταρκτική έρευνα, Παλαιστίνιοι αντάρτες είχαν εκτοξεύσει ρουκέτες από μια περιοχή κοντά στο σχολείο και οι Ισραηλινοί στρατιώτες απάντησαν στα πυρά.
Η Ελβετία διεξάγει ανεπίσημες διαβουλεύσεις κατόπιν αιτήματος του Παλαιστίνιου προέδρου Μαχμούντ Αμπάς, για να οργανώσει μέχρι το τέλος του έτους διάσκεψη για την προστασία των αμάχων στα κατεχόμενα παλαιστινιακά εδάφη. Ο Παλαιστίνιος πρόεδρος απευθύνθηκε στην Ελβετία, τη χώρα που είναι θεματοφύλακας των Συμβάσεων της Γενεύης, αλλά μέσα στο καταματωμένο σκηνικό της Γάζας ατονεί κάθε σπίθα ελπίδας.
(Πηγές: AFP-Reuters-BBC-ΑΠΕ)