Παρασκευή 1 Αυγούστου 2014

Αναβάλλονται οι ειρηνευτικές συνομιλίες στο Κάιρο Η εκεχειρία δεν διήρκεσε ούτε λίγες ώρες Στα χέρια της Χαμάς Ισραηλινός στρατιώτης

Αναβάλλονται οι ειρηνευτικές συνομιλίες στο Κάιρο

Η εκεχειρία δεν διήρκεσε ούτε λίγες ώρες

Στα χέρια της Χαμάς Ισραηλινός στρατιώτης
Τελευταία ενημέρωση: 
Ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε ότι επαναλαμβάνει τις επιχειρήσεις του στη Λωρίδα της Γάζας επιρρίπτοντας για ακόμη μια φορά την ευθύνη στη Χαμάς για την κατάρρευση της εκεχειρίας που είχε συμφωνηθεί να διαρκέσει 72 ώρες αρχής γενομένης από τις 8 σήμερα το πρωί.
Ο αριθμός των Παλαιστινίων οι οποίοι έχασαν τη ζωή τους όταν ισραηλινές δυνάμεις σφυροκόπησαν με πυροβόλα το νότιο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας αυξήθηκε σε 50, ανακοίνωσε το υπουργείο Υγείας στον παλαιστινιακό αυτό θύλακα. Ο Μέντατ Αμπάς, διευθυντής στο υπουργείο Υγείας, δήλωσε πως «πάνω από 50 άνθρωποι σκοτώθηκαν και 220 τραυματίστηκαν στη Ράφα».
 
Στο μεταξύ, ανώτερος αξιωματούχος της Χαμάς δήλωσε ότι ένας Ισραηλινός στρατιώτης αιχμαλωτίστηκε, όμως πρόσθεσε ότι αυτό συνέβη προτού τεθεί σε ισχύ η εκεχειρία με το Ισραήλ στη Λωρίδα της Γάζας στις 08:00 (τοπική ώρα και ώρα Ελλάδας), όπως μετέδωσε το τουρκικό πρακτορείο Ανατολή.
 
Ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε πάντως πως δύο Ισραηλινοί στρατιώτες σκοτώθηκαν σήμερα στο νότιο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας στη διάρκεια μιας επιχείρησης η οποία, όπως υποστηρίζει, οδήγησε και στην απαγωγή ενός αξιωματικού του στρατού από Παλαιστίνιους μαχητές. Πληροφορίες αναφέρουν ότι ο 23χρονος αξιωματικός είναι εξάδελφος του υπουργού Άμυνας του Ισραήλ. "Το Ισραήλ ανακοίνωσε ότι η Χαμάς τερμάτισε την ανθρωπιστική εκεχειρία και εμπόδισε τους κατοίκους της Γάζας να επωφεληθούν από αυτή", διευκρινίζει η ανακοίνωση του στρατού και υπογραμμίζει ότι "θα αναλάβει ισχυρή δράση σε απάντηση στις επιθέσεις της Χαμάς και άλλων τρομοκρατικών οργανώσεων στη Λωρίδα της Γάζας".
 
«Δεν υπάρχει δικαιολογία για την παραβίαση της εκεχειρίας από το Ισραήλ, καθώς ο αξιωματικός αιχμαλωτίστηκε και οι δύο στρατιώτες σκοτώθηκαν πριν τεθεί σε ισχύ η εκεχειρία», δήλωσε ο Μούσα Αμπού Μαρζούκ, ο δεύτερος τη τάξει της Χαμάς. Επίσης ο Μαρζούκ υπογράμμισε ότι η Χαμάς εξακολουθεί να είναι σύμφωνη σε μια εκεχειρία 72 ωρών, αν τη δεχθεί και το Ισραήλ.
 
"Είναι οι δυνάμεις κατοχής αυτές που παραβίασαν την εκεχειρία", δήλωσε ο εκπρόσωπος της οργάνωσης Φάουζι Μπάρχουμ και πρόσθεσε ότι "η παλαιστινιακή αντίσταση έδρασε στο όνομα του δικαιώματός της στην αυτοάμυνα για να σταματήσει τη σφαγή του λαού μας".
 
Ο Λευκός Οίκος καταδίκασε σήμερα την επίθεση της Χαμάς εναντίον Ισραηλινών στρατιωτών στη Λωρίδα της Γάζας ως μια παραβίαση της συμφωνηθείσας τριήμερης ανθρωπιστικής εκεχειρίας και ζήτησε την απελευθέρωση του Ισραηλινού στρατιώτη που αιχμαλωτίστηκε από τους παλαιστίνιους μαχητές. «Αυτή μάλλον ήταν μια βάρβαρη παραβίαση της συμφωνίας εκεχειρίας», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Τζος Έρνεστ στο τηλεοπτικό δίκτυο CNN.
 
Για πρώτη φορά από την έναρξη της ισραηλινής επίθεσης στη Λωρίδα της Γάζας στις 8 Ιουλίου, οι δύο πλευρές συμφώνησαν το βράδυ της Πέμπτης να εφαρμόσουν την εκεχειρία καθώς θα ξεκινούσε στο Κάιρο και η διπλωματική προσπάθεια με τη συμμετοχή αντιπροσωπείας από το Ισραήλ, τα παλαιστινιακά εδάφη, τις ΗΠΑ και την Αίγυπτο.
 
Ανακοινώνοντας τη συμφωνία για κατάπαυση του πυρός, ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Τζον Κέρι είχε προειδοποιήσει ότι ο ισραηλινός στρατός θα συνεχίσει τις στρατιωτικές επιχειρήσεις πίσω από τις γραμμές του, ενώ η Χαμάς διαβεβαίωσε ότι θα απαντούσε σε κάθε ισραηλινή επίθεση.
 
Ήδη περισσότεροι από 1.460 Παλαιστίνιοι κυρίως άμαχοι έχουν χάσει τη ζωή τους και άλλοι 63 Ισραηλινοί, στην πλειοψηφία τους στρατιώτες, από την ημέρα έναρξης των ισραηλινών επιχειρήσεων στη Γάζα.
 
Μια παλαιστινιακή αντιπροσωπεία, στην οποία θα συμμετέχει και η Χαμάς, θα μεταβεί αύριο Σάββατο στο Κάιρο για να συνομιλήσει με Αιγύπτιους αξιωματούχος σχετικά με την επίτευξη μιας μόνιμης εκεχειρίας στη Λωρίδα της Γάζας, δήλωσε σήμερα ο Παλαιστίνιος πρόεδρος Μαχμούντ Αμπάς από τη Ραμάλα, ενώ το Κάιρο ανέβαλε τις προγραμματισμένες συνομιλίες.
 
Ο Αμπάς «όρισε την αντιπροσωπεία που θα μεταβεί το Σάββατο στο Κάιρο, όποιες κι αν είναι οι συνθήκες», σύμφωνα με ανακοίνωση της παλαιστινιακής προεδρίας.
 
Η αντιπροσωπεία αυτή αποτελείται από εκπροσώπους της Φάταχ, του κινήματος του Αμπάς, της Χαμάς, που κυβερνά στη Γάζα, και του συμμάχου της, της οργάνωσης Ισλαμικός Τζιχάντ.
 
Η Αίγυπτος πάντως ανακοίνωσε σήμερα στους Παλαιστίνιους αξιωματούχος ότι αναβάλλει τις συνομιλίες με το Ισραήλ που ήταν προγραμματισμένο να ξεκινήσουν σήμερα στο Κάιρο με στόχο την επίτευξης οριστικής εκεχειρίας στη Λωρίδα της Γάζας, αφού το εβραϊκό κράτος την ενημέρωσε για την πιθανή απαγωγή ενός ισραηλινού στρατιώτη, σύμφωνα με αξιωματούχο του Ισλαμικού Τζιχάντ.
 
«Οι Αιγύπτιοι επικοινώνησαν με τον Ισλαμικό Τζιχάντ και ανακοίνωσαν ότι το Ισραήλ τους ενημέρωσε ότι ένας στρατιώτης του αιχμαλωτίστηκε», δήλωσε ο Ζίαντ αλ Αάχλα. «Οι συζητήσεις αναβλήθηκαν», πρόσθεσε.