Σάββατο 31 Μαΐου 2014

Εγκριση ΔΝΤ για 3,41 δισ. ευρώ ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΣΩΚΟΥ

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ-ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ. Το εκτελεστικό συμβούλιο του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου ενέκρινε χθες ομοφώνως την έκθεση αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος και τη χορήγηση δόσης ύψους 3,41 δισ. ευρώ προς την Ελλάδα. Κατά τη συνεδρίαση, τα μέλη του εκτελεστικού συμβουλίου χαιρέτισαν τη δημοσιονομική εξυγίανση που έχει επιτύχει η Ελλάδα, η οποία σημειώνεται ότι είναι καλύτερη από τις προβλέψεις του προγράμματος και κάλεσαν την κυβέρνηση να συνεχίσει την εφαρμογή του προγράμματος με αποφασιστικότητα. Ταυτόχρονα καλεί την Ευρωζώνη να τηρήσει τις δεσμεύσεις της για μέτρα ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους προκειμένου να εξασφαλιστεί η μακροπρόθεσμη βιωσιμότητά του, όπως ανακοίνωσε το υπ. Οικονομικών.

Ο προεδρεύων της συνεδρίασης, αναπληρωτής γενικός διευθυντής του ΔΝΤ, Ναογιούκι Σινοχάρα, δήλωσε ότι «οι ελληνικές αρχές έχουν κάνει σημαντική πρόοδο στη δημοσιονομική προσαρμογή και την εξισορρόπηση της οικονομίας». Την ίδια στιγμή, ωστόσο, σημείωσε ότι «παραμένουν πολλές προκλήσεις προτού η σταθεροποίηση θεωρηθεί ολοκληρωμένη και προτού η Ελλάδα βρεθεί πίσω στον δρόμο μιας βιώσιμης, ισόρροπης ανάπτυξης». Συγκεκριμένα ανέφερε την ενίσχυση της κοινωνικής προστασίας, τη βελτίωση του φοροεισπρακτικού μηχανισμού και την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής, τον έλεγχο των δαπανών καθώς και την επιτάχυνση των μεταρρυθμίσεων στη δημόσια διοίκηση. Το ΔΝΤ έδωσε έμφαση επίσης στην αντιμετώπιση των μη εξυπηρετούμενων δανείων και την επαρκή κεφαλαιοποίηση των τραπεζών.

Σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομικών, η έκθεση του ΔΝΤ, η οποία αναμένεται να δοθεί στη δημοσιότητα την επόμενη εβδομάδα, τονίζει την τεράστια πρόοδο που έχει κάνει η ελληνική οικονομία και ιδιαίτερα την επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος, το οποίο θέτει τη βάση για επενδύσεις και ανάπτυξη. Σε σχετική του ανακοίνωση επισημαίνει ότι η έκθεση του ΔΝΤ αναφέρει ότι η εκτέλεση του προϋπολογισμού είναι σε καλό δρόμο και ο δημοσιονομικός στόχος του 2014 θα επιτευχθεί χωρίς νέα μέτρα. Επίσης προβλέπει επιτάχυνση του ρυθμού ανάπτυξης τα επόμενα χρόνια.

Πάντως, παρά τις περί του αντιθέτου προσπάθειες της ελληνικής πλευράς, οι επικεφαλής για την αξιολόγηση θα έρθουν στις 9 Ιουλίου για δύο ημέρες και ξανά στις 14 Ιουλίου για δέκα ημέρες, καθώς σύμφωνα με πληροφορίες το ΔΝΤ επέμενε σε αυτό. Μάλιστα, ο επικεφαλής του ΔΝΤ για το ελληνικό πρόγραμμα Πόουλ Τόμσεν πρόκειται να συμμετέχει σε συνέδριο του Economist, όπως και ο διευθύνων σύμβουλος του EFSF Τόμας Ρέγκλινγκ. Για πρώτη φορά εξάλλου αναμένεται να έρθει στην Ελλάδα και ο διάδοχος του Ματίας Μορς, Ιρλανδός Ντέκλαν Κοστέλο.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η αξιολόγηση δεν θα ξεκινήσει τον Ιούλιο, αλλά στα τέλη Αυγούστου. Τον Ιούλιο οι εκπρόσωποι της τρόικας θα επιθεωρήσουν μόνο την πορεία υλοποίησης των μεταρρυθμίσεων. Η ουσιαστική αξιολόγηση, έτσι, θα ξεκινήσει τον Σεπτέμβριο, οπότε και θα εξετασθούν τα θέματα του χρέους και του χρηματοδοτικού κενού, υπό την προϋπόθεση ότι έχουν υλοποιηθεί οι δεσμεύσεις της κυβέρνησης. Οι τελικές αποφάσεις για το χρέος αναμένεται μετά τα τεστ κοπώσεως των τραπεζών που θα πραγματοποιήσει η ΕΚΤ τον Νοέμβριο.

Το υπουργείο Οικονομικών σημειώνει εξάλλου ότι προϋπόθεση για την επιστροφή της οικονομίας σε βιώσιμη ανάπτυξη είναι η εφαρμογή των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων που έχουν συμφωνηθεί. Αναφέρεται μάλιστα συγκεκριμένα στην ανάγκη να συνεχιστεί η απελευθέρωση των αγορών προϊόντων και υπηρεσιών «επειδή θα τονώσει την ανταγωνιστικότητα της οικονομίας και θα προσελκύσει επενδύσεις, οδηγώντας στη δημιουργία πάνω από 100.000 νέων θέσεων εργασίας κάθε χρόνο από το 2015 και μετά».

Από την πλευρά του, το ΔΝΤ έχει στρέψει την προσοχή του από τη δημοσιονομική προσαρμογή στις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, οι οποίες θεωρούνται κρίσιμες ώστε «να χτίσουν πάνω στην πρόσφατη πρόοδο» και να δημιουργήσουν τις προϋποθέσεις για ενίσχυση της ανάπτυξης. Αυτό είναι σημαντικό και για την πραγματική οικονομία αλλά και για τη διατηρησιμότητα του πλεονάσματος τα επόμενα έτη, καθώς προκειμένου να επιτευχθούν οι προβλέψεις του προγράμματος προϋπόθεση είναι η βελτίωση των αναπτυξιακών προοπτικών της χώρας.
Έντυπη