Σάββατο 31 Μαΐου 2014

Το απόγευμα της 31ης Μαΐου 1905 ο Θεόδωρος Δηλιγιάννης, ως πρωθυπουργός, πήρε το δρόμο για τη Βουλή


Θεόδωρος Δηλιγιάννης
1824 – 1905


Θεόδωρος Δηλιγιάννης




Πολιτικός από τη Γορτυνία, απόγονος της ιστορικής και αρχοντικής οικογενείας των Δεληγιανναίων. Γεννήθηκε στα Λαγκάδια στις 19 Μαΐου 1824 και σε ηλικία 13 ετών έμεινε ορφανός. Σπούδασε νομικά στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και ξεκίνησε την επαγγελματική του καριέρα ως ανώτερος υπάλληλος του Υπουργείου Εσωτερικών.
Στην πολιτική αναμίχθηκε το 1862 και από τότε εκλεγόταν συνεχώς βουλευτής, ως τη δολοφονία του το 1905. Το 1867 απεστάλη από την κυβέρνηση στο Παρίσι για την επίλυση του κρητικού ζητήματος, όπου απέκτησε υψηλές γνωριμίες. Όταν επανήλθε στην Ελλάδα, κατέλαβε διάφορες υπουργικές θέσεις (τρεις φορές υπουργός Εξωτερικών, υπουργός Οικονομικών και Στρατιωτικών). Έλαβε μέρος στο Συνέδριο του Βερολίνου και ανέπτυξε τις ελληνικές θέσεις, αξιώνοντας την προσάρτηση της Ηπείρου, της Θεσσαλίας, της Μακεδονίας και της Κρήτης, ενώ διαπραγματεύτηκε την πλήρωση του κενού ελληνικού θρόνου, μετά την έξωση του Όθωνα.
Ο Θεόδωρος Δηλιγιάννης διετέλεσε 5 φορές πρωθυπουργός (1885-1886, 1890-1892, 1895-1897, 1902-1903 και 1904-1905) και υπήρξε ο μεγάλος αντίπαλος του Χαρίλαου Τρικούπη. Οι δύο πολιτικοί κυριάρχησαν στην ελληνική πολιτική σκηνή το τελευταίο τέτάρτο του 19ου αιώνα. Ο Χαρίλαος Τρικούπης ήταν ο εκσυγχρονιστής των καθυστερημένων δομών της ελληνικής κοινωνίας, ο Θόδωρος Δηλιγιάννης ο συντηρητικός πολιτικός, που εξέφραζε τη λαϊκή δυσαρέσκεια και τα κρατικοδίαιτα στρώματα που πλήττονταν από τα μέτρα του μεσολογγίτη πολιτικού.
Επί πρωθυπουργίας του έγιναν οι Πρώτοι Ολυμπιακοί Αγώνες της σύγχρονης ιστορίας (1896), ενώ την ίδια ώρα οι ελληνοτουρκικές σχέσεις βρίσκονταν στο χειρότερο δυνατό σημείο, λόγω του Κρητικού και Μακεδονικού ζητήματος. Ο Δηλιγιάννης, παρασυρμένος από διάφορους ανεύθυνους παράγοντες, ωθήθηκε στον ατυχή πόλεμο με την Τουρκία το 1897, με αποτέλεσμα να εξαναγκασθεί σε παραίτηση. Επανήλθε στο πολιτικό προσκήνιο πέντε χρόνια αργότερα και πρόλαβε να γίνει δύο φορές πρωθυπουργός πριν από το μοιραίο.
Το απόγευμα της 31ης Μαΐου 1905 ο Θεόδωρος Δηλιγιάννης, ως πρωθυπουργός, πήρε το δρόμο για τη Βουλή, προκειμένου να παραστεί σε μία συνεδρίαση ρουτίνας. Στις 5:05 μ.μ. έφθασε με την άμαξά του στην είσοδο του Βουλευτηρίου, στην οδό Σταδίου, συνοδευόμενος από τον σωματοφύλακά του Γιάννη Πάνο.

Ένας άνδρας 35 περίπου ετών προθυμοποιήθηκε να του ανοίξει την πόρτα της άμαξας. Ήταν ψηλού αναστήματος, μαυριδερός, με ρούχα κόκκινα σχεδόν ξεβαμμένα. Ο ανύποπτος Δεληγιάννης τον ευχαρίστησε και κατευθύνθηκε προς τη μαρμάρινη κλίμακα της Βουλής. Τότε, ο άγνωστος με μια αστραπιαία κίνηση έβγαλε ένα μαχαίρι και το βύθισε στην κοιλιά του άτυχου πολιτικού.
Η φρουρά της Βουλής αιφνιδιάστηκε πλήρως, όπως και ο σωματοφύλακάς του, και μόνο ορισμένοι από τους παριστάμενους πολίτες αντελήφθησαν αμέσως τη σκηνή της δολοφονικής απόπειρας. Αμέσως κινήθηκαν εναντίον του, καταφέροντάς του χτυπήματα με τις γροθιές και τα μπαστούνια τους. Από την οργή του κόσμου τον έσωσε ένας λοχίας της Φρουράς, που τον μετέφερε βαριά πληγωμένο στο υπόγειο της Βουλής.
Εκεί, ο επικεφαλής της Φρουράς πληροφορήθηκε το όνομα του δράστη: Αντώνιος Κωσταγερακάρης. Ιδιότητα: Λεσχειάρχης - Χαρτοπαίκτης.
– «Τι έκανες μωρέ», του είπε.
– «Έκλεισε τα χαρτοπαίγνια και εψόφησα από την πείνα» ψέλλισε και μετ' ολίγον ξεψύχησε.
Η κατάσταση του Δηλιγιάννη συνεχώς χειροτέρευε. Υπεβλήθη αμέσως σε επέμβαση λαπαροτομίας από τρεις καθηγητές της Ιατρικής, αλλά κατά τη διάρκεια της εγχείρισης παρέδωσε το πνεύμα. Αν και χωρίς πολιτικά κίνητρα, υπήρξε η δεύτερη δολοφονία σημαίνοντος πολιτικού προσώπου στη νεώτερη ελληνική ιστορία, μετά τη δολοφονία του πρώτου κυβερνήτη Ιωάννη Καποδίστρια.
Ο Θεόδωρος Δηλιγιάννης κηδεύτηκε την επομένη με μεγάλες τιμές. Η καρδιά του φυλάσσεται στο ναό των Αγίων Ταξιαρχών στη γενέτειρά του, Λαγκάδια, ενώ ανδριάντας του έχει στηθεί στην είσοδο του Παλαιά Βουλής. Ο Γορτύνιος πολιτικός υπήρξε προσηλωμένος στον κοινοβουλευτισμό, ήταν δεινός ρήτωρ, ενώ δεν δίστασε να συγκρουστεί με το Παλάτι, όταν οι περιστάσεις το απαιτούσαν. Διακρινόταν, όμως, για την έλλειψη αρχών και τις δημαγωγικές του τάσεις.


ΠΗΓΗ: http://www.sansimera.gr/biographies/165#ixzz33HG1MpvZ

ΕΙΠΕ...

Στο μίσος και στον έρωτα η γυναίκα είναι περισσότερο βάρβαρη από τον άντρα.

Φρίντριχ Νίτσε

γερμανός φιλόσοφος.


Στο μίσος και στον έρωτα η γυναίκα είναι περισσότερο βάρβαρη από τον άντρα.

ΠΗΓΗ: http://www.sansimera.gr#ixzz33HF0LBPp

Ομολογία Μιχελάκη: Το ΥΠ.ΕΣ χρηματοδοτεί τα κόμματα, αλλά δεν ξέρει πόσα χρωστάνε!

Ομολογία Μιχελάκη: Το ΥΠ.ΕΣ χρηματοδοτεί τα κόμματα, αλλά δεν ξέρει πόσα χρωστάνε!


Δείτε τι απάντησε σε ερώτηση που είχε καταθέσει ο βουλευτής της Χρυσής Αυγής, Ηλίας Παναγιώταρος σχετικά με τα χρέη του ΠΑΣΟΚ.
«Από τον νόμο δεν προβλέπεται ενημέρωση του Υπουργείου Εσωτερικών σχετικά με τα χρέη των πολιτικών κομμάτων προς τις τράπεζες καθώς και των συμβατικών υποχρεώσεών τους προς αυτές» διευκρινίζει με έγγραφη απάντησή του, που διαβιβάστηκε στη Βουλή, ο υπουργός Εσωτερικών Γιάννης Μιχελάκης.
Το έγγραφο διαβιβάστηκε έπειτα από ερώτηση που είχε καταθέσει ο βουλευτής της Χρυσής Αυγής Ηλίας Παναγιώταρος σχετικά με τα χρέη του ΠΑΣΟΚ.
Όπως ωστόσο επισημαίνει ο κ. Μιχελάκης στον ερωτώντα βουλευτή, από τις διατάξεις του Ν. 3023/2002 «Χρηματοδότηση των πολιτικών κομμάτων από το κράτος. Έσοδα και δαπάνες, προβολή, δημοσιότητα και έλεγχος των οικονομικών των πολιτικών κομμάτων και των υποψηφίων βουλευτών» προβλέπεται η δημοσίευση του ισολογισμού και της ειδικής έκθεσης εκλογικών εσόδων και δαπανών των πολιτικών κομμάτων.
Συγκεκριμένα, τα πολιτικά κόμματα και οι συνασπισμοί κομμάτων που λαμβάνουν κρατική τακτική χρηματοδότηση δημοσιεύουν το πρώτο δίμηνο κάθε έτους, σε δύο τουλάχιστον καθημερινές εφημερίδες της Αθήνας, ισολογισμό εσόδων και δαπανών.
Επίσης, τα πολιτικά κόμματα και οι Συνασπισμοί που λαμβάνουν κρατική εκλογική χρηματοδότηση, εντός δύο μηνών μετά τη διενέργεια των εκλογών ή των εκλογών για την ανάδειξη των Ελλήνων μελών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, συντάσσουν και δημοσιεύουν ειδική έκθεση εκλογικών εσόδων και δαπανών.
Η ειδική έκθεση εκλογικών εσόδων και δαπανών δημοσιεύεται εντός της παραπάνω ημερομηνίας στο οικείο τεύχος της Εφημερίδας της Κυβερνήσεως.


Read more: http://www.newsbomb.gr/politikh/story/452042/omologia-mihelaki-to-ypes-hrimatodotei-ta-kommata--alla-den-xerei-posa-hrostane#ixzz33BLwJ8sb

Βαριές ευθύνες όλων για το τουρκόφιλο κόμμα!

Το ισχυρότατο σοκ των ευρωεκλογών στη Θράκη, με την επικράτηση του υποστηριζόμενου από την Αγκυρα Κόμματος Ισότητας Ειρήνης και Φιλίας - DEB, προκαλεί μηδαμινό ενδιαφέρον στον πολιτικό κόσμο και στα μέσα ενημέρωσης της Αθήνας.
Με την εξαίρεση μικρού αριθμού βουλευτών και ελάχιστων εφημερίδων, η πλέον επικίνδυνη (και επιτυχημένη) πρωτοβουλία της Αγκυρας την τελευταία 25ετία στη Θράκη αντιμετωπίζεται με σιωπή, υποβάθμιση ή αδιαφορία. Ενδιαφέρει περισσότερο η εκλογική επιτυχία ενός σταρ της χρεοκοπημένης εγχώριας «σοουμπίζ» και λιγότερο το 41,6% του DEB στη Ροδόπη και το 25,8% στην Ξάνθη (αθροιστικά 41.235 ψήφοι στα 121.400 έγκυρα ψηφοδέλτια).

Σε κράτη με αρμονική λειτουργία των θεσμών και σύγχρονη αντίληψη περί εθνικής ασφάλειας, η «σιγή ασυρμάτου» θα αποδιδόταν σε ψύχραιμη αντιμετώπιση του προβλήματος ή σε ρεαλιστική στρατηγική, ώστε να μη μεταφερθεί το ζήτημα στο πεδίο που προτιμά η απέναντι πλευρά. Στην Ελλάδα η άκρα σιωπή για τη Θράκη οφείλεται στον αιφνιδιασμό, στην ολιγωρία, στη διστακτικότητα και την έλλειψη σχεδιασμού ή -πολύ απλά- στην απουσία του θέματος από την ατζέντα των κομμάτων!
Η οικονομική κρίση και η αγχωτική προτεραιότητα των συζητήσεων με την Τρόικα αποτελούν σαφές και γνήσιο ελαφρυντικό, αλλά σε καμιά περίπτωση απαλλακτικό άλλοθι για τον υπουργό Εξωτερικών Ευ. Βενιζέλο και τους συναρμόδιους υπουργούς. Αλλωστε, όφειλε να αντιληφθεί τι συνέβαινε, ακούγοντας όσα ο ομόλογός του Α. Νταβούτογλου ιδιωτικά υπαινίχθηκε πέρυσι τον Ιούλιο στη συνάντηση της Αγκυρας και όσα δημόσια υποστήριξε τον περασμένο Δεκέμβριο στην Αθήνα. Κι αν αυτά συνέβησαν το 2013 (δηλαδή πριν από το «φύτεμα» του DEB στη Θράκη και πριν από όσα περίεργα είδαμε στην Ουκρανία από πλευράς διεθνούς δικαίου), είναι λογικό να ανησυχεί κανείς για τις απαιτήσεις και δηλώσεις της τουρκικής αντιπροσωπίας κατά την τρίτη συνεδρίαση του Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας, το φθινόπωρο, στην Αθήνα.

Από την πλευρά του, ο ΣΥΡΙΖΑ ίσως συνειδητοποιεί επιτέλους (λέμε τώρα…) το βαρύτατο λάθος που διέπραξε τον Απρίλιο: Αφενός απέκλεισε την υποψήφια που δεν ελεγχόταν από το τουρκικό γενικό προξενείο Κομοτηνής και αφετέρου αποδέχθηκε τις αδιανόητες δηλώσεις ότι η μουσουλμανική μειονότητα αποτελεί «ενιαίο τούρκικο πράγμα». Είτε προσπαθώντας να δικαιολογήσει τα αδικαιολόγητα είτε (ακόμα χειρότερο) επειδή το πιστεύει πραγματικά, ο ΣΥΡΙΖΑ είχε υπαινιχθεί ότι προτίμησε έναν ακραίο μουσουλμάνο (με σχέσεις με το προξενείο), επειδή πρέπει να «λαμβάνουμε αποφάσεις όχι με βάση τη μεγιστοποίηση ποσοστών, αλλά βάσει και άλλων ισορροπιών». Ισχυριζόταν, με άλλα λόγια, ότι δέχεται τους ακραίους μειονοτικούς, ώστε να «σπάσει η γραμμή» με διασπορά ψήφων και στέρησή τους από το DEB.

Οπως είχε επισημάνει η «δ» και δυστυχώς δικαιώθηκε, ο ΣΥΡΙΖΑ «τσίμπησε» στο δόλωμα της Αγκυρας. Δεν αντελήφθη ότι οι (ήδη γνωστοί ως) ακραίοι μειονοτικοί έχουν ισόβια πίστη στον Τούρκο γενικό πρόξενο και όχι στον αρχηγό οποιουδήποτε ελληνικού κόμματος. Ο ΣΥΡΙΖΑ όχι μόνον δεν έσπασε τη γραμμή του προξενείου, αλλά νομιμοποίησε όσα διχαστικά ισχυρίζονταν τα ακραία μειονοτικά στελέχη του κόμματος.
Ας ελπίσουμε τουλάχιστον ότι θα προσέλθει παραγωγικά στη διακομματική συνεννόηση για τη Θράκη, όποτε αυτή δρομολογηθεί από την κυβέρνηση.



Αλέξανδρος Τάρκας

http://www.dimokratianews.gr/

Με διαβάθμιση δυσκολίας Βιολογία, Μαθηματικά


Με διαβάθμιση δυσκολίας Βιολογία, Μαθηματικά

ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΛΑΚΑΣΑΣ
Δεύτερη ημέρα των Πανελλαδικών Εξετάσεων χθες.
Σαφώς ευκολότερα θέματα σε σχέση με πέρυσι ετέθησαν χθες -δεύτερη ημέρα των πανελλαδικών εξετάσεων- στη Βιολογία και τα Μαθηματικά Γενικής Παιδείας. Πρόκειται για τα δύο μαθήματα στα οποία επιλέγει να εξετασθεί (για το δεύτερο μάθημα Γενικής Παιδείας μετά τη Νεοελληνική Γλώσσα) η συντριπτική πλειονότητα των υποψηφίων Γενικού Λυκείου, που διεκδικεί μία θέση στην τριτοβάθμια εκπαίδευση. Ειδικότερα:

• Για τη Βιολογία, που πέρυσι την επέλεξαν οι περισσότεροι υποψήφιοι (53,6%), η Πανελλήνια Eνωση Βιοπιστημόνων ανέφερε ότι «τα θέματα είχαν διαβάθμιση δυσκολίας και κάλυπταν ευρύ φάσμα της διδακτέας ύλης. Κάποια αναζητούσαν την κριτική προσέγγιση και σφαιρική γνώση των φαινομένων. Eνας μαθητής με ουσιαστική κατανόηση και γνώση της ύλης μπορούσε να ανταποκριθεί με επάρκεια. Επισημαίνουμε ότι χρειάζεται μεγαλύτερη προσοχή στις διατυπώσεις των θεμάτων ώστε να εξασφαλίζεται η σαφήνεια, η επιστημονική ορθότητα, η δυνατότητα ορθής αξιολόγησης των εξεταζομένων. Η παροχή σαφέστερων οδηγιών από την ΚΕΕ θα συμβάλει στην αντικειμενικότητα της βαθμολόγησης, καθώς και πάλι οι οδηγίες δεν είναι επαρκείς». «Τα θέματα ήταν απλά, χωρίς απαιτήσεις. Οι υποψήφιοι δεν δυσκολεύτηκαν να απαντήσουν εγκαίρως και οι βαθμολογίες θα κινηθούν σε υψηλότερα επίπεδα από το 2012 και το 2013», τόνισε στην «Κ» ο καθηγητής του φροντιστηρίου Oριον κ. Γιώργος Τρίγκας.

• Για τα Μαθηματικά  (πέρυσι τα επέλεξε το 43,9%) η Ελληνική Μαθηματική Εταιρεία ανέφερε ότι «τα ερωτήματα καλύπτουν το σύνολο της ύλης, παρουσιάζουν κλιμάκωση ως προς τη δυσκολία, είναι συμβατά με τον χαρακτήρα ενός μαθήματος Γενικής Παιδείας», ενώ συμπλήρωσε ότι «υπάρχουν ερωτήματα που δίνουν τη δυνατότητα να ξεχωρίσουν οι καλύτερα προετοιμασμένοι μαθητές». «Τα τελευταία χρόνια το επίπεδο των θεμάτων είχε ανέβει αρκετά, με αποτέλεσμα όλο και περισσότεροι υποψήφιοι θεωρητικής κατεύθυνσης να μην επιλέγουν τα Μαθηματικά. Χαρακτηριστικό της δομής του διαγωνίσματος και υπερβολικά βοηθητικό για τους υποψήφιους, ήταν ότι σε αρκετά ερωτήματα είχε δοθεί και η απάντηση, οπότε αν κάποιος δεν κατέληγε σε αυτήν θα μπορούσε να βρει το πιθανό λάθος του. Πιθανολογούμε ότι η πλειονότητα των υποψηφίων θα έχει γράψει από αρκετά ώς πολύ καλά» πρόσθεσε ο καθηγητής του Οριον κ. Μανώλης Φουντουλάκης.

• Για τα θέματα Φυσικής (1,6% των υποψηφίων πέρυσι) ο καθηγητής του Οριον κ. Γιάννης Κυριακίδης σχολίασε ότι «ήταν κλιμακούμενης δυσκολίας. Ενας καλά προετοιμασμένος θα μπορούσε να αριστεύσει».

• Για τα θέματα της Ιστορίας (0,8% πέρυσι), η Πανελλήνια Ενωση Φιλολόγων ανέφερε ότι «είναι κατανοητά, διατυπωμένα με σαφήνεια και καλύπτουν περιορισμένο μέρος της ύλης και προσφέρονται για αναπαραγωγική παρά για συνθετική διαδικασία. Δεν προωθούν την ιστορική σκέψη και περιορίζονται σε στρατιωτικά και πολιτικά γεγονότα». «Οι πολύ καλά διαβασμένοι, σαφώς έγραψαν πολύ καλά» τόνισε η καθηγήτρια του Οριον κ. Ελένη Σιαχάμη.
Έντυπη

Εγκριση ΔΝΤ για 3,41 δισ. ευρώ ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΣΩΚΟΥ

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ-ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ. Το εκτελεστικό συμβούλιο του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου ενέκρινε χθες ομοφώνως την έκθεση αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος και τη χορήγηση δόσης ύψους 3,41 δισ. ευρώ προς την Ελλάδα. Κατά τη συνεδρίαση, τα μέλη του εκτελεστικού συμβουλίου χαιρέτισαν τη δημοσιονομική εξυγίανση που έχει επιτύχει η Ελλάδα, η οποία σημειώνεται ότι είναι καλύτερη από τις προβλέψεις του προγράμματος και κάλεσαν την κυβέρνηση να συνεχίσει την εφαρμογή του προγράμματος με αποφασιστικότητα. Ταυτόχρονα καλεί την Ευρωζώνη να τηρήσει τις δεσμεύσεις της για μέτρα ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους προκειμένου να εξασφαλιστεί η μακροπρόθεσμη βιωσιμότητά του, όπως ανακοίνωσε το υπ. Οικονομικών.

Ο προεδρεύων της συνεδρίασης, αναπληρωτής γενικός διευθυντής του ΔΝΤ, Ναογιούκι Σινοχάρα, δήλωσε ότι «οι ελληνικές αρχές έχουν κάνει σημαντική πρόοδο στη δημοσιονομική προσαρμογή και την εξισορρόπηση της οικονομίας». Την ίδια στιγμή, ωστόσο, σημείωσε ότι «παραμένουν πολλές προκλήσεις προτού η σταθεροποίηση θεωρηθεί ολοκληρωμένη και προτού η Ελλάδα βρεθεί πίσω στον δρόμο μιας βιώσιμης, ισόρροπης ανάπτυξης». Συγκεκριμένα ανέφερε την ενίσχυση της κοινωνικής προστασίας, τη βελτίωση του φοροεισπρακτικού μηχανισμού και την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής, τον έλεγχο των δαπανών καθώς και την επιτάχυνση των μεταρρυθμίσεων στη δημόσια διοίκηση. Το ΔΝΤ έδωσε έμφαση επίσης στην αντιμετώπιση των μη εξυπηρετούμενων δανείων και την επαρκή κεφαλαιοποίηση των τραπεζών.

Σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομικών, η έκθεση του ΔΝΤ, η οποία αναμένεται να δοθεί στη δημοσιότητα την επόμενη εβδομάδα, τονίζει την τεράστια πρόοδο που έχει κάνει η ελληνική οικονομία και ιδιαίτερα την επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος, το οποίο θέτει τη βάση για επενδύσεις και ανάπτυξη. Σε σχετική του ανακοίνωση επισημαίνει ότι η έκθεση του ΔΝΤ αναφέρει ότι η εκτέλεση του προϋπολογισμού είναι σε καλό δρόμο και ο δημοσιονομικός στόχος του 2014 θα επιτευχθεί χωρίς νέα μέτρα. Επίσης προβλέπει επιτάχυνση του ρυθμού ανάπτυξης τα επόμενα χρόνια.

Πάντως, παρά τις περί του αντιθέτου προσπάθειες της ελληνικής πλευράς, οι επικεφαλής για την αξιολόγηση θα έρθουν στις 9 Ιουλίου για δύο ημέρες και ξανά στις 14 Ιουλίου για δέκα ημέρες, καθώς σύμφωνα με πληροφορίες το ΔΝΤ επέμενε σε αυτό. Μάλιστα, ο επικεφαλής του ΔΝΤ για το ελληνικό πρόγραμμα Πόουλ Τόμσεν πρόκειται να συμμετέχει σε συνέδριο του Economist, όπως και ο διευθύνων σύμβουλος του EFSF Τόμας Ρέγκλινγκ. Για πρώτη φορά εξάλλου αναμένεται να έρθει στην Ελλάδα και ο διάδοχος του Ματίας Μορς, Ιρλανδός Ντέκλαν Κοστέλο.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η αξιολόγηση δεν θα ξεκινήσει τον Ιούλιο, αλλά στα τέλη Αυγούστου. Τον Ιούλιο οι εκπρόσωποι της τρόικας θα επιθεωρήσουν μόνο την πορεία υλοποίησης των μεταρρυθμίσεων. Η ουσιαστική αξιολόγηση, έτσι, θα ξεκινήσει τον Σεπτέμβριο, οπότε και θα εξετασθούν τα θέματα του χρέους και του χρηματοδοτικού κενού, υπό την προϋπόθεση ότι έχουν υλοποιηθεί οι δεσμεύσεις της κυβέρνησης. Οι τελικές αποφάσεις για το χρέος αναμένεται μετά τα τεστ κοπώσεως των τραπεζών που θα πραγματοποιήσει η ΕΚΤ τον Νοέμβριο.

Το υπουργείο Οικονομικών σημειώνει εξάλλου ότι προϋπόθεση για την επιστροφή της οικονομίας σε βιώσιμη ανάπτυξη είναι η εφαρμογή των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων που έχουν συμφωνηθεί. Αναφέρεται μάλιστα συγκεκριμένα στην ανάγκη να συνεχιστεί η απελευθέρωση των αγορών προϊόντων και υπηρεσιών «επειδή θα τονώσει την ανταγωνιστικότητα της οικονομίας και θα προσελκύσει επενδύσεις, οδηγώντας στη δημιουργία πάνω από 100.000 νέων θέσεων εργασίας κάθε χρόνο από το 2015 και μετά».

Από την πλευρά του, το ΔΝΤ έχει στρέψει την προσοχή του από τη δημοσιονομική προσαρμογή στις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, οι οποίες θεωρούνται κρίσιμες ώστε «να χτίσουν πάνω στην πρόσφατη πρόοδο» και να δημιουργήσουν τις προϋποθέσεις για ενίσχυση της ανάπτυξης. Αυτό είναι σημαντικό και για την πραγματική οικονομία αλλά και για τη διατηρησιμότητα του πλεονάσματος τα επόμενα έτη, καθώς προκειμένου να επιτευχθούν οι προβλέψεις του προγράμματος προϋπόθεση είναι η βελτίωση των αναπτυξιακών προοπτικών της χώρας.
Έντυπη

και για ανασφάλιστους........................

Θεώρηση βιβλιαρίων ΟΑΕΕ και για ανασφάλιστους

Την έκδοση υπουργικής απόφασης με την οποία θα δίδεται η δυνατότητα σε ελεύθερους επαγγελματίες του ΟΑΕΕ (και στα μέλη των οικογενειών τους) με ληξιπρόθεσμες οφειλές να θεωρήσουν τα βιβλιάρια ασθενείας τους μέχρι τον Φεβρουάριο του 2015 προανήγγειλε στη Βουλή ο υφυπουργός Εργασίας Βασίλης Κεγκέρογλου.
Η υπουργική απόφαση θα εκδοθεί την επόμενη εβδομάδα και θα καλύπτει ασφαλισμένους που δεν έχουν ενταχθεί σε ρύθμιση και έχουν οφειλές κατά τα έτη 2011, 2012 και 2013 με την προϋποθέση ότι το ύψος του ετήσιου εισοδήματός τους δεν ξεπερνά τα 12.000 ευρώ.
Ο κ. Κεγκέρογλου γνωστοποίησε επίσης ότι μέχρι τις 7 Ιουνίου θα εκδοθεί έτερη υπουργική απόφαση η οποία θα μετατρέπει από διμηνιαία σε μηνιαία την καταβολή των ελεύθερων επαγγελματιών στον ΟΑΕΕ. Ο υφυπουργός ανέφερε ότι η εφαρμογή του νέου καθεστώτος θα ξεκινήσει από τον προσεχή Ιούλιο, κάτι που πρακτικά σημαίνει ότι οι ασφαλισμένοι θα πρέπει μέχρι το τέλος Αυγούστου να καταβάλουν την πρώτη μηνιαία εισφορά. «Η μηνιαία καταβολή θα διευκολύνει στην καλύτερη διαχείριση από την πλευρά των επιχειρηματιών λόγω του ότι θα είναι πιο εύκολα διαχειρίσιμη», σημείωσε ο κ. Κεγκέρογλου.

Μουντιάλ 2014: Όλο το τηλεοπτικό πρόγραμμα

Ανακοινώθηκε από τη ΝΕΡΙΤ το τηλεοπτικό πρόγραμμα του Μουντιάλ της Βραζιλίας που θα ξεκινήσει στις 12 Ιουνίου.
Οι τηλεθεατές μέσα από τα τη ΝΕΡΙΤ, τη ΝΕΡΙΤsports και τη ΝΕΡΙΤ HD θα παρακολουθήσουν όλες οι μάχες από τα γήπεδα της Βραζιλίας, ενώ και τα 64 παιχνίδια του Μουντιάλ θα μεταδοθούν και σε επανάληψη.
Το δημοσιογραφικό δυναμικό του αθλητικού τμήματος της ΝΕΡΙΤ θα μεταφέρει σε όλους τους Έλληνες φιλάθλους τον παλμό της κορυφαίας ποδοσφαιρικής διοργάνωσης, ενώ το πρόγραμμα θα εμπλουτίζεται με pre- και post-game εκπομπές και ενδιαφέροντα ντοκιμαντέρ-αφιερώματα της FIFA για την ιστορία και της κορυφαίες στιγμές του Μουντιάλ, από την πρώτη διοργάνωση του 1930 μέχρι σήμερα.
Για τις ανάγκες της κάλυψης των αγώνων, η ΝΕΡΙΤ θα εκπέμψει και δεύτερο κανάλι με ολοήμερο πρόγραμμα, τη ΝΕΡΙΤsports, μέσα από τις συχνότητες του δεύτερου ψηφιακού της μπουκέτου.
Οι σημαντικότεροι αγώνες θα μεταδίδονται ζωντανά από τη συχνότητα της ΝΕΡΙΤ και συχνά σε παράλληλη μετάδοση από τη ΝΕΡΙΤsports και από τη ΝΕΡΙΤ HD.
Αναλυτικότερα, το πρόγραμμα μεταδόσεων της ΝΕΡΙΤ έχει ως εξής:
ΠΕΜΠΤΗ 12 IOYNIOY
23.00 ΒΡΑΖΙΛΙΑ – ΚΡΟΑΤΙΑ (Z) (και από HD)
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 13 ΙΟΥΝΙΟΥ
22.00 ΙΣΠΑΝΙΑ - ΟΛΛΑΝΔΙΑ (Z) (και από HD)
ΣΑΒΒΑΤΟ 14 ΙΟΥΝΙΟΥ
19.00 ΚΟΛΟΜΒΙΑ - ΕΛΛΑΔΑ (Z) (και από HD)
01.00 ΑΓΓΛΙΑ - ΙΤΑΛΙΑ (Z) (και από HD)
ΚΥΡΙΑΚΗ 15 ΙΟΥΝΙΟΥ
22.00 ΓΑΛΛΙΑ – ΟΝΔΟΥΡΑ (Z) (και από HD)
ΔΕΥΤΕΡΑ 16 ΙΟΥΝΙΟΥ
19.00 ΓΕΡΜΑΝΙΑ - ΠΟΡΤΟΓΑΛΙΑ (Z) (και από HD)
ΤΡΙΤΗ 17 ΙΟΥΝΙΟΥ
22.00 ΒΡΑΖΙΛΙΑ - ΜΕΞΙΚΟ (Z) (και από HD)
ΤΕΤΑΡΤΗ 18 ΙΟΥΝΙΟΥ
22.00 ΙΣΠΑΝΙΑ - ΧΙΛΗ (Z) (και από HD)
ΠΕΜΠΤΗ 19 ΙΟΥΝΙΟΥ
22.00 ΟΥΡΟΥΓΟΥΑΗ - ΑΓΓΛΙΑ (Z) (και από HD)
01.00 ΙΑΠΩΝΙΑ - ΕΛΛΑΔΑ (Z) (και από HD)
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 20 ΙΟΥΝΙΟΥ
22.00 ΕΛΒΕΤΙΑ - ΓΑΛΛΙΑ (Z) (και από HD)
ΣΑΒΒΑΤΟ 21 ΙΟΥΝΙΟΥ
22.00 ΓΕΡΜΑΝΙΑ – ΓΚΑΝΑ (Z) (και από HD)
ΚΥΡΙΑΚΗ 22 ΙΟΥΝΙΟΥ
19.00 ΒΕΛΓΙΟ – ΡΩΣΙΑ (Z) (και από HD)
ΔΕΥΤΕΡΑ 23 ΙΟΥΝΙΟΥ
19.00 ΟΛΛΑΝΔΙΑ - ΧΙΛΗ (Z) (και από HD)
23.00 ΚΑΜΕΡΟΥΝ - ΒΡΑΖΙΛΙΑ (Z) (και από HD)
ΤΡΙΤΗ 24 ΙΟΥΝΙΟΥ
19.00 ΙΤΑΛΙΑ – ΟΥΡΟΥΓΟΥΑΗ (Z) (και από HD)
23.00 ΕΛΛΑΔΑ - ΑΚΤΗ ΕΛΕΦ. (Z) (και από HD)
ΤΕΤΑΡΤΗ 25 ΙΟΥΝΙΟΥ
19.00 ΝΙΓΗΡΙΑ - ΑΡΓΕΝΤΙΝΗ (Z) (και από HD)
23.00 ΕΚΟΥΑΔΟΡ - ΓΑΛΛΙΑ (Z) (και από HD)
ΠΕΜΠΤΗ 26 ΙΟΥΝΙΟΥ
19.00 ΠΟΡΤΟΓΑΛΙΑ - ΓΚΑΝΑ (Z) (και από HD)
23.00 ΚΟΡΕΑ - ΒΕΛΓΙΟ (Z) (και από HD)
ΣΑΒΒΑΤΟ 28 ΙΟΥΝΙΟΥ
19.00 ΑΓΩΝΑΣ ΝΟΚ - ΑΟΥΤ (Z) (και από HD)
23.00 ΑΓΩΝΑΣ ΝΟΚ - ΑΟΥΤ (Z) (και από HD)
ΚΥΡΙΑΚΗ 29 ΙΟΥΝΙΟΥ
19.00 ΑΓΩΝΑΣ ΝΟΚ – ΑΟΥΤ (Z) (και από HD) ?
23.00 ΑΓΩΝΑΣ ΝΟΚ - ΑΟΥΤ (Z) (και από HD)
ΔΕΥΤΕΡΑ 30 ΙΟΥΝΙΟΥ
19.00 ΑΓΩΝΑΣ ΝΟΚ - ΑΟΥΤ (Z) (και από HD)
23.00 ΑΓΩΝΑΣ ΝΟΚ - ΑΟΥΤ (Z) (και από HD)
ΤΡΙΤΗ 1 ΙΟΥΛΙΟΥ
19.00 ΑΓΩΝΑΣ ΝΟΚ - ΑΟΥΤ (Z) (και από HD)
23.00 ΑΓΩΝΑΣ ΝΟΚ - ΑΟΥΤ (Z) (και από HD)
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 4 ΙΟΥΛΙΟΥ
19.00 ΠΡΟΗΜΙΤΕΛΙΚΟΣ ΑΓΩΝΑΣ (Z) (και από HD)
23.00 ΠΡΟΗΜΙΤΕΛΙΚΟΣ ΑΓΩΝΑΣ (Z) (και από HD)
ΣΑΒΒΑΤΟ 5 ΙΟΥΛΙΟΥ
19.00 ΠΡΟΗΜΙΤΕΛΙΚΟΣ ΑΓΩΝΑΣ (Z) (και από HD)
23.00 ΠΡΟΗΜΙΤΕΛΙΚΟΣ ΑΓΩΝΑΣ (Z) (και από HD)
ΤΡΙΤΗ 8 ΙΟΥΛΙΟΥ
23.00 ΗΜΙΤΕΛΙΚΟΣ ΑΓΩΝΑΣ (Z) (και από HD)
ΤΕΤΑΡΤΗ 9 ΙΟΥΛΙΟΥ
23.00 ΗΜΙΤΕΛΙΚΟΣ ΑΓΩΝΑΣ (Z) (και από HD)
ΣΑΒΒΑΤΟ 12 ΙΟΥΛΙΟΥ
23.00 ΜΙΚΡΟΣ ΤΕΛΙΚΟΣ (Z) (και από HD)
ΚΥΡΙΑΚΗ 13 ΙΟΥΛΙΟΥ
23.00 ΤΕΛΙΚΟΣ (Z) (και από HD)
Από την Πέμπτη 12 Ιουνίου, το πρόγραμμα της ΝΕΡΙΤsports, Διαμορφώνεται ως εξής:
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 13 ΙΟΥΝΙΟΥ
02.00 ΒΡΑΖΙΛΙΑ – ΚΡΟΑΤΙΑ (Ε)
16.00 ΒΡΑΖΙΛΙΑ – ΚΡΟΑΤΙΑ (Ε)
19.00 ΜΕΞΙΚΟ - ΚΑΜΕΡΟΥΝ (Z) (και σε HD)
22.00 ΙΣΠΑΝΙΑ - ΟΛΛΑΝΔΙΑ (Z) (και σε HD)
01.00 ΧΙΛΗ - ΑΥΣΤΡΑΛΙΑ (Z) (και σε HD)
ΣΑΒΒΑΤΟ 14 ΙΟΥΝΙΟΥ
12.0 ΜΕΞΙΚΟ – ΚΑΜΕΡΟΥΝ (E)
14.00 ΧΙΛΗ – ΑΥΣΤΡΑΛΙΑ (E)
16.00 ΙΣΠΑΝΙΑ - ΟΛΛΑΝΔΙΑ (E)
19.00 ΚΟΛΟΜΒΙΑ - ΕΛΛΑΔΑ (Z) (και σε HD)
22.00 ΟΥΡΟΥΓΟΥΑΗ - ΚΟΣΤΑ ΡΙΚΑ (Z) (και σε HD)
01.00 ΑΓΓΛΙΑ - ΙΤΑΛΙΑ (Z) (και σε HD)
04.00 ΑΚΤΗ ΕΛΕΦ. - ΙΑΠΩΝΙΑ (Z) (και σε HD)
ΚΥΡΙΑΚΗ 15 ΙΟΥΝΙΟΥ
10.00 ΟΥΡΟΥΓΟΥΑΗ - ΚΟΣΤΑ ΡΙΚΑ (Ε)
12.00 ΑΓΓΛΙΑ – ΙΤΑΛΙΑ (Ε)
14.00 ΑΚΤΗ ΕΛΕΦ. – ΙΑΠΩΝΙΑ (Ε)
16.00 ΚΟΛΟΜΒΙΑ – ΕΛΛΑΔΑ (Ε)
19.00 ΕΛΒΕΤΙΑ - ΕΚΟΥΑΔΟΡ (Z) (και σε HD)
22.00 ΓΑΛΛΙΑ – ΟΝΔΟΥΡΑ (Z) (και σε HD)
01.00 ΑΡΓΕΝΤΙΝΗ - ΒΟΣΝΙΑ (Z) (και σε HD)
ΔΕΥΤΕΡΑ 16 ΙΟΥΝΙΟΥ
12.00 ΕΛΒΕΤΙΑ – ΕΚΟΥΑΔΟΡ (E)
14.00 ΓΑΛΛΙΑ – ΟΝΔΟΥΡΑ (E)
16.00 ΑΡΓΕΝΤΙΝΗ – ΒΟΣΝΙΑ (E)
19.00 ΓΕΡΜΑΝΙΑ - ΠΟΡΤΟΓΑΛΙΑ (Z) (και σε HD)
22.00 ΙΡΑΝ – ΝΙΓΗΡΙΑ (Z) (και σε HD)
01.00 ΓΚΑΝΑ - Η.Π.Α. (Z) (και σε HD)
ΤΡΙΤΗ 17 ΙΟΥΝΙΟΥ
12.00 ΓΕΡΜΑΝΙΑ – ΠΟΡΤΟΓΑΛΙΑ (E)
14.00 ΙΡΑΝ – ΝΙΓΗΡΙΑ (E)
16.00 ΓΚΑΝΑ - Η.Π.Α. (E)
19.00 ΒΕΛΓΙΟ – ΑΛΓΕΡΙΑ (Z) (και σε HD)
22.00 ΒΡΑΖΙΛΙΑ - ΜΕΞΙΚΟ (Z) (και σε HD)
01.00 ΡΩΣΙΑ - ΚΟΡΕΑ (Z) (και σε HD)
ΤΕΤΑΡΤΗ 18 ΙΟΥΝΙΟΥ
12.00 ΒΕΛΓΙΟ – ΑΛΓΕΡΙΑ (E)
14.00 ΒΡΑΖΙΛΙΑ - ΜΕΞΙΚΟ (E)
16.00 ΡΩΣΙΑ – ΚΟΡΕΑ (E)
19.00 ΑΥΣΤΡΑΛΙΑ - ΟΛΛΑΝΔΙΑ (Z) (και σε HD)
22.00 ΙΣΠΑΝΙΑ - ΧΙΛΗ (Z) (και σε HD)
01.00 ΚΑΜΕΡΟΥΝ - ΚΡΟΑΤΙΑ (Z) (και σε HD)
ΠΕΜΠΤΗ 19 ΙΟΥΝΙΟΥ
12.00 ΑΥΣΤΡΑΛΙΑ – ΟΛΛΑΝΔΙΑ (E)
14.00 ΙΣΠΑΝΙΑ – ΧΙΛΗ (E)
16.00 ΚΑΜΕΡΟΥΝ – ΚΡΟΑΤΙΑ (E)
19.00 ΚΟΛΟΜΒΙΑ - ΑΚΤΗ ΕΛΕΦ. (Z) (και σε HD)
22.00 ΟΥΡΟΥΓΟΥΑΗ - ΑΓΓΛΙΑ (Z) (και σε HD)
01.00 ΙΑΠΩΝΙΑ - ΕΛΛΑΔΑ (Z) (και σε HD)
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 20 ΙΟΥΝΙΟΥ
12.00 ΚΟΛΟΜΒΙΑ - ΑΚΤΗ ΕΛΕΦ. (Ε)
14.00 ΟΥΡΟΥΓΟΥΑΗ - ΑΓΓΛΙΑ (Ε)
16.00 ΙΑΠΩΝΙΑ - ΕΛΛΑΔΑ (Ε)
19.00 ΙΤΑΛΙΑ - ΚΟΣΤΑ ΡΙΚΑ (Z) (και σε HD)
22.00 ΕΛΒΕΤΙΑ - ΓΑΛΛΙΑ (Z) (και σε HD)
01.00 ΟΝΔΟΥΡΑ – ΕΚΟΥΑΔΟΡ (Z) (και σε HD)
ΣΑΒΒΑΤΟ 21 ΙΟΥΝΙΟΥ
12.00 ΙΤΑΛΙΑ - ΚΟΣΤΑ ΡΙΚΑ (Ε)
14.00 ΕΛΒΕΤΙΑ - ΓΑΛΛΙΑ (Ε)
16.00 ΟΝΔΟΥΡΑ – ΕΚΟΥΑΔΟΡ (Ε)
19.00 ΑΡΓΕΝΤΙΝΗ - ΙΡΑΝ (Z) (και σε HD)
22.00 ΓΕΡΜΑΝΙΑ – ΓΚΑΝΑ (Z) (και σε HD)
01.00 ΝΙΓΗΡΙΑ - ΒΟΣΝΙΑ (Z) (και σε HD)
ΚΥΡΙΑΚΗ 22 ΙΟΥΝΙΟΥ
12.00 ΑΡΓΕΝΤΙΝΗ – ΙΡΑΝ (Ε)
14.00 ΓΕΡΜΑΝΙΑ – ΓΚΑΝΑ (Ε)
16.00 ΝΙΓΗΡΙΑ – ΒΟΣΝΙΑ (Ε)
19.00 ΒΕΛΓΙΟ – ΡΩΣΙΑ (Z) (και σε HD)
22.00 ΚΟΡΕΑ – ΑΛΓΕΡΙΑ (Z) (και σε HD)
01.00 Η.Π.Α. – ΠΟΡΤΟΓΑΛΙΑ (Z) (και σε HD)
ΔΕΥΤΕΡΑ 23 ΙΟΥΝΙΟΥ
12.00 ΒΕΛΓΙΟ – ΡΩΣΙΑ (Ε)
14.00 ΚΟΡΕΑ – ΑΛΓΕΡΙΑ (Ε)
16.00 Η.Π.Α. – ΠΟΡΤΟΓΑΛΙΑ (Ε)
19.00 ΑΥΣΤΡΑΛΙΑ – ΙΣΠΑΝΙΑ (Z) (και σε HD)
23.00 ΚΡΟΑΤΙΑ - ΜΕΞΙΚΟ (Z)
ΤΡΙΤΗ 24 ΙΟΥΝΙΟΥ
10.00 ΟΛΛΑΝΔΙΑ - ΧΙΛΗ (Ε)
12.00 ΑΥΣΤΡΑΛΙΑ – ΙΣΠΑΝΙΑ (Ε)
14.00 ΚΡΟΑΤΙΑ – ΜΕΞΙΚΟ (Ε)
16.00 ΚΑΜΕΡΟΥΝ - ΒΡΑΖΙΛΙΑ (Ε)
19.00 ΚΟΣΤΑ ΡΙΚΑ - ΑΓΓΛΙΑ (Z) (και σε HD)
23.00 ΙΑΠΩΝΙΑ – ΚΟΛΟΜΒΙΑ (Z) (και σε HD)
ΤΕΤΑΡΤΗ 25 ΙΟΥΝΙΟΥ
08.00 ΚΟΣΤΑ ΡΙΚΑ - ΑΓΓΛΙΑ (E)
12.00 ΙΑΠΩΝΙΑ – ΚΟΛΟΜΒΙΑ (E)
14.00 ΙΤΑΛΙΑ – ΟΥΡΟΥΓΟΥΑΗ (E)
16.00 ΕΛΛΑΔΑ - ΑΚΤΗ ΕΛΕΦ. (E)
19.00 ΒΟΣΝΙΑ – ΙΡΑΝ (Z)
23.00 ΟΝΔΟΥΡΑ - ΕΛΒΕΤΙΑ (Z)
ΠΕΜΠΤΗ 26 ΙΟΥΝΙΟΥ
08.00 ΒΟΣΝΙΑ – ΙΡΑΝ (Ε)
12.00 ΟΝΔΟΥΡΑ - ΕΛΒΕΤΙΑ (Ε)
14.00 ΕΚΟΥΑΔΟΡ - ΓΑΛΛΙΑ (Ε)
16.00 ΝΙΓΗΡΙΑ - ΑΡΓΕΝΤΙΝΗ (Ε)
19.00 Η.Π.Α. - ΓΕΡΜΑΝΙΑ (Z)
23.00 ΑΛΓΕΡΙΑ - ΡΩΣΙΑ (Z)
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 27 ΙΟΥΝΙΟΥ
08.00 ΑΛΓΕΡΙΑ - ΡΩΣΙΑ (E)
12.00 ΚΟΡΕΑ - ΒΕΛΓΙΟ (E)
14.00 Η.Π.Α. – ΓΕΡΜΑΝΙΑ (E)
16.00 ΠΟΡΤΟΓΑΛΙΑ - ΓΚΑΝΑ (E)
18.00 ΙΣΠΑΝΙΑ – ΟΛΛΑΝΔΙΑ (E)
20.00 ΙΤΑΛΙΑ – ΑΓΓΛΙΑ (E)
22.00 ΟΥΡΟΥΓΟΥΑΗ – ΑΓΓΛΙΑ (E)
00.00 ΓΕΡΜΑΝΙΑ – ΓΚΑΝΑ (E)
02.00 ΒΡΑΖΙΛΙΑ – ΜΕΞΙΚΟ (Ε)
04.00 ΓΕΡΜΑΝΙΑ – ΠΟΡΤΟΓΑΛΙΑ (Ε)
06.00 ΙΤΑΛΙΑ – ΟΥΡΟΥΓΟΥΑΗ (Ε)
ΣΑΒΒΑΤΟ 28 ΙΟΥΝΙΟΥ
08.00 ΙΣΠΑΝΙΑ – ΧΙΛΗ (Ε)
10.00 ΚΑΜΕΡΟΥΝ – ΚΡΟΑΤΙΑ (Ε)
12.00 ΕΛΛΑΔΑ – ΚΟΛΟΜΒΙΑ
14.00 ΕΛΛΑΔΑ – ΙΑΠΩΝΙΑ
16.00 ΕΛΛΑΔΑ – ΑΚΤΗ ΕΛ.
19.00 ΑΓΩΝΑΣ ΝΟΚ-ΑΟΥΤ (Z) (και σε HD)
23.00 ΑΓΩΝΑΣ ΝΟΚ-ΑΟΥΤ (Z) (και σε HD)
02.00 ΑΓΩΝΑΣ ΝΟΚ-ΑΟΥΤ (E)
04.00 ΑΓΩΝΑΣ ΝΟΚ-ΑΟΥΤ (E)
ΚΥΡΙΑΚΗ 29 ΙΟΥΝΙΟΥ
14.00 ΑΓΩΝΑΣ ΝΟΚ-ΑΟΥΤ (E)
16.00 ΑΓΩΝΑΣ ΝΟΚ-ΑΟΥΤ (E)
19.00 ΑΓΩΝΑΣ ΝΟΚ-ΑΟΥΤ (Z)
23.00 ΑΓΩΝΑΣ ΝΟΚ-ΑΟΥΤ (Z)
02.00 ΑΓΩΝΑΣ ΝΟΚ-ΑΟΥΤ(E)
04.00 ΑΓΩΝΑΣ ΝΟΚ-ΑΟΥΤ(E)
ΔΕΥΤΕΡΑ 30 ΙΟΥΝΙΟΥ
19.00 ΑΓΩΝΑΣ ΝΟΚ-ΑΟΥΤ (Z)
23.00 ΑΓΩΝΑΣ ΝΟΚ-ΑΟΥΤ (Z)
02.00 ΑΓΩΝΑΣ ΝΟΚ-ΑΟΥΤ (Ε)
04.00 ΑΓΩΝΑΣ ΝΟΚ-ΑΟΥΤ (Ε)
ΤΡΙΤΗ 1 ΙΟΥΛΙΟΥ
14.00 ΑΓΩΝΑΣ ΝΟΚ-ΑΟΥΤ (Ε)
16.00 ΑΓΩΝΑΣ ΝΟΚ-ΑΟΥΤ (Ε)
19.00 ΑΓΩΝΑΣ ΝΟΚ-ΑΟΥΤ (Z)
23.00 ΑΓΩΝΑΣ ΝΟΚ-ΑΟΥΤ (Z)
02.00 ΑΓΩΝΑΣ ΝΟΚ-ΑΟΥΤ(Ε)
04.00 ΑΓΩΝΑΣ ΝΟΚ-ΑΟΥΤ(Ε)
ΤΕΤΑΡΤΗ 2 ΙΟΥΛΙΟΥ
06.00 ΑΓΩΝΑΣ ΝΟΚ-ΑΟΥΤ(Ε)
08.00 ΑΓΩΝΑΣ ΝΟΚ-ΑΟΥΤ(Ε)
18.00 ΑΓΩΝΑΣ ΝΟΚ-ΑΟΥΤ(Ε)
20.00 ΑΓΩΝΑΣ ΝΟΚ-ΑΟΥΤ(Ε)
ΠΕΜΠΤΗ 3 ΙΟΥΛΙΟΥ
00.00 ΑΓΩΝΑΣ ΝΟΚ-ΑΟΥΤ(Ε)
02.00 ΑΓΩΝΑΣ ΝΟΚ-ΑΟΥΤ(Ε)
04.00 ΑΓΩΝΑΣ ΝΟΚ-ΑΟΥΤ(Ε)
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 4 ΙΟΥΛΙΟΥ
19.00 ΠΡΟΗΜΙΤΕΛΙΚΟΣ (Z)
23.00 ΠΡΟΗΜΙΤΕΛΙΚΟΣ (Z)
ΣΑΒΒΑΤΟ 5 ΙΟΥΛΙΟΥ
02.00 ΠΡΟΗΜΙΤΕΛΙΚΟΣ (Ε)
19.00 ΠΡΟΗΜΙΤΕΛΙΚΟΣ (Z)
23.00 ΠΡΟΗΜΙΤΕΛΙΚΟΣ (Z)
ΤΡΙΤΗ 8 ΙΟΥΛΙΟΥ
23.00 ΗΜΙΤΕΛΙΚΟΣ (Z)
ΤΕΤΑΡΤΗ 9 ΙΟΥΛΙΟΥ
23.00 ΗΜΙΤΕΛΙΚΟΣ (Z)
ΣΑΒΒΑΤΟ 12 ΙΟΥΛΙΟΥ
23.00 ΜΙΚΡΟΣ ΤΕΛΙΚΟΣ (Z)
ΚΥΡΙΑΚΗ 13 ΙΟΥΛΙΟΥ
23.00 ΤΕΛΙΚΟΣ (Z)

* Υπενθυμίζεται, ότι η κάλυψη των αγώνων από τη ΝΕΡΙΤsports μέσα από τις συχνότητες του δεύτερου ψηφιακού μπουκέτου, είναι πανελλαδική. Το κανάλι θα εκπέμπει και από τη συχνότητα της δημόσιας τηλεόρασης στο μπουκέτο που μοιράζεται εξ ημισείας με τη NOVA, στη θέση του σταθμού TV5. Για τη λήψη του σήματος της ΝΕΡΙΤsports δεν απαιτείται επανασυντονισμός των τηλεοπτικών δεκτών. Οι τηλεθεατές που επιθυμούν να την παρακολουθήσουν, πρέπει απλώς να επιλέξουν το κανάλι στο οποίο εκπέμπεται το σήμα του δεύτερου ψηφιακού μπουκέτου ανά περιοχή.


Read more: http://www.newsbomb.gr/media-agb/story/452998/moyntial-2014-olo-to-tileoptiko-programma#ixzz33H6I6DfW

Άγρια δολοφονία: 16χρονος σκότωσε τους γονείς του επειδή του πήραν....

Σοκ στο Νόρφολκ της Βιρτζίνια προκαλεί η είδηση ότι ένας έφηβος δολοφόνησε τους γονείς του επειδή θύμωσε όταν εκείνοι τον τιμώρησαν και του πήραν το iPod
Ο 16χρονος Vincent Parker ομολόγησε στους αστυνομικούς ότι έγινε έξαλλος όταν οι γονείς του του αφαίρεσαν το iPod του και άλλα αντικείμενα προκειμένου να τον τιμωρήσουν.
Όπως είπε ο 16χρονος, χτύπησε τη μητέρα του, την μαχαίρωσε στο μάτι και την χτύπησε με ρόπαλο του μπέιζμπολ, μέχρι τη στιγμή που σταμάτησε να αναπνέει.
Όταν επέστρεψε σπίτι ο πατέρα του τον χτύπησε με λοστό μέχρι θανάτου και τον μαχαίρωσε.
Ο νεαρός ήταν άριστος μαθητής, αναφέρει η Daily Mail, και δεν είχε βίαιο παρελθόν.


Read more: http://www.newsbomb.gr/diethnh/story/452904/agria-dolofonia-16hronos-skotose-toys-goneis-toy-epeidi-toy-piran#ixzz33H4puGU8

Τι μπορεί να κατάσχει η εφορία

«Χέρι» ακόμα και σε μικροποσά – Από ακίνητα μέχρι… αυτοκίνητα και έργα τέχνης
Καταθέσεις, ακίνητα, αυτοκίνητα, σκάφη και ό,τι άλλο μπορεί να φανταστεί «φορολογικός νους» έχει το δικαίωμα να κατάσχει η εφορία, υπό την απειλή κατάρρευσης των εσόδων και εκτίναξης των ληξιπρόθεσμων χρεών.
Το Υπουργείο Οικονομικών για να φανεί καλός μαθητής στην τρόικα, που έρχεται σε ενάμιση μήνα από τώρα, θα προχωρήσει σε κατασχέσεις, καθώς μέχρι στιγμής τις περισσότερες φορές, μάλλον απειλούσε.
Εύκολος στόχος οι καταθέσεις
Οι πλέον ευάλωτες για κατάσχεση είναι οι τραπεζικές καταθέσεις, όταν η οφειλή ξεπερνά τα 500 ευρώ. Η εφορία έχει δικαίωμα να βάλει χέρι στον τραπεζικό λογαριασμό, εκτός και αν είναι συντάξεως ή μισθοδοσίας.
Εδώ θέλει προσοχή, γιατί οι ιδιώτες  συμπεριλαμβανομένων και των τραπεζών δεν έχουν δικαίωμα να κατασχέσουν το μισθό ή τη σύνταξη οφειλέτη. Το Δημόσιο όμως, με βάση το νόμο, μπορεί να κατασχέσει το ¼ του μισθού ενός οφειλέτη, αφήνοντας όμως το ποσό των 1.000 ευρώ στο λογαριασμό του.
Αν όμως ο τραπεζικός λογαριασμός έχει δηλωθεί από τον κάτοχό του ως ένας και μοναδικός που του ανήκει, τότε το ποσό που δεν μπορεί να αγγίξει κανείς είναι μέχρι τα 1.500 ευρώ.
Ακίνητα τα ..αυτοκίνητα
Η εφορία μπορεί να κατάσχει και ΙΧ. Η κρίση όμως, έχει μειώσει τις τιμές των αυτοκινήτων και στις περισσότερες περιπτώσεις δεν προχωρά την κατάσχεση γιατί δεν τη συμφέρει. Το ίδιο ισχύει και με τις τράπεζες. Εδώ εξαιρούνται οι περιπτώσεις που υπάρχει δάνειο για αγορά αυτοκινήτου από τράπεζα.
Το πρόβλημα είναι ότι πληρώνουν ακόμα και το πάρκινγκ των κατασχεμένων ΙΧ. Αυτά που τους συμφέρουν είναι τα ακριβά αυτοκίνητα.
Το κλειδί στην ..εξώπορτα!
Σε περίπτωση οφειλής τα ακίνητα είναι ένας ακόμα μεγάλος στόχος. Θεωρητικά η εφορία  μπορεί να προχωρήσει σε κατάσχεση ακινήτου για μικροποσά που ξεκινούν ακόμα και από 500 ευρώ. Σε αυτή την περίπτωση η κατάσχεση θα έρθει αν στο όνομα αυτού που χρωστά στο δημόσιο, δεν υπάρχουν τραπεζικοί λογαριασμοί με καταθέσεις, αυτοκίνητο και ό,τι άλλο εκτός κατοικίας.
Για χρέη προς ιδιώτες, ισχύει η αναστολή πλειστηριασμών για οφειλές. Αν όμως υπάρχει χρέος σε τράπεζα κάτω των 200.000 ευρώ, προστατεύονται όλα τα ακίνητα που έχει στην ιδιοκτησία του.
Αν δεν χρωστά σε τράπεζα ή το ποσό είναι πάνω από 200.000 η αναστολή κατάσχεσης αφορά μόνο την κύρια κατοικία. Κατασχέσεις μπορεί να γίνουν ακόμα και σε ενοίκια!
Έργα τέχνης
Μην περιμένετε η εφορία να ενδιαφερθεί για τηγάνια και κατσαρόλες. Αν πρόκειται όμως για έργα τέχνης ή άλλα πολύτιμα αντικείμενα δεν θα έχει κανένα πρόβλημα να περάσει μια βόλτα από το σπίτι σας για να ξεχρεώσετε την οφειλή σας.
Σκεφτείτε τι έχει να γίνει σε λίγους μήνες, όταν θα πρέπει να πληρώσουμε το φόρο εισοδήματος, τον ενιαίο φόρο ακινήτων, οι επαγγελματίες και τον ΦΠΑ, το ασφαλιστικό ταμείο συν πόσους ακόμα φόρους. Κι αυτό, γιατί τα ληξιπρόθεσμα χρέη έχουν φτάσει τα 66 δις, κάθε μήνα προστίθεται και 1 ακόμα δις.
Γι’ αυτό όσοι έχουν ληξιπρόθεσμα χρέη, καλό θα είναι να μπουν στις ρυθμίσεις για εφορία και ασφαλιστικά ταμεία, μιας και όπως λένε πληροφορίες, θα αυξηθούν και οι δόσεις.



Read more: http://www.newsbomb.gr/chrhma/story/453300/ti-mporei-na-katashei-i-eforia#ixzz33H3GUUL1

Παρασκευή 30 Μαΐου 2014

Τι λές Ταγίπ για μια ορθόδοξη λειτουργία έξω απ’ το μπλε τζαμί;

Όπως διαβάζουμε, κάποιος «Σύλλογος Νεολαίας της Ανατολίας» ετοιμάζει στις 4 το απόγευμα αύριο, εκδήλωση έξω από την Αγία Σοφία της Κωνσταντινούπολης, στην οποία θα παρευρεθούν 100 χιλιάδες νεαροί Τούρκοι, πιστοί μουσουλμάνοι, κατά τη διάρκεια της οποίας θα τελεστεί και μουσουλμανική προσευχή.
Ο Σύλλογος αυτός ιδρύθηκε την εποχή του πρώτου ισλαμιστικού κόμματος της Τουρκίας, αυτό της… Ευδαιμονίας που είχε ιδρύσει οΝετζμεντίν Ερμπακάν, πολιτικός «πατέρας» του Ερντογάν. Και φυσικά, οι εκδηλώσεις εντάσσονται στο πλαίσιο των εορτασμών για τη 561η επέτειο της Άλωσης της Πόλης. Φυσικά και θα συμμετέχουν οι νεολαίοι του κόμματος AKP του Ερντογάν.
Φεύγοντας λίγο από το ισλαμιστικό και πηγαίνοντας στο εθνικιστικό, η είδηση που ακολουθείεπιβεβαιώνει το πόσο τα δυο αυτά θεμελιώδη χαρακτηριστικά του σύγχρονου τουρκικού κράτους αποτελούν έκαστο την άλλη όψη του ιδίου νομίσματος.
Ακροδεξιός πρώην πρόεδρος του Τουρκικού Ιδρύματος Ιστορίας, ο Γιουσούφ Χαλάτσογλου, μέλος του Εθνικιστικού Κόμματος του Ντεβλέτ Μπαχτσελί (MHP), υποστήριξε ότι στο διάταγμα που είχε ετοιμασθεί για τη μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε Μουσείο, η υπογραφή του Ατατούρκ είναι πλαστή! Επίσης, ότι το διάταγμα αυτό δε δημοσιεύθηκε ποτέ στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης, ενώ δεν έχει ημερομηνία και αριθμό πρωτοκόλλου…
Βέβαια, πέραν των εκπροσώπων του ισλαμοφασιστικού σκοταδισμού στη γειτονική χώρα, υπάρχουν και άλλοι πιο καλλιεργημένοι και συνετοί άνθρωποι, ακαδημαϊκοί και διανοούμενοι, οι οποίοι μαζεύουν υπογραφές για να αποτρέψουν τη μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί, τασσόμενοι υπέρ της διατήρησής της ως μουσείου.
Σεβόμενοι αυτούς ακριβώς του ανθρώπους, απλώς περιοριζόμαστε να ρωτήσουμε τους αντιπάλους τους, πως θα τους φαινόταν η τέλεση θείας λειτουργίας έξω από το μπλέ τζαμί…

ΝΑΤΟ σε ΠΓΔΜ: Βρείτε λύση με Ελλάδα, αλλιώς… ξεχάστε το

ΝΑΤΟϊκό ήταν το νέο χαστούκι που έφαγε κατά πρόσωπο ο υπερφίαλος Σκοπιανός πρωθυπουργός Νίκολα Γκρουέφσκι. Και μάλλον του ήρθε, κυριολεκτικά, ο ουρανός… σφοντύλι, όταν άκουσε τον γ.γ. του ΝΑΤΟ Άντερς Ράσμουσεν, να του λέει ψυχρά, ότι είναι καιρός να σταματήσει τα παιχνίδια με το όνομα Μακεδονία και να αποδεχτεί, άμεσα, μια συμβιβαστική λύση με την Ελλάδα, για να ανοίξει, μόνον τότε, ο δρόμος για την ένταξη της χώρας του στη συμμαχία.
Ο Ράσμουσεν επανέλαβε ενώπιον όλων των αξιωματούχων της ΠΓΔΜ ότι για το ΝΑΤΟ, βασική προϋπόθεση ένταξης της χώρας είναι το πέρας της διένεξης με την Ελλάδα για το θέμα του ονόματος. «Η πόρτα του ΝΑΤΟ είναι ανοικτή, όπως συμφωνήθηκε στο Βουκουρέστι το 2008. Θα λάβετε πρόσκληση μόλις επιτευχθεί μια αμοιβαίας αποδοχής συμφωνία με την Ελλάδα για το θέμα της ονομασίας. Για αυτό σας προτρέπω να εντείνετε τις προσπάθειές σας προς την κατεύθυνση αυτή», είπε στον Γκρουέφκσι ο Ράσμουσεν, αφήνοντάς τον εμβρόντητο.
Ακόμα δε και στην κοινή συνέντευξη Tύπου που δόθηκε μετά την αρχική ψυχρολουσία, ο Ράσμουσεν είπε ανοικτά ότι η ΠΓΔΜ, αν θέλει να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ, οφείλει να λάβει «σκληρές» αποφάσεις, όπως το έθεσε κομψά.

ΕΓΚΛΗΜΑ

Σύμφωνα με το νομοσχέδιο για τους αιγιαλούς, προβλέπεται ότι οι παραλίες που βρίσκονται μπροστά από δημόσια ακίνητα μπορούν ακόμα και να περάσουν σε κατάσταση αποκλειστικής χρήσης από τον ιδιώτη που θα τα αγοράσει με πλήρη απαγόρευση της ελεύθερης πρόσβασης.
26752314

http://www.aragma.gr/arthro/οι-90-παραλίες-στις-οποίες-θα-μπει-συρματόπλεγμα-λίστα,

Απαράδεκτες μεθοδεύσεις του τουρκικού προξενείου





Πρόκληση από μουσουλμάνους της Θράκης, ουσιαστικά από το τουρκικό προξενείο. Σύμφωνα με πληροφορίες, το κόμμα «Ντεπ» (DEP- Κόμμα Ισότητας, Ειρήνης και Φιλίας), της τουρκογενούς μουσουλμανικής μειονότητας της Θράκης που υποστηρίζεται από το τουρκικό Γενικό Προξενείο Κομοτηνής, αρνήθηκε να ακολουθήσει τη συνήθη οδό της εκτύπωσης των ψηφοδελτίων με ευθύνη του υπουργείου Εσωτερικών και χρησιμοποίησε τη δυνατότητα που δίνει ο νόμος για δική του εκτύπωση ψηφοδελτίων. Σύμφωνα με το δημοσίευμα της εφημερίδας «Ελεύθερος Τύπος», το κόμμα θα μοιράσει ψηφοδέλτια μόνο σε Θράκη, Ανατολική Μακεδονία, Ρόδο, Κω και μεγάλα αστικά κέντρα όπου διαμένει τουρκογενής μουσουλμανική μειονότητα.
Πρόκειται για μια σαφή προσπάθεια να διαχωριστεί η τουρκογενής μουσουλμανική μειονότητα της Θράκης, με ότι αυτό συνεπάγεται για το μέλλον και τις επιδιώξεις της Άγκυρας στην περιοχή.

Νέα παραβίαση του FIR Αθηνών από τέσσερα τουρκικά F-16


Για τρίτη φορά φέτος, τουρκικά αεροσκάφη πέταξαν πάνω από τους Ανθρωποφάγους και το Μακρονήσι του νησιωτικού συμπλέγματος των Φούρνων.

Για τρίτη φορά φέτος, τουρκικά αεροσκάφη πέταξαν πάνω από τους Ανθρωποφάγους και το Μακρονήσι του νησιωτικού συμπλέγματος των Φούρνων.

Συγκεκριμένα, σχηματισμός 4 τουρκικών F-16 εισήλθαν στο FIR Αθηνών, μεταξύ Λέσβου και Χίου, στις 14.46, και χωρίς να καταθέσουν σχέδιο πτήσεως, στις 15.11 πέταξαν ανά ζεύγη πάνω από τους Ανθρωποφάγους και το Μακρονήσι, σε ύψος 2.800 ποδιών και 10.000 ποδιών, αντίστοιχα. Ο τουρκικός σχηματισμός εξήλθε του FIR Αθηνών στις 15.16.

Έξι τουρκικά αεροσκάφη είχαν πετάξει πάνω από τους Ανθρωποφάγους και το Μακρονήσι, στις 7 Μαρτίου, και επίσης 6 τουρκικά αεροσκάφη πάνω από τους Ανθρωποφάγους στις 22 Ιανουαρίου.

Συνολικά, σήμερα, τα 4 τουρκικά αεροσκάφη προχώρησαν σε δύο παραβάσεις των κανόνων εναέριας κυκλοφορίας στο FIR Αθηνών, που εξελίχθηκαν σε 16 παραβιάσεις του εθνικού εναερίου χώρου στην περιοχή του κεντρικού Αιγαίου.

Τα τουρκικά αεροσκάφη αναχαιτίσθηκαν και αναγνωρίσθηκαν από αντίστοιχα ελληνικά μαχητικά

http://www.antinews.gr/Eleutheros-tupos/nea-parabiasi-tou-fir-athinon-apo-tessera-tourkika-f-16/, 

ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΩΝ ΠΟΜΑΚΩΝ


Στην οροσειρά της Ροδόπης τόσο από την Βουλγαρική πλευρά όσο και από την ελληνική, ζει από την αρχαιότητα μια ιδιόμορφη και παρεξηγημένη φυλή, οι Πομάκοι. Οι Πομάκοι, κατοικούν στη Θράκη στον ορεινό όγκο της Ροδόπης εδώ και χιλιάδες χρόνια. Η οροσειρά Ροδόπη βρίσκεται στο μεγαλύτερο μέρος της μέσα στη Βουλγαρία και οι περισσότεροι Πομάκοι ζουν εκεί ενώ η πλειοψηφία τους στην Ελλάδα βρίσκεται στο νομό Ξάνθης. Ο πληθυσμός των Πομάκων υπολογίζεται γύρω στις 350.000 από αυτούς όμως μόνο οι 36.000 (απογραφή 1991) κατοικούν στην Ελλάδα (23.000 στο νομό Ξάνθης, 11.000 στο νομό Ροδόπης, 2.000 στο νομό Έβρου). Οι υπόλοιποι βρίσκονται στη Βουλγαρία.
Οι Βούλγαροι, στηριζόμενοι βασικά στο γλωσσικό τους ιδίωμα, τους διεκδικούν σαν Βούλγαρους, ενώ οι Τούρκοι, στηριζόμενοι στο γεγονός ότι είναι μουσουλμάνοι, τους θεωρούν Τούρκους. Κατά τους Ρουμάνους, οι Πομάκοι είναι απομεινάρι αρχαίου θρακικού φύλου το οποίο διαδοχικά εκρωμαΐστηκε, εκσλαβίστηκε και εξισλαμίστηκε.
Η συνεχής και επίμονη πλύση εγκεφάλου, που τους γίνεται άλλοτε από την Βουλγαρία και άλλοτε από την Τουρκία, συνοδευόμενη από την μόνιμη αδιαφορία της Ελλάδας έχει συντελέσει, ώστε αυτοί οι άνθρωποι να έχουν χάσει τις εθνικές τους ρίζες και να πλέουν σ” ένα πέλαγος χωρίς πυξίδα εθνικού προσανατολισμού.
Η προέλευση της λέξης «Πομάκος»
Πολλοί προσπάθησαν να ερμηνεύσουν ετυμολογικά τη λέξη «Πομάκοι» με επικρατέστερη άποψη αυτή των Βουλγάρων, σύμφωνα με την οποία η προέλευση της λέξης οφείλεται στο ρήμα pomagam που σημαίνει βοηθώ. Οι Βούλγαροι αποκαλούσαν τους Πομάκους «πομαγκάστ» δηλαδή βοηθούς, υποτελείς, βασανισμένους, δούλους, χωρίς δική τους ατομική και συλλογική οντότητα. Κατά μία ελληνική εκδοχή, προέρχεται από το αρχαιοελληνικό ιππομάχος. Ήταν αυτοί που απάρτιζαν το φοβερό ιππικό του Μ. Αλεξάνδρου. Κατά μία άλλη ελληνική ερμηνεία, η λέξη προέρχεται από το ελληνικό Πομάξ (πότης) εξαιτίας της παλιάς συνήθειας των Θρακών να πίνουν πολύ. Οι ίδιοι όμως οι Πομάκοι τη θεωρούν προσβλητική και υβριστική ονομασία και θέλουν να αυτοαποκαλούνται «Αχριάν», δηλαδή «Αγριάνες», όνομα αρχαίας θρακικής φυλής, που κατοικούσε στα άγονα κι ορεινά μέρη του όρους Σκόμιο και στη Βορειοδυτική Ροδόπη και που λέγονταν κι αλλιώς «Αγρίες», «Αγραίοι» κι «Αγριείς». Φημίζονταν σαν επιδέξιοι ακοντιστές. Συμπερασματικά μπορούμε να πούμε, σύμφωνα με τις έρευνες των εθνολόγων, ότι οι Πομάκοι είναι απόγονοι των αρχαίων Θρακών. Την άποψη, ότι δηλαδή οι Πομάκοι κατάγονται από την αρχαία ελληνική φυλή, παρουσίασαν και το 1946 στον ΟΗΕ και στους Αμερικανούς οι ίδιοι οι Πομάκοι (Ελλάδας και Βουλγαρίας) και ζήτησαν σαν Έλληνες να ενταχθούν με τους Έλληνες στην Ελλάδα.
Οι Πομάκοι είναι κατά την πλειοψηφία υψηλοί, ξανθοί, γαλανομάτηδες, δολιχοκέφαλοι, φιλοπρόοδοι, δεν έχουν μογγολικά χαρακτηριστικά και κατοικούν στα ορεινά της Θράκης της Δυτικής Θράκης. Επίσης, η εθνολογική έρευνα υποστηρίζει βασίμως, ότι οι σλαβόφωνοι Πομάκοι είναι απόγονοι, στη συντριπτική τους πλειοψηφία, αυτόχθονος πληθυσμού. Εξάλλου, αιματολογική εξέταση σε 1.030 κατοίκους στα χωριά Εχίνος, Σάτραι, Ωραίον, Μελίβοια και Κοτύλη, δηλαδή το 1/20 του συνολικού πληθυσμού των Πομάκων 4, διαπιστώνει αιματολογική συγγένεια Πομάκων και Ελλήνων σε ποσοστό 50-70%. Αλλά και ξένοι επιστήμονες υποστηρίζουν ότι οι Πομάκοι είναι εξισλαμισμένοι και εκσλαβισθέντες γλωσσικώς, απόγονοι ή τα τελευταία υπολείμματα των αρχαίων Θρακών και ότι έχουν φλέβα ελληνική.
Γραπτά μνημεία της γλώσσας των Πομάκων, όπως και της γλώσσας όλων των αρχαίων θρακικών φυλών δεν υπάρχουν. Είναι δηλαδή η γλώσσα ομιλούμενη, αλλά μη γραφόμενη. Όλοι γενικά οι Πομάκοι της ελληνικής ορεινής Ροδόπης μιλούν την πομακική γλώσσα, ένα γλωσσικό ιδίωμα σλαβικό, συγγενικό με τη βουλγαρική γλώσσα (χωρίς οι Πομάκοι να αισθάνονται Βούλγαροι ή Σλάβοι), που διασώζει όμως πολλές ελληνικές λέξεις, ίσως και πολλές θρακικές κι έχει ανάμεσα κι ορισμένες τουρκικές λέξεις, πράγμα που συμβαίνει σε όλες τις γλώσσες των Βαλκανίων, που ζυμώθηκαν αναγκαστικά με την τουρκική γλώσσα, μέσα σε τόσους αιώνες τουρκικής κατάκτησης. Παρατηρείται ότι η πομακική γλώσσα στην ανατολική περιοχή της Δυτικής Θράκης έχει επηρεασθεί από την τουρκική γλώσσα, ενώ αντίθετα στο δυτικό τμήμα της από τη βουλγαρική. Πάμπολλες είναι οι ελληνικές λέξεις – και μάλιστα οι αρχαιοπρεπείς, γεγονός που ενισχύει την άποψη για την αρχαία καταγωγή των Πομάκων και τη συγγένειά τους με τους Έλληνες.
Μέχρι και το τέλος του 20ού αιώνα, που η πομακική γλώσσα ήταν άγραφη, πολλοί άνθρωποι προσπαθούν να την καταγράψουν, με πρωτοπόρο τον Πομάκο Ριτβάν Καραχότζα.
Το 1996 εκδόθηκε από τις εκδόσεις «Αίγειρος» της Θεσσαλονίκης, με τη χορηγία και ηθική συμπαράσταση του Πρ. Εμφιετζόγλου, το τρίτομο έργο για την πομακική γλώσσα που εκπονήθηκε υπό την εποπτεία και την ενεργό συμμετοχή του δασκάλου Πέτρου Θεοχαρίδη. Το έργο περιλαμβάνει ελληνο-πομακικό και πομακο-ελληνικό λεξικό και γραμματική της πομακικής γλώσσας. Γράφτηκαν επίσης, γραμματικές, παραμύθια, εφημερίδες, τραγούδια.
Επισημαίνεται ότι οι ελληνικές λέξεις είναι ουσιαστικά και ρήματα, ώστε δεν μπορούν να θεωρηθούν απλά δάνεια, δεδομένης της θεμελιώδους σημασίας των ουσιαστικών και ρημάτων σε κάθε γλώσσα. Εξάλλου, μεταξύ Διδυμοτείχου και Ορτακιόι υπήρχαν αποκλειστικά ελληνόφωνοι Πομάκοι γνωστοί με την ονομασία Μάρηδες και Γραβανίτες. Ενδεικτικά παρατίθεται κατάλογος με λέξεις ελληνικών ρημάτων και ουσιαστικών: Ρήματα: αργάσβαμ = εργάζομαι, αρέσβαμ = αρέσκομαι, αρνήσβαμ = αρνούμαι, αφορίσβαμ = αφορίζω, βιάσαμ = βιάζομαι, βολιάσβαμ = εμβολιάζω, βουλώσβαμ = βουλώνω, ζαπεικάσουβαμ = απεικάζω, ζηλώσβιαμ = ζηλεύω, ζυβγκαρωσβαμ = ζευγαρώνω, ακτοικιάσβαμ = κατοικώ, κερντίσβαμ = κερδίζω, κινήσβαμ = κινώ, λειψούβαμ = λείπω, μαρτυρήσβαμ = μαρτυρώ, μοιάζαμ = μοιάζω, ορίσβαμ = ορίζω, πατάξαμ = πατάσσω, νταπαιντέψαμ = παιδεύω, νταπάψαμ = παύω, στοιβάσβαμ = στοιβάζωτυπώσβαμ = τυπώνω, φτάσβαμ = φθάνω κ.λ.π. Ουσιαστικά: αργκάτ = εργάτης, βλαστάρ = βλαστάρι, γκωνία = γωνία, ντρούμ = δρόμος, έντρο = αδρός, εγκρίστρα = άγκιστρο, κεραμή = κεραμίδι, κλωβία = κλουβί (κλωβός), κουμίν = κάμινος, κρομμύντ = κρομμύδι, παιντεψία = παίδευση, παίπελ = παιπάλη (δηλαδή σκόνη), παναγκύρ = πανηγύρι, παρασπούρ = παρασπόρι, πέλκα = πέλεκυς σκύφαλα = σκύβαλα, στόμνα = στάμνα, σύνορ = σύνορο, φυτάρια = φύτρο, χρομύλ = χειρόμυλος, χορό = χορός κ.λ.π. Από έρευνα του Κ. Μητσάκη, διαπιστώθηκε ότι στα Πομάκικα συναντούμε το γνωστό τραγούδι Γεφύρι της Άρτας. Τραγούδι ευρύτερα γνωστό, με ρίζες πολύ πριν από τη μάχη του Ματζικέρτ (1071), στην Ελλάδα. Οι Πομάκοι απομονωμένοι γεωγραφικά, κοινωνικά και πολιτιστικά, διατήρησαν την πιο αρχαία μορφή του τραγουδιού που συγγενεύει με την παραλλαγή της Καππαδοκίας, όπου αρχικά γεννήθηκε.
Ο εξισλαμισμός των Πομάκων

Από τους Κώδικες της Μητροπόλεως Φιλιππουπόλεως, προκύπτει ότι τα μέσα του 17ου αιώνα (το 1628 κατά τους Βούλγαρους, κατ?άλλους το 1636 – 1672) οι πρόκριτοι των πομάκων, για λόγους επιβίωσης αποφάσισαν ομαδικό εξισλαμισμό. Το γεγονός αυτό αποδέχονται και οι ιστορικοί, ο Τσέχος Κ. Jerecek και ο Βούλγαρος πρώην πρεσβευτής στην Ελλάδα (ελληνικής καταγωγής από την μητέρα του), πρόεδρος της βουλγαρικής βουλής Ν. Todorov. Ειδικότερα, κατά τον προαναφερθέντα Τσέχο ιστορικό, ο εξοπλισμός που άρχισε σταδιακά τον 16ο αιώνα επί Σελίμ Α (1512 -1520), ολοκληρώθηκε επί Μεχμέτ Δ (1641 – 1661).
Τότε οι πρόκριτοι των Πομάκων παρουσιάσθηκαν στις αρχές της Φιλιππουπόλεως και γνωστοποίησαν την απόφασή τους να προσχωρήσουν στο ισλάμ. Ο Τούρκος διοικητής φοβήθηκε το σκάνδαλο και τους παρέπεμψε στο Μητροπολίτη Φιλιππουπόλεως Γαβριήλ (1636 – 1672). Ο τελευταίος προσπάθησε να τους αποτρέψει, αλλά προσέκρουσε στην απόφασή τους να απαλλαγούν από την τουρκική καταπίεση και να εκδικηθούν για την παλαιά βουλγαρική καταδυνάστευσή τους. Κατά την παράδοση των Ελλήνων της Φιλιππουπόλεως, η περιτομή έγινε πανηγυρικά στο παλαιό τζαμί κοντά στο Διοικητήριο. Με την επιστροφή τους στη Ροδόπη εξισλαμίσθηκαν και οι ομόφυλοί τους.
Ο Μέγας Βεζίρης Μεχμέτ Κιοπρουλού κατεδάφισε 218 εκκλησίες και 336 παρεκκλήσια, των οποίων ερείπια ανευρίσκονται σήμερα στα πομακοχώρια. Μόνη η ύπαρξη των ερειπίων αυτών αποδεικνύει ότι οι Πομάκοι ήταν χριστιανοί. Κατά την βουλγαρική παράδοση, οι Τούρκοι, επί Μεχμέτ Κιοπουρλού, απείλησαν τους Πομάκους λέγοντας: ή γίνεσαι μουσουλμάνος ή σου παίρνω το κεφάλι. Το 1656 οι δυνάμεις του Μεχμέτ πασά εισέβαλαν στην περιοχή του Τσέπνι. Ο πασάς διέταξε να του φέρουν όλους τους προκρίτους. Τους κατηγόρησε ότι αντιστέκονταν και επαναστατούσαν. Γι αυτό είναι ανάγκη να σας σκοτώσω ή να δεχθείτε το ισλάμ  τους είπε. Οι γενίτσαροι περίμεναν έτοιμοι με τα γυμνά τους γιαταγάνια να τους αποκεφαλίσουν. Έτσι, κατά την βουλγαρική παράδοση, εξισλαμίσθηκαν. Παρά τον εξισλαμισμό τους οι Πομάκοι διατήρησαν χριστιανικά έθιμα, μέχρι σήμερα, όπως το σταύρωμα του βρέφους στην κούνια του προτού κοιμηθεί, και της ζύμης αμέσως μετά το ζύμωμα. Το κύριο όνομα Ηλίας είναι διαδεδομένο μεταξύ των Πομάκων του Εχίνου και της Κοτύλης. Κατά τον Τσέχο ιστορικό και γλωσσολόγο του περασμένου αιώνα Λεοπόλδο Γκάιτλερ, ο Άγιος Δημήτριος είναι ο πιο αγαπητός από μηχανής θεός για όλες τις δύσκολες στιγμές. Επαινείται το χρυσό βιβλίο (Ευαγγέλιο), οι σταυροί, η στροφή προς τον χριστιανισμό και η ανέγερση εκκλησιών και μοναστηριών. Όλα αυτά τα εξυμνούν οι μωαμεθανοί Πομάκοι. Επίσης, μέχρι την απελευθέρωσή τους από τα ελληνικά στρατεύματα, πολλοί ήσαν οι κρυπτοχριστιανοί Πομάκοι.
Μνημονεύεται η περίπτωση του κρυπτοχριστιανού Πομάκου Γιουσούφ στο χωριό Κέχρος Ροδόπης που διατηρούσε σε μπαούλο τα ράσα και τις εικόνες του ιερέα παππού του. Σήμερα η Τουρκική προπαγάνδα τους εκβιάζει να προσλαμβάνουν Τουρκικά ονόματα. Οι συνοικισμοί στον Ωραίον Ξάνθης, Τεοτόκα (από το Θεοτόκος) και Σταματέσκο (από το Σταμάτιον), ή ο κεντρικός συνοικισμός στην κοινότητα Κέχρου Ροδόπης που λέγονταν Μαρικόζ (από το Καυδιά της Μαρίας Παναγίας όπου ανάβλυζε αγίασμα) αλλά και πρωτοχριστιανική πίττα με το νόμισμα, αποτελούν σημεία που μαρτυρούν το χριστιανικό παρελθόν των Πομάκων. Μεταξύ των Πομάκων διατηρείται ως παράδοση ότι τον εξισλαμισμό δεν τον δέχθηκαν νέες του χωριού Πάχνη, και μερικές από αυτές έπεσαν χορεύοντας σε παρακείμενο βάραθρο, πρόδρομοι των Σουλιωτισσών. Η μυστικιστική ισλαμική ζωή δεν ήκμασε στην περιοχή των Πομάκων, ούτε και στην ισλαμική τέχνη ρίζωσε. Η τελετουργική σχέση των Πομάκων με την θρησκεία τους είναι πρωτόγονη. Ίσως για το λόγο αυτό, η προσπάθεια των Βουλγάρων για βίαιο εκχριστιανισμό των Πομάκων το 1920 – 1930 είχε κάποια αποτελέσματα.
Οι προσπάθειες των Πομάκων να ενωθούν με την Ελλάδα

Στις αρχές του 1878, εν όψει του διεξαγόμενου Ρωσοτουρκικού πολέμου, ο υπόδουλος ελληνισμός της Θεσσαλίας, Μακεδονίας, Ηπείρου και Κρήτης οργάνωσε επαναστατικά κινήματα. Οι Πομάκοι, στην ορεινή περιοχή της Ροδόπης, οργάνωσαν και αυτοί επαναστατικό κίνημα κατά της Τουρκίας προσβλέποντας να μεταπέσουν στην ελληνική κυριαρχία παρά στη βουλγαρική. Άλλωστε ουδέποτε έτρεφαν φιλοβουλγαρικά αισθήματα. Απόδειξη περί τούτου αποτελεί το εγγονός ότι οι Πομάκοι συνέπραξαν με τους Τούρκους στην κατάπνιξη της βουλγαρικής επαναστάσεως του 1875.
Όταν διαπίστωσαν ότι ήταν ανέφικτη η μετάπτωσή τους στην ελληνική κυριαρχία και ότι αντιθέτως η περιοχή τους περιλαμβανόταν στη Μεγάλη Βουλγαρία της συνθήκης του Αγίου Στεφάνου, απέκλεισαν ενόπλως όλες τις διόδους της Ροδόπης και ίδρυσαν την Αυτόνομη Πομακική Δημοκρατία, η οποία περιελάμβανε 21 χωριά. Στην ενέργεια τους αυτή, οι Πομάκοι υποκινήθηκαν από Ούγγρους και Άγγλους αξιωματικούς που έφθασαν στην περιοχή των Πομάκων μέσω Καβάλας. Και τούτο, διότι τα συμφέροντα της Αυστροουγγαρίας και της Αγγλίας συνέπιπταν στην αποτροπή της επεκτάσεως προς νότο της Ρωσίας. Ανάχωμα στη ρωσική κάθοδο αποτελούσε η Αυτόνομη Πομακική Δημοκρατία.
Οι Πομάκοι της Δράμας, στης 7 Μαρτίου 1878, αδελφοποιήθηκαν (αρχαίο ελληνικό έθιμο) και αποφάσισαν να δράσουν. Εκφράσθηκαν με συμπάθεια προς τα ελληνικά επαναστατικά κινήματα της Ηπείρου, Θεσσαλίας και Μακεδονίας και δήλωσαν ότι προτιμώσι να τεθώσιν υπό το σκήπτρον του Βασιλέως των Ελλήνων και μείνωσιν ευχαρίστως εις τας εστίας των. Η Πομακική Δημοκρατία διατηρήθηκε μέχρι της προσαρτήσεως της Ανατολικής Ρουμελίας στη Βουλγαρία τον Σεπτέμβριο 1885. Σε προηγούμενο δημοσίευμα (Ακτίνες Φεβρ. 1995, σελ. 51), έγινε μνεία του διαβήματος των μουσουλμάνων βουλευτών (Πομάκων και Τουρκογενών) της Δυτ. Θράκης στη Βουλγαρική Βουλή το 1919, δια του οποίου εξέφραζαν την επιθυμία του μουσουλμανικού πληθυσμού να απαλλαγή από το βουλγαρικό ζυγό και γι?αυτό ζητούσαν τη Διασυμμαχική κατάληψη της Δυτ. Θράκης. Όπως μαρτυρείτε, ο Πομάκος δικηγόρος – δημοσιογράφος Μεχμέτ Τεφρίκ αφηγήθηκε στον Γάλλο δημοσιογράφο της εποχής εκείνης Λεών Σαβατζιάν (Leon Sauadzian) τα δεινά των Πομάκων υπό τη βουλγαρική κατοχή, που καταχωρήθηκαν στο βιβλίο του Εn Trace Occidentale.
Οι Πομάκοι, μαζί με τους άλλους μουσουλμάνους οδηγήθηκαν στο ανωτέρω διάβημα διότι ήθελαν να ενταχθούν στον ελληνικό χώρο και όπως ισχυρίζονταν στο υπόμνημα, της Δυτ. Θράκης είχαν πάντοτε φιλελεύθερες διαθέσεις απέναντι τους και ήσαν μέλη ενός έθνους που συμφωνούσαν μαζί του. Το αίτημα τους αυτό δεν ικανοποιήθηκε τότε πλήρως. Το επανέλαβαν και πάλι μετά τον Β Παγκόσμιο Πόλεμο, με αντιπροσώπους τους στη Διάσκεψη Ειρήνης στο Παρίσι το 1946. Τότε η Ελλάδα ενδιαφερόταν για λόγους ασφαλείας να διαρρυθμιστούν τα ελληνοβουλγαρικά σύνορα. Ο Τύπος και τα ραδιόφωνα της εποχής εκείνης στης ΗΠΑ προέβαλαν το γεγονός.
Ειδικότερα, ο διευθυντής του ραδιοφωνικού σταθμού της Ουάσιγκτον Albert Verner, έλεγε σε μια εκπομπή: Εν ακόμη πρόβλημα μειονότητας παρουσιάστηκε σήμερον εις Ουάσιγκτον εν τω προσώπω των Πομάκων, οι οποίοι είναι αρχαία ελληνική φυλή, ιστορούμενη από την προ του Μεγάλου Αλεξάνδρου εποχής. Οι Πομάκοι ποιούνται νύν έκκλησιν προς το Συμβούλιο Ασφαλείας (ΟΗΕ) και προς το Αμερικανικόν επί των Εξωτερικών Υπουργείον και ζητούν την διενέργεια δημοψηφίσματος, ίνα ελευθερωθούν εκ της Βουλγαρίας και απολαύσουν την ελευθερία την οποία απολαμβάνουν οι Πομάκοι της Ελλάδας. Ο τύπος επίσης έγραφε : Το παρελθόν Σάββατον εις το ξενοδοχείο Πενσυλβάνια έλαβε χώρα συνέντευξις προς τους αντιπροσώπους του Αμερικανικού και Ελληνικού τύπου εκ μέρους των κ.κ. Χάμδη Χουσείν Βέη, πρώην βουλευτού Ροδόπης, Χακή Σουλεϊμάν Βέη, αποτελούντων από την αντιπροσωπεία των Πομάκων Θράκης. Οι Πομάκοι εξέθεσαν προς τον τύπο τας απόψεις των και τα δίκαια των, ζητούντες την ένωσιν των με την Ελλάδα. Η προσπάθεια των Πομάκων δεν τελεσφόρησε διότι είχε προηγηθεί η διανομή της Ευρώπης μεταξύ των τριών μεγάλων δυνάμεων στη Γιάλτα, τον Φεβρουάριο του 1944.
Η στάση των Πομάκων κατά τη συνθήκη της Λωζάνης

Μετά την Μικρασιατική καταστροφή και την αναγκαστική εγκατάλειψη της Ανατολικής Θράκης, ακολούθησε η Συνθήκη της Λοζάνης της Ελβετίας το 1923. Σε μια κρίσιμη περίοδο των διαπραγματεύσεων τη άνοιξη του 1923, ο ταγματάρχης του τουρκικού στρατού Φουάτ Βέης, κατόπιν συνεννοήσεως με τη βουλγαρική κυβέρνηση, συγκρότησε τουρκοβουλγαρικό θρακικό κομιτάτο, με σκοπό τη δημιουργία αντιπερισπασμού στα νώτα του ελληνικού στρατού. Βάση των σχετικών επιχειρήσεων θα ήσαν οι Πομάκοι της Βουλγαρίας, που θα σχημάτιζαν συμμορίες και εισήρχοντο στη Δυτική Θράκη. Τα σχέδια του κομιτάτου ματαιώθηκαν, διότι οι Πομάκοι αρνήθηκαν να επιτεθούν κατά της Ελλάδας. Επίσης είναι βεβαιωμένο ότι είχε ασκηθεί πίεση της βουλγαρικής κυβερνήσεως προς τους Πομάκους. Επίσης, ο Φουάτ Βέης περιόδευσε πολλές φορές στα πομακοχώρια, συναντώντας την άρνηση των Πομάκων. Για τη στάση τους αυτή, πολλοί προύχοντες των Πομάκων δολοφονήθηκαν. Η συμπεριφορά αυτή των Πομάκων οφείλεται στο χαρακτήρα τους – δεν είναι ύπουλοι, ούτε καιροσκόποι – που τους διαφοροποιεί από τους Τούρκους και τους Βούλγαρους.
Η ελληνική στάση

Τους Πομάκους, τους απογόνους των αρχαίων Αγριάνων, το ελλαδικό κράτος δεν τους εγκατέλειψε, αλλά τους έστειλε στην αγκαλιά της Τουρκίας, η οποία θεωρεί ότι είναι προστάτης των μουσουλμάνων.
Το 1954 η ελληνική Κυβέρνηση υποχρέωσε όλα τα μουσουλμανικά σχολεία να ονομάζονται τουρκικά για να πετύχει διάκριση από τα αντίστοιχα μουσουλμανικά της Βουλγαρίας.
Το 1955 δόθηκε εντολή στον επιθεωρητή μουσουλμανικών σχολείων να οργανώσει συνέδρια Πομάκων δασκάλων για την εισαγωγή του λατινικού αλφαβήτου, δηλαδή της τουρκικής γλώσσας αφού οι Νεότουρκοι έχουν υιοθετήσει το λατινικό αλφάβητο.
Η εισαγωγή του λατινικού αλφάβητου και της τουρκικής γλώσσας στα σχολεία των Πομάκων ολοκληρώθηκε το 1973.
Το 1995, βάσει τουρκοελληνικής συμφωνίας διετάχθη από την ελληνική κυβέρνηση ο επιθεωρητής μουσουλμανικών σχολείων Δυτ. Θράκης και συγκάλεσε τοπικά συνέδρια Πομάκων δασκάλων με σκοπό να τους συστήσει όπως εγκαταλείψουν την αραβική (παλαιοτουρκική) γραφή και να χρησιμοποιούν τη λατινική. Επίσης, το Σεπτέμβριο 1973, επισκέφθηκε τη Δυτ. Θράκη ο τότε πρέσβης της Τουρκίας στην Ελλάδα , Γκιουρούν, με αποτέλεσμα την επιβολή της λατινικής γραφής στους μωαμεθανούς Πομάκους.
Μέχρι το 1996 δεν ήταν ελεύθερη η πρόσβαση για τα πομακοχώρια και για να πας από την πόλη της Ξάνθης στα Πομακοχώρια έπρεπε να περάσεις πρώτα από την περιβόητη «μπάρα» (φυλάκιο για έλεγχο χαρτιών και άδειας από την Αστυνομική Διεύθυνση Ξάνθης). Δηλαδή συνοριακός έλεγχος μέσα στην Ελλάδα.
Αποτέλεσμα όλων αυτών ήταν να χαρίζουμε ολόκληρη τη μουσουλμανική μειονότητα της Θράκης με τη φυλετική, γλωσσική και τη θρησκευτική της ανομοιογένεια στους σουλτάνους του νεοτουρκικού επεκτατισμού.
Οι Πομάκοι έτειναν δυστυχώς μέχρι τις τελευταίες δεκαετίες να διαμορφώνουν τουρκική συνείδηση. Επρόκειτο για ένα είδος γενοκτονίας, γιατί τα δικά μας λάθη στέλνουν το λαό των Πομάκων κατευθείαν στο στόμα του νεοτουρκικού εθνικισμού καθώς ευρίσκοντο στο στόχαστρο της Τουρκικής προπαγάνδας.
Στη Θράκη οι πράκτορες της Τουρκίας έχουν εκμεταλλευτεί τις δικές μας παραλείψεις και έχουν επιβάλει ένα ιδιότυπο καθεστώς ομηρίας στους μουσουλμανικούς πληθυσμούς. Έχουμε φθάσει στο σημείο να χαρίζουμε στο νεοτουρκικό καθεστώς μία ανομοιογενή από κάθε άποψη μουσουλμανική κοινότητα, η οποία αποτελείται από τρεις ομάδες, τους «τουρκογενείς», τους Πομάκους και τους Αθίγγανους. Μουσουλμάνοι κατευθυνόμενοι από τον Επιτήδειο Ουδέτερο, προσπαθούν να επιβάλλουν στους Πομάκους να μην μιλούν την μητρική τους γλώσσα. Ως χαρακτηριστικό παράδειγμα σημειώνεται το γεγονός ότι στις 15 Νοεμβρίου 1989, σε συγκέντρωση γονέων και κηδεμόνων του Σχολείου του Εχίνου και σε συνεργασία με την σχολική εφορία, συζητήθηκε η ανάγκη να ομιλούν οι μουσουλμανόπαιδες της περιοχής την τουρκική και όχι την πομακική στους δημόσιους χώρους. Σκοπός της Τουρκίας ήταν και είναι να εξαφανισθεί η πομακική και να κυριαρχήσει η τουρκική στους μουσουλμάνους.
Κιζηλμπάσηδες
Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζουν οι Κιζηλμπάσηδες Πομάκοι, επειδή η αίρεση τους εμφανίζει κοινά χαρακτηριστικά τόσο προς την χριστιανική πίστη όσο και προς τις αρχαίες μυστηριακές τελετές. Ζουν και δραστηριοποιούνται στην περιοχή Μεγάλου Δερείου – Ρούσσας, όπου υπάρχει αποδεδειγμένη συνέχεια της ανθρώπινης παρουσίας τουλάχιστον από το 1100 π.χ. Αυτό αποδεικνύεται από την βραχογραφία με τα εγχάρακτα σχέδια αλλά και από τους μεγαλιθικούς τάφους τύπου Dolmen , που βρίσκονται στη Ρούσσα.
Πολλοί ερευνητές υποστηρίζουν πως οι Πομάκοι που λέγονται και Αχριάν είναι απόγονοι του αρχαίου Θρακικού φύλου των Αγριάνων. Άλλοι λένε πως οι Κιζηλμπάσηδες έχουν σχέση με τους Ερεθρίνους. Όπως και να έχουν τα πράγματα, οι Κιζηλμπάσηδες χιλιάδες χρόνια κρατούν κλειστά τα στόματά τους σχετικά με τη μυστηριακή λατρεία τους. Σταυρώνουν το ψωμί όταν το κόβουν, κεντάνε σταυρούς στο κάτω μέρος στις κάλτσες τους, πίνουν νερό από τα αγιάσματα και επισκέπτονται χριστιανικά ξωκλήσια, τρώνε χοιρινό και πίνουν οινοπνευματώδη σε αντίθεση με τους ομόθρησκους τους. Η γλώσσα τους είναι σλαβική με πολλές αρχαιοελληνικές λέξεις.
Στην περιοχή του νομού Έβρου, κατοικούν Κιζηλμπάσηδες Πομάκοι. Ονομάζονται έτσι γιατί είναι αιρετικοί μουσουλμάνοι που υποχρεώθηκαν μετά το βίαιο εξισλαμισμό τους να φορούν κόκκινο σκούφο. Η αίρεση αυτή είναι μπεκτασική και η περιοχή που κατοικούν περιλαμβάνει τα παρακάτω χωριά και οικισμούς : Κόρυμβος, Σιδηρώ, Μικρό και Μεγάλο Δέρειο, Ρούσσα, Ανω και Κάτω Μικράκιο, Κισσός, Μεσημέρι και Ουράνια.
Το εορτολόγιο τους σύμφωνα με τον καθηγητή Ευστράτιο Ζεγκίνη, έχει πολλές ομοιότητες με το χριστιανικό και πολλές γιορτές τους συμπίπτουν με το παλιό ημερολόγιο. Την περίοδο των Χριστουγέννων γιορτάζουν το Τζέμ, που περιλαμβάνει εξομολόγηση, οινοποσία και χορό, ενώ κατηγορούνται ότι προβαίνουν σε όργια μετά αυτού