Κυριακή 22 Δεκεμβρίου 2013

ΕΥΓΕΝΙΑ ΒΑΜΒΑΚΑ (βουλευτής Β' Πειραιά, ΣΥΡΙΖΑ) «Μέχρι να εκλεγώ βουλευτής, φυτοζωούσα» ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ στη ΓΕΩΡΓΙΑ ΔΑΜΑ «Ελάχιστοι άνθρωποι γνώριζαν ότι ζούσα στην ανέχεια. Ξεπληρώνω ακόμα τους ελάχιστους ανθρώπους που με στήριξαν στο διάστημα της ανεργίας, αλλά και στην προεκλογική περίοδο. Αυτοί οι άνθρωποι πίστευαν ότι δεν θα τα έπαιρναν ποτέ»...

«Βίωσα δύσκολες καταστάσεις και μπορώ να καταλάβω τους άλλους», δηλώνει στην «Κ.Ε.» η Ευγενία Βαμβακά, η οποία εκλέγεται με τον ΣΥΡΙΖΑ στη Β' Πειραιά. Δηλαδή στην περιοχή με τα υψηλότερα ποσοστά ανεργίας και φτώχειας, που περιλαμβάνει το Κερατσίνι, τη Νίκαια και το Πέραμα. Είναι ψυχολόγος και εργάστηκε εθελοντικά σε παιδικούς σταθμούς της Νίκαιας, όπου ζει από τα παιδικά της χρόνια. Επειτα από πολυετή ανεργία βρέθηκε στη Βουλή. Για το λόγο αυτό, είναι η φτωχότερη βουλευτής. Η δήλωση της περιουσιακής της κατάστασης αποτελείται από ένα λευκό έντυπο!
Ωστόσο, η Τζένη -όπως την ξέρουν οι φίλοι της- δεν σταμάτησε λεπτό να διεκδικεί: «Ξεκίνησα από το Κομμουνιστικό Κόμμα, πέρασα από το ΔΗΚΚΙ και από το 2007 κατέβαινα υποψήφια με τον ΣΥΡΙΖΑ. Και παράλληλα, έτρεχα από το πρωί μέχρι το βράδυ. Στους παιδικούς σταθμούς, στα ΚΑΠΗ, στο Πνευματικό Κέντρο, στις διαδηλώσεις.
Με το λεωφορείο. Δεν είχα ποτέ αυτοκίνητο».
* Από την ανεργία βρεθήκατε στη Βουλή...
- Ναι. Μέχρι τότε φυτοζωούσα. Ετρεχα απλήρωτη για τα παιδιά του ειδικού σχολείου κι έκανα διαρκώς ρυθμίσεις στη ΔΕΗ. Ευτυχώς, κρατούσα τα πρακτικά των συνεδρίων στο ΔΗΚΚΙ κι έβγαζα ένα μεροκάματο. Πάντα αριστερή ήμουν. Ψήφιζα ΚΚΕ. Αλλά δεν άντεχα τις διαγραφές με την παραμικρή διαφωνία, την απόλυτη σκέψη. Για το λόγο αυτό το 2003 πήγα στο ΔΗΚΚΙ.
* Τώρα, όμως, παίρνετε τη βουλευτική αποζημίωση. Τίποτα δεν περίσσεψε;
- Ελάχιστοι άνθρωποι γνώριζαν ότι ζούσα στην ανέχεια. Ξεπληρώνω ακόμα τους ελάχιστους ανθρώπους που με στήριξαν στο διάστημα της ανεργίας, αλλά και στην προεκλογική περίοδο. Αυτοί οι άνθρωποι πίστευαν ότι δεν θα τα έπαιρναν ποτέ. Επιπλέον, πληρώνω και τα έξοδα των κομματικών γραφείων.
* Μεγάλωσες στη Νίκαια;
- Δύσκολες εποχές. Βοηθούσα τον πατέρα στο μαγαζί, στην Ομόνοια. Δούλευα από 14 ετών, πουλώντας ρούχα και παπούτσια, για να μην επιβαρύνω τους γονείς. Και για να σταθώ στα πόδια μου.
* Τι έχει αλλάξει;
- Μεγάλη ανεργία. Κάνουν ένα μεροκάματο το μήνα. Ειδικά όσοι δούλευαν στη ζώνη του Περάματος. Αρκετοί δεν έχουν καν ιατρική περίθαλψη. Σκέψου ότι στο Πέραμα ζουν 1.200 οικογένειες χωρίς ρεύμα. Ο δήμαρχος προσπαθεί, η ΔΕΗ δεν δέχθηκε τις αιτήσεις. Αποφασίσαμε ότι τα Χριστούγεννα θα πάμε να το συνδέσουμε. Για να έχουν ρεύμα τις γιορτές. Κι ας έρθουν να μας συλλάβουν. Γιατί αλλιώς δεν μπορούν να μαγειρέψουν για τα παιδιά, τα οποία διαβάζουν με το κερί. Το χειρότερο είναι ότι παγώνουν.
* Πόσο δύσκολο είναι να εκλεγεί ένας άνεργος;
- Πολύ δύσκολο. Πρέπει ν' αγωνίζεσαι ολόκληρες δεκαετίες. Εφτιαχνα ένα εφημεριδάκι, τη «Διεκδίκηση». Ηταν ένα τσακισμένο τετράφυλλο Α3. Το μοίραζα στα ΚΑΠΗ, στα καφενεία, στα σπίτια. Ετσι με γνώρισαν. Ετρεχα για όλους και βρισκόμουν δίπλα τους από το πρωί μέχρι το βράδυ. Την ώρα που αντιμετωπίζει προβλήματα ο κόσμος, χρειάζεται κατανόηση.
* Υπάρχουν και βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, που διαθέτουν εξουσία και χρήμα. Υπάρχουν ταξικές διαφορές και στο εσωτερικό του κόμματος.
- Ε, και τι έγινε; Επειδή ορισμένοι έχουν χρήματα, πρέπει να στραφούμε εναντίον τους; Δεν μπορώ να τους καταδικάσω, επειδή τα κατάφεραν. Αυτοί κάποτε έπαιρναν έναν καλό μισθό. Μπορεί κάποιος να έχει χρήματα και εξουσία και να είναι καλός άνθρωπος. Υπάρχουν βέβαια και περιπτώσεις που δεν καταλαβαίνουν τον άλλο. Το καλό είναι ότι στον ΣΥΡΙΖΑ συνεργαζόμαστε, εμείς δεν βγάζουμε τα μάτια μας. Ο,τι καταφέραμε, είναι αποτέλεσμα συλλογικής δουλειάς. Και δεν πιστεύω ότι θα αλλάξουμε, αν γίνουμε κυβέρνηση.
* Μετέχετε στην Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων, στην οποία περιλαμβάνονται τα θρησκεύματα. Ποια είναι η σχέση σας με τη θρησκεία;
- Ορκίστηκα. Στον ΣΥΡΙΖΑ υπάρχουν περίπου 10 βουλευτές που δεν δηλώνουν άθεοι. Αλλά μη φανταστείς ότι τις Κυριακές τρέχω στην εκκλησία.
* Πού τρέχεις;
- Στο αλληλέγγυο ιατρείο-φαρμακείο του Πειραιά. Μαζί με εθελοντές γιατρούς 20 ειδικοτήτων. Στην περιοχή υπάρχουν αρκετοί ανασφάλιστοι, άνθρωποι που δεν έχουν τη δυνατότητα να επισκεφθούν γιατρό και ν' αγοράσουν φάρμακα. Εξετάζουν και συνταγογραφούν με βάρδιες.
* Τι κακό έχουν τα γενόσημα και αντιδράσατε;
- Μας απασχολεί κυρίως η ποιότητα των φαρμάκων. Θέλουμε να μειωθούν οι τιμές. Υπάρχουν γενόσημα που είναι καλά φάρμακα. Πρέπει όμως να υπάρξει έλεγχος.
* Δεν εμφανιστήκατε ποτέ σε τηλεοπτικό κανάλι...
- Δεν θέλω. Δεν είμαστε τηλεοπτικοί σταρ. Δεν μ' αρέσει που παρακολουθώ τις επιθέσεις που κάνουν, όλοι μαζί, στους εκπροσώπους του ΣΥΡΙΖΑ. Αν θέλουν τα κανάλια, μπορούμε να πάμε μαζί στους ανθρώπους που υποφέρουν. Σ' αυτούς πρέπει να δοθεί ο λόγος.