Σάββατο 12 Μαρτίου 2011

Έκρηξη σε πυρηνικό εργοστάσιο στην Ιαπωνία

12 Μαρτίου 2011, 11:55 EET


Sigmalive

Δεκάδες εργάτες τραυματίστηκαν από την έκρηξη στον αντιδραστήρα

Τα κύμματα από το τσουνάμι έφτασαν στη Χιλή

703 νεκροί ο επίσημος απολογισμός θυμάτων

Ακόμη 400 πτώματα ανακάλυψε ο στρατός

(Τελευταία ενημέρωση 12.30)



Έκρηξη σημειώθηκε στον πυρηνικό σταθμό Φουκουσίμα ως αποτέλεσμα της διακοπής λειτουργίας του συστήματος ψύξης του αντιδραστήρα. Τα ιαπωνικά πρακτορεία μεταδίδουν πως μέρος του κτηρίου έχει καταρρεύσει και ότι τα επίπεδα ραδιενέργειας στην περιοχή είναι 20 φορές υψηλότερα από το κανονικό. Οι ιαπωνικές αρχές αύξησαν τη ζώνη αποκλεισμού στα 20 km.



Την ώρα που όλος ο πλανήτης παρακολουθεί με κομμένη την ανάσα τις εξελίξεις στρατιώτες στην πόλη Ρικοζεντακάτα έκαναν μία μακάβρια ανακάλυψη. Στα παράλια βρήκαν 300 με 400 πτώματα όπως μεταδίδει η κρατική τηλεόραση.










Η έκρηξη στο Φουκουσίμα ήταν πολύ ισχυρή και προκάλεσε την κατάρευση του ενός αντιδραστήρα. Τέσσερις εργαζόμενοι έχουν τραυματιστεί. Η ραδιενέργεια που εκλύθηκε σε μία ώρα από τον ιαπωνικό πυρηνικό αντιδραστήρα Φουκουσίμα Νο1, που καταστράφηκε έπειτα από έκρηξη που οφείλεται σε μετασεισμό, αντιστοιχεί στο ανώτατο ετήσια αποδεκτό όριο, μεταδίδει το πρακτορείο Κιόντο.





Όπως ανακοίνωσε εκπρόσωπος της ιαπωνικής κυβέρνησης «σούπερ πυροσβέστες» πρόκειται να αποσταλούν στις εγκαταστάσεις της Φουκουσίμα, για να αντιμετωπίσουν την έκτακτη αυτή περίσταση. Παράλληλα η Διεθνής Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ) δηλώνει εις γνώση των ειδήσεων που μεταδίδονται για την έκρηξη στον Φουκουσίμα και έχει ζητήσει επειγόντως στοιχεία από τις πυρηνικές αρχές της Ιαπωνίας.



Tο πρακτορείο Τζίτζι μετέδωσε πως σημειώθηκε έκρηξη στον πληγέντα από τον σεισμό αντιδραστήρα τύπου Νταΐτσι 1, ηλικίας 40 ετών, και οι πληροφορίες κάνουν λόγο για πολυάριθμους τραυματισμούς εργαζομένων και μεγάλη διαρροή ραδιενέργειας που έχει αναγκάσει τις αρχές να εκκενώσει μία ζώνη άνω των 10 χλμ και να καλέσει τους κατοίκους να κλεισθούν στα σπίτια τους.



Ειδικοί και δημοσιογράφοι του δικτύου κάλεσαν επίσης όσους από τους κατοίκους βρίσκονται εκτός οικίας να προστατεύσουν το αναπνευστικό τους σύστημα καλύπτοντάς το με ένα βρεγμένο μαντήλι και να καλυφθούν όσο το δυνατόν καλλίτερα ώστε να αποφεύγεται η απευθείας έκθεση του δέρματος με τον αέρα.



Σύμφωνα με την ηλεκτρική εταιρεία του Τόκιο (Tepco), η έκρηξη σημειώθηκε μετά από μετασεισμό και η σκεπή και οι τοίχοι του κτηρίου που στέγαζαν τον αντιδραστήρα κατέρρευσαν, μεταδίδει το ΝΗΚ.







Αυξάνεται ο αριθμός των θυμάτων









Μέχρι στιγμής οι ιαπωνικές αρχές αναφέρουν πως ο αριθμός των θυμάτων από τον χθεσινό καταστροφικό σεισμό και το τσουνάμι που έπληξε τις βορειοανατολικές ακτές της χώρας έχει ανέλθει στους 703. Ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες αναφέρουν πως ο αριθμός αναμένεται να ξεπεράσει τους χίλιους.

Ισχυροί μετασεισμοί καταγράφηκαν εξάλλου και μετά την κύρια δόνηση των 8,9 Ρίχτερ, σύμφωνα με το αμερικανικό γεωφυσικό Ινστιτούτο(USGS). Σύμφωνα με την

ιαπωνική μετεωρολογική υπηρεσία ένας ισχυρός μετασεισμός 6,7 Ρίχτερ (6,2 σύμφωνα με το USGS) σημειώθηκε σήμερα στις 04.00 τοπική ώρα (21.00, χθες, ώρα Ελλάδος) στην περιοχή της Νιιγκάτα, επίσης στα βορειονατολικά, αλλά στην αντίθετη φορά από τις κατεστραμμένες περιοχές.

Παράλληλα σεισμικές δονήσεις έως και 6,8 Ρίχτερ έχουν αναφερθεί στις ανατολικές ακτές της νήσου Χόνσου, όπως μεταδίδει σήμερα το αμερικανικό Ινστιτούτο, ενώ

τουλάχιστον πέντε μετασεισμοί έντασης μεγαλύτερης των 5,5 Ρίχτερ καταγράφηκαν μέσα σε μία ώρα περί το μεσημέρι (05.00 ώρα Ελλάδος).





Παραμένει ο συναγερμός για το τσουνάμι

Τα πρώτα κύματα από το παλιρροϊκό κύμα που δημιουργήθηκε από τη σεισμική δόνηση στα ανοικτά της Ιαπωνίας έφθασαν στη διάρκεια της νύκτας και στη Χιλή, σχεδόν 24 ώρες μετά τον σεισμό, αλλά ο κυματισμός ήταν μικρός και "δεν προκάλεσε σημαντικές ζημιές", τόνισαν οι αρχές.



"Τα πρώτα κύματα από το τσουνάμι έφθασαν στα παράλια" της Αρίκα, της Ικίκε, της Αντοφαγάστα, στα βόρεια της χώρας, σε απόσταση 1.100 χλμ από το Σαντιάγο, ανακοίνωσε ο Υπουργός Εσωτερικών Ροδρίγο Ινσπέτερ στις 06.00 ώρα Κύπρου. Από την άφιξή τους προκλήθηκαν "ελαφρές διακυμάνσεις στο επίπεδο της θάλασσας".



Ωστόσο, ο Υπουργός επεσήμανε πως πολλές "ακολουθίες κυμάτων" πρόκειται να ενσκήψουν ακόμη. Οσον αφορά τις νήσους του Πάσχα, το πρώτο χιλιανό έδαφος που επλήγη από τα κύματα, σε απόσταση 3.500 χλμ από τις ηπειρωτικές ακτές της χώρας, "η εκτίμηση είναι πως οι ακολουθίες κυμάτων έχουν περάσει καθ' ολοκληρίαν", τόνισε ο Ινσπέτερ. Τα κύματα έφθασαν σε ύψος το 1,16 μ. πάνω από το κανονικό επίπεδό τους και δεν προκάλεσαν μεγάλες ζημιές, πρόσθεσε.



Ο συναγερμός για το τσουνάμι ενδέχεται να αυξηθεί μέσα στο επόμενο δίωρο για προληπτικούς λόγους στη μικρή νήσο με τους 4.000 κατοίκους. Το ένα τρίτο εξ αυτών είχε απομακρυνθεί από τις παράλιες ζώνες χθες το απόγευμα, προς το αεροδρόμιο Ματάβερι, σε ύψος 45 μ από την επιφάνεια της θάλασσας, κοντά στην κυριότερη πόλη της νήσου κνγκα Ρόα.


http://www.sigmalive.com/news/international/363188