Σάββατο 18 Σεπτεμβρίου 2010

Ν.Μεντβέντεφ προς Δ.Χριστόφια: "H Ρωσία στηρίζει την Κύπρο με όλες της τις δυνάμεις"

Στήριξη "πάση δυνάμει" στην Κύπρο προσφέρει για άλλη μια φορά η Ρωσία με σχετική δήλωση του προέδρου της Ν.Μεντβέντεφ σε μία στιγμή που οι συνομιλίες με την τουρκοκυπριακή κοινότητα έχουν τελματωθεί και οι Τούρκοι ηγέτες Ρ.Τ. Ερντογάν και Ν.Έρογλου προχώρησαν με αφορμή το περιουσιακό, σε δηλώσεις "αποσχιστικές". Σε σχετικό μήνυμα του Ν.Μεντεβέντεφ προς τον πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Δ. Χριστόφια, με αφορμή την 50ή επέτειο εγκαθίδρυσης διπλωματικών σχέσεων μεταξύ Ρωσίας και Κύπρου, διαβεβαιώνεται ότι η Ρωσία "είναι εδώ για την Κύπρο" και "θα συνεχίσει να συμβάλει στην επίτευξη δίκαιης και καθολικής διευθέτησης του Κυπριακού". «Είναι ευχάριστο ότι οι παλαιές παραδόσεις φιλίας και συνεργασίας των χωρών μας δυναμώνουν και αναπτύσσονται», αναφέρει στο μήνυμά του ο κ. Μεντβέντεφ, σημειώνοντας ότι «η ειλικρινής συμπάθεια και ο αμοιβαίος σεβασμός, που αισθάνονται ο ένας προς τον άλλον, ο ρωσικός και ο κυπριακός λαός, παίζουν σημαντικό ρόλο στην σταθερά ανοδική ανάπτυξη της διμερούς πολιτικής, εμπορικο-οικονομικής και ανθρωπιστικής εταιρικής σχέσης».




«Είμαι πεπεισμένος ότι οι επικείμενες τον Οκτώβριο συνομιλίες μας στην Κύπρο θα είναι, όπως πάντοτε, αποτελεσματικές και θα υπηρετήσουν την περαιτέρω εμβάθυνση του αποδοτικού διαλόγου», δηλώνει ο Ρώσος πρόεδρος στο μήνυμά του, που δόθηκε στη δημοσιότητα από την υπηρεσία Τύπου του Κρεμλίνου.



«Είμαστε έτοιμοι να αναπτύξουμε τη συνεργασία μας και στη διεθνή σκηνή», υπογραμμίζει ο κ. Μεντβέντεφ, συμπληρώνοντας: «Σκοπεύουμε να συνεχίσουμε τις κοινές προσπάθειες προς το συμφέρον της εδραίωσης των βάσεων ασφαλείας και σταθερότητας στην Ευρώπη και την περιοχή της Μεσογείου, να συμβάλουμε στην επίτευξη δίκαιης και καθολικής διευθέτησης του Κυπριακού προβλήματος».



Στο μεταξύ, την αντίδραση των κυπριακών κομμάτων προκάλεσαν οι δηλώσεις του Τούρκου πρωθυπουργού Ρ.Τ. Ερντογάν για τις συνομιλίες επί του Κυπριακού, αλλά και του Τουρκοκύπριου ηγέτη Ντ. Ερογλου, σχετικά με το περιουσιακό.



Λυπηρές και απαράδεκτες χαρακτήρισε τις τουρκικές δηλώσεις ο Γενικός Γραμματέας του ΑΚΕΛ Αντρος Κυπριανού, σημειώνοντας ότι εντάσσονται στο πλαίσιο της επικοινωνιακής τακτικής της τουρκικής πλευράς να πείσει ότι θέλει λύση έως το τέλος του χρόνου.



Υπενθυμίζεται ότι ο Τούρκος πρωθυπουργός είχε αναφέρει ότι η Άγκυρα και το κατοχικό καθεστώς στην Κύπρο έχουν εκπληρώσει τις υποχρεώσεις τους όσον αφορά το Κυπριακό, στο δημοψήφισμα για το σχέδιο Ανάν και γι' αυτό κανένας δεν πρέπει να αναμένει περισσότερα από αυτούς. Είχε επίσης δηλώσει ότι «οι Ελληνοκύπριοι δεν θα μπορέσουν να συνεχίσουν τις συνομιλίες μαζί μας… αν δεν προβούν στα αναγκαία βήματα για επίτευξη συμφωνίας».



«Είναι να διερωτάται κάποιος γιατί να διεξάγονται συνομιλίες, όταν γίνονται δημόσια τέτοιες τοποθετήσεις που υποσκάπτουν το διάλογο», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Κυπριανού.



Σε χθεσινή ραδιοτηλεοπτική ομιλία του, ο Ντερβίς Ερογλου σημείωσε ότι είναι δυνατή η λύση στο Κυπριακό μέχρι το τέλος του χρόνου, αν οι δύο πλευρές εργασθούν προς αυτή την κατεύθυνση, αλλά ζήτησε από την ελληνοκυπριακή πλευρά να αποδεχθεί τις θέσεις του για το περιουσιακό.



Ανέφερε επίσης ότι η κατευθυντήρια αρχή στο θέμα αυτό είναι η διζωνικότητα του κράτους, που, όπως είπε, δεν πρέπει να καταστραφεί με τις διευθετήσεις που θα γίνουν στον περιουσιακό. Για το λόγο αυτό, αξίωσε να επιβληθούν περιορισμοί στην επιστροφή περιουσιών, ώστε να μην αφεθεί στα άτομα να αποφασίσουν για το μέλλον τους.



«Με τέτοιες προσεγγίσεις δεν πρόκειται να επιλυθεί το Κυπριακό», απάντησε από την πλευρά του ο γ.γ. του ΑΚΕΛ, καλώντας την τουρκική πλευρά να συνειδητοποιήσει ότι οι συνομιλίες οδηγούνται σε αδιέξοδο.



Σχολιάζοντας τις τουρκικές θέσεις, το Σοσιαλιστικό Κίνημα ΕΔΕΚανέφερε ότι επιβάλλεται η κατεπείγουσα αναδιαμόρφωση της στρατηγικής της Ελληνοκυπριακής πλευράς στις συνομιλίες και η απόσυρση των ελληνοκυπριακών προτάσεων για εκ την περιτροπής προεδρία και τη σταθμισμένη ψήφο.



Η γενική γραμματέας του Κινήματος Οικολόγων Ιωάννα Παναγιώτου υπογράμμισε ότι οι δηλώσεις Ερογλου αποκαλύπτουν την ανυπαρξία κοινής βάσης στις συνομιλίες και πρόσθεσε ότι οι απειλές Ερντογαν για πιθανή αποχώρηση από το τραπέζι των διαπραγματεύσεων επιβεβαιώνουν ότι οι συνομιλίες γίνονται έμμεσα με την Τουρκία.



«Οι δηλώσεις των Τούρκων ηγετών διαχρονικά σημαίνουν επιδίωξη λύσης δύο κρατών, ώστε η Τουρκία να ελέγχει το τουρκοκυπριακό κρατίδιο», ανέφερε τέλος ο Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος.



Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr