Παρασκευή 27 Αυγούστου 2010

ΔΕΘ: δρακόντεια μέτρα αλά... Σύνοδο Κορυφής

ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΑΓΟΡΑΣΤΟΥ




«Ομπρέλα» προστασίας σε ολόκληρο το κέντρο της Θεσσαλονίκης θα δημιουργήσουν οι αστυνομικές δυνάμεις εν όψει των εγκαινίων της ΔΕΘ και των διαδηλώσεων που αναμένεται να πραγματοποιηθούν.








Στελέχη της ΕΛΑΣ αναφέρουν χαρακτηριστικά ότι θα ληφθούν δρακόντεια μέτρα, τα οποία θα θυμίζουν το σχεδιασμό που είχε εφαρμοστεί στη Σύνοδο Κορυφής του 2003, όταν τεράστιες περιοχές σε Θεσσαλονίκη και Χαλκιδική είχαν μετατραπεί σε αδιαπέραστα φρούρια. Ηδη στη χτεσινή σύσκεψη στο αρχηγείο της ΕΛΑΣ στην Αθήνα τα μέτρα πήραν την τελική τους μορφή και διμοιρίες των ΜΑΤ, άντρες της Ασφάλειας, ομάδες δικυκλιστών και κλιμάκια της Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας «τοποθετήθηκαν» επί χάρτου στα σημεία που πρέπει να καλυφθούν. Οπως εκτιμάται, οι πορείες αναμένεται να είναι από τις πολυπληθέστερες των τελευταίων ετών, καθώς χιλιάδες πολίτες θα βγουν στους δρόμους για να διαδηλώσουν ενάντια στα οικονομικά μέτρα. Ωστόσο, αυτό που φοβίζει τις αστυνομικές αρχές είναι τυχόν «χτύπημα» από ομάδες που πρόσκεινται στον αναρχικό χώρο.



Μέτρα... κορυφής



Υψηλόβαθμα στελέχη της ΕΛΑΣ εξηγούν ότι είναι η πρώτη φορά μετά τη Σύνοδο Κορυφής του 2003 που χρειάστηκε να ληφθούν τόσο αυστηρά και ευρείας κλίμακας μέτρα. Ο σχεδιασμός περιλαμβάνει περίπου 3.500 αστυνομικούς, πολλοί από τους οποίους θα φτάσουν μέσα στις επόμενες μέρες στη Θεσσαλονίκη από την Αθήνα, αλλά και από νομούς της Βόρειας Ελλάδας. Οπως αναφέρουν αξιωματικοί, τα μέτρα θα αρχίσουν να αυξάνονται σταδιακά αρκετές μέρες πριν από τα εγκαίνια της ΔΕΘ, για να κορυφωθούν τελικά στις 11 Σεπτεμβρίου. Στελέχη της ΕΛΑΣ αναφέρουν ότι ισχυρότατες δυνάμεις θα περιφρουρούν το συνεδριακό κέντρο «Ι. Βελλίδης», αλλά και όλους τους χώρους της ΔΕΘ, ενώ πολύ αυστηρά μέτρα θα ληφθούν και γύρω από περιοχές όπου θα κινηθεί ο πρωθυπουργός και υπουργοί, καθώς και γύρω από τα ξενοδοχεία όπου θα καταλύσουν οι επίσημοι. Επίσης, θα αυξηθεί η φρούρηση πιθανών «στόχων» όπως τράπεζες, προξενεία, δημόσιες υπηρεσίες, αλλά και επιχειρήσεις ξένων συμφερόντων.



«Στεγανοποιημένες» περιοχές



«Θα υπάρχουν "στεγανοποιημένες" περιοχές, ώστε να μην μπορεί σε αυτές να εισέλθει κανένας. Ο σχεδιασμός θυμίζει σε πολλά σημεία τη Σύνοδο Κορυφής, αφού από τότε έχουν να ληφθούν ανάλογα μέτρα. Θέλουμε να είμαστε προετοιμασμένοι για να μην υπάρξουν προβλήματα», εξηγεί χαρακτηριστικά στέλεχος της Ελληνικής Αστυνομίας.



Οπως έγινε γνωστό, όλες οι διαδηλώσεις θα περιφρουρούνται, ώστε να μην παρεισφρήσουν άτομα που μπορεί να προκαλέσουν επεισόδια, ενώ αναγκαστική κρίνεται και η διασπορά δυνάμεων σε όλο το μήκος και το πλάτος του κέντρου της Θεσσαλονίκης. Σε πολλά σημεία θα τοποθετηθούν ευέλικτες ομάδες, οι οποίες θα μπορούν να μετακινηθούν ανάλογα με τις ανάγκες που θα παρουσιαστούν, ενώ σημαντικό ρόλο αναμένεται να διαδραματίσουν και τα μέλη της ομάδας «ΔΙΑΣ», όπως επίσης και τα δίκυκλα της ομάδας «Δ», που φαίνεται να αποκτά και πάλι ενεργό ρόλο με αφορμή τα εγκαίνια της ΔΕΘ.



Ελεγχοι και άσυλο



Σημαντικός αναμένεται να είναι και ο ρόλος της Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας, η οποία επίσης θα ενισχυθεί από την Αθήνα. Οπως επισημαίνουν αστυνομικοί, τα σοβαρά «χτυπήματα» των προηγούμενων μηνών, αλλά και ο φόβος για τυχόν νέες επιθέσεις κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου, οπότε θα γίνουν τα εγκαίνια της ΔΕΘ, έχει θέσει σε συναγερμό τη συγκεκριμένη υπηρεσία. Οπως και κάθε χρόνο, θα διενεργούνται και πάλι προληπτικοί έλεγχοι ύποπτων ατόμων, ενώ ανώτατος αξιωματικός εξηγεί ότι σε περίπτωση κακουργηματικών πράξεων θα γίνει άμεση επέμβαση ακόμη και εντός των χώρων του ΑΠΘ. Αλλωστε, το πανεπιστημιακό άσυλο έχει ήδη αρθεί αρκετές φορές στο πρόσφατο παρελθόν, όταν δυνάμεις της ΕΛΑΣ μπήκαν στο ΑΠΘ προκειμένου να καταδιώξουν άτομα που προκαλούσαν φθορές. Ωστόσο, αξίζει να τονιστεί ότι σε επιφυλακή θα βρίσκονται και εισαγγελείς, οι οποίοι θα ενημερώνονται σε περιπτώσεις επεισοδίων και τυχόν συλλήψεων.



Πορείες



Τα σκληρά μέτρα λιτότητας αναμένεται να «κατεβάσουν» χιλιάδες πολίτες στους δρόμους, οι οποίοι θα θελήσουν να εκφράσουν τη δυσαρέσκειά τους. Οι δύο κύριες πορείες έχουν ήδη προγραμματιστεί και οι υπεύθυνοι εκτιμούν ότι η συμμετοχή θα είναι τεράστια, με πολίτες να καταφτάνουν από ολόκληρη τη Βόρεια Ελλάδα. Η πρώτη συγκέντρωση έχει προγραμματιστεί για τις έξι το απόγευμα του Σαββάτου, στο άγαλμα του Ελευθέριου Βενιζέλου, στην οδό Εγνατία, και διοργανώνεται από τη ΓΣΕΕ, το Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Θεσσαλονίκης και την Ενωση Δημοσιοϋπαλληλικών Οργανώσεων Θεσσαλονίκης, ενώ σε αυτήν αναμένεται να συμμετέχουν άνεργοι, αλλά και οι εργαζόμενοι από βιομηχανικές μονάδες της Θεσσαλονίκης και άλλων νομών, υπάλληλοι της ΔΕΗ, αλλά και αγρότες. Η δεύτερη διαδήλωση οργανώνεται από το ΠΑΜΕ, τα μέλη του οποίου θα συγκεντρωθούν επίσης στις έξι το απόγευμα στην πλατεία Αριστοτέλους.

http://www.agelioforos.gr/default.asp?pid=7&ct=1&artid=55613