Δευτέρα 9 Αυγούστου 2010

Ιράν: «Παραμένουμε ανοιχτοί σε διάλογο για τα πυρηνικά»

Το Ιράν παραμένει ανοιχτό στο διάλογο με τις ΗΠΑ για το πυρηνικό του πρόγραμμα, δήλωσε σήμερα ο Αλί Ακμπάρ Βελαγιατί, σύμβουλος του ανώτατου ηγέτη του Ιράν Αλί Χαμενεΐ, που πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη στη Συρία.




«Παρόλο που δεν εμπιστευόμαστε καθόλου την αμερικανική κυβέρνηση, το Ιράν είναι έτοιμο να ξεκινήσει διάλογο για το πυρηνικό του πρόγραμμα», δήλωσε ο Βελαγιατί κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου από την πρεσβεία του Ιράν στη Δαμασκό.



«Το Ιράν έχει επιφυλάξεις για τη σύσταση της Ομάδας 5+1 (Γερμανία, Κίνα, ΗΠΑ, Γαλλία, Βρετανία και Ρωσία), όμως παραμένει δεσμευμένο στο διάλογο για την επίλυση του προβλήματος», πρόσθεσε.



Ο Ιρανός πρόεδρος Μαχμούντ Αχμαντινεζάντ είχε δηλώσει στις αρχές Αυγούστου ότι το Ιράν είναι έτοιμο για «έναν διάλογο σε υψηλό επίπεδο» με τις ΗΠΑ.



Από την αμερικανική πλευρά ο πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα καθώς η υπουργός Εξωτερικών Χίλαρι Κλίντον διαβεβαίωσαν τις τελευταίες ημέρες ότι η πόρτα παραμένει ανοιχτή για διαπραγματεύσεις με το Ιράν.



Οσον αφορά τη δημιουργία νέας κυβέρνησης στο Ιράκ, ο Βελαγιατί δήλωσε ότι δεν υπάρχει «διαφωνία» στο θέμα αυτό με τη Συρία. «Το Ιράν δεν έχει κάποιο συγκεκριμένο αίτημα σχετικά με τη σύνθεση της κυβέρνησης του Ιράκ», υπογράμμισε, διαψεύδοντας ότι η χώρα του υποστηρίζει τον ιρακινό ριζοσπάστη σιίτη κληρικό Μοκτάντα Σαντρ.



www.kathimerini.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ