Τρίτη 13 Ιουλίου 2010

Συλλαλητήριο υπέρ ανεξαρτησίας

Συλλαλητήριο υπέρ ανεξαρτησίας


Πάνω από 1 εκατ. Καταλανοί πλημμύρισαν το Σάββατο τους δρόμους της Βαρκελώνης, μετά την απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου της Ισπανίας που ακυρώνει βασικά σημεία στο καθεστώς αυτονομίας της περιοχής «E» 12/7





Περισσότερα από ένα εκατομμύριο άτομα πλημμύρισαν το Σάββατο τους δρόμους της Βαρκελώνης, σε μια πρωτοφανούς έντασης και μαχητικότητας διαδήλωση υπέρ της παραχώρησης μεγαλύτερης ανεξαρτησίας στην περιοχή της Καταλονίας.






Η διαδήλωση πραγματοποιήθηκε σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την απόφαση που έλαβε στις 28 Ιουνίου το Συνταγματικό Δικαστήριο -ύστερα από τετραετή δικαστικό αγώνα- και η οποία στην ουσία ακυρώνει βασικά σημεία του καθεστώτος αυτονομίας της Καταλονίας που είχαν εγκριθεί απ’ τους Καταλανούς σε δημοψήφισμα το 2006.




Βάσει του αποτελέσματος του δημοψηφίσματος και βάσει του σχετικού νόμου που ενέκρινε και η ισπανική Βουλή, το τοπικό Κοινοβούλιο ανέλαβε αυξημένες αρμοδιότητες σχετικά με θέματα φορολογίας, δικαιοσύνης, μετανάστευσης καθώς και ελέγχου σε λιμάνια και αεροδρόμια.



Η απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου αναφέρει πως αναγνωρίζεται μόνο ένα έθνος, το ισπανικό, και ως εκ τούτου δεν υφίσταται νομική βάση για την αναγνώριση της Καταλανίας ως έθνους. Επίσης, με την ίδια απόφαση αναφέρει ότι η καταλανική γλώσσα δεν πρέπει να έχει προβάδισμα έναντι των καστιλιάνικων ισπανικών.



Τα ισπανικά τηλεοπτικά δίκτυα μετέδωσαν εικόνες εκατοντάδων χιλιάδων διαδηλωτών στους κεντρικούς δρόμους της Βαρκελώνης που κρατούσαν σημαίες και πανό σε κόκκινα και κίτρινα χρώματα, στα οποία αναγραφόταν το σύνθημα: «Είμαστε έθνος. Αποφασίζουμε μόνοι μας».



Η αστυνομία εκτίμησε τον αριθμό των διαδηλωτών σε 1,1 εκατομμύριο άτομα, ενώ οι οργανωτές -κόμματα, συνδικάτα και φορείς της Καταλονίας- ανεβάζουν τους μετέχοντες σε 1,5 εκ.



Η Καταλονία, με επτά εκατομμύρια κατοίκους (σε σύνολο 47 εκατομμυρίων σε όλη την Ισπανία), είναι η πρώτη περιοχή σε ρυθμούς ανάπτυξης στη χώρα, αντιστοιχεί στο 25% του ΑΕΠ της Ισπανίας. Είναι μία απ’ τις πλουσιότερες 17 αυτόνομες κοινότητες που συγκροτούν την Ισπανία και που η καθεμία τους χαίρει διαφορετικού βαθμού αυτονομίας.



«Αυτή η διαδήλωση είναι η αρχή της ανεξαρτησίας της χώρας μας» έλεγαν πολλοί διαδηλωτές μιλώντας στα διεθνή πρακτορεία ειδήσεων.



Ο νόμος περί αυτονομίας της Καταλονίας -χωρίς φυσικά τις ακυρώσεις του Συνταγματικού Δικαστηρίου- έχει την υποστήριξη της τεράστιας πλειονότητας τόσο των πολιτικών κομμάτων όσο και των κατοίκων της Καταλονίας. Θα πρέπει επίσης να αναφερθεί πως μια καθόλου ευκαταφρόνητη μειονότητα Καταλανών θα ήθελε να δει την περιοχή αυτή που μιλάει τη δική της γλώσσα και έχει τη δική της ξεχωριστή κουλτούρα, να αποσχίζεται από την Ισπανία.



Η θέσπιση της νομοθεσίας για το καθεστώς αυτονομίας της Καταλονίας ήταν μία απ’ τις πρώτες πρωτοβουλίες της σοσιαλιστικής κυβέρνησης του Χοσέ Λουίς Ροντρίγες Θαπατέρο. Ομως, μετά την υιοθέτησή της, άρχισε μια άγρια κόντρα μεταξύ συντηρητικών και φιλελεύθερων δικαστών, με τη συντηρητική πλευρά να υποστηρίζει πως ο βαθμός αυτονομίας που παραχωρήθηκε στην Καταλονία τελικώς παραβιάζει τα όρια που θέτει το Σύνταγμα της Ισπανίας για τις 17 αυτόνομες περιοχές.



ΜΑΡΙΑ ΚΡΑΛΛΗ

http://www.ethnos.gr/article.asp?catid=11381&subid=2&pubid=20128948#