- Πρώτη δημοσίευση: 14 Ιουνίου 2019, 4:55 μμ
- Τελευταία δημοσίευση: 16 Ιουνίου 2019, 9:32μμ
Σε κατάσταση επιφυλακής έχουν τεθεί Αθήνα και Λευκωσία μετά τις αλλεπάλληλες τουρκικές παραβιάσεις και τις προκλητικές ενέργειες της Άγκυρας σε Αιγαίο και κυπριακή ΑΟΖ. Με διαταγή του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Άμυνας, ανώτατοι αξιωματικοί βρίσκονται τις τελευταίες μέρες στα σύνορα της ελληνικής επικράτειας προκειμένου να προβλεφθούν κινήσεις της γειτονικής χώρας και να αντιμετωπιστούν τυχόν εξάρσεις στρατιωτικής δραστηριότητας.
του Στέφανου Μυτιληναίου
stmytil@gmail.com
stmytil@gmail.com
Την περασμένη Πέμπτη και μέσα σε διάρκεια λίγων ωρών η τουρκική Πολεμική Αεροπορία παραβίασε 95 φορές τον ελληνικό εναέριο χώρο. Στο Βορειοανατολικό, Κεντρικό και Νοτιοανατολικό Αιγαίο 23 αεροσκάφη της γειτονικής χώρας πέταξαν πάνω από ελληνικά νησιά με αποτέλεσμα να αναχαιτιστούν από τους Έλληνες πιλότους της Πολεμικής Αεροπορίας. Στο αρχιπέλαγος εμφανίστηκαν σε οκτώ σχηματισμούς 16 F-16, 5 κατασκοπευτικά CN-235 και 2 τουρκικά ελικόπτερα. Οι περισσότερες παραβιάσεις πραγματοποιήθηκαν από τα τουρκικά κατασκοπευτικά, γεγονός που προκαλεί ακόμα μεγαλύτερη ανησυχία στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας.
Η κλιμάκωση της έντασης στο Αιγαίο έχει προκαλέσει έντονη ανησυχία στους επιτελείς του ελληνικού Πενταγώνου, οι οποίοι σε καθημερινή βάση παρακολουθούν όλες τις εξελίξεις και αναλύουν τα δεδομένα. Σύμφωνα με πληροφορίες, κλιμάκιο επίλεκτης ομάδας των Ειδικών Δυνάμεων των Ενόπλων Δυνάμεων έχει σταλεί στον Έβρο για κάθε ενδεχόμενο, ενώ οι δυνάμεις του Στρατού Ξηράς και του Πολεμικού Ναυτικού βρίσκονται σε επαγρύπνηση τόσο στα θαλάσσια όσα και στα χερσαία σύνορα της χώρας μας. Την ίδια ώρα, οι κυπριακές Αρχές φοβούνται ότι ο «Πορθητής», που βρίσκεται 35 ναυτικά μίλια δυτικά του, φέρεται να ξεκίνησε τις διαδικασίες γεώτρησης, γεγονός που σηματοδοτεί μια άκρως επιθετική ενέργεια.
Αν και η Λευκωσία δεν μπορούσε να επιβεβαιώσει μέχρι την ώρα που γράφονταν αυτές οι γραμμές την αρνητική αυτή εξέλιξη, ωστόσο, όπως ανέφεραν πηγές από την Κύπρο, η ακινητοποίηση του «Πορθητή» από τις 4 Μαΐου στο ίδιο ακριβώς σημείο, το υψηλό κόστος παραμονής του εκεί αλλά και το γεγονός ότι κάποιες εταιρείες που δραστηριοποιούνται στον χώρο των πετρελαιοειδών παρέμειναν στην περιοχή ενισχύουν τις ανησυχίες των κυπριακών Αρχών, ότι, δηλαδή, οι ενδείξεις τους δεν αποκλείεται να επιβεβαιωθούν σε σύντομο χρονικό διάστημα.
Η τουρκική προκλητικότητα στο Αιγαίο κορυφώνεται την ώρα που η Αγκυρα επιχειρεί να περάσει στην αντεπίθεση για τα αεροσκάφη F-35, απειλώντας την Ουάσιγκτον. Αλλωστε, δεν ήταν τυχαία η δήλωση του εκπροσώπου της τουρκικής προεδρίας, Ιμπραχίμ Καλίν: «Τα F-35, που αποτελούν δικαίωμα της Τουρκίας, θα παραδοθούν σίγουρα στη χώρα μας. Ελπίζουμε οι ΗΠΑ να εγκαταλείψουν το συντομότερο δυνατό τη σημερινή στάση τους, η οποία προκαλεί μόνιμη βλάβη στις διμερείς σχέσεις, χρησιμοποιώντας τους S-400 ως δικαιολογία».
Αμετακίνητος στέκεται μέχρι στιγμής ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Τα θέλει όλα και βεβαιώνει τουρκική και διεθνή κοινή γνώμη ότι στο τέλος θα τα έχει: ρωσικά αντιαεροπορικά S-400, αμερικανικά stealth F-35, συνεκμετάλλευση υδρογονανθράκων σε κυπριακή ΑΟΖ, Λύκιο Πέλαγος (Καστελόριζο), ακόμα και Αιγαίο Πέλαγος. Θα τα κερδίσει όλα, λέει, και με τη γνωστή του αλαζονεία τονίζει ότι δεν θα ρωτήσει και κανέναν.
Στις πιο βαθιές σκέψεις του ο Τούρκος Πρόεδρος δεν μπορεί να αγνοεί ότι στις αξιώσεις του αυτές δεν έχει συμμάχους ούτε ότι η Τουρκία είναι «μειοψηφία του ενός», όπως εύστοχα είχε περιγράψει την κατάστασή του προ εξαμήνου ο πρώην υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Γουές Μίτσελ.
Ωστόσο, εδώ που έφερε τα πράγματα δεν μπορεί να κάνει πίσω. Οποιαδήποτε υπαναχώρηση θα θεωρηθεί «αδυναμία» και πολλοί είναι εκείνοι που περιμένουν μια τέτοια στιγμή αδυναμίας για να του πάρουν το κεφάλι. Από την εσωκομματική του αντιπολίτευση, με επικεφαλής τους «μετριοπαθείς» και δυτικόφιλους ισλαμιστές Αχμέτ Νταβούτογλου και Αμπντουλάχ Γκιουλ, έως την κεμαλική αξιωματική αντιπολίτευση, που με το νέο της «αστέρι», τον «Πόντιο» υποψήφιο δήμαρχο Κωνσταντινούπολης, Εκρέμ Ιμάμογλου, τρέφει ελπίδες επιστροφής στη διακυβέρνηση για πρώτη φορά ύστερα από σχεδόν δύο δεκαετίες.
Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν συμπεριφέρεται σαν θεριό στριμωγμένο στη γωνία που δείχνει τα δόντια του. Ελληνες, Ισραηλινοί, Κούρδοι, Αμερικανοί, Αιγύπτιοι, Εμιράτα, όλοι είναι «εχθροί». Οχι γιατί απαραίτητα θέλουν το κακό της Τουρκίας, αλλά γιατί, έχοντας συμμαχήσει μεταξύ τους, «δεν τον παίζουν». Η Ελλάδα του έχει δώσει «διέξοδο». Ο Αλέξης Τσίπρας τον έχει καλέσει επανειλημμένως να συμμορφωθεί με το διεθνές δίκαιο και να καθίσει στο τραπέζι να συζητήσει. Η ελληνική πλευρά τού έχει εξηγήσει ότι μόνος του απομονώνεται.
Επιμένει να μην συμμορφώνεται. Οχι γιατί δεν βλέπει την ύστατη ευκαιρία που του δίνεται, αλλά γιατί εάν δεχτεί να συμπεριφερθεί ως κανονικό κράτος και αναγνωρίσει τους άλλους ως «ίσους», τότε «θάβει» για πάντα τα αυτοκρατορικά του όνειρα για μια νεοοθωμανική ηγεμονία που θα εκτείνεται από τα Βαλκάνια στη Μέση Ανατολή και έως τη Βόρεια Αφρική. «Τα σύνορα της καρδιάς του», όπως τα αποκαλεί.
Ετσι, αφού αυτοπαγιδεύτηκε πολιτευόμενος με ιδεοληψίες και μεγαλοϊδεατισμούς, τώρα απειλεί με πόλεμο -που δεν μπορεί να νικήσει-, ποντάροντας ότι οι Δυτικοευρωπαίοι είναι «μαλθακοί», δίχως κοινή εξωτερική πολιτική και ότι η χώρα του είναι πολύ σημαντική ως γεωπολιτικό οικόπεδο για τις ΗΠΑ για να έρθουν σε σύγκρουση μαζί του.
Η Αγκυρα χάνει τη σημασία της για τη Δύση
Στην πραγματικότητα όμως η Τουρκία δεν είναι πια τόσο σημαντική όσο ήταν και όσο θέλει να νομίζει. Αυτό που δεν λέγεται ανοιχτά, αλλά δεν αποτελεί και μυστικό, είναι ότι οι Αμερικανοί έχουν δρομολογήσει τα ζητήματα για να μην βρίσκονται στην ανάγκη της «μεγάλης ασθενούς». Πώς; Κύπρος και Κουρδιστάν προετοιμάζονται να τους παράσχουν τις βάσεις που χρειάζονται στο Λεβάντε, το δε Κουρδιστάν λέγεται ότι θα αντικαταστήσει την Τουρκία. Επίσης, η ζωτική σημασία των Στενών του Βοσπόρου «ξεπερνιέται» με τον νέο σιδηρόδρομο και αυτοκινητόδρομο ταχείας κυκλοφορίας Αλεξανδρούπολης – Μπουργκάς – Βάρνας.
Η Αλεξανδρούπολη, αγαπημένο λιμάνι των Αμερικανών, προορίζεται να ζήσει στιγμές μεγάλης οικονομικής ανάπτυξης και η στρατηγική της σημασία ως «πύλης» προς τη Μαύρη Θάλασσα και την Ανατολική Ευρώπη θα της προσδώσει θέση περίοπτη. Ειδικά σε ό,τι αφορά στην Αλεξανδρούπολη, ο Αλέξης Τσίπρας έτρεξε το «πρότζεκτ» προσωπικά, όπως και ο Χρήστος Σπίρτζης, αναγνωρίζοντας την τεράστια σημασία του.
Ο Ερντογάν λέει ότι είναι περικυκλωμένος. Βάζει το φερέφωνό του, τον Ιμπραήμ Καραγκιούλ της εφημερίδας «Yeni Safak», να το γράφει. Κατηγορεί την Ευρώπη, τις ΗΠΑ, τον πρίγκιπα διάδοχο των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων Μοχάμεντ ότι βάζουν θηλιά στον λαιμό της Τουρκίας, ενώ στην πραγματικότητα τη θηλιά στη χώρα του την πέρασε εκείνος, όταν θεώρησε ότι μπορούσε να τους «κατακτήσει» όλους στην περιοχή, να αψηφήσει την Αμερική και να παριστάνει τον σουλτάνο.
Εκτός οι πιλότοι του, η Ελλάδα στο κάδρο
Το ρολόι μετράει αντίστροφα για την Τουρκία του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Οι Αμερικανοί του διεμήνυσαν ότι έχει διορία μέχρι τις 31 Ιουλίου να ακυρώσει την παραλαβή των ρωσικών S-400. Του είπαν ότι την 1η Αυγούστου, εάν δεν έχει συμμορφωθεί, τον πετάνε έξω από το πρόγραμμα των F-35, που περιλαμβάνει και τη συμπαραγωγή τους, οι Τούρκοι πιλότοι και μηχανικοί που βρίσκονται στην Αριζόνα και εκπαιδεύονται σε αυτά τα αεροπλάνα απελαύνονται από τις ΗΠΑ και, σαν να μην έφταναν αυτά, του επιβάλλονται και κυρώσεις στο πλαίσιο του νόμου «Αντιμετώπισης Αντιπάλων της Αμερικής» (CAATSA).
Την ώρα που οι Αμερικανοί διεμήνυαν με τον πλέον επίσημο τρόπο τα παραπάνω, Παρασκευή 7 Ιουνίου, στην Ουάσιγκτον και στο Πεντάγωνο βρισκόταν ο Ελληνας υπουργός Αμυνας, Ευάγγελος Αποστολάκης.
Εκείνη τη στιγμή επέλεξαν η Ντόρα Μπακογιάννη και ο Κώστας Σημίτης να παρέμβουν για να «προειδοποιήσουν» δήθεν για πιθανότητα «ατυχήματος» με την Τουρκία. Αμφότεροι, όχι μόνο προεξόφλησαν ήττα της Ελλάδας, ενώ όλα συνηγορούν σε συντριβή της Τουρκίας, αλλά ο πρώην πρωθυπουργός το πήγε, μάλιστα, κι ένα βήμα παραπέρα, προτείνοντας να σπεύσουμε σε «λύσεις» ακόμα και «όχι ευχάριστες» για να εξασφαλίσουμε την ειρήνη. Η πρόταση «συνθηκολόγησης» του Κώστα Σημίτη περιείχε και διαστρέβλωση δηλώσεων του Αμερικανού πρεσβευτή στην Αθήνα, Τζέφρι Πάιατ, στην αγωνιώδη του προσπάθεια να διασπείρει ηττοπάθεια στον ελληνικό λαό.
Η αμερικανική πρεσβεία αντέδρασε έντονα. Με άρθρο του, ο ακόλουθος Τύπου, Μπιλ Μουράντ, διέψευσε τους ισχυρισμούς του πρωθυπουργού των Ιμίων, επισημαίνοντας ότι η επιχειρηματολογία του είναι ίδια με τα fake news περιθωριακών ιστοσελίδων, τις οποίες και ανέφερε. Σε μια παράλληλη εξέλιξη, που δεν πρέπει να συγχέεται με τις εσχατολογικές προβλέψεις Μπακογιάννη – Σημίτη, ο Κύπριος δημοσιογράφος Κώστας Βενιζέλος, επικαλούμενος ξένες διπλωματικές πηγές, προειδοποίησε ότι οι Τούρκοι έχουν στόχο να στείλουν γεωτρύπανο στην περιοχή του Καστελόριζου «είτε τον Αύγουστο είτε τον Σεπτέμβριο».
Η απόφαση της Κυπριακής Δημοκρατίας στην αρχή της εβδομάδας για την έκδοση διεθνούς εντάλματος σύλληψης σε βάρος όσων εμπλέκονται στις παράνομες ενέργειες του «Πορθητή» εντός της κυπριακής ΑΟΖ ήρθε ως ένα ακόμα ηχηρό ράπισμα στην Τουρκία. Ο εκπρόσωπος του τουρκικού ΥΠΕΞ, Χαμί Ακσόι, δήλωσε ότι η χώρα του θα δώσει «την κατάλληλη απάντηση» εάν γίνει πράξη η απόφαση της Κύπρου.
«Παρακολουθούμε με προσοχή τις πληροφορίες για την έκδοση ενταλμάτων σύλληψης που εξέδωσε η ελληνοκυπριακή διοίκηση για τo πλήρωμα του “Fatih” και στελέχη ξένων εταιρειών που συνεργάζονται με την Τουρκική Πετρελαϊκή Εταιρεία (ΤPAO)», σημείωσε. «Εάν τολμήσουν να κάνουν την απόφαση πράξη, θα δώσουμε την κατάλληλη απάντηση, ας μην αμφιβάλλει κανείς γι’ αυτό», προειδοποίησε, ενώ, όπως έγινε γνωστό, ξένα πληρώματα και ειδικοί που είχαν προσληφθεί από τους Τούρκους άρχισαν να τους εγκαταλείπουν από τον φόβο της σύλληψης.
Ακολούθησε απόφαση να σταματήσει η εκπαίδευση στα F-35 των Τούρκων πιλότων που βρίσκονται στην Αμερική και η αμερικανική Βουλή των Αντιπροσώπων επικύρωσε ψήφισμα που καλεί την Τουρκία να ακυρώσει την προγραμματισμένη απόκτηση του ρωσικού συστήματος S-400. Ο Τούρκος υπουργός Ενέργειας, Φατίχ Ντονμέζ, σχολιάζοντας την απόφαση για ένταλμα σύλληψης του προσωπικού του τουρκικού γεωτρύπανου «Πορθητής» αλλά και τη στάση των ΗΠΑ, απάντησε ότι «η Τουρκία δεν θα λυγίσει σε καμία απειλή». Ακολούθησε νέο ράπισμα, αυτή τη φορά από το Reuters, που διέρρευσε ότι η Ελλάδα συμπεριλαμβάνεται στους πιθανούς αγοραστές αμερικανικών μαχητικών F-35.
S-400 με συνέπειες και προειδοποίηση Τσίπρα
Σε αυτό το κλίμα, Μόσχα και Αγκυρα επιβεβαίωσαν ότι οι S-400 θα παραδοθούν κανονικά τον Ιούλιο στην Τουρκία, με τον οίκο αξιολόγησης Fitch να προειδοποιεί ότι τυχόν κυρώσεις των ΗΠΑ στην Τουρκία θα είχαν «σημαντικές συνέπειες» για την τουρκική λίρα. Η Ελλάδα, που μέχρι στιγμής δεν είχε τοποθετηθεί, πήρε θέση διά στόματος πρωθυπουργού σε ό,τι την αφορά, διαμηνύοντας στην Αγκυρα να μην τολμήσει οποιαδήποτε επιθετική ενέργεια.
Ο Αλέξης Τσίπρας στη συνέντευξή του στον Alpha το βράδυ της Τετάρτης ήταν σαφής: «Πρέπει να είμαστε σε εγρήγορση μεν, αλλά όχι να ανησυχούμε και να μιλάμε για θερμό επεισόδιο. Εχουμε έναν γείτονα απρόβλεπτο. Βρίσκεται σε κατάσταση εσωτερικής έντασης. Υπάρχουν εξελίξεις και γεωπολιτικές συγκρούσεις και αντιπαραθέσεις που δημιουργούν τεκτονικές κινήσεις στη στάση της Τουρκίας. Η Ελλάδα δεν είχε ποτέ ισχυρότερες συμμαχίες με κρίσιμες δυνάμεις της περιοχής και στρατηγική θέση όσο τώρα. Αναδειχθήκαμε δύναμη στα Βαλκάνια με τη Συμφωνία των Πρεσπών.
Η Ελλάδα είναι μια χώρα με ένοπλες δυνάμεις σε εξαιρετικό επίπεδο και με αξιωματικούς εξαιρετικής ικανότητας. Είμαστε μια χώρα ειρήνης, συνεργασίας και διαλόγου. Δεν απειλούμε κανέναν, αλλά δεν φοβόμαστε κανέναν που θα απειλήσει τα δικαιώματά μας. Αυτό που συμβαίνει στην Κύπρο είναι σοβαρή παραβίαση και είδατε την απόλυτη στήριξη όλων των εταίρων στην Κυπριακή Δημοκρατία. Αν τολμήσουν να παραβιάσουν τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας, αυτό θα έχει συνέπειες. Αυτό είναι το μήνυμα στη γειτονική χώρα».
Το ίδιο βράδυ ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, σε κατάσταση παραζάλης, για μια ακόμη φορά επέλεξε την οδό της όξυνσης. «Στην Ανατολική Μεσόγειο δεν θα επιτρέψουμε να γίνει κανένα βήμα που δεν θα λαμβάνει υπόψη το δίκαιο και τα δικαιώματα της Τουρκίας. Σε αυτό το θέμα όλες οι επιλογές θα συνεχίσουν να βρίσκονται στο τραπέζι μας», δήλωσε σε συγκέντρωση των βουλευτών του κόμματός του με τη συμμετοχή και υπουργών της κυβέρνησής του.
Συνδέοντας όλα τα ζητήματα σε έναν κλοιό, τόνισε ότι «την ένταση στην Ανατολική Μεσόγειο για τους υδρογονάνθρακες δεν μπορούμε να τη δούμε ξεχωριστά από τις οικονομικές παγίδες που στήνονται ενάντια στη χώρα μας». Η Τουρκία, είπε, έχει αυτή τη στιγμή τέσσερα πλοία για τις έρευνες υδρογονανθράκων. Ο Τούρκος Πρόεδρος πρόσθεσε ότι «κανείς δεν μπορεί να μας πει “γιατί εσείς το κάνατε έτσι;” ή “γιατί το κάνατε αυτό;”. Σε όποιον ρωτάει “τι δουλειά έχεις εσύ εδώ;” εμείς απαντάμε: “Ετσι, ε; Εμείς είμαστε εγγυήτρια χώρα. Και ως εγγυήτρια χώρα θα προστατεύσουμε μέχρι τέλους τα δικαιώματά μας, όπου αυτά υπάρχουν, σε ολόκληρη την ΑΟΖ μας, και δεν θα χαρίσουμε τα δικαιώματα των Τουρκοκύπριων αδελφών μας εκεί σε κανέναν. Μας συγχωρείτε”».
Ανυποχώρητος έδειξε όμως και για τους S-400: «Δεν λέω ότι η Τουρκία θα πάρει τους S-400, τους έχει πάρει. Εμείς έχουμε τελειώσει αυτή τη δουλειά. Τον επόμενο μήνα θα γίνει η παράδοση του συστήματος αυτού στη χώρα μας». Ο χρόνος μετρά αντίστροφα για την Τουρκία…
Η «μεγάλη ασθενής» θέλει και το Κουφονήσι!
Σε άρθρο γνώμης στην εθνικιστική εφημερίδα «Yeniçağ», που πρόσκειται στο Iyi Parti της Μεράλ Ακσενέρ, με τίτλο «Από πού λαμβάνουν τη στήριξη η Ελλάδα και η ελληνοκυπριακή πλευρά;» επισημαίνεται ότι σε εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε την 8η Μαΐου από το Τουρκικό Ιδρυμα Κληρονομιάς στην Ουάσιγκτον, ο απόστρατος αντιναύαρχος Τζεμ Γκιουρντενίζ χρησιμοποίησε έναν χάρτη που απεικονίζει τη Θάσο, τη Σαμοθράκη, τη Λήμνο, τη Λέσβο, τη Σάμο, την Ικαρία, τα Ψαρά, τον Αγιο Ευστράτιο, την Αλιμιά, τα Αντικύθηρα, την Γαύδο, το Γαϊδουρονήσι και το Κουφονήσι (στο Νότιο Κρητικό Πέλαγος) υπό την κυριαρχία της Ελλάδας, ενώ, όπως υποστηρίζει ο σχολιαστής της εφημερίδας, η κυριαρχία αυτών δεν δόθηκε στην Ελλάδα με τη Συνθήκη της Λωζάννης του 1923 και τη Συνθήκη των Παρισίων του 1947.
Παράλληλα, παρατίθενται δηλώσεις του πρώην γενικού γραμματέα του υπουργείου Εθνικής Αμυνας της Τουρκίας Ουμίτ Γιαλίμ, γνωστού ακροδεξιού και «εμπνευστή» της θεωρίας περί «τουρκικών νησιών υπό ελληνική κατοχή», ο οποίος είπε: «Ο Γκιουρντενίζ, που έδειξε 14 τουρκικά νησιά υπό την κυριαρχία της Ελλάδας, παρουσίασε τα χωρικά ύδατα των εν λόγω νησιών σαν ελληνικά χωρικά ύδατα.
Σύμφωνα με τη Συνθήκη της Λωζάννης του 1923, μόνο το 1/4 της Κρήτης δόθηκε στην Ελλάδα, όμως σε αυτό τον χάρτη όλη η Κρήτη απεικονίζεται υπό την κυριαρχία της Ελλάδας. Σύμφωνα με την απόφαση των έξι Μεγάλων Δυνάμεων του 1914, μόνο το δικαίωμα χρήσης των νησιών του Βόρειου Αιγαίου δόθηκε στην Ελλάδα και όχι η κυριαρχία. Υπάρχουν περίπου 200 νησιά, νησίδες και βραχονησίδες των οποίων η κυριαρχία δεν δόθηκε στην Ελλάδα με τη Συνθήκη της Λωζάννης του 1923.
Ο Τζεμ Γκιουρντενίζ πρέπει να διορθώσει αυτό τον χάρτη και πρέπει να προστατεύσει τη “Γαλάζια Πατρίδα” μας. Ο εν λόγω χάρτης ανοίγει δρόμο στην αμερικανική εταιρεία ExxonMobil για να πραγματοποιήσει ερευνητικές δραστηριότητες στην “τουρκική υφαλοκρηπίδα” στα νότια της Κρήτης».
Το κείμενο δημοσιεύτηκε στο φύλλο 106 της «Νέας Σελίδας» που κυκλοφόρησε το Σάββατο 15 Ιουνίου 2019
https://neaselida.gr/efimerida/synechis-epagrypnisi-se-evro-aigaio-amp-kypro/