Δευτέρα 1 Ιουλίου 2019

Η γκάφα Μητσοτάκη με την απελευθέρωση της Καβάλας κι ένα κείμενο από την πόλη…

Η γκάφα Μητσοτάκη στην Καβάλα, κάνει όπως είναι φυσικό το γύρο του διαδικτύου. Σε δήλωσή του ο πρόεδρος της ΝΔ απελευθέρωσε τη πόλη από τους Τούρκους κι όχι από τους Βούλγαρους.
Το κείμενο από την κ. Κατερίνα Πάντα, μια πολίτη της πόλης, που με πολύ ευγένεια επισημαίνει το λάθος:
“Ο κ. Μητσοτάκης ήρθε επί τη ευκαιρία της τοπικής γιορτής του πολιούχου μας Απ. Παύλου και της επετείου των 106 χρόνων από την απελευθέρωσή μας, για να μας πει ότι ούτε λίγο ούτε πολύ, ότι…. απελευθερωθήκαμε από τους Τούρκους το 1913.
Λάθος κύριε πρόεδρε.
ΔΕΝ απελευθερώθηκε η Καβάλα από τους Τούρκους το 1913.
Από τους Βούλγαρους απελευθερώθηκε.
Οφείλατε να γνωρίζετε τουλάχιστον αυτό, αν η παρουσία σας εδώ ήταν για να αποδώσει τιμές στην πόλη και τα χιλιάδες θύματα της.
Μια πόλη μαρτυρική που σκλαβώθηκε επανειλημμένα και απελευθερώθηκε με πολύ αίμα, μια πόλη μνημείο πολιτισμού, κόμβος εμπορίου, ταυτόχρονα μια πόλη υψηλής κοινωνίας αλλά και καπνεργατικών αγώνων, μια πόλη Βενιζελική που βομβαρδίστηκε από δικά μας πυρά, αλλά και μια πόλη που δέχθηκε μέγα μέρος των Μικρασιατών προσφύγων απόγονοι των οποίων αποτελεί η πλειονότητα των κατοίκων της, που τους γιατροπόρεψε, τους αγκάλιασε και τους απορρόφησε, ναι αυτούς που έδωσαν πίσω την χαμένη Ελληνικότητα της Μακεδονίας μας, με δεδομένο ότι το Ελληνικό στοιχείο τότε ήταν μειοψηφία ακόμη, όταν κάποιοι νότιοι ‘Ελληνες τους αποκαλούσε απλά Τουρκόσπορους, μια πόλη που την αφήσατε τελικά να μαραζώνει εδώ και δεκαετίες, χωρίς θέσεις εργασίας, χωρίς επενδύσεις, χωρίς νέους ανθρώπους.
Αυτή την πόλη ήρθατε να τιμήσετε κύριε πρόεδρε, χωρίς ατυχώς να γνωρίζετε την ιστορία της”.

https://www.militaire.gr/i-gkafa-mitsotaki-me-tin-apeleytherosi-tis-kavalas-ki-ena-keimeno-apo-tin-poli/