Παρασκευή 21 Ιουνίου 2019

Βούλγαρος ευρωβουλευτής προς Σκόπια: Αφήστε τις ανοησίες αν θέλετε να δείτε την Ε.Ε. κάποια στιγμή

Ο εκπρόσωπος της Βουλγαρίας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο του BMRO (Βουλγαρικό Εθνικό Κίνημα), Άνγκελ Ντζαμπάσκι, επέκρινε έντονα τη θέση των Σκοπίων σε αμφισβητήσιμα ιστορικά γεγονότα, για την επίλυση των οποίων έχει συσταθεί και Επιτροπή.

Ο Ντζαμπάσκι μίλησε στο BNR (Εθνικό ραδιόφωνο της Βουλγαρίας), για το θέμα της εθνικότητας του επαναστάτη Γκότσε Ντέλτσεφ. Σύμφωνα όσα είπε ο ευρωβουλευτής, η Βουλγαρία δεν πρέπει να επιτρέπει στην γειτονική χώρα να διαστρεβλώνει ιστορικά γεγονότα. Επανέλαβε επίσης ότι «το μακεδονικό έθνος δεν υπήρχε πριν το 1944».

«Αυτά τα ιστορικά γεγονότα υπάρχουν σε επίσημα έγγραφα και ιστορικές πηγές», δήλωσε ο ευρωβουλευτής. Ο Ντζαμπάσκι αναφέρθηκε επίσης σε εκείνους, οι οποίοι επιμένουν στη μακεδονική καταγωγή του Γκότσε Ντελτσέφ, «αμόρφωτους με κακές προθέσεις».

Ο Ντζαμπάσκι κάλεσε τη Σόφια να εξηγήσει στα Σκόπια ότι η ένταξη της χώρας στην Ε.Ε. είναι δυνατή μόνο σε περίπτωση επίλυσης αμφισβητήσιμων ζητημάτων.

«Ας αφήσουν λοιπόν αυτές τις ανοησίες εάν θέλουν ποτέ να δουν την Ευρωπαϊκή Ένωση και όχι μόνο να γίνουν κάποια επαρχία σαν το Κοσσυφοπέδιο», κατέληξε.

Βούλγαρος υπουργός Άμυνας προς Σκόπια: Ουτοπία να πιστεύετε ότι ο Μέγας Αλέξανδρος ήταν πρόγονός σας

Νωρίτερα, ο επικεφαλής του BMRO (Βουλγαρικό Εθνικό Κίνημα) και υπουργός Άμυνας της Βουλγαρίας, Κρασιμίρ Καρακατσάνοφ, έχει κατηγορήσει τα Σκόπια για την προσπάθεια να παραποιήσουν τα ιστορικά γεγονότα και δήλωσε ότι σε αυτή τη περίπτωση η Βόρεια Μακεδονία δεν θα μπορέσει να ενταχθεί στην Ε.Ε. και το ΝΑΤΟ. Η υπουργός Εξωτερικών της Βουλγαρίας, Εκατερίνα Ζαχαρίεβα έχει δηλώσει επίσης ότι διδάσκουν «ψέματα» σε αρκετές γενιές παιδιών.

Η κοινή επιτροπή για τα ιστορικά θέματα ασχολείται με την επίλυση των διαφορών σχετικά με το πώς παρουσιάζονται τα κοινά ιστορικά γεγονότα στις δύο χώρες. Κατά τη διάρκεια των εργασιών, οι αναλυτές κατάφεραν να συμφωνήσουν να τιμώνται από κοινού σε Βουλγαρία και Βόρεια Μακεδονία, ο βασιλιάς Σαμουήλ και οι άγιοι αδελφοί Κύριλλος και Μεθόδιος, αλλά η πρόσφατη πρόταση των Σκοπίων που έγινε, να τιμάται ο Γκότσε Ντέλτσεφ στις 7 Οκτωβρίου προκάλεσε σφοδρή αντίδραση από την πλευρά της Σόφιας. Σύμφωνα με την υπουργό Εξωτερικών της Βουλγαρίας, Εκατερίνα Ζαχαρίεβα, η Βουλγαρία ποτέ δεν θα συμφωνήσει με αυτό.  

Στη Βουλγαρία, η μνήμη του επαναστάτη τιμάται στις 4 Φεβρουαρίου και στις 4 Μαΐου, στις μέρες που γεννήθηκε και πέθανε.

https://sputniknews.gr/kosmos/201906183785181-voulgaria-skopia-afhste-tis-anohsies/