Ανησυχητική είναι η εικόνα στη Θράκη μετά τις ευρωεκλογές. Το μειονοτικό ΚΙΕΦ, κόμμα που ελέγχεται πλήρως από το τουρκικό προξενείο και τον Ταγίπ Ερντογάν, έχει διατηρήσει την πρωτιά, επαναλμβάνοντας τη δυσοίωνη εικόνα του 2014 και δημιουργώντας ερωτηματικά για τους πολιτικούς χειρισμούς στην περιοχή.
Η «τουρκοποίηση» της Θράκης είναι ένα σχέδιο που εδώ και καιρό προσπαθεί να υλοποιήσει η Άγκυρα, και το ΚΙΕΦ αποτελεί το ισχυρότερο όπλο της, εκμεταλλευόμενο τις μειονοτικές ψήφους. Η σταθερή ενίσχυση του τουρκικού στοιχείου στη Θράκη και η ανοχή στην τουρκική προπαγάνδα αποτελούν ζητήματα που πρέπει να μπουν σε προτεραιότητα και να αντιμετωπισθούν άμεσα από την ελληνική ηγεσία.
Λάθη διαρκείας, εγκατάλειψη του πεδίου στο τουρκικό Προξενείο και στους μηχανισμούς του τουρκικού κράτους στην Θράκη, παράδοση των όπλων απέναντι στην τουρκική διείσδυση στην ευαίσθητη αυτή ελληνική περιοχή και η συναλλαγή των τοπικών αρχόντων με το Προξενείο προκειμένου να αποσπάσουν την «εκλογική εύνοια» του, ευθύνονται για την εκλογική συμπεριφορά της μειονότητας, που δίνει την λανθασμένη εικόνα με το βάψιμο δύο νομών της χώρας στα χρώματα του μειονοτικού κόμματος ΚΙΕΦ.
Αν και αρχικά στην Ξάνθη είχε φανεί ότι θα μπορούσε να ανατραπεί το αποτέλεσμα με την ενσωμάτωση να προχωρεί με ρυθμό χελώνας, τελικά με ενσωματωμένο το 82,5% των ψήφων το ΚΙΕΦ είναι πια στην πρώτη θέση περνώντας την Νέα Δημοκρατία και επαναλαμβάνοντας την εικόνα του 2014. Από τότε καμιά σοβαρή προσπάθεια δεν καταβλήθηκε για να αντιμετωπισθεί αυτού του είδους η χειραγώγηση της μειονοτικής ψήφου.
Είναι χαρακτηριστικό ότι η μειονότητα ψηφίζει για το Ευρωκοινοβούλιο χωρις κανείς να γνωρίζει για ποιόν ακριβώς λόγο γίνονται οι εκλογές, καθώς τα ευρωψηφοδέλτια εκτός ελάχιστων περιπτώσεων που περιλαμβάνουν κάποιους μειονοτικούς, είναι εντελώς αποξενωμένα από την μειονότητα.
Κρίσιμες αποφάσεις για τα καπνά και την κτηνοτροφία λαμβάνονται στην Ευρώπη, αλλά η μειονότητα μένει σε πλήρη άγνοια και έτσι εγκλωβίζεται στην παρότρυνση ψήφου προς το ΚΙΕΦ στις ευρωεκλογές όταν είναι σαφές ότι πρόκειται περί χαμένης ψήφου. Όμως και οι τοπικοί παράγοντες που παζαρεύουν την μειονοτική ψήφο με το Προξενείο δεν ασχολούνται με τις Ευρωεκλογές αφήνοντας τα παζάρια για τις Αυτοδιοικητικές και τις εθνικές εκλογές.
Με «όπλο» το Διαδίκτυο η πρωτιά του ΚΙΕΦ
Το ΚΙΕΦ κατήλθε στις ευρωεκλογές με σύνθημα «Ολοι μαζί είμαστε πιο δυνατοί», αλλάζοντας εκείνο του 2014, που ήταν «Ευρώπη άκου τη φωνή μας», και έκανε την προεκλογική του καμπάνια κυρίως μέσω του Διαδικτύου και μικρών συγκεντρώσεων σε καφενεία στα χωριά, όπως αναφέρει η εφημερίδα «Καθημερινή».
«Το Ιντερνετ ήταν το κεντρικό μας εργαλείο για να στείλουμε το μήνυμά μας στους ψηφοφόρους. Η μειονότητα, στα ορεινά χωριά κυρίως, χρησιμοποιεί πολύ το Διαδίκτυο για να επικοινωνεί με τον έξω κόσμο και έτσι το κόμμα μας έκανε επτά με οκτώ αναρτήσεις την ημέρα. Οργανώσαμε παράλληλα συγκεντρώσεις σε καφενεία στα χωριά, αλλά και σε κάποιες πλατείες, και για πρώτη φορά πήραμε ψήφους και στη Θεσσαλονίκη και στην Αθήνα, όπου είχαμε στείλει ψηφοδέλτια του κόμματος».
Ο κ. Αχμέτογλου ανέφερε ακόμα ότι ένας από τους λόγους που το κόμμα ΚΙΕΦ έγινε πιο ελκυστικό στους ψηφοφόρους της μειονότητας ήταν και το ψηφοδέλτιό του, το οποίο απαρτιζόταν από επιστήμονες και μορφωμένους νέους. Λεωφορεία από την Κωνσταντινούπολη και την Προύσα μετέφεραν ψηφοφόρους, μειονοτικούς που εργάζονται στην Τουρκία.
Τι είναι το “Κόμμα Ισότητας Ειρήνης και Φιλίας”
Τι είναι το “Κόμμα Ισότητας Ειρήνης και Φιλίας” που κράτησε λευκό τον εκλογικό χάρτη στη Θράκη; Πίσω από το «προοδευτικό» τίτλο, κρύβεται ιστορία χρόνων, που έχει να κάνει με τη μεθοδική προσπάθεια της Τουρκίας να πείσει τη διεθνή κοινή γνώμη ότι στη Θράκη υπάρχει “τουρκική” μειονότητα.
Το μειονοτικό κόμμα ιδρύθηκε στις 13 Σεπτεμβρίου του 1991. Ιδρυτής και πρόεδρος μέχρι το θάνατό του ο Αχμέτ Σαδίκ. Όταν το 1995 σκοτώθηκε σε τροχαίο τα ηνία του κόμματος ανέλαβε η σύζυγός του, η οποία παρέμεινε πρόεδρος μέχρι το 1999.
Η ρητορική του ιδρυτή της φιλοτουρκικής παράταξης ήταν ιδιαιτέρως επιθετική και είχε ως κύριο άξονα της την υποτιθέμενη καταπίεση και περιθωριοποίηση της μουσουλμανικής μειονότητας στη Θράκη, ενώ κατέβαλε πολλές προσπάθειες προκειμένου η μουσουλμανική μειονότητα να αναγνωριστεί ως τουρκική.
Από το 1999 μέχρι και το 2007 πρόεδρος ανέλαβε ο Αχμέτ Χατζηοσμάν, ο οποίος και έφυγε για να γίνει βουλευτής του ελληνικού κοινοβουλίου με το ΠΑΣΟΚ!
Η επιθετική ρητορική του ιδρυτή της παράταξης επανήλθε τα τελευταία χρόνια, με κύκλους του τουρκικού προξενείου στην Κομοτηνή να επαναφέρουν ζήτημα «ανεξάρτητης δημοκρατίας της Δυτικής Θράκης» κάνοντας λόγο για δήθεν δικαιώματα της μουσουλμανικής μειονότητας, τα οποία θίγονται από την ελληνική πλευρά.
Από το 2007 την ηγεσία του κόμματος είχε ο Μουσταφά Μποσνάκ, ο οποίος παρέδωσε τον Ιούλιο του 2010 στον Μουσταφά Αλή Τσαβούς. Ο Αχμέτ Χατζηοσμάν εξελέγη το 2002 και το 2006 για το Νομό Ροδόπης με το ψηφοδέλτιο ΠΑΣΟΚ-Συνασπισμού, ενώ ήταν και αντινομάρχης από το 2002 έως το 2007. Τον περασμένο Ιανουάριο το μειονοτικό κόμμα έκανε συνέδριο στο οποίο εξελέγη πρόεδρος η Τσιγδέμ Ασάφογλου.
Το εν λόγω κόμμα θέτει θέμα ακόμη και για “ανεξάρτητη δημοκρατία της Θράκης” και διαδίδει σε όλη την Ευρώπη ότι η Ελλάδα καταπιέζει τους μουσουλμάνους, υπό τις εντολές του τουρκικού προξενείου προφανώς.