Τετάρτη 28 Μαρτίου 2018

ΑΡΘΡΟ ΤΟΥ ΡΟΙΤΕΡΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ρόιτερς: Εύθραυστη η τουρκική οικονομία, οι πρόωρες εκλογές συνιστούν κίνδυνο
Στην ανάλυση του Ρόιτερς αναφέρεται πως η οικονομία της Τουρκίας είναι πολύ εύθραυστη, πως η τουρκική λίρα θα συνεχίσει να χάνει σε αξία και ότι οι πρόωρες εκλογές συνιστούν κίνδυνο.
Συνεχίζονται οι απόηχοι μετά από το ιστορικό ρεκόρ των 4 λιρών έναντι του δολαρίου. Το Ρόιτερς δημοσίευσε μια σημαντική οικονομική ανάλυση. Στην οικονομική ανάλυση του Ρόιτερς αναφέρεται πως οι ανισορροπίες  στα θέματα του υψηλού πληθωρισμού και στο έλλειμμα τρεχουσών συναλλαγών θα συνεχίσουν να είναι τα αδύνατα σημεία της τουρκικής οικονομίας.  Αναφέρεται επίσης πως η τουρκική οικονομία θα συνεχίσει αν είναι η πιο εύθραυστη ανάμεσα στις αναπτυσσόμενες οικονομίας και ότι η τουρκική λίρα θα συνεχίσει να χάνει σε αξία.
Ο αναλυτής στο άρθρο αναφέρει πως οι σχέσεις Τουρκίας και ΗΠΑ ακόμη δεν έχουν βελτιωθεί, πως είναι άδηλο πως θα διαμορφωθούν οι σχέσεις αυτές μετά τον διορισμό του νέου Αμερικανού ΥΠΕΞ , όπως και ότι όσο και αν δεν τίθεται όπως στο παρελθόν,  η εκδίκαση του Χακάν Ατίλλα-πρώην διοικητή της Halkbank, όπως και οι πιθανές ποινές για την τράπεζα, συνεχίζουν να αποτελούνε κίνδυνο.
¨ΡΙΣΚΟ ΣΥΝΙΣΤΟΥΝ Ο ΠΟΛΕΜΟΣ ΣΤΟ ΑΦΡΙΝ ΚΑΙ ΟΙ ΠΡΟΩΡΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ¨
Η ακαμψία του πληθωρισμού, η συνέχιση της ανόδου του ελλείμματος τρεχουσών συναλλαγών,  η ταχεία αποχώρηση ξένων επενδυτών από την αγορά ομολόγων, η υποβάθμιση από την Moody’s,  οι γεωπολιτικές ανησυχίες που σχετίζονται με την επιχείρηση στο Άφριν και το ρίσκο των πρόωρων εκλογών, συνέβαλαν αρνητικά πάνω στην τουρκική λίρα τα τελευταίο διάστημα.
…………………
  https://www.artigercek.com/reuters-turkiye-ekonomisi-kirilgan
https://tourkikanea.gr/2018/03/royters/