Για δυόμιση και πλέον ώρες κατέθετε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς ενώπιον του Επαρχιακού Δικαστηρίου Λευκωσίας σε σχέση με τη διαφορά που προέκυψε μεταξύ της Ιεράς Μονής Κύκκου και του Ελληνικού Δημοσίου αναφορικά με τεμάχιο γης στην Έγκωμη, έναντι του Μετοχίου Κύκκου. Ο κ. Κοτζιάς υποστήριξε ότι το Ελληνικό Δημόσιο δεν είχε ποτέ την πρόθεση να πωλήσει το συγκεκριμένο τεμάχιο και πως ο ίδιος μαζί με τον Κύκκου Νικηφόρο συμφώνησαν σε ένα ειρηνικό διακανονισμό για αυτό το θέμα. Ισχυρίστηκε δε πως ο δικηγόρος της Ιεράς Μονής Κύκκου, Κώστας Βελάρης τίναξε στον αέρα, κατά την έκφραση του, τη συμφωνία αυτή.
Ο κ. Κοτζιάς αντεξετάστηκε σήμερα από το δικηγόρο της Ιεράς Μονής Κύκκου, Κώστα Βελάρη στο πλαίσιο εξέτασης της αίτησης που καταχώρησε η πλευρά της Μονής Κύκκου με την οποία ζητά την εκτέλεση της απόφασης του Δικαστηρίου, ημερομηνίας 10 Φεβρουαρίου του 2017, επί της αγωγής που είχε κινήσει η Μονή εναντίον της Ελληνικής Δημοκρατίας για το εν λόγω τεμάχιο.
Το Δικαστήριο με την εν λόγω απόφαση του καλούσε την Ελληνική Δημοκρατία, η οποία είχε αγοράσει το τεμάχιο αυτό το 1998 έναντι του ποσού των 500.000 λιρών Κύπρου με σκοπό την ανέγερση της Πρεσβείας της Ελλάδας στην Κύπρο και της πρεσβευτικής κατοικία, να μεταβιβάσει αμέσως το ακίνητο στην Ιερά Μονή Κύκκου.
Η Μονή ζήτησε να της επιστραφεί το εν λόγω τεμάχιο όταν είχε αντιληφθεί ότι η Ελληνική Δημοκρατία δεν θα προχωρούσε στην ανέγερση των εν λόγω κτιρίων, ως ήταν η μεταξύ τους συμφωνία, αλλά θα το πουλούσε . Γι΄ αυτό και καταχώρησε την εν λόγω αγωγή την οποία και κέρδισε. Ακολούθως η Μονή πώλησε το εν λόγω τεμάχιο, επιστρέφοντας στην Ελληνική Δημοκρατία το ποσό των €2.250.000 που αντιστοιχούσε στο ποσό το οποίο το είχε αγοράσει, πλέον τόκους.
Ο κ. Κοτζιάς υποστήριξε σήμερα στο δικαστήριο ότι το Ελληνικό Δημόσιο δεν είχε ποτέ την πρόθεση να πωλήσει το συγκεκριμένο τεμάχιο και πως στις 28 Μαρτίου του 2017 ο ίδιος μαζί με τον Κύκκου Νικηφόρο συμφώνησαν σε ένα ειρηνικό διακανονισμό για αυτό το θέμα.
Ο Υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας ισχυρίστηκε επίσης ότι ο δικηγόρος της Μονής, Κώστας Βελάρης «τίναξε στον αέρα», κατά την έκφραση του, τη συμφωνία αυτή, κατηγορώντας τον ότι είχε διαφορετική άποψη και στρατηγική από τότε και δεν ήθελε αυτή τη συμφωνία.
Ο κ. Κοτζιάς αναφέρθηκε και σε ένα περιστατικό κατά το οποίο ο Μητροπολίτης Κύκκου, κατά τον ισχυρισμό του, κτύπησε το χέρι του πάνω στο τραπέζι για να εκφράσει τη διαφωνία του με τη γραμμή του κ. Βελάρη στο θέμα αυτό και λέγοντας του :
«Σώπα εσύ. Θέλω να το χαρίσω στην Ελληνική Πρεσβεία τί ανακατεύεσαι εσύ;». Ο κ. Κοτζιάς ανέφερε, επίσης ότι ο Μητροπολίτης του είπε ότι θέλει να παραχωρήσει στην Ελληνική Δημοκρατία και τα 8 στρέμματα και όχι μόνο τα 4 που του εισηγήθηκε ο κ. Βελάρης.
«Δεν ήθελα να είμαι με οποιαδήποτε κυπριακή αρχή στα δικαστήρια. Δυστυχώς κατέληξα εδώ με μεγάλη μου λύπη για ένα ζήτημα που είναι ντροπή για την Ελληνική και Κυπριακή Δημοκρατία. Είναι ντροπή και για τις δύο πλευρές», ανέφερε ο κ. Κοτζιάς.
Ο Έλληνας Υπουργός είπε επίσης ότι δεν μπορεί να είναι αποδεικτικό στοιχείο σε δικαστήριο το ότι κάποιοι λένε στην Ελλάδα να πουλήσει την Ακρόπολη ή νησιά, αποδίδοντας τις ενέργειες του ΤΑΙΠΕΔ σε νομική πλάνη. Ο κ. Κοτζιάς ανέφερε ακόμη ότι ούτε επί χούντας η Ελλάδα δεν διασύρθηκε με αυτό τον τρόπο, χαρακτηρίζοντας τον εαυτό του ως το μεγαλύτερο φίλο της Κύπρου που έδωσε μάχες στο πλευρό της Κύπρου για το Κυπριακό.
Ο Έλληνας Υπουργός ανέφερε προς το δικαστήριο ότι ο Κεμάλ Ατατούρκ δώρισε το 1939 στην Ελληνική Δημοκρατία ένα οικόπεδο στην Άγκυρα και μετά από τόσα χρόνια θα τοποθετηθεί φέτος ο θεμέλιος λίθος, προσθέτοντας ότι το Ελληνικό Δημόσιο ουδέποτε το πούλησε.
Ο κ. Κοτζιάς κάλεσε τον κ. Βελάρη «να σεβαστεί την Ελλάδα» κάνοντας λόγο για ντροπή και προσβολή για το Ελληνικό Υπουργείο Εξωτερικών με τον δικηγόρο της Μονής να απαντά πως « άλλο η Ελλάδα και άλλο οι επιμέρους κυβερνήσεις».
Απευθυνόμενος προς τον κ. Βελάρη, ο κ. Κοτζιάς του είπε ότι «ο Ηγούμενος Κύκκου ονειρευόταν να δει την ελληνική πρεσβεία απέναντι. Εσείς μπορεί να μην το ονειρευόσασταν, να ονειρευόσασταν άλλα πράματα, δικαίωμα σας. Ο Ηγούμενος ονειρευόταν με δάκρυα στα μάτια να δει απέναντι από το Μετόχι την Ελληνική Πρεσβεία».