Κυριακή 21 Αυγούστου 2016

Γερμανός: «Φρένο στην ανάπτυξη η δική μας κακοδαιμονία»

Με μια πεντασέλιδη επιστολή του προς την εφ. «Πατρίς» ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Ηλείας κ. Γερμανός αναφέρεται στη διαχρονική κακοδαιμονία των Ηλείων που έχει φέρει το νομό στις τελευταίες θέσεις της ανάπτυξης. 
Αφορμή για την ηχηρή παρέμβασή του αποτέλεσε, όπως επισημαίνει ο ίδιος, η δημόσια διένεξη του κ. Αργύρη Σαλπέα με τα μέλη του Τοπικού Συμβουλίου Επιταλίου για την απομάκρυνση των αποθηκευμένων απορριμμάτων στην περιοχή του Ποτοκίου στον Πύργο. 
Ο κ. Γερμανός παραθέτει χαρακτηριστικά παραδείγματα, που σύμφωνα με τον ίδιο επιβεβαιώνουν τη μιζέρια και την ιδιοτελή στάση κάποιων συμπολιτών μας που είχαν ως αποτέλεσμα τη ματαίωση σημαντικών έργων και παρεμβάσεων που θα είχαν αλλάξει την εικόνα του νομού μας. 
Ο Ηλείος Ποιμενάρχης δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στο μείζον θέμα που έχει προκύψει τελευταία σχετικά με την εύρεση, από την Περιφέρεια, ενός brand name για την τουριστική της προβολή.
Η θέση του είναι σαφής και ξεκάθαρη: «να βάλουμε μια κολώνα της Αρχαίας Ολυμπίας και τον Ερμή και να γράψουμε OLYMPIA»
Το πλήρες κείμενο της επιστολής του κ. Γερμανού είναι το εξής:
«Πόνεσα»
            Αγαπητέ μου κ. Διευθυντά,
            Εδιάβασα στο Φύλλο της Κυριακής 14-8-2016 της εγκρίτου Εφημερίδος σας δημοσίευμα - απάντησι του κ. Αργύρη Σαλπέα σε προγενέστερο δημοσίευμα Μελών του Τοπικού Συμβουλίου Επιταλίου (9-8-2016), οι οποίοι εξέφραζαν την αντίθεσίν τους σε πρότασι του κ. Σαλπέα προς τον Δήμον Πύργου απομακρύνσεως των σάπιων απορριμάτων που έχουν εναποτεθή στο Ποτόκι (=Βόμβα ατομική μεγατόνων) δια την Πόλιν του Πύργου και τους κατοίκους της και  επόνεσα πολύ.
            Ο πόνος με εκίνησε εις σκέψεις. Σκέφτηκα. Η Ηλεία με την Ολυμπία και τον Επικούρειο Απόλλωνα, με τις καλύτερες παραλίες της Ελλάδος, με το μοναδικό της κλίμα, με τους κάμπους, τα φράγματα, τους ποταμούς, το δρυοδάσος της Φολόης, τα λιμάνια της και τόσα άλλα ευρίσκεται χρόνια τώρα στην τελευταία θέσι ανάπτυξης. Γιατί;   Σ’ αυτό το γιατί θέλω να δώσω σήμερα την ιδική μου απάντησι, μήπως αυτό προβληματίση κάποιους, τους ολίγους εκάστοτε  αντιδραστικούς, μήπως  τους φρονηματίση και παύσουν τις μίζερες και κάποτε ιδιοτελείς αντιδράσεις τους, αλλά και συγχρόνως μήπως ενδυναμώση και ενισχύση τους πολλούς και καλούς αρμοδίους συμπολίτας μας, ώστε να μη υποχωρούν στις εκάστοτε κραυγές  και τις πιέσεις, αλλά να προχωρούν στους σχεδιασμούς δια την ανάπτυξι της Ηλείας μας.
            Αναγκαστικά θα αναφέρω μερικά γεγονότα, όχι πολύ παλιά, από το 1950 και εξής που θυμάμαι και εγώ.

Βάση του ΝΑΤΟ
Πρώτον· Εδιάβασα,  στον  ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗ Πύργου (Δευτέρα 8 Αυγούστου 2016, σελίδα 4), δημοσίευμα με τίτλον: Πως δεν έγινε στην Ηλεία η βάση του ΝΑΤΟ ... Ιδού πως περιγράφει το γεγονός η Εφημερίδα:
 « 1952: Κυβέρνηση Αλεξ. Παπάγου, Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης και Υπουργός Εξωτερικών ο ηλείος πολιτικός Στεφ. Στεφανόπουλος. Ως κατ’ εξοχήν αρμόδιος υπουργός διεξάγει τις διαπραγματεύσεις εισόδου της χώρας μας στο ΝΑΤΟ. Κατά τις συζητήσεις με τους αμερικανούς αρμοδίους, μεταξύ άλλων, προτείνει την περιοχή του Επιταλίου - όπου σήμερα έχει εγκατασταθεί η ηλετρική μονάδα επικοινωνίας - ως χώρος εγκατάστασης της βάσης του ΝΑΤΟ. Δηλαδή την λειτουργία στρατιωτικής μονάδας και αεροδρομίου. Η βάση αυτή θα «φιλοξενούσε» σε μόνιμη βάση 15-20.000 στρατιωτικούς με τις οικογένειές τους.
 Η πρόταση του υπουργού Εξωτερικών έγινε δεκτή. Και περιχαρής ο ίδιος την ανακοινώνει ανεπίσημα στους ηλείους παράγοντες και φορείς της εποχής. Εκείνοι αντί να πανηγυρίσουν γι’ αυτή την επένδυση που θα έλυνε το οικονομικό πρόβλημα του τόπου, αντέδρασαν έντονα αρνητικά με αποτέλεσμα να αποσυρθεί η πρόταση κατά το ... ήμισυ: ο Στέφανος Στεφανόπουλος πρότεινε να δημιουργηθεί το αεροδρόμιο στην περιοχή του κάμπου, κάτι που έγινε τελικά με το αεροδρόμιο Ανδραβίδας και τη μονάδα (διασπορά) διαμονής του στρατιωτικού προσωπικού στην Κυλλήνη.
Οι επιτελείς του ΝΑΤΟ επέλεξαν την περιοχή των τουρκικών παραλίων Ιντσιρλίκ, όπου εγκατέστησαν την βάση που λειτουργεί ως σήμερα».
           
Ηλειακό χωριό
Δεύτερον· 1987 οι εν Αμερική και Καναδά Ηλείοι απεφάσισαν και εζήτησαν να τους παραχωρηθούν 1000 στρέμματα στις Θίνες Βαρθολομιού (είναι 25 χιλιάδες στρέμματα της Μονής Αγ. Ελεούσης που είχαν περιέλθη στον ΟΔΕΠ και τα διεκδικεί το Κράτος. Σ’ αυτό το κομμάτι είναι και η Κατασκήνωσις  της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αμερικής), δια να κατασκευάσουν το Ηλειακό χωριό. Δυστυχώς και τούτο το έργον εματαιώθη, διότι κάποιοι αντιδρώντες εζήτησαν το Ηλειακό χωριό να γίνη στον Καϊάφα. Το Ηλειακό χωριό στο Βαρθολομιό υπεστήριξαν και πολιτικοί του τότε Κυβερνώντος Κόμματος , ενώ αργότερα  οι του άλλου Κόμματος προσπάθησαν να γίνη στον Καϊάφα. Όπως ξέρετε όμως το Ηλειακό χωριό  δεν έγινε.

 Φυλακές Ανδρίτσαινας
Τρίτον· Το 1990 ο αείμνηστος συμπολίτης μας Αντιπρόεδρος της τότε Κυβερνήσεως και Υπουργός  Δικαιοσύνης Αθανάσιος Κανελλόπουλος,   απεφάσισε να ιδρύση στην  Ανδρίτσαινα Κρατικές Φυλακές. Αγοράστηκε το οικόπεδο, άρχισαν οι διαδικασίες, αλλ  ἀντέδρασαν οι εν Αθήναις Ανδριτσάνοι και το έργον δεν έγινε. Τώρα κλαίνε και θρηνούν, γιατί η ιστορική Ανδρίσταινα σιγά-σιγά   νεκρώνεται.

Τριανταφυλλιά
Τέταρτον· 1992 ο Φορέας διαχείρησις των απορριμάτων της Ηλείας εζήτησε από την Ιεράν Μητρόπολιν χώρο στην Τριανταφυλλιά Φραγκοπηδήματος δια τα απορρίματα του Νομού. Τους εδόθησαν από την Εκκλησία 235 στρέμματα. Έγινε ο δρόμος από τα Κερτιζέϊκα (Μεσολογγάκι) προς το Φραγκοπήδημα δια να εξυπηρετούνται όλοι οι Δήμοι, Νότιοι και Βόρειοι, αλλά το εργοστάσιο όλα αυτά τα 25 χρόνια δεν έγινε ούτε ελειτούργησε, λόγω των γνωστών αντιδράσεων άλλοτε  κάποιων δημοτικών Αρχόντων, άλλοτε από κάποιους οικολόγους, άλλοτε από κάποιους αντιπολιτευομένους κομματάρχες, άλλοτε από κάποιους συμφεροντολόγους, μέχρι που βρώμησε όλη η Ηλεία. Η ανάγκη της αποφυγής της  καταστροφής και του θανάτου από χολέρα, μας έκανε να ενωθούμε και  τώρα κάτι  γίνεται και ο Θεός ξέρει πότε θα ξεβρωμίσουμε.
           
Δωρεά Λάτση
Πέμπτον· Μετά τον σεισμό του 1993 ο αείμνηστος Γιάννης Λάτσης, Μέγας Ευεργέτης της πόλεως Πύργου και της Μητροπόλεώς μας και του Κατακώλου, ηθέλησε να αναπαλαιώση την Δημοτική αγορά Πύργου, απαλλοτριώνοντας μερικές οικίες πέριξ αυτής, ώστε να γίνη γύρω της πλατεία  και να φαίνεται από την οδό Ερμού, δαπάνης 2 δις δραχμές, αλλά κάποιοι αντέδρασαν και του είπαμε ΟΧΙ, θα τα φτιάξουμε ιδίαις δαπάναις ! !  Ευτυχώς που του επιτρέψαμε και μας κατασκεύασε εκ θεμελίων το Δημαρχείον Πύργου, το στολίδι αυτό του Πύργου, στα εγκαίνεια του οποίου ως γνωστόν δεν τον εκαλέσαμε!!! Λόγω και πάλιν κάποιων αντιδράσεων.
 Για την μνήμη του και προς τιμήν του θα σημειώσω όμως εδώ, ότι ο καπετάν Γιάννης Λάτσης, δύο μέρες μετά τους φοβερούς σεισμούς του 1993, την 28ην Μαρτίου το πρωΐ με πήρε ο ίδιος τηλέφωνο και έθεσε στην διάθεσί μου το ποσό των 100.000.000 δραχμών να βοηθηθούν οι σεισμόπληκτοι και μάλιστα οι νέοι, όπως μου είπε.  Ας είναι η μνήμη του αιωνία.
           
Γιατί σκέφτονται;
Έκτον· Τώρα η Περιφέρειά μας έχει μπει σε μεγάλη σκέψι και έρευνα ( ; ! ), παιδεύεται πραγματικά όπως μαθαίνω και διαβάζω, για να βρη ένα λογότυπο δια να προβάλη  την τουριστική της ανάπτυξι. Προς τούτο λοιπόν  και προσκαλεί τους Περιφερειακούς και Δημοτικούς Άρχοντας της Περιφέρειας  εις συσκέψεις  και παρασυσκέψεις, πιθανόν να πληρώση και κάποιους ειδικούς να μελετήσουν το θέμα και να εισηγηθούν σχετικά. Πότε; Τώρα, σήμερα που όλοι οι άνθρωποι, πολιτισμένοι και απολίτιστοι, ολόκληρη η οικουμένη, ομιλεί για τους Ολυμπιακούς Αγώνες, την Ήλιδα και την Ολυμπία. Έτσι εμείς, τυφλωμένοι από κάποιες σκοπιμότητες, δεν βλέπουμε  «το φως της Ολυμπίας», να βάλουμε μια κολώνα της και τον Ερμή και να γράψουμε OLYMPIA. Αλλά εμείς δήθεν ψάχνουμε . Γιατί; Γιατί οι συμπολίτες μας δεν ενδιαφέρονται πια για την αλήθεια· Δεν τους ενδιαφέρει το φως· Ξέχασαν το αεί αριστεύειν και προτιμούν το προσωπικό η τα άλλα ποικίλα μικροσυμφέροντα. Ελησμόνησαν το «εμείς» του Μακρυγιάννη και προτιμούν το «εγώ».
           
Ο μύθος με το διάβολο
Αγαπητοί  μου Συμπολίτες ,
            Θα σταματήσω εδώ, για να αφήσω και εσάς να σκεφθήτε πόσα άλλα τέτοια παραδείγματα θα βρήτε,  που καταστρέφουν την ανάπτυξι της Ηλείας μας. Σήμερα θα σας διηγηθώ ακόμη μόνον το εξής:
            Θα γνωρίζετε ίσως ότι ο Δάντης διακομωδών την  κόλασι έχει γράψει ότι εκεί ο Διάβολος έχει ετοιμάσει καζάνια που  κοχλάζει  η πίσα και  βάζει μέσα τους κολασμένους καθ’ ομάδας αμαρτανόντων. Δηλαδή στο ένα καζάνι τους βλάσφημους (τώρα η Ελληνική Πολιτεία του 2016 ετοιμάζει την αποποινικοποίησι της κακόβουλης βλασφημίας!!!),  στο άλλο τους κλέφτες, στο τρίτο τους πόρνους κ.λ.π.. Σε κάθε καζάνι έχει και από ένα διάβολο φρουρό, όταν σηκώνει κάποιος το κεφάλι δια να πάρη λίγο αέρα, να τον κατεβάζη αμέσως κάτω.
            Λοιπόν ένας νεώτερος έχει διασκευάσει τον μύθον αυτόν ως εξής: Ο Διάβολος  βάζει τους αμαρτωλούς στα καζάνια όχι  ανάλογα με τα αμαρτήματά τους, αλλά με την Εθνότητά τους· Στο ένα καζάνι τους Αμερικάνους, στο άλλο τους Εβραίους, τους Τούρκους, τους Έλληνες κ.λ.π. και έχει σε κάθε καζάνι τοποθετήσει και αυτός από ένα φύλακα διάβολο, ώστε κανένας να μην  σηκώνει κεφάλι.
            Κάποτε πέρασε δια επιθεώρησι ένας αρχιδιάβολος. Ευρήκε όλους τους φύλακες άγρυπνους στην θέσι τους. Μόνον σ’ένα καζάνι ο φύλακας καθότανε σε μια καρέκλα και  εκάπνιζε ήσυχος.
 -Ρε, τι κάνεις εσύ εδώ; του λέει. Κάθεσαι και καπνίζεις; Δεν προσέχεις;
- Α, μην ανησυχείς, λέει ο φύλακας,  στον Αρχιδιάβολο. Εδώ μέσα είναι Έλληνες. Όταν σηκώνει κάποιος το κεφάλι του, οι άλλοι τον τραβούν αμέσως  από κάτω.
Αγαπητέ μου κ. Διευθυντά,
            Μήπως αυτό συμβαίνει ιδιαίτερα με εμάς τους Ηλείους και δια τούτο ο Τόπος μας παραμένει στην επίγεια κόλασι της υποανάπτυξις;

    Μέ ευχές, ευχαριστίες και εκτίμησι
      † Ο Ηλείας ΓΕΡΜΑΝΟΣ

http://www.patrisnews.com/nea-enimerosi/ekklisia/germanos-mas-kynigoyn-oi-daimones