Παρασκευή 7 Οκτωβρίου 2016

Στο νατοϊκό Κέντρο Ναυτικής Αποτροπής στη Σούδα ο αμερικάνος πρέσβης

Σύμφωνα με το flashnews.gr, στα Χανιά βρέθηκε ο πρέσβης των ΗΠΑ στην Ελλάδα κ. David Pearce προκειμένου να κηρύξει την έναρξη τριήμερης εκπαίδευσης στελεχών του Λιμενικού, της Αστυνομίας και του ΣΔΟΕ στην καταπολέμηση της διακίνησης ναρκωτικών. Η εκπαίδευση θα πραγματοποιηθεί από αμερικάνους στοΚέντρο Ναυτικής Αποτροπής στο Μαράθι του δήμου Χανίων.
Η εκπαίδευση πραγματοποιείται απο τις 10 έως τις 13 Ιουνίου, στις εγκαταστάσεις του Κέντρου Εκπαίδευσης Ναυτικής Αποτροπής (ΚΕΝΑΠ) στο Μαράθι Ακρωτηρίου Χανίων και διοργανώνεται  από τη Διοίκηση Καταπολέμησης Ναρκωτικών του Υπουργείου Δικαιοσύνης των Η.Π.Α. σε συνεργασία με την Αμερικανική Διοίκηση Ευρώπης.
"Sponsored links"
Σκοπός είναι η παροχή θεωρητικής και πρακτικής εκπαίδευσης στις Ελληνικές υπηρεσίες επιβολής του νόμου, στις νέες εφαρμοζόμενες τεχνικές καταπολέμησης διακίνησης ναρκωτικών ουσιών.
Στην εκπαίδευση συμμετέχουν συνολικά τριάντα πέντε (35) στελέχη από ΑΛΣ/ΕΛ.ΑΚΤ., ΕΛ.ΑΣ., Σ.Δ.Ο.Ε. και ΚΕΝΑΠ, ενώ την εκπαίδευση συνδράμουν τρεις (3) καθηγητές από τις Η.Π.Α. και επτά παρατηρητές από τρεις χώρες (Βέλγιο, Ελλάδα και Η.Π.Α.)
Τι είναι το ΚΕΝΑΠ
Το Κέντρο Ναυτικής Αποτροπής, σύμφωνα με το τμήμα δημοσίων σχέσεων του ΓΕΕΘΑδημιουργήθηκε ως κέντρο αντιμετώπισης της τρομοκρατίας στα πλαίσια του πολέμου που είχαν κηρύξει οι ΗΠΑ και οι συμμαχικές δυνάμεις καθώς και για την αντιμετώπιση παλαιότερων μορφών απειλών που οι πρακτικές τους έχουν εκσυγχρονιστεί.
Η χρηματοδότησή του Κέντρου, σύμφωνα με το “μνημόνιο συνεργασίας” που έχει υπογραφεί μεταξύ Ελλάδας και ΝΑΤΟ, γίνεται από την Ελλάδα ενώ οι σχέσεις που διέπουν το προσωπικό του με τις ελληνικές αρχές καθορίζονται από το καθεστώς της ετεροδικίας.
Νατοϊκή μονάδα ειδικών αποστολών
Σύμφωνα πάντα με το ΓΕΕΘΑ “Η πλειονότητα των νέων απειλών είναι διασυνοριακές (διάδοση των όπλων μαζικής καταστροφής διακίνηση ναρκωτικών, λαθρομετανάστευση, λαθρεμπόριο, τρομοκρατία, απαγωγές, παράνομη εμπορία όπλων, κλπ) και για το λόγο αυτό απαιτείται η λήψη συλλογικών προσπαθειών από τα κράτη – μέλη. Το ΝΑΤΟ, ανταποκρινόμενο σε αυτή την εξέλιξη, και επιχειρώντας να καλύψει τις καινούργιες απαιτήσεις, ανέπτυξε νέες εκπαιδευτικές δραστηριότητες”.
Το εκπαιδευτικό “κενό” που δημιουργήθηκε από τη νέα αυτή πραγματικότητα, έρχεται να καλύψει η ίδρυση του ΚΕΝΑΠ του οποίου τα λειτουργικά κόστη έχει αναλάβει η Ελλάδα.
“Η αποστολή του ΚΕΝΑΠ είναι να διεξάγει συνδυασμένη εκπαίδευση σε μονάδες του ΝΑΤΟ, με σκοπό την επαύξηση της ικανότητας τους στην εκτέλεση αποστολών επιτηρήσεως επιφανείας, αέρος και υποθαλάσσιες, καθώς και στην εκτέλεση ειδικών επιχειρήσεων, προς υποστήριξη αντίστοιχων Ναυτικής Αποτροπής”.
"Sponsored links"
Γιατί η Σούδα
Για τους λόγους που επιλέχθηκε η συγκεκριμένη επιλογή αναφέρουν ότι:
• Η εγγύτητα του όρμου της Σούδας σε παγκοσμίου σημασίας γραμμών θαλασσίων επικοινωνιών, σημαίνει ότι η χρήση του από τα Συμμαχικά ναυτικά είναι αναπόφευκτη. Αυτό με τη σειρά του οδηγεί στο συμπέρασμα ότι η παρουσία πολεμικών πλοίων στο όρμο Σούδας είναι συνεχής.
• Το ΚΕΝΑΠ ελέγχεται / κατευθύνεται από το SACT, ο οποίος και πιστοποιεί όλα τα εκπαιδευτικά “προϊόντα” του.
• Το ΚΕΝΑΠ είναι ο αρμόδιος φορέας ο οποίος πιστοποιεί ότι οι εμπλεκόμενες ομάδες ΜΙΟ των πολεμικών πλοίων της Συμμαχίας, είναι εκπαιδευμένες και συμβατές με τα ΝΑΤΟϊκά πρότυπα με αποτέλεσμα να δύνανται να διεξάγουν, ΜΙΟ.
 http://agonaskritis.gr/στο-νατοϊκό-κέντρο-ναυτικής-αποτροπή/