Παρασκευή 7 Οκτωβρίου 2016

Ψυχροπολεμικό κλίμα: Σείστηκε το Ακρωτήρι από τις βολές πυραύλων Patriot Γερμανών και Ολλανδών – Ανησυχούν οι κάτοικοι

Σε κοινή άσκηση για τη δοκιμή των συστημάτων πυραύλων Patriot προχώρησαν στις 5 και 6 Οκτωβρίου η Γερμανία και η Ολλανδία τον Οκτώβρη στο ΝΑΤΟϊκό Πεδίο Βολής Κρήτης. Η συγκεκριμένη άσκηση που έγινε παρουσία του Ανώτατου Διοικητή των Συμμαχικών Δυνάμεων Ευρώπης (Supreme Allied Commander Europe-SACEUR) και Δυνάμεων ΗΠΑ στην Ευρώπη (US European Command-EUCOM), General Curtis M. Scaparroti αλλά και του πρέσβη των ΗΠΑ κ  είχε προαναγγελθεί ως ένα μοντέλο συνεργασίας για πιθανές επιχειρήσεις στην Πολωνία ή στις χώρες της Βαλτικής τα επόμενα χρόνια.
Έγιναν τακτικές αντιβαλλιστικές βολές με το αντιεροπορικό οπλικό σύστημα Patriot. Πιο συγκεκριμένα, εκτοξεύτηκαν βλήματα Patriot εναντίον βαλλιστικών πυραύλων – στόχων, ιπτάμενων  στόχων υψηλών δυνατοτήτων και  στόχου-φορέα που προσομοίαζε επίθεση anti radiation.
Ο Στρατηγός Michael Gschossmann είχε δηλώσει για τη σκοπιμότητα αυτών των ασκήσεων ότι θα βοηθήσουν το ΝΑΤΟ να διασφαλίσει τα Βαλτικά κράτη και την Πολωνία που έχουν ανάγκη επιπλέον αμυντικών δυνατοτήτων μετά την προσάρτηση της Κριμαίας από την Ρωσία.
"Sponsored links"
Η Λετονία, η Λιθουανία και η Εσθονία λένε ότι φοβούνται τη Ρωσική επιθετικότητα αν και εφόσον οι σχέσεις μεταξύ Μόσχας με την αμερικανονατοϊκή συμμαχία χειροτερεύσουν. Τα κράτη της Βαλτικής συνδέονται με τις υπόλειπες νατοϊκές χώρες με μια λεπτή λουρίδα γης.
Πάνω από 40 αναχαιτιστές πυροκροτήθηκαν στην άσκηση στο Πεδίο Βουλής Κρήτης στην οποία συμμετείχαν πάνω από 300 Γερμανοί και 100 Ολλανδοί στρατιώτες, όπως επίσης 10 αμερικάνοι στρατιώτες, και ένα καταστρεπτικό πλοίο των ΗΠΑ.
Σύμφωνα με παλιότερη ανακοίνωση, μετά την άσκηση, οι αξιωματούχοι της Γερμανίας και της Ολλανδίας σκοπεύουν να ανακοινώσουν ότι η κοινή δύναμη που έχουν αναπτύξει είναι έτοιμη για μάχη και θα την προσφέρουν στο ΝΑΤΟ για επικείμενες επεμβάσεις.
“Θα μπορούσαμε να προσφέρουμε μεγαλύτερη διασφάλιση και να δώσουμε ένα ξεκάθαρο πολιτικό μήνυμα αν εφαρμόσουμε ένα κοινό σύστημα Γερμανικών, Ολλανδικών και Αμερικάνικων συστημάτων Patriot και τα στείλουμε στην Πολωνία ή στις χώρες της Βαλτικής”
Η Γερμανο-Ολλανδική αμυντική συνεργασία που υπογράφηκε τον Ιανουάριο είναι γνωστό με το όνομα Project APOLLO και είναι τμήμα μίας σειράς βημάτων που γίνονται για να έρθουν πιο κοντά οι χώρες και στρατιωτικά.
Ανησυχία στους κατοίκους
Πάντως, οι βολές που πραγματοποιήθηκαν προκάλεσαν την ανησυχία των κατοίκων αφού όπως χαρακτηριστικά μας είπαν “η γη σείστηκε” ενώ άλλοι σημείωναν ότι αυτή τη φορά τα βλήματα δεν έπεφταν μόνο στη θάλασσα αλλά κάποιες βολές έγιναν και στην ξηρά.
Να σημειώσουμε ότι το Πεδίο Βολής Κρήτης είναι εξαιρετικής σημασίας, αφού είναι το μοναδικό τέτοιου τύπου στην Ευρώπη.
 http://agonaskritis.gr/ψυχροπολεμικό-κλίμα-σείστηκε-το-ακρω/