H Ελβετία στήριξε τα οικονομικά συμφέροντα των ναζί κατά το B΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, και αργότερα. Στο συμπέρασμα αυτό κατέληξε ομάδα νεαρών ιστορικών στους οποίους ανέθεσε η ελβετική κυβέρνηση τη μελέτη του ρόλου της χώρας κατά την περίοδο εκείνη.
Η Ελβετία, η ουδέτερη χώρα που υποτίθεται ότι αντιστάθηκε σθεναρά στους ναζί, αποτέλεσε οικονομικό «σωλήνα οξυγόνου» της Γερμανίας, αναφέρει σε έκθεση η Ανεξάρτητη Επιτροπή Ειδικών για την Ελβετία και το B΄ Παγκόσμιο Πόλεμο. H χώρα βοήθησε γερμανικές εταιρείες στις συναλλαγές τους, μεταξύ των οποίων αγοραπωλησίες κλεμμένων τίτλων, παράγοντας τουλάχιστον 1,25 δισεκατομμύρια δολάρια σε γερμανικά περιουσιακά στοιχεία μέχρι το τέλος του πολέμου.
Η επιτροπή, της οποία ηγήθηκε ο Ζαν Φρανσουά Μπερζιέ, Ελβετός ιστορικός, συστάθηκε το 1996 όταν ξέσπασαν αντιπαραθέσεις σχετικώς με τη συμπεριφορά της χώρας κατά τον πόλεμο, όπως λόγου χάριν την κατακράτηση περιουσιακών στοιχείων που ανήκαν σε θύματα του Ολοκαυτώματος από τις τράπεζές της. Τα εννιά μέλη της επιτροπής, από τη Βρετανία, το Ισραήλ, τη Πολωνία, την Ελβετία και τις ΗΠΑ, εξέδωσαν σειρά εκθέσεων όπου εξετάζονται πολλές πλευρές των ελβετικών ενεργειών. H τελευταία ομάδα δέκα μελετών, που φτάνει τις 4 χιλιάδες σελίδες, ασχολείται με τις οικονομικές σχέσεις της Ελβετίας με τη ναζιστική Γερμανία και τη φασιστική Ιταλία. Επίσης, στις πρόσφατες εκθέσεις οι ιστορικοί αντικρούουν τις επικρίσεις σχετικώς με άλλα πορίσματα της επιτροπής, σύμφωνα με τα οποία οι Ελβετοί έδιωξαν χιλιάδες Εβραίους μετά το 1942 παρ' ότι ήταν γνωστό ότι τους οδηγούσαν σε βέβαιο θάνατο στα ναζιστικά στρατόπεδα συγκέντρωσης.
Κεφάλαια
Στην τελευταία μελέτη, οι ιστορικοί αποκαλύπτουν ότι η Ελβετία επέστρεψε κεφάλαια εκατομμυρίων δολαρίων στους Γερμανούς δικαιούχους μετά τον πόλεμο, παραβιάζοντας έτσι τη συνθήκη περί πολεμικών αποζημιώσεων του 1946, σύμφωνα με την οποία η Ελβετία δεσμευόταν να δώσει τα χρήματα από την πώληση των γερμανικών περιουσιακών στοιχείων στις συμμαχικές δυνάμεις ώστε να χρησιμοποιηθούν για την αποζημίωση των θυμάτων του ναζισμού.
Η δρ Κριστιάν Ουλίγκ, μια από τους πέντε ερευνητές που συνέταξαν την έκθεση, δήλωσε ότι δεν ήταν δυνατό να καθορισθεί ποιο τμήμα των επιστραφέντων πόρων ανήκε στους υψηλόβαθμους ναζί. Πάντως, οι Ελβετοί υποστηρίζουν ότι έχουν ικανοποιήσει όλες τις απαιτήσεις που προέκυψαν από τον πόλεμο. Ωστόσο, το 1998 οι ελβετικές τράπεζες συμφώνησαν να καταβάλουν 1,25 δισ. δολάρια στους επιζήσαντες του Ολοκαυτώματος που είχαν εγείρει απαιτήσεις εναντίον της χώρας. H Swiss Bank Corporation, που σήμερα είναι κλάδος της UBS A.G και πρόδρομος της Vontobel Holding A.G., μιας από τις μεγαλύτερες ιδιωτικές τράπεζες της Ελβετίας, πώλησε κλεμμένες μετοχές παραβαίνοντας το σχετικό ελβετικό νόμο. Οι συγκεκριμένες εταιρείες, ωστόσο, επανειλημμένως έχουν δηλώσει ότι δεν φέρουν ευθύνη για ό,τι συνέβη εκείνη την εποχή.
Τότε, οι κυβερνητικοί αξιωματούχοι έκαναν τα στραβά μάτια και οι συχνές συναλλαγές «κατέστησαν την Ελβετία προμηθευτή συναλλάγματος της Γερμανίας», ανέφερε η επιτροπή. Αυτό έχει ιδιαίτερη σημασία αφού η απομόνωση της Γερμανίας από τους συμμάχους έκανε την Ελβετία μία από τις λίγες χώρες όπου το Τρίτο Ράιχ μπορούσε να αναζητήσει και να βρει ξένο συνάλλαγμα για να αγοράσει καύσιμα και όπλα και να συνεχίσει τις πολεμικές επιχειρήσεις.
http://www.kathimerini.gr/106583/article/epikairothta/kosmos/h-elvetia-sthri3e-symferonta-twn-nazi