Τρίτη 30 Αυγούστου 2016

Διαβάστε την ανακοίνωση Δικαστές κατά Κομισιόν για την υπόθεση Γεωργίου

Η Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων κάνει λόγο για ανεπίτρεπτη εξωθεσμική παρέμβαση που τραυματίζει το κύρος της Δικαιοσύνης 

Για «πολλαπλούς τραυματισμούς του κύρους της Δικαιοσύνης από αλλοδαπά και ημεδαπά κέντρα εξουσίας» αλλά και για παρεμβάσεις στο έργο της κάνει λόγο η Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων (ΕΔΕ) σε ανακοίνωση που εξέδωσε με αφορμή τα όσα έλαβαν χώρα σχετικά με την υπόθεση της ΕΛ.ΣΤΑΤ.

Αναλυτικά, η αυστηρή ανακοίνωση της ΕΔΕ που φαίνεται να έχει πολλούς αποδέκτες έχει ως εξής:

«Στην πολιτικοοικονομική διελκυστίνδα των τελευταίων ημερών σχετικά με εκκρεμή στη Δικαιοσύνη υπόθεση (ΕΛΣΤΑΤ) σειρά εξωθεσμικής παρέμβασης είχε και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η οποία μεταξύ άλλων απαίτησε, κατά τρόπο ανεπίτρεπτο, «από τις ελληνικές αρχές να αντιμετωπίσουν ενεργά και δημόσια την εσφαλμένη εντύπωση» της παραποίησης των ελληνικών στατιστικών στοιχείων, αλλά και  «να  προστατεύσουν  την ΕΛΣΤΑΤ και το προσωπικό της από παρόμοιους αβάσιμους ισχυρισμούς». 

Οι ως άνω τοποθετήσεις δεν θα επηρεάσουν, όπως είναι φυσικό, τους Δικαστικούς Λειτουργούς,   που θα επιληφθούν της προαναφερόμενης υπόθεσης,οι  οποίοι με αμεροληψία και νηφαλιότητα θα αποφασίσουν έχοντας ως μοναδικό κριτήριο το Σύνταγμα, τους νόμους και προπαντός τη συνείδησή τους.

Η επίκληση ωστόσο της ανεξαρτησίας της Δικαιοσύνης και των Λειτουργών της από πολιτικούς-πολιτικά κόμματα δεν μπορεί να γίνεται  κατά περίπτωση. Θα πρέπει επιτέλους να γίνει αντιληπτό ότι οι αναίτιο και πολλαπλοί τραυματισμοί του κύρους της Δικαιοσύνης από αλλοδαπά και ημεδαπά κέντρα εξουσίας οδηγούν με μαθηματική ακρίβεια  στη  συστηματική αμφισβήτησή της με ό,τι αυτό συνεπάγεται για ένα κράτος δικαίου».
http://www.protothema.gr/greece/article/606361/dikastes-kata-komision-gia-tin-upothesi-georgiou/

Δευτέρα 29 Αυγούστου 2016

29 Αυγούστου 1922 η τραγωδία των Βουρλών, η μάχη και η πυρπόληση

ΕΝΩΣΗ ΒΟΥΡΛΙΩΤΏΝ ΜΙΚΡΆΣ ΑΣΊΑΣ

«Της τύχης ήτανε γραφτό κι αυτό να το περάσω
μεσ’ τα Βουρλά να γεννηθώ στη Νάξο να γεράσω».
Με αυτό το κοτσάκι οι Αξωτοβουρλιώτες, πρόσφυγες στην Ελλάδα μετά τη Μικρασιατική καταστροφή, διεκτραγωδούν τον πόνο και τη δυστυχία τους.
Στα τέλη του 18ου αιώνα στην Ιωνία της Μ. Ασίας ακμάζουν τα αστικά κέντρα των Βουρλών, των Αλάτσατων και του Τσεσμέ, περιστοιχισμένα από πλήθος χωριά με ελληνικής καταγωγής κατοίκους. Στην περιοχή αυτή και ιδιαίτερα σ’ εκείνη των Βουρλών οι Ναξιώτες μετανάστες αποτελούν την πλειοψηφία και είναι πολλές χιλιάδες.
Οι περισσότεροι απ’ αυτούς θα γίνουν αμπελουργοί εργάτες αρχικά μεγαλοκτηματίες στη συνέχεια. Ένας απ’ αυτούς ήταν κι ο Δημήτρης Τσάφος, που βρέθηκε στα Βουρλά γύρω στα 1880, όπου δούλεψε σκληρά τη γη, φύτεψε αμπέλια, απέκτησε μεγάλη περιουσία κι έκαμε πολυμελή οικογένεια.
Χαρακτηριστική περίπτωση επίσης επιτυχημένου Ναξιώτη είναι ο Γ. Τενεκίδης ή Τενεκές, παππούς του ποιητή Γιώργου Σεφέρη από την μητέρα του. Όπως γράφει ο ίδιος ο Σεφέρης, ο Γ. Τενεκίδης ήταν πλούσιος κτηματίας που έζησε κυρίως στα Βουρλά και η Σκάλα των Βουρλών ήταν σχεδόν αποκλειστικό του δημιούργημα.
τα Βουρλά της Μ. Ασίας μια Ναξιώτικη πόλη στην Ιωνία
Τα Βουρλά εξελίχτηκαν σε «μια άλλη Νάξο μέσα στην Τουρκιά», τη Νάξο της Ανατολής. Οι πρώτοι χριστιανοί οικιστές των Βουρλών, σύμφωνα με ένα θρύλο, ήταν σαράντα περίπου εργάτες από τη Νάξο και τις Κλαζομενές, οι οποίοι εργάζονταν στα κτήματα του Αγά της περιοχής. Η ελληνική κοινότητα των Βρυούλλων (Βουρλών), ιδρύθηκε στα μέσα του 16ου αιώνα.
Παρουσία ναξιωτών μεταναστών στα Βουρλά και στην ευρύτερη περιοχή της χερσονήσου της Ερυθραίας έχουμε πολύ πριν από το 1821, από τον 18ο αιώνα. Αλλά ο κύριος όγκος των Ναξιωτών μετανάστευσε εκεί την περίοδο από το 1830 μέχρι το 1897, οπότε η μετανάστευση ήταν μαζική και συμπίπτει με την ανάπτυξη της αμπελουργίας στα Βουρλά.
Στο τέλος του 19ου και τις αρχές του 20ου αιώνα οι Ναξιώτες των Βουρλών αποτελούσαν την πλειοψηφία των Ελλήνων κατοίκων τους και θα μπορούσε να υποστηρίξει κανένας ότι ήταν σχεδόν όσοι και οι κάτοικοι της Νάξου τότε.
Η μετανάστευση στα παράλια της Μ. Ασίας σταμάτησε ολοκληρωτικά το 1897, λόγω κυρίως της καταστροφής των αμπελώνων από τη φυλλοξήρα, αλλά και της μετανάστευσης στην Αμερική, που άρχισε τότε και πήρε τεράστιες διαστάσεις.
Αρκετοί Ναξιώτες των Βουρλών ασχολήθηκαν και με το εμπόριο της σταφίδας και δημιούργησαν μεγάλους εμπορικούς οίκους (Αφοι Κορρέ, Γ. Τζαννετής, Γ. Τενεκίδης-Τενεκές, κ.α.).
Η Φιλιώ Σιδερή-Χαϊδεμένου στο βιβλίο της «τρεις αιώνες μια ζωή» περιγράφει τη ζωή στα Βουρλά, στις αρχές του 20ου αιώνα κι ως τη Μικρασιατική καταστροφή και μιλάει με θαυμασμό για την προκοπή των Ναξιωτών μεταναστών, τη ζωή και τη δράση του πατέρα της Δημήτρη Σιδερή από την Κόρωνο Νάξου. Οι Ναξιώτες των Βουρλών ανέπτυξαν και σημαντικές κοινωνικές δραστηριότητες, ίδρυσαν εκκλησιές, σχολεία, ορφανοτροφεία κ.λπ., ενώ ανέδειξαν επιστήμονες, εμπόρους, μεγαλοκτηματίες κ.λπ.
τα ξακουστά παλικάρια των Βουρλών
Οι Έλληνες των Βουρλών φημίζονταν και για την παλικαριά τους, στην οποία ξεπερνούσαν και αυτούς τους Αϊβαλιώτες. Ο Γ. Καψής στο βιβλίο του «Χαμένες Πατρίδες» γράφει: «…Εκείνος που γνωρίζει τι θα πει Βουρλιώτης, δεν μπορεί ν’ αμφιβάλλει. Είχαν τα όπλα ζωσμένα στα ζωνάρια τους, γιατί λάτρευαν τον πόλεμο… Ήταν το καμάρι της Ερυθραίας και πολλοί Σμυρνιοί κατέφευγαν στα Βουρλά για να ζήσουν, έστω και λίγο, ελεύθεροι-γιατί ήταν ένα κομμάτι ελεύθερης ελληνικής γης.. …Όπως και στ’ Αϊβαλή, έτσι και στα Βουρλά, οι Τούρκοι είχαν συνθηκολογήσει με τους Χριστιανούς. Τους άφηναν ανενόχλητους να ζουν στο χωριό τους»..
η αγάπη των Βουρλιωτών στον Ελ. Βενιζέλο
Οι Βουρλιώτες, λάτρευαν σαν ήρωα τον Ελ. Βενιζέλο, περισσότερο από όλους τους άλλους Μικρασιάτες και αυτό δεν άλλαξε όταν επικράτησε στην Ελλάδα η βασιλική παράταξη (Νοέμβριος 1920). Πέρασαν μήνες μετά την επιστροφή του βασιλιά Κωνσταντίνου στην Ελλάδα, για να κρεμάσουν την εικόνα του στην επίσημη αίθουσα της μητρόπολης στα Βουρλά.
η επιτροπή Μικρασιατικής Άμυνας Βουρλών
Οι Βουρλιώτες πατριώτες έδωσαν δυναμικά το παρόν και στην πατριωτική κίνηση ίδρυσης στη Σμύρνη και σε άλλες πόλεις μυστικής οργάνωσης με την ονομασία «Μικρασιατική Άμυνα» περί τα τέλη Οκτωβρίου του 1921. Όταν πια κατέρρευσε πλήρως ο ελληνικός στρατός, η Επιτροπή Μικρασιατικής Άμυνας Βουρλών αποφάσισαν να μείνουν και να υπερασπιστούν την πόλη τους και άρχισαν να οργανώνουν την άμυνα της πόλης.
Τα Βουρλά τελικά κατελήφθησαν κι ο τουρκικός στρατός αναζήτησε τα μέλη της Επιτροπής Μικρασιατικής Άμυνας για να τους τιμωρήσει παραδειγματικά. Οι περισσότεροι απ’ αυτούς βρήκαν τραγικό θάνατο στου «Μουσελέ τα τέλια» κι ανάμεσά τους και οι Αλέξανδρος, Αναξαγόρας και Σωκράτης Κορρές, σημαντικοί παράγοντες των Βουρλών και πολλοί άλλοι Ναξιώτες, όπως ο πατέρας της Φιλιώς Χαϊδεμένου Δημήτριος Σιδερής, ο πατέρας των Μανώλη και Στέφανου Τσάφου Δημήτρης Τσάφος με τον αδελφό του και άλλοι.
Οι Βουρλιώτες στάθηκαν όρθιοι και μετά την ήττα στον Σαγκάριο
Όταν μετά τις 15 Αυγούστου 1922 άρχισαν να περνούν απ’ τα Βουρλά τα διαλυμένα τμήματα της μεγάλης στρατιάς, εξαθλιωμένοι και ρακένδυτοι έλληνες στρατιώτες που κατευθύνονταν προς τα παράλια για να καταφύγουν στα πλοία, τα μαύρα σύννεφα της συμφοράς άρχισαν να ζώνουν και τα Βουρλά. Πολλοί Βουρλιώτες με τις οικογένειές τους κατέφυγαν στα απέναντι νησάκια. Ο ίδιος ο Χρυσόστομος Σμύρνης τους παρότρυνε να φύγουν, γιατί τα Βουρλά «ήσαν κάρφος εις τους οφθαλμούς των Τούρκων». Οι Προεστοί όμως αποφάσισαν να μείνουν και άρχισαν να οργανώνουν ένοπλες ομάδες για να ελέγχουν τις εισόδους και εξόδους της.
Μεταξύ των χριστιανών και των Τούρκων προκρίτων των Βουρλών υπήρξε γραπτή συμφωνία, που προέβλεπε την από κοινού προστασία και των δύο πλευρών σε περίπτωση βιαιοπραγιών από οποιοδήποτε Τούρκο ή Έλληνα. Οργανώθηκαν ένοπλες περιπολίες, οι οποίες ανέλαβαν την προστασία των τούρκικων συνοικιών από τους υποχωρούντες Έλληνες στρατιώτες. Ακόμη και εκείνοι που είχαν καταφύγει στα νησάκια της Ερυθραίας, επέστρεψαν στα σπίτια τους και όπως γράφει ο Ρενέ Πυώ: «επέστρεψαν όμως διά να παραστούν εις την φρικωδεστέραν τραγωδίαν, διά να ίδουν την πόλιν των πυρπολημένην και σφαγμένους και κακοποιημένους τους εαυτούς των, τας γυναίκας των να ρίπτωνται εις τα πηγάδια και διά να χαθούν και οι ίδιοι διά πυρός και σιδήρου» .
η αρχή του τέλους των Βουρλών
Το Σάββατο 27 Αυγούστου 1922 στις 10. 30 το πρωί οι Τούρκοι μπήκαν στη Σμύρνη. Εκείνο το πρωινό περνούσαν από τα Βουρλά τα τελευταία τμήματα του διαλυμένου ελληνικού στρατού με κατεύθυνση τις ακτές. Οι Βουρλιώτες κοίταζαν τους εξαθλιωμένους και ρακένδυτος στρατιώτες περίεργα και το μόνο που τους ζητούσαν ήταν να τους δώσουν τα όπλα τους: «…Τα θέλουμε. Εσείς φεύγετε και μας αφήνετε. Μα εμείς θα μείνουμε. Έχουμε τα σπίτια μας εδώ και δεν θ’ αφήσουμε να τα πατήσουν οι Τούρκοι. Θα πολεμήσουμε, θα πεθάνουμε, μα οι Τούρκοι δεν θα περάσουν. Ο επικεφαλής του τμήματος θέλησε να τους πείσει, ότι άδικα θα χανόντουσαν. Ποιος όμως να πείσει την ατίθαση εκείνη ράτσα; Ήταν οι Κρήτες της Ανατολής, έτοιμοι να προσφέρουν ένα ακόμη Αρκάδι στην ιστορία της φυλής». Τελευταίο πέρασε από τα Βουρλά το ηρωικό και αήττητο 5/42 Σύνταγμα του Ν. Πλαστήρα το απόγευμα της Κυριακής 28 Αυγούστου. Αντί για τρομοκρατημένους χωριάτες οι εύζωνοι αντίκρισαν πάνοπλα παλικάρια να τους χειροκροτούν. Ο Ν. Πλαστήρας, που κατάλαβε τι επρόκειτο να συμβεί, προσπάθησε κι αυτός να τους αποτρέψει. Τους παρότρυνε να φύγουν για να μη σφαγούν απ’ τους Τσέτες: «Ο πόλεμος δεν τελείωσε, τους είπε, η πατρίδα σάς χρειάζεται. Δεν έχετε το δικαίωμα να πεθάνετε άσκοπα». Εκείνοι όμως δεν τον άκουσαν, έμειναν αποφασισμένοι για όλα. Και ο Πλαστήρας έφυγε κρύβοντας ένα δάκρυ συγκίνησης, θαυμασμού και πόνου.
η τραγωδία των Βουρλών, η μάχη και η πυρπόληση
Στις 29 Αυγούστου 1922 μπήκαν οι πρώτοι Τσέτες στα Βουρλά κι άρχισαν τις σφαγές και τις βιαιοπραγίες. Οι Βουρλιώτες υπερασπίστηκαν με αυτοθυσία την πόλη τους μέχρι που έπεσε και το τελευταίο παλικάρι. Παρόντες στον μυθικό εκείνο αγώνα κι όλοι οι Ναξιώτες των Βουρλών. Οι απώλειες κι απ’ τις δυο πλευρές ήταν τρομακτικές, όπως τρομακτικά και δραματικά ήταν κι όσα ακολούθησαν. ‘Όταν τέλειωσε η μάχη έπεσαν στα χέρια των Τούρκων αβοήθητοι κι άοπλοι οι γέροντες και τα γυναικόπαιδα των Βουρλών, για να βιώσουν τον τρόμο, τις δολοφονίες, τους βιασμούς, τον όλεθρο και την ολοκληρωτική καταστροφή.
Ξημερώματα του Σαββάτου 3 Σεπτεμβρίου 1922 τα Βουρλά παραδόθηκαν στις φλόγες. Με την επέκταση της πυρκαγιάς οι Βουρλιώτες βγήκαν απ’ τα σπίτια τους, που τα είχαν μετατρέψει σε φρούρια, για να μην καούν και έτσι έγιναν εύκολη βορά στα χέρια των βαρβάρων. Όσοι πρόλαβαν να ξεφύγουν κατευθύνονται προς την Σμύρνη. Την Τρίτη μέρα από την εισβολή οι Τούρκοι στρατιώτες συγκέντρωσαν στα «τέλια του Μουσελέ» όλους τους άντρες από 18-60 ετών. Άφησαν ελεύθερους μόνο τους πιο γέρους και τα παιδιά κάτω των 14 ετών.
Στα «τέλια του Μουσελέ» στη νότια ανατολική έξοδο της τουρκικής συνοικίας των Βουρλών, σ’ ένα τεράστιο χωράφι, το οποίο ο τουρκικός στρατός μετέτρεψε σε πρόχειρο στρατόπεδο συγκέντρωσης, συγκέντρωσαν τον χριστιανικό ανδρικό πληθυσμό των Βουρλών με στόχο την εξόντωσή του. Ήταν περίπου 11.000 ψυχές, από τους οποίους ελάχιστοι σώθηκαν. Ο ακριβής αριθμός όσων μαρτύρησαν εκείνες τις μέρες στο κολαστήριο αυτό είναι άγνωστος, πρόκειται όμως για πολλές χιλιάδες ψυχές. Τους έσφαζαν κυριολεκτικά «σαν αρνιά», αφού προηγούμενα τους βασάνιζαν άγρια, τους έβγαζαν τα μάτια, τους ακρωτηρίαζαν τα μέλη και τους άφηναν να πνιγούν στο αίμα τους. Πολλούς απ’ αυτούς τους οδήγησαν προς στο εσωτερικό της Μ. Ασίας για να τους εξοντώσουν με τις κακουχίες.
Απ’ το άγριο εκείνο στρατόπεδο και από την εξορία στην Ανατολή σώθηκαν μόλις 1.000 περίπου Βουρλιώτες, οι οποίοι δραπέτευσαν στη διάρκεια της πορείας και κατέφυγαν στη Σμύρνη και από εκεί στην Ελλάδα. Από τους υπόλοιπους που οδηγήθηκαν στο εσωτερικό της Τουρκίας (10.000) σώθηκαν περίπου 2.000 που αργότερα μεταφέρθηκαν και αυτοί στην Ελλάδα.
Ο Δημήτρης Τσάφος, μαζί με τον αδελφό του και άλλα ξαδέλφια του, αφού κατάφεραν να διώξουν τις οικογένειές τους στην Ελλάδα, οι ίδιοι έμειναν στα Βουρλά για να υπερασπιστούν την πόλη και τα υπάρχοντά τους και έμειναν για πάντα εκεί και βρέθηκαν κατακρεουργημένοι κι απαγχονισμένοι στην κεντρική πλατεία των Βουρλών.
Αφού Τσέτες και Τούρκοι στρατιώτες χόρτασαν τη μανία τους με λεηλασίες, βιασμούς, άγριες δολοφονίες γυναικών, παιδιών, νηπίων, γερόντων, συγκέντρωσαν τα γυναικόπαιδα στο δημόσιο δρόμο των Βουρλών, για να τα οδηγήσουν υποτίθεται στην παραλία, προκειμένου να μπουν στα πλοία για την Ελλάδα. Οι ληστείες και οι βιασμοί όμως συνεχίζονταν έστω και σποραδικά, ιδιαίτερα τις νυχτερινές ώρες. Άρπαζαν τις νεαρές κοπέλες και τις βίαζαν μπροστά στις μανάδες τους, πολλές απ’ τις οποίες παραφρόνησαν, όντας ανήμπορες να σώσουν τα κορίτσια τους. Οι γέροι, οι γυναίκες και ταεθ μικρά παιδιά, όσοι σώθηκαν από το μαρτύριο αυτό βρέθηκαν κάτω από δραματικές συνθήκες στα πλοία και εξαθλιωμένοι και απελπισμένοι έφθασαν στην Ελλάδα.
«…Ήταν μια φορά κι έναν καιρό μια τρανή πολιτεία που είχε στείλει 3.000 στρατεύσιμους στο μέτωπο του Σαγγάριου. Κανείς τους δεν εγύρισε. Ο υπόλοιπος αντρικός πληθυσμός πέρασε απ’ τα «τέλια» του Μουσελέ. Ήταν 11.000 ψυχές. Τα κόκκαλά τους είναι σπαρμένα στη γη της Μικρασίας, από τα πυρπολημένα Βουρλά ως τις όχθες του Ευφράτη» .
………………Νίκος Λεβογιάννης-1 Απριλίου 2012Bουρλιώτισες-Σουλιώτισες
This entry was posted in Χωρίς κατηγορία. Bookmark the permalink.
http://enosivourlioton.gr/?p=542

Παρασκευή 26 Αυγούστου 2016

Γκρέμισαν την παράγκα της Κορακάκη και της αγόρασαν κοντέινερ Τάσος Κορακάκης: Το νέο προπονητήριο στη Δράμα δεν πληροί τις προδιαγραφές

«Δεν θα μπορεί η Άννα να προπονηθεί εκεί» λέει στο protothema.gr - Ενέκριναν 12.500 ευρώ για την αγορά κοντέινερ, που θα τοποθετηθεί στο σκοπευτήριο πυροβόλων όπλων Δράμας και θα χρησιμοποιηθεί ως προπονητήριο

Αφού η Άννα Κορακάκη κατάφερε να κατακτήσει δύο Ολυμπιακά μετάλλια στο Ρίο κάνοντας προπόνηση επί χρόνια σε μια «παράγκα» γεμάτη λαμαρίνες και μπάζα, ο Δήμος Δράμας ενέκρινε το κονδύλι των 12.500 ευρώ για την αγορά κοντέινερ, το οποίο θα τοποθετηθεί στο σκοπευτήριο πυροβόλων όπλων της Δράμας και θα χρησιμοποιηθεί ως προπονητήριο.  

Η αθλήτρια της σκοποβολής, έπρεπε να ανέβει στο ψηλότερο σκαλί του βάθρου προκειμένου να αποκτήσει ένα χώρο για να προπονείται. Αφού ο Δήμος Δράμας με δική του πρωτοβουλία αποφάσισε να κατεδαφίσει το αυτοσχέδιο σκοπευτήριο λίγο πριν τον μεγάλο τελικό των 25 μέτρων και το χρυσό μετάλλιο, σε μια προσπάθεια να αποφύγει την αρνητική δημοσιότητα, η Οικονομική Επιτροπή προγραμμάτισε την εύρεση ενός κονδυλίου 12.500 € για ένα κοντέινερ, το οποίο θα διαθέτει τις απαραίτητες υποδομές, ώστε να χρησιμοποιηθεί στο σκοπευτήριο για προπονήσεις, τόσο της ίδιας της Άννας Κορακάκη, όσο και άλλων σκοπευτών που προπονούνται εκεί.

Η απόφαση της Οικονομικής Επιτροπής του Δήμου Δράμας, της οποίας πρόεδρος είναι ο ίδιος ο δήμαρχος Δράμας Χριστόδουλος Μαμσάκος, δημοσιεύθηκε στις 17 Αυγούστου 2016 στη ΔΙΑΥΓΕΙΑ με αριθμό πρωτοκόλλου 31435. Στην απόφαση αναφέρονται μεταξύ άλλων και τα εξής: «Εγκρίνουμε τη δέσμευση πίστωσης ύψους δώδεκα χιλιάδες πεντακόσια (12.500 €) για την πληρωμή ισόποσης δαπάνης σε βάρος της πίστωσης του προϋπολογισμού εξόδων του Δήμου Δράμας Κ.Α.Ε. 15.7135.12, (προμήθεια κινητής κατασκευής κοντέινερ, για υλοποίηση διαφόρων αθλητικών και πολιτιστικών δραστηριοτήτων οικ. έτους 2016».

Όπως αναφέρει στο protothema.gr ο ειδικός συνεργάτης του Δημάρχου Δράμας, Παύλος Αγγελίδης «Η απόφαση του δημοτικού συμβουλίου είχε εγκριθεί νωρίτερα, πριν τα μετάλλια της Άννας Κορακάκη,  εγκρίθηκε η αναμόρφωση του προϋπολογισμού απλώς μέσα στο καλοκαίρι δεν μπορούσε να προχωρήσει η διαδικασία. Μιλήσαμε με προπονητές για να είμαστε σίγουροι ότι πληροί τις προδιαγραφές. Αλλά να πούμε ότι αγοράστηκε για όλους τους αθλητές σκοποβολής. Αν υπάρχουν κάποιες ιδιαιτερότητες ας πούμε στο ύψος αυτό φυσικά δεν υπάρχει. Είναι για τον μαζικό αθλητισμό όπως το βγάζει η εταιρεία σύμφωνα με την Ομοσπονδία».

Τάσος Κορακάκης: «Δεν πληροί τις προδιαγραφές»
Την δική του απάντηση δίνει και ο πατέρας της Άννας Κορακάκη μιλώντας στο protothema.gr. Όπως αναφέρει, «Αναχωρήσαμε 23 Ιουλίου για τους αγώνες. Στις 20 Ιουλίου ελήφθη μια απόφαση για την αγορά κοντέινερ αλλά ακόμα δεν γνώριζε κανείς για πού το προορίζουν. Αυτό δεν αναφερόταν πουθενά. Μιλήσαμε με τον Δήμαρχο πριν τους αγώνες. Του είπα ότι πρέπει να υπάρχουν συγκεκριμένες προδιαγραφές. Η συμφωνία μας ήταν αφού επιστρέψουμε να μιλήσουμε και να το παραγγείλουν. Το προχώρησαν και το πήγαν στο δημοτικό συμβούλιο γκρέμισαν την καλύβα για να κρύψουν το χάλι και το παρήγγειλαν. Αλλά δεν θα είναι για μας. Δεν θα μπορεί η Άννα να προπονηθεί εκεί». 


http://www.protothema.gr/greece/article/605489/gremisan-tin-paraga-tis-korakaki-kai-tis-agorasan-kodeiner/

«Εδώ και τώρα» απόδοση ευθυνών για την υπόθεση της ΕΛΣΤΑΤ

Ποιοι καλύπτουν τον Ανδρέα Γεωργίου;

Φωτιές στο πολιτικό σκηνικό βάζει η ποινική απόφαση του Αρείου Πάγου με την οποία παραπέμπεται εκ νέου για κακούργημα ο πρώην Πρόεδρος της ΕΛΣΤΑΤ Ανδρέας Γεωργίου.
Η απόφαση του Αρείου Πάγου αμφισβητεί ευθέως την απαλλαγή Γεωργίου καθώς μεταξύ άλλων αναφέρει: «Η συμπληρωματική κύρια ανάκριση που διενεργήθηκε από τον Ανακριτή του 8ου Ειδικού Τμήματος, ολοκληρώθηκε, πλην όμως στο προσβαλλόμενο βούλευμα 1149/2015 δεν εκτίθενται σαφώς και συγκεκριμένα τα πραγματικά περιστατικά, που περιλαμβάνουν αυτές οι ως άνω συμπληρωματικές καταθέσεις καθώς και εκείνη της Ζωής Γεωργαντά, ιδιαίτερα του Νικολάου Στρόμπλου, ο οποίος είναι ιδιαίτερα σαφής στην κατάθεσή του για τις συγκεκριμένες παραποιήσεις μεθοδολογιών, ακόμα και πρωτογενών στοιχείων που χρησιμοποίησαν οι κατηγορούμενοι. Ειδικότερα, το προσβαλλόμενο βούλευμα άλλοτε αγνοεί τις ως άνω καταθέσεις και άλλοτε κάνει επιλεκτική εκτίμησή τους, ενώ η υπ’ αρ. 865/2015 εισαγγελική πρόταση, στην οποία το Συμβούλιο εξ ολοκλήρου αναφέρεται αγνοεί τελείως τις συμπληρωματικές αυτές μαρτυρικές καταθέσεις».
Ως χαρακτηριστικά παραδείγματα, η ποινική απόφαση του Αρείου Πάγου επισημαίνει το θέμα της ταξινόμησης των 17 ΔΕΚΟ στον τομέα της Γενικής Κυβέρνησης, για το οποίο ο Νικόλαος Στρόμπλος αναφέρει ότι χρησιμοποιήθηκαν εν γνώσει των κατηγορούμενων λανθασμένα στοιχεία για την αναταξινόμηση (λογιστική μεταφορά) των 17 ΔΕΚΟ από τον τομέα των ΜΗ-Χρηματοπιστωτικών Οργανισμών στον τομέα της Γενικής κυβέρνησης.
Ο ίδιος ο κ. Γεωργίου διαμηνύει προκλητικά πως δεν μετανιώνει για ό,τι έκανε, επισημαίνοντας χαρακτηριστικά: «Θα ξανάκανα το ίδιο ακριβώς χωρίς δισταγμό». Και, δίχως να χάσει ευκαιρία, επιδίδεται σε ένα απίστευτο παιχνίδι μεθοδεύσεων, προκαταλαμβάνοντας την όποια απόφαση της Δικαιοσύνης σε ό,τι αφορά το πρόσωπό του.
Ο πρώην επικεφαλής της ΕΛΣΤΑΤ προειδοποιεί ότι εάν το δικαστήριο κρίνει σε βάρος του, τότε η Ελλάδα θα μπορούσε να αντιμετωπίσει προβλήματα στις διαπραγματεύσεις της για το χρέος.
Επί της ουσίας, απειλεί και εκβιάζει...
Οι ιταμές δηλώσεις του κ. Γεωργίου αποτελούν τυπικό δείγμα της κατάστασης μπανανίας στην οποία έχουν φέρει την Ελλάδα όλες οι μνημονιακές κυβερνήσεις (ΝΔ και ΠΑΣΟΚ προηγουμένως και των ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ τώρα).
Ο πολύς κ. Γεωργίου προσγειώθηκε στην ΕΛΣΤΑΤ ελέω Γιώργου Παπανδρέου και μετά από θητεία στο ΔΝΤ και «επιμελήθηκε» της αποκάλυψης των ‘greek statistics’ και της δραματικής αναθεώρησης του ελληνικού χρέους που χρησιμοποιήθηκε σαν δικαιολογία για την υπαγωγή της χώρας στη μέγγενη των Μνημονίων.
Το εγχείρημα αυτό του κ. Γεωργίου έχει δικαίως κατά πολλούς επικριθεί ως«μασάζ» στατιστικών στοιχείων για να δικαιολογήσει την επιβολή των Μνημονίων. Είναι γνωστό άλλωστε στους πολιτικούς και οικονομικούς κύκλους ότι πίσω το θέατρο των δήθεν ουδέτερων στατιστικών στοιχείων κρύβονται επιλογές όσον αφορά το πώς κατασκευάζονται οι σχετικοί δείκτες και ότι οι επιλογές αυτές κάθε άλλο παρά αδιαμφισβήτητες είναι.
Ο λαός ζητά την αλήθεια
Έξι χρόνια μετά την υπαγωγή της χώρας στο ΔΝΤ και την επιβολή των ανάλγητων και καταστροφικών για τον ελληνικό λαό μνημονίων, ο λαός ζητά να αποδοθούν ευθύνες. Να αποκαλυφθεί ποιος έστησε αυτό το βρώμικο σχέδιο κατά της χώρας μας, ποιοι συνεργάστηκαν για να οδηγήσουν τη χώρα σε βαθιά ύφεση, με ποιο τρόπο και γιατί...
Γιατί ο πρώην επικεφαλής της ΕΛΣΤΑΤ εμμένει στο να συνδέει μια τυχόν καταδίκη του με την πορεία των συζητήσεων Αθήνας – Βρυξελλών για το ελληνικό χρέος; Μήπως επιχειρεί να πέσει στα... μαλακά του νόμου;
Ένα εξίσου σημαντικό ερώτημα, το οποίο δεν είναι διόλου ήσσονος σημασίας, είναι τι θα γίνει και με το κομμάτι των πολιτικών ευθυνών.Ποιος ήταν ο ρόλος του τότε πρωθυπουργού κ. Γιώργου Παπανδρέου και τι εντολές είχε δώσει στον τότε υπουργό Οικονομικών κ. Γιώργο Παπακωνσταντίνου;
Γιατί η Κομισιόν «καίγεται» να καλύψει τον κ. Γεωργίου; Ποιος ο λόγος που παρεμβαίνει με τόσο ωμό και απροκάλυπτο τρόπο στα εσωτερικά της χώρας μας και κάνει υποδείξεις – έστω και εμμέσως - στην Ελληνική Δικαιοσύνη;
Η υπόθεση της ΕΛΣΤΑΤ αποτελεί μια σκοτεινή υπόθεση και έξι χρόνια μετά δεν έχει διαλευκανθεί. Το Newsbom.gr δεν έχει πάψει εδώ και 5 χρόνια να ζητά απόδοση ευθυνών σε όσους εμπλέκονται σε αυτή την υπόθεση και δεν θα σταματήσει μέχρι να αποδοθεί δικαιοσύνη. Μέχρι οι υπέυθυνοανεύθυνοι να οδηγηθούν στη φυλακή.
http://www.newsbomb.gr/politikh/news/story/722830/edo-kai-tora-apodosi-eythynon-gia-tin-ypothesi-tis-elstat

Πέμπτη 25 Αυγούστου 2016

Κική Δημουλά: Αποφθέγματα έρωτα, μνήμης και προδοσίας

Κική Δημουλά. 83 έτη ζωής, 64 χρόνια ενεργής πορείας στον κόσμο της ποίησης και δεκάδες αποφθέγματα ζωής, έρωτα και προδοσίας που μοιράστηκε με το κοινό της, κατάφεραν να την καθιερώσουν ως μία από τις πιο επιτυχημένες γυναίκες ποιήτριες και ακαδημαϊκούς που γέννησε ποτέ η Ελλάδα.
Της Όλγας Παρθενέα-Γεωργάτσου
Δεν επιδιώκει τις φιλοφρονήσεις. Θεωρεί πως δεν την βοηθούν να εξελιχθεί. «Στην ποίηση το μεγαλύτερό μου προσόν είναι ότι φοβάμαι πως απέτυχα», παραδέχεται σε μία από τις σπάνιες συνεντεύξεις της. Τοποθετεί τον επιτυχημένο ποιητή μακριά από τη δημοφιλία και υποστηρίζει πως η υστεροφημία την αφήνει παγερά αδιάφορη. «Δε με ενδιαφέρει τι θα γίνουν τα ποιήματά μου όταν πεθάνω. Δε με ενδιαφέρει τι θα συμβεί όταν δεν θα ζω. Ο θάνατος είναι απόλυτος. Άμα τελειώνουμε, να τελειώνουμε. Τελεία και παύλα. Όχι αποσιωπητικά. Τα αποσιωπητικά φτάνουν όσο ζούμε. Αν αυτό λέγεται εγωπάθεια, το δέχομαι προθύμως».
Για πολλούς η εγωπάθειά της κυρίας Δημουλά είναι ανυπόφορη. Για άλλους, είναι η πηγή του ταλέντου και της ικανότητάς της να κάνει τον αναγνώστη να νιώσει αυτά που ο ίδιος θέλει να νιώσει διαβάζοντας την. Γεννημένη ως Βασιλική Ράδου, το 1931, η Κική Δημουλά ήταν αποφασισμένη να ξαφνιάζει –όχι πάντα ευχάριστα- τον κόσμο με την αφοπλιστική ειλικρίνειά της.
Απαισιόδοξη όπως λέει η ίδια για τον εαυτό της, διαφορετική και με την ανάγκη να «παλεύει» με τις λέξεις, μοιάζει να ήταν γραφτό της να ασχοληθεί με την ποίηση. Όταν το 1952 παντρεύεται τον ποιητή και πολιτικό μηχανικό, Άθω Δημουλά, η αντίστροφη μέτρηση για την επιτυχία και τις εμπειρίες που θα ακολουθούσαν και θα «σημάδευαν» τον τρόπο γραφής της ξεκινά. «Πάντα ήθελα να περπατάμε στον δρόμο αγκαζέ, εκείνος όχι. Το θεωρούσε γελοίο. Ήμουν πάντα παραπονούμενη», έχει παραδεχτεί στο παρελθόν και καθιστά σαφές το πόσο πολύ ψηλά έχει στο μυαλό της τον έρωτα.
Η ποίησή της άλλωστε ανέκαθεν τρεφόταν από εκείνον.
Και ο έρωτας;
«Ο έρωτας
όνομα ουσιαστικόν
πολύ ουσιαστικόν,
ενικού αριθμού,
γένους ούτε θηλυκού ούτε αρσενικού,
γένους ανυπεράσπιστου.
Πληθυντικός αριθμός
οι ανυπεράσπιστοι έρωτες».
Ο έρωτας κατακλύζει την ποίηση της Κικής Δημουλά. Ακόμα και τα όσα μοιράζεται με τον κόσμο εκτός ποιημάτων, σε διάφορες ομιλίες και συνεντεύξεις ακούγονται από το στόμα της ποιητικά. Τι εστί έρωτας για την Κική Δημουλά; «Ο έρωτας δε θέλει χρόνο. Θέλει ταχύτητα. Είναι απόκτηση, μονοπωλιακό είδος. Θέλεις τον άλλο δικό σου. Δεν τον μοιράζεσαι. Είναι ένα μυστικό γι’ αυτό και πρέπει να μένει στα σκοτεινά. Είναι πάρα πολύ ωραίο όταν συμβαίνει, σε όποιον από τους δύο συμβαίνει και για όσο συμβαίνει. Αλλά πάντα τελειώνει. Είναι αδύνατο να συντονιστούν δύο άνθρωποι στον έρωτα. Μπορεί να συμβεί για ένα μήνα. Μέχρι εκεί. Μετά, ο ένας επιμένει. Είναι απαραίτητο ένας από τους δύο να παραμείνει ερωτευμένος. Η ζήλεια, βέβαια, είναι κριτήριο του αισθήματος. Ο έρωτας είναι φθαρτός και εφήμερος. Ο πρώτος σταθμός όταν εκείνος φεύγει είναι η λύπη. Λύπη και γι’ αυτόν που αγαπάει και ίσως και για εκείνον που δεν αγαπάει γιατί χάνει ένα αφοσιωμένο πρόσωπο. Δεν επιτρέπεται να αποφέρεται κανείς για τον έρωτα όσο είναι εν δράσει. Αυτό που ισχύει για τον έρωτα είναι ό,τι ειπωθεί αφού τελειώσει». 
Από τον έρωτα στην αγάπη
Η Κική Δημουλά τα διαχωρίζει. Ενώ για εκείνη ο έρωτας είναι κάτι πολύ συγκεκριμένο, η αγάπη έχει πολλές μορφές. «Ο έρωτας είναι σαφέστερος και ειλικρινέστερος από την αγάπη. Η αγάπη είναι μια λέξη η οποία προσφέρεται για πάρα πολλές χρήσεις. Αγάπη μητρική, συζυγική, αγάπη προς τον ανήμπορο ή προς αυτό που ονειρευόμαστε. Η αγάπη έχει πάντα τις εξηγήσεις της. Ο έρωτας δεν τις έχει. Αυτή η αγάπη δεν μας παρατάει σύξυλους να φύγει όπως μας παρατάει ο έρωτας. Είναι λέξη μεγάλης αντοχής. Δεν τη βλέπεις ξαπλωμένη κάτω και διαψευδόμενη όπως βλέπεις τον έρωτα. Η αγάπη είναι κι αυτή ένα αίσθημα που δε συμβαίνει ποτέ ταυτόχρονα και στους δύο και πεθαίνει πριν προλάβει να γεράσει. Αγάπη και έρωτας είναι μια διεκδίκηση, όχι μια κατάκτηση. Είναι μια πάλη». Παρότι ο έρωτας παρουσιάζεται σαν μια δύναμη που κινεί τον κόσμο, η Κική Δημουλά πιστεύει πως υπάρχουν άνθρωποι που δεν τον έχουν ζήσει: «Έρωτας είναι αυτό που δεν είχες. Το θλιβερό είναι ότι υπάρχουν άνθρωποι που νομίζουν ότι ερωτεύτηκαν ενώ δεν έχουν ερωτευτεί ποτέ».
Έρωτας, αγάπη και μαζοχισμός
«Η αγάπη είναι ένα θύμα του σωματέμπορα εγωισμού μας. Αυτοί που αγαπάμε είμαστε ζωντανοί νεκροί. Επί πόσο μπορείς να αγαπάς κάποιον που δεν σ’ αγαπάει; Ο βασανισμός κάνει πολύ καλό στα αισθήματα αλλά όχι για πολύ. Θα πρέπει ο βασανιστής να ξέρει τις δόσεις. Δεν τις ξέρει όμως. Πληγώνομαι, σημαίνει, κοντά στα άλλα, αποκτώ γνώσεις. Ε, με λίγη παραπάνω μελέτη της ματαιότητας, ένα Lower σοφίας κουτσά στραβά το παίρνεις. Σε έναν χωρισμό κλαίμε μόνο για μας. Όταν είσαι ερωτευμένος θέλεις να δώσεις στον άλλο. Αυτό είναι ο έρωτας. Υπάρχει όμως και η τραγική κατάσταση ο άλλος να μην θέλει να πάρει αυτό που του δίνεις. Εκεί αρχίζουν οι μεγάλες συγκρούσεις». Κάπως έτσι η Κική Δημουλά έχει στο μυαλό της τον έρωτα και την αγάπη. Ο βασανισμός ενός ανθρώπου είναι άρρηκτα συνδεδεμένος με τα συναισθήματα αυτά. Παρόλα αυτά όμως, η ίδια αρνείται να μετανιώσει για ο,οτιδήποτε λάθος έπραξε στη ζωή της. «Τίποτα σωστό δεν ήταν ωραίο απ’ όσα έκανα. Δεν τιμωρώ τα λάθη μου, είναι το καλύτερο μέρος μου», ξεκαθαρίζει.
Η «κρυφή» ζωή του ανθρώπου
«Τακτοποιημένη ζωή, άτακτα συναισθήματα. Όλοι έχουμε μέσα μας μια άλλη ζωή η οποία ενοχλεί, απαιτεί, παραπονιέται, δεν έζησε». Για την κυρία Δημουλά ο κάθε άνθρωπος κάτι κρύβει. Ακόμα και ο ποιητής.«Νιώθω πως ένας άνθρωπος που γράφει, πίσω από όλα αυτά που γράφει και μοιάζει να θέλει να φανερώσει, κάτι επιθυμεί να κρύψει. Δεν είναι ειλικρινής. Η αλήθεια του δεν είναι αλήθεια. Απλά δεν επινοεί ψεύτικους τρόπους για να την διατυπώσει. Τα πράγματα είναι κρυμμένα ακόμα και από τον ίδιο». Αποκαλύπτει ακόμα και μια άλλη πλευρά της δικής της «υποκρισίας», όταν παραδέχεται πως μέσα της εξακολουθεί να ελπίζει για κάτι αληθινό και όμορφο: «Ανήκω στους απαισιόδοξους. Εκείνος που κάνει τη μεγαλύτερη κατανάλωση της ελπίδας είναι ο απαισιόδοξος. Αλλιώς δεν θα είχε τα κότσια να είναι απαισιόδοξος. Το κάνει όμως κρυφά και ύπουλα. Είναι υποκριτής. Μέσα στην απόλυτη θλίψη, δυσπιστία και αμφισβήτηση για όλα λέει, δε μπορεί, κάτι είναι αλήθεια, κάτι είναι ωραίο».
Παιχνίδια μυαλού  - Μνήμη και λήθη
Η αντισυμβατική ποιήτρια πιστεύει πως το μυαλό είναι η πηγή της ελπίδας που «κατατρώει» την ανθρώπινη απαισιοδοξία λέγοντας χαρακτηριστικά: «Το μυαλό είναι ένας Θεός που δημιουργεί τον κόσμο από την αρχή. Έναν άλλο κόσμο. Αναπληρώνει, αντικαθιστά, είναι φοβερό το πως διορθώνει σαν τον μεγαλύτερο αισθητικό της ασχήμιας όσα δεν μας αρέσουν. Η λογική λέει πως δεν υπάρχει ελπίδα κι όμως το μυαλό σε κάνει να ελπίζεις. Είναι τρελό». Όσο για τη μνήμη; Έχει αποτελέσει προϊόν έμπνευσης για πολλά από τα ποιήματά της. Στον «Πληθυντικό Αριθμό» μάλιστα αναφέρει:
«Η μνήμη,
κύριο όνομα των θλίψεων,
ενικού αριθμού,
μόνον ενικού αριθμού
και άκλιτη.
Η μνήμη, η μνήμη, η μνήμη».
Η μνήμη σύμφωνα με την Κική Δημουλά είναι υπεύθυνη για τον ανθρώπινο πόνο, καθώς οι αναμνήσεις μπορούν να συνθλίψουν τον άνθρωπο. Όσο για όσα «θάβουμε» μέσα μας και τα βλέπουμε μετά από λίγο καιρό να επιστρέφουν; Η ποιήτρια και έχει την εξήγηση: «Μνήμη και λήθη συνεργάζονται. Η μία δίνει στη άλλη ό,τι της περισσεύει, ό,τι της είναι πολύ. Όταν η μνήμη παραφορτωθεί, περνάει τα δεδομένα της στη λήθη. Η λήθη έχει το ανεπιθύμητο. Μέσα σ’ αυτή υπάρχουν αισθήματα και αναμνήσεις που δε μπορεί να καταφάει και τα επιστρέφει στη μνήμη. Υπάρχουν αναμνήσεις που ενοχλούν τη λήθη, γι’ αυτό και ξεχνάμε για λίγο καιρό και μετά οι αναμνήσεις επιστρέφουν. Η λήθη δεν τις αντέχει και τις επιστρέφει στη μνήμη».
Αγκαλιά και προδοσία
Ποτέ δεν πίστεψε ότι ο κόσμος είναι αγγελικά πλασμένος. Ακόμα και η πιο σφιχτή αγκαλιά δε μπορεί να  εγγυηθεί σε κανέναν ότι θα γλιτώσει από την καταστροφή της προδοσίας. «Υπάρχουν στιγμές που ο άνθρωπος θέλει κάποιον να τον αγκαλιάσει χωρίς να υπάρξει συνέχεια. Αυτή η στιγμή του αγκαλιάσματος είναι πάρα πολύ μεγάλη στιγμή, περιεκτική. Η αγκαλιά σε παίρνει ολόκληρο και σε προστατεύει. Σχεδόν δεν έχει σχέση με τον σαρκικό έρωτα».
Σχεδόν. Και λέμε σχεδόν διότι η αίσθηση της αφής έχει αμεσότατη σχέση με τον έρωτα μεταξύ δύο ανθρώπων, αποτελεί το δίαυλο της μεταξύ τους σωματικής επικοινωνίας. Τι γίνεται όμως όταν ο ένας από τους δύο «προδίδει» τον άλλο; Και πώς μεταφράζεται στον έρωτα η λέξη «προδοσία»;
«Έχω συλλάβει την καλύτερη μορφή προδοσίας, η οποία είναι να πάψεις να αγαπάς κάποιον χωρίς αυτός να το ξέρει. Αυτό για μένα είναι υψίστης μορφής προδοσία. Η απιστία είναι κάτι πολύ εύκολο. Μπορείς να απιστήσεις και να εξακολουθείς να αγαπάς κάποιον. Το να πάψεις να αγαπάς όμως έναν άνθρωπο από το ένα βράδυ στο άλλο και να μην το γνωρίζει και να νομίζει ότι τον αγαπάς, είναι μια δεύτερη Μήδεια. Η προδοσία αυτή οφείλεται στην υπερβολική προσφορά του ενός προς τον άλλο και είναι από τις πιο φοβισμένες και σπασμωδικές ενέργειες της αυτοσυντήρησης. Είναι στη φύση μας. Διαφέρει, ευτυχώς, ως προς το βαθμό της. Από την άλλη, το να του το πεις μοιάζει με καθαρή εκδίκηση. «Στο λέω και σε τιμωρώ». Το κέρδος της προδοσίας αυτό είναι δικό σου όλο».

Πώς όμως κάποιος αποφασίζει να φτάσει εκεί; Υπάρχει δικαιολογία; Είναι λογικό να αποδέχεται κανείς την προδοσία; Η Κυρία Δημουλά μοιάζει να είναι πλήρως συνειδητοποιημένη: «Η ομορφιά είναι ένα πράγμα που ανήκει παντού. Σκεφτείτε ένα άσχημα κατασκευασμένο πλάσμα. Πόσο δύσκολο είναι να απιστήσει; Έχει να αντιμετωπίσει πάρα πολύ λίγους πειρασμούς. Ένα ωραίο πλάσμα όμως, είναι γεννημένο άπιστο. Δεν υπάρχουν δεδομένα. Η ίδια η ζωή τα ανατρέπει. Προσωπικά πάντως ποτέ δε θα μπορέσω να καταλάβω πώς ένας άντρας αγαπάει μια γυναίκα και κοιμάται με κάποια άλλη. Δεν ξέρω από ποια τάση κυνηγιού προέρχεται αυτό. Μη νομίζετε όμως, ακόμα και οι γυναίκες θέλουν να είναι άπιστες. Δεν το επιχειρούν εύκολα όμως λόγω των παιδιών», εξομολογείται.
Η εκδίκηση στον έρωτα
«Η εκδικητικότητα είναι τόσο ακραίο πράγμα που δε με πείθει. Δε μπορώ να φανταστώ ότι γίνεται με συνείδηση για να εκδικηθείς έναν άνθρωπο που σε πρόδωσε. Εκδίκηση είναι να επιτευχθεί μέσα σου η αλλαγή, εσύ να σηκώσεις το μαχαίρι σχεδόν εναντίον σου. Αυτή είναι η μεγαλύτερη ζημιά που μας κάνουν αυτοί που μας υποχρεώνουν να μην τους αγαπάμε. Είναι δική μας ζημιά, όχι δική τους». Κάπως έτσι, συνδέοντας τα κομμάτια των όσων έχει μοιραστεί με το κοινό η Κική Δημουλά μέσω των ποιημάτων, των συνεντεύξεων και τον ομιλιών της, «χτίσαμε» έναν ορισμό γύρω από τα θέματα που απασχόλησαν και απασχολούν μέχρι σήμερα τη ζωή και την ποίησή της. Κομμάτι κομμάτι, μήπως μπορέσουμε να πάρουμε μια μικρή γεύση για το τι συμβαίνει πραγματικά μέσα στο μυαλό της και πώς καταφέρνει να το περάσει στον κόσμο που τη διαβάζει και την παρακολουθεί ξυπνώντας μέσα του προσωπικά του βιώματα.
Τα βραβεία της; Πολλά. Μεταξύ αυτών το Α’ Κρατικό Βραβείο Ποίησης, το Αριστείο των Γραμμάτων της Ακαδημίας Αθηνών, το Ευρωπαϊκό Βραβείο Λογοτεχνίας και το Μεγάλο Κρατικό Βραβείο Λογοτεχνίας, για το σύνολο του έργου της. Ωστόσο η ίδια αρνείται να πιστέψει πως είναι δυνατόν σε ο,οτιδήποτε γραφτεί να δοθεί μία και μόνο ερμηνεία και παραδέχεται πως τη στεναχωρεί το γεγονός πως τα παιδιά καλούνται να την ερμηνεύσουν για να πετύχουν στις Πανελλήνιες.
«Οι φιλόλογοι προσπαθούν να δώσουν μια ερμηνεία σε όσα ούτε εγώ δε μπορώ να δώσω. Τα παιδιά υποφέρουν. Το ίδιο κι εκείνοι. Στο «Γας Ομφαλός» δεν υπάρχει μια εύκολη εξήγηση. Δε μπορούμε να υποχρεώνουμε τα παιδιά να δίνουν μια συγκεκριμένη ερμηνεία και αν δώσουν μια διαφορετική να αποτυγχάνουν στις εξετάσεις», ξεκαθαρίζει. Πολλές φορές δυσκολεύεται να ερμηνεύσει και η ίδια τα όσα έγραψε μία συγκεκριμένη στιγμή.
Ωστόσο, η σχέση της με τον κόσμο περικλείεται στο ακόλουθο απόσπασμα: «Δεν μου ήταν ποτέ εύκολο ούτε να συνεννοηθώ με άνθρωπο, ούτε μπορούσα να καταλάβω γιατί δε με κατάλαβαν οι άνθρωποι. Ούτε γιατί ήταν τόσο διαφορετικοί από μένα. Αυτό βέβαια ήταν πάρα πολύ αφελές από τη μεριά μου, αλλά και πάρα πολύ χρήσιμο, γιατί αυτό με είχε σε ένα πολύ γόνιμο παράπονο». Αυτή είναι η Κική Δημουλά.
http://www.koolnews.gr/stories/kiki-dimoyla-apofthegmata-erota-mnimis-kai-prodosias

Λαφαζάνης: Ο Γεωργίου «φυτεύτηκε» από την κυβέρνηση ΓΑΠ στην Ελλάδα

Με γραπτή δήλωσή του που δόθηκε σήμερα, Πέμπτη (25/08/2016), στη δημοσιότητα, ο επικεφαλής της Λαϊκής Ενότητας, Παναγιώτης Λαφαζάνης, ασκεί δριμύτατη κριτική στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, μετά και την πρωτοφανή παρέμβαση των κ.κ. Ντομπρόβσκις και Μοσκοβισί στο έργο της ελληνικής δικαιοσύνης και την ταυτόχρονη στήριξή τους προς τον πρώην πρόεδρο της ΕΛΣΤΑΤ, Ανδρέα Γεωργίου.
«Είναι λογικό, αυτονόητο και αναμενόμενο η Κομισιόν, με απαράδεκτη και αντιθεσμική επέμβαση της, να στηρίζει τον Ανδρέα Γεωργίου. Και αυτό, γιατί ο Ανδρέας Γεωργίου ήταν το στέλεχος του ΔΝΤ και ο δικός της άνθρωπος, που “φυτεύτηκε” από την κυβέρνηση του ΓΑΠ, με συναίνεση και της ΝΔ, στην ΕΛΣΤΑΤ, μόνο και μόνο για να υπηρετήσει την τρόικα και όχι τα εύλογα και νόμιμα ελληνικά συμφέροντα», υπογράμμισε ο κ. Λαφαζάνης.
Και πρόσθεσε: «Την τοποθέτηση αυτή του Ανδρέα Γεωργίου, ως γενικού “δερβέναγα” στην ΕΛΣΤΑΤ, είχα προσωπικά καταψηφίσει και καταγγείλει, τότε, στη Βουλή, αποδοκιμάζοντας το οξύμωρο της τοποθέτησης ενός υψηλόβαθμου στελέχους του ΔΝΤ ως επικεφαλής του νευραλγικού στατιστικού χώρου, με συνέπεια να εισπράξω την χλεύη από κοινού του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ.
Ο Ανδρέας Γεωργίου, εκτελώντας διατεταγμένη υπηρεσία στην ΕΛΣΤΑΤ, προσέφερε στο “πιάτο” την Ελλάδα στη Γερμανική ΕΕ και στο ΔΝΤ ως εξιλαστήριο θύμα και μνημονιακό πειραματόζωο στους σχεδιασμούς τους για τη γενικότερη κοινωνική εργασιακή κατεδάφιση της Ευρώπης».
«Φυσικά, οι απαράγραπτες ευθύνες του Ανδρέα Γεωργίου, καθόλου δεν απαλλάσσουν από τις δικές της τεράστιες ευθύνες την κυβέρνηση Καραμανλή, τις νεοφιλελεύθερες επιλογές και τις λογιστικές αλχημείες της. Όπως τεράστιες είναι και οι ευθύνες της νεομνημονιακής κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, η οποία αποδέχθηκε στην πράξη και συνεχίζει να πορεύεται στη στατιστική βάση δεδομένων που διαμόρφωσε ως απόλυτος άρχων ο Ανδρέας Γεωργίου και η οποία υποθήκευσε και συνεχίζει να υποθηκεύει τη χώρα, προσφέροντας διάτρητα άλλοθι στις εθελόδουλες κυβερνήσεις να συνεχίζουν τη μνημονιακή λεηλασία του τόπου», κατέληξε στην ανακοίνωσή του ο επικεφαλής της Λαϊκής Ενότητας.
http://www.newsbomb.gr/politikh/news/story/722724/lafazanis-o-georgioy-fyteytike-apo-tin-kyvernisi-gap-stin-ellada?utm_source=Newsbomb.gr&utm_medium=Related%20Stories&utm_campaign=Newsbomb.gr

Παπαγγελόπουλος για υπόθεση Γεωργίου: Η Κομισιόν παραβιάζει ευθέως το Σύνταγμα

Με γραπτή δήλωσή του σήμερα, Πέμπτη (25/08/2016), ο αναπληρωτής υπουργός Δικαιοσύνης, Δημήτρης Παπαγγελόπουλος, επικρίνει την επιστολή που απέστειλαν στην κυβέρνηση ανώτατα στελέχη της Κομισιόν, ζητώντας, ούτε λίγο ούτε πολύ, ευνοϊκή μεταχείριση του πρώην προέδρου της ΕΛΣΤΑΤΑνδρέα Γεωργίου, ο οποίος βαρύνεται με κακουργηματική πράξη για την υπόθεση των «μαγειρεμένων» στατιστικών που οδήγησαν την χώρα στα Μνημόνια.
«Η επιστολή των κ.κ. Ντομπρόβσκις, Μοσκοβισί και Τίσεν παραβιάζει ευθέως, όχι μόνο το Σύνταγμα της Ελλάδος αλλά και το Ευρωπαϊκό θεσμικό κεκτημένο. Οι τρείς Ευρωπαίοι αξιωματούχοι ουσιαστικά ζητούν από τη Ελληνική Κυβέρνηση να παρέμβει στην ανεξάρτητη Ελληνική Δικαιοσύνη υπέρ του κ. Γεωργίου, ο οποίος ερευνάται για τυχόν τέλεση αξιόποινων πράξεων», αναφέρει χαρακτηριστικά ο κ. Παπαγγελόπουλος.
http://www.newsbomb.gr/politikh/news/story/722762/papaggelopoylos-gia-ypothesi-georgioy-h-komision-paraviazei-eytheos-to-syntagma

Απίστευτο: Η Κομισιόν καλύπτει τον Γεωργίου

«ΒΓΑΖΟΥΝ ΛΑΔΙ» ΤΟΝ ΠΡΩΗΝ ΤΗΣ ΕΛΣΤΑΤ, ΑΝ ΚΑΙ ΔΙΩΚΕΤΑΙ ΓΙΑ ΚΑΚΟΥΡΓΗΜΑ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΟ «ΜΑΓΕΙΡΕΜΑ» ΤΩΝ ΣΤΟΙΧΕΙΩΝ ΓΙΑ ΤΟ ΧΡΕΟΣ ΠΟΥ ΟΔΗΓΗΣΕ ΤΗ ΧΩΡΑ ΣΤΑ ΜΝΗΜΟΝΙΑ

Με μια κίνηση που θα μπορούσε να εκληφθεί, το λιγότερο, ως παρέμβαση στο έργο της ελληνικής Δικαιοσύνης, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στηρίζει φανερά τον πρώην επικεφαλής της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής (ΕΛΣΤΑΤ) Ανδρέα Γεωργίου, καλώντας, μάλιστα, την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ να στηρίξει και να διατηρήσει την ποιότητα των στατιστικών στοιχείων.
Σύμφωνα με πληροφορίες, τόσο ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν, Βάλντις Ντομπρόβσκις, όσο και ο ευρωπαίος Επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων,Πιερ Μοσκοβισί απέστειλαν επιστολή στον Έλληνα υπουργό Οικονομικών, Ευκλείδη Τσακαλώτο, με την οποία επισημαίνουν πως «η Κομισιόν εκφράζει ανησυχία σχετικά με αναφορές που θέτουν υπό αμφισβήτηση την ποιότητα των επίσημων στατιστικών στοιχείων στην Ελλάδα».
Η κίνηση αυτή, η οποία προέρχεται από τα ανώτατα κλιμάκια της Επιτροπής, εγείρει σειρά ερωτημάτων ως προς τη σκοπιμότητά της, καθώς σπάνια η Κομισιόν παρεμβαίνουν σε εθνικές δικαστικές υποθέσεις και μάλιστα με τόσο άμεσο τρόπο.
Πόσο δε μάλλον, όταν πρώην επικεφαλής της ΕΛΣΤΑΤ διώκεται από την ελληνική Δικαιοσύνη σε βαθμό κακουργήματος, για το αδίκημα της ψευδούς βεβαίωσης, αναφορικά με το «φουσκωμένο» έλλειμμα που παρουσίασε το 2009 η Υπηρεσία, αμέσως μετά την εκλογή της κυβέρνησης του Γιώργου Παπανδρέου.
Το πλήρες κείμενο της ανακοίνωσης που εξέδωσε η Κομισιόν αναφέρει τα ακόλουθα:
«H Κομισιόν εκφράζει ανησυχία σχετικά με αναφορές που θέτουν υπό αμφισβήτηση την ποιότητα των επίσημων στατιστικών στοιχείων στην Ελλάδα»
«Τα ορθά και αξιόπιστα δημοσιονομικά δεδομένα είναι απαραίτητα για τη λήψη ορθών οικονομικών αποφάσεων. Πρόσφατες αναφορές σε μέσα ενημέρωσης, ωστόσο, θέτουν υπό αμφισβήτηση την ποιότητα και την αξιοπιστία των επίσημων στατιστικών στοιχείων στην Ελλάδα.
Παρ’ όλο που η Κομισιόν από θέση αρχής δεν θα σχολιάσει μια μεμονωμένη εθνική δικαστική υπόθεση, εκφράζει ανησυχία για τις αναφορές αυτές, καθώς αμφισβητούν την εγκυρότητα των δημοσιονομικών δεδομένων, στα οποία βασίζεται το Πρόγραμμα Στήριξης της Σταθερότητας για την Ελλάδα.
Η αρμόδια επίτροπος Μαριάν Τίσεν δήλωσε: 'Η ανεξαρτησία της ΕΛΣΤΑΤ και η ποιότητα των στατιστικών της είναι θεμελιώδεις. Για την Κομισιόν και την Eurostat είναι απολύτως ξεκάθαρο ότι τα στοιχεία για το ελληνικό χρέος στο διάστημα 2010 - 2015 είναι πλήρως αξιόπιστα και ακριβή.
Η Κομισιόν καλεί τις ελληνικές Αρχές να αμφισβητήσουν δημοσίως την ψευδή εντύπωση ότι τα στοιχεία αυτά παραποιήθηκαν στο διάστημα 2010-2015 και να προστατέψει την ΕΛΣΤΑΤ, όπως και τους εργαζομένους σε αυτήν, από τέτοιους ανυπόστατους ισχυρισμούς.
Επίσης, η Κομισιόν καλεί τις ελληνικές Αρχές να στηρίξουν και να διατηρήσουν την ποιότητα των ελληνικών στοιχείων, όπως και την ανεξαρτησία του Ελληνικού Στατιστικού Συστήματος, σύμφωνα με τα οριζόμενα στην ελληνική στατιστική νομοθεσία και στη δέσμευση του 2012 για την αξιοπιστία των στατιστικών.
Σχετική επιστολή υπογεγραμμένη από τον αντιπρόεδρο κ. Ντομπρόβσκις και τους επιτρόπους Μοσκοβισί και Τίσεν απεστάλη στον έλληνα υπουργό Οικονομικών κ. Ευκλείδη Τσακαλώτο».
http://www.newsbomb.gr/oikonomia/news/story/722572/apisteyto-h-komision-kalyptei-ton-georgioy

Τετάρτη 24 Αυγούστου 2016

Εθνομηδενιστές εν δράσει! Ο Γιούνκερ έχει ίδιες απόψεις με τους λεγόμενος αναρχικούς!

Δήλωση-έκπληξη από Γιούνκερ: Τα σύνορα είναι η χειρότερηεφεύρεση!
 
Σε μια δήλωση-έκπληξη προχώρησε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλόντ Γιούνκερ χαρακτηρίζοντας τα σύνορα ως «την χειρότερη εφεύρεση στην ιστορία».
Ο Γιούνκερ ζήτησε από τους ευρωπαίους ηγέτες να ανοίξουν τα σύνορα σε όλη την ΕΕ παρά το κόμα μεταναστών και τρομοκρατικών επιθέσεων στη Γηραιά Ηπειρο.
Μιλώντας στο Media Academy Alpbach το πρωί της Δευτέρας, ο Γιούνκερ ήταν σαφής: «Τα σύνορα είναι η χειρότερη εφεύρεση που έγινε ποτέ από τους πολιτικούς».
«Πρέπει να πολεμήσουμε ενάντια στον εθνικισμό, έχουμε το καθήκον να μην ακολουθούμε τους λαϊκιστές, αλλά να μπλοκάρουμε την λεωφόρο του λαϊκισμού» είπε ο πρόεδρος της Κομισιόν ακόμη επισημαίνοντας πως παρά την παγκοσμιοποίηση και τα ευρωπαϊκά προβλήματα, «δεν πρέπει να χάνουμε τον στόχο μας».
Εκπρόσωπος της Πρωθυπουργού της Βρετανίας σχολίασε ότι με τις απόψεις Γιούνκερ δεν συμφωνεί η Τερέζα Μέι.


Πηγή: Δήλωση-έκπληξη από Γιούνκερ: Τα σύνορα είναι η χειρότερη εφεύρεση! | iefimerida.grhttp://www.iefimerida.gr/news/284348/dilosi-ekplixi-apo-gioynker-ta-synora
 
 

Ο μονίμος εκπρόσωπος της Συρίας στον ΟΗΕ Bachar Al-Jaafari - Σκότωσαν πολίτες.Χτύπησαν αυτοκινητόδρομους, γέφυρες, σχολεία και νοσοκομεία

Η πετρελαϊκή και φυσικού αερίου βιομηχανία της Συρίαςυποβλήθηκε σε κολοσσιαίες απώλειες από τις δράσεις της διεθνούς λυκοσυμμαχίας των ΗΠΑ.
Οι δράσεις της συμμαχίας που αντικειμενικό σκοπό έχουν στα χαρτιά τουλάχιστον την καταπολέμηση μόνο μιας οργάνωσης τζιχαντιστικής από τις χιλιάδες που δρουν στη Συρία αυτή του Ισλαμικού Κράτους επέφεραν ζημία της τάξης των 2 δις δολαρίων στην πετρελαϊκή και φυσικού αερίου συριακή βιομηχανία κατήγγειλε ο μόνιμος εκπρόσωπος της Συριακής Δημοκρατίας στον ΟΗΕ ο πρέσβης Bachar Al-Jaafari,σε παρέμβασή του στο Συμβούλιο Ασφαλείας του Οργανισμού.
Ο διπλωμάτης υπενθύμισε ότι η αμερικανική συμμαχία έκνομη « σχηματίστηκε χωρίς το πράσινο φως του ΟΗΕ και της συριακής κυβέρνησης  « .
« Αυτή άρχισε να πραγματοποιεί χτυπήματα κατά αθώων πολιτών στη Συρία και σε υποδομές όπως αυτοκινητόδρομους,γέφυρες,εργοστάσια,σχολεία και νοσοκομεία.
Τα χτυπήματα της διεθνούς συμμαχίας εναντίον της συριακής βιομηχανίας πετρελαίου και φυσικού αέρίου προκάλεσαν ζημία που εκτιμάται στα 2 δις δολάρια το μίνιμουμ »,δήλωσε ο διπλωμάτης.
Ομοίως υπενθύμισε στα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας το βομβαρδισμό της κεντρικής μονάδας του Υδροηλεκτρικού εργοστασίου 1,000-megawatt στην περιοχή του Χαλεπίου τον τελευταίο Οκτώβρη που προακάλεσε ζημιά 1,2 δις δολάρια.
« Ο σταθμός παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας ισοπεδώθηκε από ένα μόνο χτύπημα των περιστεριών της « pax americana » – αμερικανικής ειρήνης « , σάρκασε τους εισβολείς στρατοκράτες του Πενταγώνου ο Bachar Al–Jaafari.
Κατά τη σύσκεψη του Συμβουλίου Ασφαλείας για την ανθρωπιστική κατάσταση στη Συρία ο διπλωμάτης απαρίθμησε και τις πρόσφατες αεροπορικές επιδρομές της συμμαχίας εκ των οποίων μία των γαλλικών δυνάμεων στην περιοχή του Manbij προκάλεσε το θάνατο δεκάδων πολιτών.sputnik 23.8.16
O σύριος διπλωμάτης επίσης κατήγγειλε ότι το εμπάργκο και οι οικονομικές κυρώσεις που έχουν επιβληθεί στη Συρία  έχουν επηρεάσει σοβαρά όλους τους τομείς της οικονομίας και τα νοικοκυριά.Τόνισε δε ότι Σ Αραβία,Τουρκία και Κατάρ υποστηρίζουν οικονομικά και στρατιωτικά τις τακφιριστικές τρομοκρατικές οργανώσεις στη χώρα του..tasnim
ΥΓ. Ο μόνιμος πρέσβης της Συρίας στα Ηνωμένα Έθνη τελεί υπό ιδιότυπη ομηρία της Αμερικανικής « Δημοκρατίας ».Τελεί υπό περιοριστικούς όρους αφού του απαγορύεται η μετάβαση σε άλλες πόλεις πλην της Νέας Υόρκης για να μην συσπειρώνει και δημιουργεί φιλοσυριακό ρεύμα.Αυτό καταγγέλεται από ενώσεις της συριακής διασποράς που συλλέγουν υπογραφές και καταθετουν υπομνήματα διαμαρτυρίας.
dimpenews.com

Γιατί οι Γερμανοί θα κληθούν να μαζέψουν τρόφιμα και νερό για δέκα ημέρες

Για πρώτη φορά μετά το τέλος του Ψυχρού Πολέμου, ηγερμανική κυβέρνηση σχεδιάζει να καλέσει τους πολίτες της χώρας να συγκεντρώσουν αποθέματα τροφίμων και νερού, για την περίπτωση που χρειαστεί να αντιμετωπίσουν μια επίθεση ή μια καταστροφή, υποστηρίζει σε δημοσίευμά της η εφημερίδα Frankfurter Allgemeine Sonntagszeitung.
Η Γερμανία έχει τεθεί σε κατάσταση συναγερμού μετά τις δύο επιθέσεις ισλαμιστών και το μακελειό που προκάλεσε ένας ψυχικά ασταθής έφηβος τον περασμένο μήνα.
Το Βερολίνο ανακοίνωσε πρόσφατα μέτρα στο πλαίσιο των οποίων θα αυξηθούν οι δαπάνες για την αστυνομία και τις δυνάμεις ασφαλείας και θα δημιουργηθεί ειδική μονάδα καταπολέμησης της τρομοκρατίας και του εγκλήματος στον κυβερνοχώρο.
«Ο πληθυσμός θα είναι υποχρεωμένος να συγκεντρώσει προμήθειες φαγητού για δέκα ημέρες» γράφει η εφημερίδα, υποστηρίζοντας ότι αυτό προβλέπεται στην «Αντίληψη για την Πολιτική Προστασία», ένα σχέδιο που έχει προετοιμάσει το υπουργείο Εσωτερικών.
Σύμφωνα με το δημοσίευμα, μια κοινοβουλευτική επιτροπή ήταν εκείνη που ζήτησε να καταρτιστεί η στρατηγική της πολιτικής άμυνας, το 2012.
Εκπρόσωπος του υπουργείου Εσωτερικών δήλωσε ότι το σχέδιο θα συζητηθεί από το υπουργικό συμβούλιο την Τετάρτη και θα παρουσιαστεί από τον υπουργό το απόγευμα της ίδιας ημέρας. Απέφυγε όμως να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες για το περιεχόμενο της πρότασης.
Η εφημερίδα αναφέρει ότι με βάση το σχέδιο οι κάτοικοι θα πρέπει να αποθηκεύουν πόσιμο νερό για πέντε ημέρες.
Στην έκθεση, έκτασης 69 σελίδων, σημειώνεται ότι δεν θεωρείται πιθανή μια επίθεση σε γερμανικό έδαφος.
Ωστόσο, ζητείται προληπτικά από τους πολίτες να προετοιμαστούν αναλόγως «για μια εξέλιξη που θα μπορούσε να απειλήσει την ύπαρξή μας και δεν μπορεί να αποκλειστεί κατηγορηματικά στο μέλλον» συνεχίζει το δημοσίευμα.

http://www.tribune.gr/world/news/article/275405/giati-germani-tha-klithoun-na-mazepsoun-trofima-ke-nero-gia-deka-imeres.html

Εικόνες καταστροφής Φονικός σεισμός στην Ιταλία: Στους 37 οι νεκροί από τα 6,2 Ρίχτερ

Φόβοι πως ο απολογισμός θα αυξηθεί  - Τουλάχιστον 150 άνθρωποι οι εγκλωβισμένοι σε συντρίμμια κτιρίων - Το αδιαχώρητο στα νοσοκομεία 

Ολόκληρη η Κεντρική Ιταλία συγκλονίστηκε τα ξημερώματα από τον ισχυρό σεισμό των 6,2 Ρίχτερ που έχει σκοτώσει τουλάχιστον 37 ανθρώπους ενώ έχει προκαλέσει όπως φαίνεται μεγάλες ζημιές σε χωριά και πόλεις. Το γεγονός ότι ο σεισμός σημειώθηκε τα ξημερώματα στις 3:36 τοπική ώρα (4:36 π.μ. ώρα Ελλάδας) τότε δηλαδή που όλοι βρίσκονταν στα σπίτια τους και κοιμόντουσαν δημιουργεί εύλογη ανησυχία.

Σύμφωνα με το ιταλικό πρακτορείο Ansa, το επίκεντρό της είχε βάθος μόλις 4 χλμ και εντοπίζεται σε απόσταση 2 χλμ από την κοινότητα Ακούμολι. Άλλες δύο ισχυρές μετασεισμικές δονήσεις καταγράφηκαν περίπου μία ώρα αργότερα, σε διάστημα μόλις ενός λεπτού μεταξύ τους, ενώ μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες είχαν καταγραφεί άλλοι 50 μετασεισμοί, μικρότερης έντασης.

Σύμφωνα με τον τελευταίο απολογισμό οι νεκροί ξεπερνούν τους 37, ενώ ο αριθμός αναμένεται να αυξηθεί καθώς υπάρχουν τουλάχιστον 150 άνθρωποι εγκλωβισμένοι κάτω από τα συντρίμμια. 

Ο σεισμός έγινε αισθητός σε όλες τις κεντρικές περιοχές της χώρας, συμπεριλαμβανόμενης και της ιταλικής πρωτεύουσας, και ιδίως στις περιφέρειες Ούμπρια και Μάρκε.
Ο δήμαρχος του χωριού Αματρίτσε, το οποίο βρίσκεται στην ευρύτερη περιοχή της πόλης Ριέτι, δήλωσε στην RAI ότι η σεισμική δόνηση προκάλεσε υλικές ζημιές και διέκοψε την πρόσβαση σε δρόμους του χωριού. «Η μισή πόλη δεν υπάρχει πια», δήλωσε. «Πρακτικά, η πόλη έχει καταστραφεί. Υπάρχουν άνθρωποι κάτω από τα ερείπια», συμπλήρωσε ο δήμαρχος. Κάτοικοι της πόλης περιγράφουν στην ιταλική εφημερίδα La Strada σκηνές πανικού, με τους πολίτες να πετάγονται από τα κρεβάτια τους στους δρόμους, συναγερμούς και σειρήνες να ηχούν, ενώ όλοι ήταν τρομοκρατημένοι.

Σημαντικές ζημιές έχουν υποστεί οι κοινότητες Ακούμολι, Αρκουάτα ντελ Τρόντο και Αματρίτσε, σε απόσταση λίγων χλμ από το επίκεντρο. Mε την πάροδο του χρόνου, πολίτες, συνεργεία και δυνάμεις της Πολιτικής Προστασίας, ανέσυραν κι άλλες σορούς, ενώ άγνωστος είναι ακόμη ο αριθμός των ανθρώπων που βρίσκονται παγιδευμένοι στα χαλάσματα. 

Στο νοσοκομείο της πόλης επικρατεί το αδιαχώρητο, οι τραυματίες στοιβάζονται σε φορεία στους διαδρόμους, ακόμη κι έξω από το κτήριο. Άλλοι τραυματίες μεταφέρονται στην πρωτεύουσα της επαρχίας, το Ριέτι, ενώ οι ήδη νοσηλευόμενοι ασθενείς διακομίζονται σε άλλα νοσοκομεία.

Η πρόσβαση στην πόλη είναι δύσκολη, η γέφυρα πάνω από τον χείμαρρο Καστελάνο έχει καταστεί επικίνδυνη, ενώ και στα άλλα χωριά της περιοχής, όπου οι ζημιές είναι μικρότερες, οι κάτοικοι παραμένουν έξω από τα σπίτια τους.

Οι ίδιοι οι κάτοικοι σε πολλές περιπτώσεις προσπαθούν να βοηθήσουν γείτονες και φίλους. Περίπου δεκαπέντε άνθρωποι έσκαβαν με τα χέρια κάτω από τα ερείπια ενός σπιτιού, από όπου άκουγαν τις κραυγές μιας μάνας και του μωρού της, όπως μεταδίδει η ιταλική εφημερίδα Λα Ρεπούμπλικα, επικαλούμενη αυτόπτη μάρτυρα, φωτογράφο του ιταλικού πρακτορείου. «Άκουγαν τα ουρλιαχτά της μάνας και του μωρού», είναι η συγκλονιστική περιγραφή του.

http://www.protothema.gr/world/article/604862/ishuros-seismos-62-rihter-stin-kedriki-italia/

Η κρίση της “μέσης ηλικίας”: Προβλήματα και αλλαγές Πότε αρχίζει η “μέση ηλικία”; Για τους πολύ νέους, μεσήλικας μπορεί να θεωρείται και κάποιος με ηλικία γύρω στα 35 με 40. Οι σημερινοί σαραντάρηδες όμως, μέση ηλικία μπορεί να θεωρούν τα 55 έτη και άνω.

Συνήθως τα 45 χρόνια είναι η αρχή της μέσης ηλικίας, κάτι που δεν έχει τελικά τόση μεγάλη σημασία, όσο έχει η ψυχολογία των ανθρώπων σε αυτή τη φάση της ζωής τους και η γνωστή σαν “κρίση μέσης ηλικίας”, όπως διαμορφώνεται μετά από κάποια χρόνια ζωής.
Είναι λοιπόν κάτι που πρέπει να φοβόμαστε; Μελέτες έχουν δείξει, ότι οι περισσότεροι ερωτηθέντες σχετικά με την κρίση της μέσης ηλικίας, αποδέχονται ότι πραγματικά υπάρχει κάποιο πρόβλημα, καθώς και αλλαγές και όλοι είναι πρόθυμοι να περιγράψουν σε τι αφορούν αυτά.
Σχετικά με τις γυναίκες, εκείνες επηρεάζονται και από αλλαγές που συνοδεύουν την εμμηνόπαυση, οπότε οι συμπεριφορές τους δεν σχετίζονται απόλυτα με την κρίση που αφορά τους άνδρες. Συνήθως η κρίση της μέσης ηλικίας, αφορά τους άνδρες, οι οποίοι σύμφωνα με αναφορές γυναικών σε έρευνες που έχουν γίνει, γίνονται εγωιστές και παρορμητικοί.
Επίσης η κρίση αυτή είναι ιδιαίτερα σκληρή με άνδρες υψηλού μορφωτικού επιπέδου, καλλιτέχνες, συγγραφείς κλπ. Οι διανοούμενοι και ευφυείς άνδρες, αντιμετωπίζουν περισσότερα προβλήματα με τη ψυχοσύνθεσή τους στη μέση ηλικία. Παρατηρείται επίσης και μεγάλο ποσοστό θνησιμότητας σε άνδρες αυτής της κατηγορίας, χωρίς αυτό βέβαια να σημαίνει ότι δεν είναι κάτι που δεν μπορούν να αποφύγουν.
Σύμφωνα με τους ειδικούς λοιπόν, οι άνδρες άνω των 40 ετών, ιδιαίτερα οι ιδιοφυείς, εξαντλώντας όλη τη δυναμική που είχαν νεότεροι, αρχίζουν να αντιμετωπίζουν προβλήματα με την ισορροπία τους. Αυτό τους κάνει συχνά να παραιτούνται από την ενεργό δράση ή απλά να εξαφανιστούν από το προσκήνιο λόγω αδυναμίας.
Άλλοι αρχίζουν να παρουσιάζουν αγωνία και φόβο για τις μέχρι τώρα δραστηριότητές τους και γίνονται ιδιαίτερα ανασφαλείς, όταν έχουν περάσει τα 50 χρόνια ζωής. Γι’αυτό και σε πολλές περιπτώσεις ανακάμπτουν και δημιουργούν το καλύτερό τους έργο, όταν περνούν αυτήν την κρίση.
Σε πολλές περιπτώσεις, η μέση ηλικία κάνει αυτούς τους ανθρώπους πιο παραγωγικούς και δραστήριους, σχεδόν όσο ήταν πιο νέοι, μετριάζοντας όμως την επιπολαιότητα της εφηβείας και κάνοντάς τους πιο δημιουργικούς.

Πέρα όμως από τους διανοούμενους, τους εφυείς και έξυπνους ανθρώπους, η κρίση της μέσης ηλικίας αφορά και τους απλούς, καθημερινούς ανθρώπους. Πολλοί αρχίζουν να λυπούνται για τα λίγα χρόνια ζωής, που αισθάνονται ότι τους απομένουν. Αρχίζουν να συνειδητοποιούν ότι η ζωή τελειώνει κάποτε και ίσως να μην έχουν κάνει ή να μην προλάβουν να κάνουν όσα ονειρεύονταν πιο νέοι. Η περίοδος που ο άνθρωπος δεν είναι ούτε νέος αλλά ούτε και πολύ μεγάλος, του δημιουργεί συχνά συναισθηματική φόρτιση, που εκφράζεται με πολλούς τρόπους.

Για κάποιους απομυθοποιούνται πρόσωπα, επιλογές και καταστάσεις που ίσχυαν μέχρι τώρα. Για άλλους κυριαρχεί η αλαζονεία για όσα πέτυχαν ή η πλήρης απογοήτευση και τα ελάχιστα επιτεύγματα ή τα λάθη τους. Η σύγκριση των νεανικών τους χρόνων με τη σημερινή τους ζωή, είναι αναπόφευκτη. Η αμφισβήτηση βρίσκεται παντού, στον τρόπο ζωής, στις επιλογές, στις ξαφνικές αλλαγές, σαν μια δεύτερη και τελευταία ευκαιρία. Για όσους αισθάνονται ότι με τις μέχρι τώρα επιλογές τους περισσότερο έχασαν παρά κέρδισαν, η επανεξέταση της ζωής τους μπορεί να επιφέρει κατάθλιψη, άγχος και παρορμητικές κινήσεις.
Ένα καλός τρόπος να αντιμετωπίσει ένας μεσήλικας παρόμοιες καταστάσεις, είναι να εστιάσει σε ό,τι έχει πετύχει μέχρι τώρα, να αισθανθεί την πραγματικότητα και να δώσει βάρος σε αξίες που κάνουν όμορφη τη ζωή του, π.χ. τα παιδιά, η οικογένεια, η επαγγελματική ζωή που διήνυσε, με τα όποια προβλήματά της κλπ. Ακόμα και αν αυτά του φαίνονται λίγα, είναι η ζωή του και πρέπει να σταθεί ήρεμα και αγαπώντας το παρελθόν, τα λάθη και τις επιλογές του, να συνεχίσει να απολαμβάνει τη ζωή του στο μέλλον, ακόμα κι αν δεν υπάρχουν φιλοδοξίες ή νέες ευκαιρίες.
Η ισορροπία είναι αυτό που χρειάζεται κανείς στη μέση ηλικία και η σωστή αυτοκριτική, έτσι ώστε να αποτραπούν βεβιασμένες κινήσεις, όπως η εγκατάλειψη μια καλής δουλειάς ή της οικογένειας ή συντρόφου.

Τα προβλήματα που εμφανίζονται σε όσους περνούν με άσχημο τρόπο αυτήν την κρίση, μπορούν να είναι ένα διαζύγιο, το αλκοόλ ή η κατάθλιψη, ακόμα και έλλειψη ενδιαφέροντος για εργασία.
Τέλος, οι ειδικοί έχουν καταλήξει στο συμπέρασμα, ότι η μέση ηλικία δεν είναι κάτι που πρέπει να μας αγχώνει ούτε να ασχοληθούμε ιδιαίτερα με αυτό. Μπορεί να πρόκειται αληθινά για μια ‘κρίση’, αλλά εφόσον αφορά το μέσον της ζωής, θα πρέπει πολύ χαλαρά και με επιείκεια να εκτιμήσουμε το παρελθόν και να αναθεωρήσουμε τη στάση μας με θετικό τρόπο απέναντι στη ζωή, για το μέλλον που είναι μπροστά.
http://www.iatronet.gr/ygeia/psyxiki-ygeia/article/28982/i-krisi-tis-mesis-ilikias-provlimata-kai-allages.html

Τρίτη 23 Αυγούστου 2016

Πέθανε η Κασσιανή Τζανετάκου Έφυγε από τη ζωή από ανακοπή καρδιάς η αδελφή του Αλέκου Τσανετάκου




"Έφυγε" τις πρώτες πρωινές ώρες της Δευτέρας από την ζωή, μετά από ανακοπή καρδιάς, η αδερφή του Αλέκου Τζανετάκου, την οποία γνώρισε ο κόσμος ως Κάσσυ Τζάνετ
Η είδηση του θανάτου της έγινε γνωστή μέσα από την σελίδα «Αυτοί οι ωραίοι οι δικοί μας» με μια ανάρτηση από την Μάρω Μπουρδάκου, η οποία αναφέρει:
«ΚΑΣΣΥ ΤΖΑΝΕΤ "Εφυγε" σήμερα από ανακοπή η γνωστή ηθοποιός και τραγουδίστρια Κάσσυ Τζάνετ (Κασσιανή Τζανετάκου) αδελφή του Αλέκου Τζανετάκου και της ηθοποιού Νινή Τζάνετ. Γεννημένη στα Μανιάτικα του Πειραιά η Κάσσυ Τζάνετ έκανε μιά λαμπρή καριέρα στις πίστες της Ελλάδας και του εξωτερικού».
Η Κάσσυ Τζάνετ είχε γεννηθεί το 1937, και έκανε καριέρα στο τραγούδι αλλά και στον κινηματογράφο. Μάλιστα συμμετείχε σε αρκετές ελληνικές ταινίες, ενώ την είχαμε δει να συνεργάζεται και με τον αδελφό της.
http://www.news.gr/ellada/koinonia/article/277292/pethane-h-kassianh-tzanetakoy.html

Πέθανε ο Ανδρέας Μπάρκουλης Ένας από τους πιο αγαπητούς ηθοποιούς και εμβληματικός ζεν πρεμιέ του ελληνικού κινηματογράφου, έφυγε σήμερα σε ηλικία 80 ετών

Ένας από τους πιο αγαπητούς ηθοποιούς και εμβληματικός ζεν πρεμιέ του ελληνικού κινηματογράφου, ο Ανδρέας Μπάρκουλης, πέθανε σήμερα σε ηλικία 80 ετών, βυθίζοντας στο πένθος την οικογένεια, τους φίλους του και μαζί όλη την Ελλάδα.
Από τις αρχές Ιουλίου νοσηλευόταν διασωληνομένος στην ενταντική του νοσοκομείου «Αγία Όλγα», με λοίμωξη του αναπνευστικού, οξεία μαρμαρυγή και καρδιακή ανεπάρκεια.
Δίπλα του μέχρι το τέλος βρισκόταν η τρίτη του σύζυγος, Μαίρη και ο γιος τους, Νικόλας. 
Ο Μπάρκουλης υπήρξε ένας από τους γοητευτικότερους ζεν πρεμιέ της δεκαετίας του '60: Ενδεικτικό της αίγλης του αυτής είναι το σλόγκαν: "Κορίτσια, ο Μπάρκουλης!".
Εμφανίστηκε σε περισσότερες από εκατό ταινίες, παιζοντας κυρίως δεύτερους ρόλους σε δραματικές ταινίες, όπως «Κοινωνία ώρα Μηδέν» (1966) , «Κοντσέρτο για πολυβόλα» (1967), «Όλγα Αγάπη μου» (1968), αλλά και κωμωδίες, όπως «Μια Ιταλίδα στην Ελλάδα» (1958), «Διακοπές στην Αίγινα» (1958), «Η Μουσίτσα»(1959), «Μην είδατε τον Παναή» (1962), «Το Δόλωμα» (1964), «Τζένη Τζένη» (1965), «Ησαΐα μη Χορεύεις» (1969), «Μια τρελή τρελή σαραντάρα» (1970) και η «Θεία μου η χίπισσα» (1970).
Εξαιρετική ήταν και η πορεία του στο θέατρο μέχρι το 1973, όταν μία υπόθεση με ναρκωτικά τον έφερε αντιμέτωπο με τη δικαιοσύνη. Προφυλακίστηκε, αλλά αφέθηκε ελεύθερος με εγγύηση και το 1974 έφυγε στην Αμερική. Εκεί ασχολήθηκε με το τραγούδι και όταν επέστρεψε στην Ελλάδα, το 1983, αφοσιώθηκε στο ποιοτικό θέατρο, ερμηνεύοντας με μοναδική ευαισθησία σπουδαίους ρόλους μέχρι το τέλος της δεκαετίας του ‘80.
Προβλήματα υγείας, όμως, τον απομάκρυναν σχετικά νωρίς από το θέατρο, ενώ συνέχισε με σποραδικές εμφανίσεις στην τηλεόραση τη δεκαετία του ‘90.
Ο Ανδρέας Μπάρκουλης είχε παντρευτεί τρεις φορές απέκτησε τρία παιδιά.

http://www.news.gr/ellada/koinonia/article/276674/pethane-o-andreas-mparkoylhs.html