Δευτέρα 18 Ιουλίου 2016

ΠΛΗΘΟΣ ΕΡΩΤΗΜΑΤΙΚΩΝ Οι θεωρίες συνωμοσίας και τα... παιδαριώδη λάθη Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είναι ένας πολιτικός που αρέσκεται να παίζει με τη φωτιά, να φτάνει στα άκρα προκειμένου να επιτύχει τον στόχο του.

Στην προκειμένη περίπτωση ο επόμενος στόχος που έχει θέσει ο «σουλτάνος» είναι να γίνει ο απόλυτος κυρίαρχος του παιχνιδιού με την εγκαθίδρυση προεδρικού συστήματος.
Με αυτά τα δεδομένα δεν ήταν δύσκολο να κυκλοφορήσουν θεωρίες συνωμοσίας που έβλεπαν «δάκτυλο» Ερντογάν πίσω από το αποτυχημένο πραξικόπημα, ενώ η ταχύτητα με την οποία προχώρησε σε εκκαθαρίσεις πολιτικών αντιπάλων του σε όλους τους τομείς του δημόσιου βίου γεννά επίσης ερωτηματικά.Τα σενάρια περί εμπλοκής του Τούρκου προέδρου ξεκίνησαν ήδη όσο το πραξικόπημα βρισκόταν σε εξέλιξη, καθώς αρκετά σημεία έμοιαζαν θολά, αν όχι «γκρίζα», με το γνωστό ταμπεραμέντο του Ερντογάν να το καθιστά ύποπτο στα μάτια αρκετών αναλυτών.
Κατ' αρχάς το γεγονός ότι δεν υπήρχαν συλλήψεις πολιτικών φάνηκε αντιφατικό. Οι πραξικοπηματίες που... σέβονται τον εαυτό τους, όπως έχει αποδείξει η Ιστορία -και στην ίδια την Τουρκία- σηματοδοτούν την κατάλυση της Δημοκρατίας και την ανάληψη της εξουσίας από τους ίδιους, συλλαμβάνοντας τον πρόεδρο, τον πρωθυπουργό, έστω υψηλόβαθμα κυβερνητικά στελέχη. Κατά τη διάρκεια του πραξικοπήματος των τεσσάρων ωρών ο Μπιναλί Γιλντιρίμ επικοινωνούσε ανενόχλητος με τον τουρκικό λαό μέσω τηλεόρασης, ενώ παρέμειναν ανοιχτά τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, τα οποία η κυβέρνηση μπλόκαρε συχνά διά ασήμαντον αφορμή. Ο Ερντογάν, δε, απευθύνθηκε στο κοινό μέσω Facetime και αργότερα έστειλε μαζικά μηνύματα στους ψηφοφόρους του, καλώντας τους να βγουν στους δρόμους και να γεμίσουν τα τζαμιά.
Επιπλέον, αρκετοί «συνωμοσιολόγοι» θεώρησαν αρκετά περίεργο το γεγονός ότι οι στρατιωτικοί κατέλαβαν μόνο το κρατικό κανάλι TRT, το οποίο μετέδωσε την ανακοίνωσή τους και την ίδια ώρα οι ιδιωτικοί σταθμοί της χώρας εξέπεμπαν κανονικά την ειδησεογραφική ροή.
Μυστηριώδης απουσία
Η απουσία του Τούρκου προέδρου από το προσκήνιο τις προηγούμενες ημέρες επίσης φάνηκε αρκετά ύποπτη σε αρκετούς αναλυτές, όπως και το γεγονός ότι το σημείο όπου παραθέριζε βομβαρδίστηκε μεν, αλλά αφότου ο Ερντογάν είχε απομακρυνθεί. Κι όμως, ήταν σαφές ότι οι πραξικοπηματίες γνώριζαν πού βρίσκεται. Το ίδιο παράξενο φάνηκε και το ότι ο Ερντογάν με το αεροσκάφος του προσγειώθηκε στο αεροδρόμιο «Ατατούρκ», το οποίο υποτίθεται ότι είχε αποκλειστεί από τεθωρακισμένα.
Ταυτόχρονα, δεν υπήρξε καμία προσπάθεια ούτε καν παρενόχλησης του αεροπλάνου που τον μετέφερε, παρότι υποτίθεται ότι η Πολεμική Αεροπορία συμμετείχε ενεργά στο πραξικόπημα και μάλιστα αρκετά μαχητικά πραγματοποιούσαν χαμηλές πτήσεις πάνω από την τουρκική πρωτεύουσα.
Μια άλλη υπόθεση που κυκλοφορεί ευρέως είναι ότι ο Ερντογάν δεν οργάνωσε το πραξικόπημα, αλλά γνώριζε για την εκδήλωσή του και ενδεχομένως προετοιμάστηκε κατάλληλα προκειμένου να το αντιμετωπίσει και να κερδίσει τις εντυπώσεις, όπως και έγινε.
Αυτό που συνηγορεί υπέρ αυτής της εκδοχής είναι ότι ο στρατός της Τουρκίας είναι ένα πολύ συμπαγές σώμα, όπου όλοι γνωρίζουν τα πάντα για όλους και ο Τούρκος πρόεδρος έχει φροντίσει να έχει τους δικούς του ανθρώπους στις κατάλληλες θέσεις με τις εκκαθαρίσεις που έχει κάνει στο παρελθόν.
Οπότε είναι πολύ πιθανό να ενημερώθηκε για την πρόθεση στρατιωτικών να κινηθούν εναντίον του. Σε αυτό το πλαίσιο ερμηνεύεται και η ενίσχυση των αστυνομικών τμημάτων λίγες ώρες πριν από την εκδήλωση του πραξικοπήματος, όπως επίσης και η ανάκληση αδειών σε κρίσιμους τομείς του Δημοσίου.
Η άλλη εκδοχή που διαδίδεται είναι ότι υπήρξε όντως προετοιμασία για πραξικόπημα, ωστόσο η κυβέρνηση ενημερώθηκε εγκαίρως και γι' αυτό οι στασιαστές βιάστηκαν να το εκτελέσουν, προτού καταφέρουν να οργανωθούν επαρκώς. Αυτός φέρεται να είναι και ο λόγος για τον οποίο παρατηρήθηκαν τόσοι «ερασιτεχνισμοί» κατά τη διάρκεια του πραξικοπήματος. Οποια και αν είναι η αλήθεια για το ποιος κρύβεται πίσω από την αναταραχή στην Τουρκία, το βέβαιο είναι ότι ο Ερντογάν βγαίνει ενισχυμένος και ενδεχομένως να καταφέρει να επιτύχει τον διακαή πόθο του: να γίνει ένας πρόεδρος με δικαιώματα σουλτάνου.
ΜΑΡΙΑ ΑΔΑΜΙΔΟΥ
 http://www.ethnos.gr/diethni/arthro/oi_theories_synomosias_kai_ta_paidariodi_lathi-64417540/