Σάββατο 25 Ιουνίου 2016

Η ποινικοποίηση του Λόγου και των Ιδεών!

Η ΓΛΩΣΣΑ, ο Λόγος, είναι το ισχυρότερο όπλο του ανθρώπου. Χωρίς τον Λόγο δεν θα υπήρχε τίποτα απολύτως. Θα βρισκόμασταν, ως άνθρωποι, σε άλλο επίπεδο. Ο Λόγος είναι διαδικασία και δραστηριότητα. Στη φιλοσοφία, ο Λόγος, είναι η ρυθμιστική αρχή του σύμπαντος.
Όλα λοιπόν είναι Λόγος. Χρειάστηκε Λόγος για να φτάσουμε εδώ που είμαστε σήμερα ως ανθρώπινο γένος. Χρειάστηκε Λόγος για να φτάσουμε να δημιουργήσουμε πολιτισμό, μηχανές και εικόνες. Χρειάστηκε άπειρος Λόγος, για να έχουμε σοφία, διάλογο, δημοκρατία. Χαρακτηριστικό είναι ότι, όσοι δεν χρησιμοποιούν Λόγο, χρησιμοποιούν βία σε όλα τα επίπεδα. Η βία και ο πόλεμος, είναι η έλλειψη και το τέλος του Λόγου!
Καθεστώτα που πίστεψαν ότι θα μείνουν στην εξουσία στους αιώνες, στο πρώτο που προσπάθησαν να επέμβουν, ήταν ο Λόγος, η Παιδεία, τα βιβλία. Υπήρξαν φασιστικά καθεστώτα, ακόμα και σήμερα, που έκαιγαν και συνεχίζουν να καίνε βιβλία. Καθεστώτα τα οποία επεμβαίνουν απροκάλυπτα στην έκφραση του Λόγου μέσα από τις οποιεσδήποτε μορφές έκφρασης έχει αυτός. Βιβλίο, εφημερίδα, τηλεόραση, εικαστικά.
Στον εφιαλτικό κόσμου του «1984» του Τζορτζ Όργουελ, ο Λόγος, η γλώσσα, είναι ένα ισχυρό εργαλείο της εξουσίας, ανεξαρτήτως ιδεολογικού πρόσημου. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί και να χειραγωγηθεί, αλλά και να χειραγωγήσει.
Μπορεί ο Όργουελ να λειτούργησε προφητικά μέσα από το βιβλίο του, μπορεί ίσως να καθυστέρησε κάπως χρονικά αν και αυτό δεν έχει ιδιαίτερη σημασία, όμως βλέπουμε ήδη την Νέα Γλώσσα να εγκαθιδρύεται. Στην Ωκεανία του «1984», ως το 2050, έγραφε ο Όργουελ, όταν θα καθιερωθεί επισήμως η Newspeak, λέξεις όπως ελευθερία, δημοκρατία και ισότητα θα έχουν τεθεί εξ αντικειμένου σε αχρησία. Αλλά αν ως τότε χρησιμοποιηθούν στον γραπτό και στον προφορικό λόγο είτε παρεισφρήσουν στον ανθρώπινο νου (όπως συμβαίνει στον κεντρικό ήρωα της νουβέλας Γουίνστον Σμιθ) συνιστούν «έγκλημα της σκέψης» που η Thought Police, Αστυνομία της Σκέψης, τιμωρεί αμείλικτα με βασανιστήρια, ακόμη και με θάνατο.
Μπορεί όλα αυτά να μας φαίνονται παράλογα σήμερα, αλλά χρειάζεται να δούμε καλά τα σημάδια πίσω από τις γραμμές όλων όσων βλέπουμε «ελεύθερα» μπροστά μας. Η πλαστή ελευθερία της έκφρασης μέσω του παγκόσμιου ιστού, του παγκόσμιου διαδικτύου, περιπλέκει ακόμα περισσότερο τα πράγματα. Στον παγκόσμιο ιστό είσαι ένας ελεγχόμενα ελεύθερος άνθρωπος.
Ο παγκόσμιος ιστός ήδη έχει θέσει τις βάσεις, τα θεμέλια της ελεγχόμενης «ελεύθερης» έκφρασης. Ότι και να πεις, όπως και αν εκφραστείς, σαφώς υπάρχει ο αντίλογος. Όμως εδώ δεν μιλάμε για αντίλογο, αλλά για διαφθορά όλων όσων λέγονται. Συνηθίζεται να λέμε κάτι τα τελευταία χρόνια: για να κρύψεις κάτι πολύ καλά από κάποιον, βάλτο ακριβώς μπροστά του. Όσο περισσότερο φανερό του είναι, τόσο λιγότερο κινδυνεύεις να το δει! Στο σκοτάδι μπορεί να μην βλέπεις σωστά τα πράγματα αν δεν έχεις φως, όμως το εκτυφλωτικό φως λειτουργεί χειρότερα από το σκοτάδι αφού σε τυφλώνει!
Αυτή είναι η σύγχρονη λογική του ελέγχου της μάζας, του ελέγχου των πληθυσμών. Φυσικά, υπάρχει η σταθερή παραπληροφόρηση και φυσικά, πάνω απ’ όλα, η αποσιώπηση της πραγματικότητας από τα μεγάλα μέσα ενημέρωσης, τα οποία κατευθύνουν κυριολεκτικά την είδηση, λειτουργούν με κατευναστικό τρόπο πολλές φορές στα μεγάλα γεγονότα κατά της δημοκρατίας και της ελευθερίας και βέβαια, κατευθύνουν το αναγνωστικό ή τηλεοπτικό τους κοινό! Είτε με κατευθυνόμενα ρεπορτάζ, είτε με ανάλαφρες ειδήσεις και τηλεοπτικές εκπομπές του είδους, με το πρόσχημα ότι αυτό θέλει το τηλεοπτικό κοινό!
Κυβερνήσεις που προσπαθούν να μειώσουν με διάφορα προσχήματα μέσα ενημέρωσης, ακόμα και με το ότι αυτά δεν είναι ελεύθερα αλλά κατευθυνόμενα, κάνουν αυτό ακριβώς το οποίο υποθετικά καταγγέλλουν και υποθετικά υπερθεματίζουν ότι επιθυμούν να προστατεύσουν!
Η ελευθερία της έκφρασης και της άποψης βρίσκεται πλέον στο στόχαστρο! Παλαιότερα σε άλλα σημειώματα, έχουν υποστηρίξει ότι αυτός ο Αντιρατσιστικός Νόμος είναι ο πλέον ρατσιστικός που εφευρέθηκε ποτέ από τον άνθρωπο και από τα σύγχρονα καθεστώτα. Ξεκίνησε με το πρόσχημα να τιμωρήσει όλους εκείνους που αρνούνται το Ολοκαύτωμα των Εβραίων. Μια παρόμοια δίκη για άρνηση εγκλημάτων έγινε στην Κρήτη με τον Γερμανό Ιστορικό καθηγητή Πανεπιστημίου κ. Ρίχτερ, ο οποίος σε βιβλίο του έγραψε ότι και οι Κρητικοί έκαναν εγκλήματα στον πόλεμο και ότι η αντίσταση, ήταν μη νόμιμη απέναντι σε έναν κατακτητή.
Μπορεί σαφώς να έχει άδικο, μπορεί σαφώς να δίνει άφεση αμαρτιών στους εγκληματίες Ναζί, όμως ο Αντιρατσιστικός Νόμος προωθεί ξεκάθαρα την καταδίκη της ελευθερίας της έκφρασης, την ελευθερία της σκέψης, την ελεύθερη άποψη, ακόμα και αν αυτή είναι αρνητική ιστορικά! Ούτως ή άλλως, η ίδια η Ιστορία ξεκαθαρίζει πάντα τα γεγονότα. Όμως δεν μπορείς να θέτεις νόμους που να ποινικοποιούν την σκέψη και τους τρόπους έκφρασής της. Ήδη βρισκόμαστε σε άλλα μονοπάτια. Και φυσικά βαδίζουμε ολοταχώς προς την ποινικοποίηση της ίδιας της ιδέας και των ιδεών!

Η Νέα Γλώσσα λοιπόν της παγκόσμιας κοινότητας, περιφρονεί την ελευθερία της σκέψης. Και σαφώς, στο επόμενο δευτερόλεπτο του μέλλοντός μας, θα ποινικοποιήσει ακόμα περισσότερες σκέψεις και ιδέες!

http://www.proinos-typos.gr/gr/index.php?option=com_content&view=article&id=14679:2016-06-14-06-36-10&catid=13:2011-04-04-09-24-14&Itemid=16