Σάββατο 16 Απριλίου 2016

Τι είναι τα BRICS, ποιές οι επιδιώξεις των χωρών που μετέχουν και ποια τα σχέδιά τους για την Αναπτυξιακή Τράπεζα

BRICS BANK

O διεθνής πολιτικός σύνδεσμος με το ακρωνύμιο BRICS, αποτελεί ουσιαστικά έναν συνασπισμό πέντε χωρών και συγκεκριμένα της Βραζιλίας, της Ρωσίας, της Ινδίας, της Κίνας και σχετικά πρόσφατα και της Νοτίου Αφρικής. Από τα αρχικά μάλιστα των χωρών αυτών σχηματίζεται και το ακρωνύμιο BRICS.
Εμπνευστές του διεθνούς αυτού οργανισμού ήταν οι τέσσερις πρώτες χώρες, οι οποίος στις αρχές του 21ου αιώνα κατέγραφαν εντυπωσιακούς ρυθμούς ανάπτυξης και χαρακτηρίζοντας ως οι «αναδυόμενες αγορές», παράλληλα όμως είναι και χώρες με μεγάλο πληθυσμό και αχανείς εκτάσεις, γεγονός που τις καθιστά ακόμη πιο ισχυρές. Έτσι, πολύ γρήγορα οι περισσότεροι αναφέρονταν σε αυτές, εν συντομία, ως BRIC.
Το 2006, στη Νέα Υόρκη, οι υπουργοί εξωτερικών των συγκεκριμένων χωρών εγκαινίασαν έναν πολιτικό διάλογο ενώ ακολούθησαν αρκετές συναντήσεις, μεσημαντικότερη αυτή του Ιουνίου του 2009, στο Αικτερίνμπουργκ της Ρωσίας. Στηνκοινή τους ανακοίνωση, ζητούσαν τη δημιουργία μιας «δίκαιης, δημοκρατικής και πολυπολικής παγκόσμιας τάξης». Βασική στόχευση ήταν η βελτίωση της οικονομικής κατάστασης σε παγκόσμιο επίπεδο και ζητούμενο ο ρόλος που θα μπορούσαν να διαδραματίσουν οι χώρες των BRICS. Κατά τη διάρκεια μάλιστα της Συνόδου Κορυφής, συμμετέχοντες είχαν δηλώσει ότι υπήρχε ανάγκη για ένα νέο παγκόσμιο αποθεματικό νόμισμα που να είναι «διαφοροποιημένο, σταθερό και προβλέψιμο». 
Η Ν.Αφρική εντάχθηκε στον οργανισμό τον Δεκέμβριο του 2010.
Η Αναπτυξιακή Τράπεζα των BRICS
H ίδρυση της Αναπτυξιακής Τράπεζας από τον ΒRICS ήρθε το 2014 και ήταν το αποτέλεσμα των εργασιών και των συζητήσεων μιας ακόμη συνόδου κορυφής που είχε διεξαχθεί τον Μάρτιο το 2013 στη Ν.ΑΦρική. Αρχικά είχε αποφασιστεί πως αποστολή της θα ήταν πρωτίστως η χρηματοδότηση έργων υποδομών ενώ το αρχικό κεφάλαιο είχε προσδιοριστεί 50δισεκ. Δολάρια. Μάλιστα η Παγκόσμια Τράπεζα είχε εκφραστεί θετικά για την κίνηση αυτή και είχε εκφράσει την πρόθεσή της για στενή συνεργασία. Ωστόσο έχει χαρακτηριστεί ως το «αντίπαλον δέος» τόσο της Παγκόσμιας Τράπεζα όσο και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, οργανισμοί που σύμφωνα με τις χώρες των BRICS ελέγχονται σε μεγάλο βαθμό από τις ΗΠΑ.
Η τελική συμφωνία πάντως για την ίδρυση της Τράπεζας, ήρθε το 2014.
Τελικά το αρχικό κεφάλαιο της τράπεζας αποφασίστηκε να κυμαίνεται από 40 έως 80δισεκ. ευρώ ενώ η Κίνα έχει βαρύνοντα λόγο αφού είναι και ο μεγαλύτερος κάτοχος συναλλαγματικών αποθεμάτων. Η έδρα της συμφωνήθηκε να βρίσκεται στη Σανγκάη ενώ την προεδρία, για τα πέντε πρώτα χρόνια αναλαμβάνει η Ινδία.
http://www.huffingtonpost.gr/2015/05/13/oikonomia-brics-xwrwn-trapeza_n_7272606.html