Τετάρτη 23 Μαρτίου 2016

Eφιάλτης -Στάση πληρωμών στην Ελλάδα –Στα άκρα η σύγκρουση με τους Θεσμούς

Στάση πληρωμών φοβάται η κυβέρνηση αν οι Θεσμοί συνεχίσουν την ίδια τακτική με τις δόσεις και εξαπολύει νέα σκληρή επίθεση. Πρόκειται για την τρίτη επίθεση μετά από εκείνες του Ευκλείδη Τσακαλώτου και του Αλέξη Τσίπρα, πράγμα που φανερώνει πως οι σχέσεις έχουν φτάσει στα άκρα.

Βεβαίως, η στάση πληρωμών δεν είναι του παρόντος, αλλά αν οι Θεσμοί συνεχίσουν να δίνουν τα χρήματα με το σταγονόμετρο, αναμένεται να εκδηλωθεί στους επόμενους μήνες που υποχρεώσεις θα είναι αυξημένες.
Τη νέα επίθεση εξαπολύει με σημείωμά του ο γενικός γραμματέας δημοσιονομικής πολιτικής Φραγκίσκος Κουτεντάκης ο οποίος εκφράζει ανοιχτά το φόβο του να βρεθεί πάλι η χώρα στο χείλος του γκρεμού από έλλειψη ρευστότητας λέγοντας πως « καμία οικονομική οντότητα δεν καλύπτει το σύνολο των χρηματοδοτικών της αναγκών από ίδιους πόρους χωρίς νέο δανεισμό και ανακύκλωση χρεών».
Παράλληλα επιχειρεί να περιορίσει τις ανησυχίες επισημαίνοντας πως δεν υπάρχει κανένας άμεσος κίνδυνος στα ταμειακά διαθέσιμα της χώρας και πως το πρωτογενές πλεόνασμα επιτρέπει την πληρωμή των υποχρεώσεων. Στο σημείο αυτό να πούμε πως; Το πλεόνασμα είναι 3 δις. ευρώ και οι υποχρεώσεις ως τον Μάρτιο ανέρχονται σε 4 δις. ευρώ, πράγμα που σημαίνει τον τρέχοντα μήνα θα απαιτηθεί πλεόνασμα άλλο 1 δις. ευρώ.
Στη σκληρή επίθεση χαρακτηρίζει την τακτική των δόσεων ως συμπεριφορά Σάιλοκ και τονίζει ότι θα πρέπει να αποδοθούν ευθύνες γι΄ αυτή τη συμπεριφορά.
Ολόκληρη η ανακοίνωση του γενικού γραμματέα δημοσιονομικής πολιτικής έχει ως εξής:
«Δεν υπάρχει καμία πολιτική «στάσης πληρωμών» στο εσωτερικό ούτε δημιουργία ληξιπρόθεσμων οφειλών. Αυτό δεν σημαίνει ότι τα πράγματα είναι εύκολα.
Στις πληρωμές χρέους, οι τόκοι είναι 1,717 δις και τα χρεολύσια 490 εκατ. στο δίμηνο. Τον Μάρτιο έχουμε περίπου 1,8 δις πληρωμές τόκων και χρεολυσίων, δηλαδή στο πρώτο τρίμηνο φτάνουν τα 4 δις (ποσό που ξεπερνάει τις πρωτογενείς δαπάνες ενός μήνα). Με άλλα λόγια, πληρώνουμε δαπάνες τεσσάρων μηνών με τα έσοδα τριών.
Δεν υπάρχει κανένας άμεσος κίνδυνος στα ταμειακά διαθέσιμα αλλά η κατάσταση εξ ορισμού δεν μπορεί να συνεχίζεται επ’ αόριστο. Καμία οικονομική οντότητα δεν καλύπτει το σύνολο των χρηματοδοτικών της αναγκών από ίδιους πόρους χωρίς νέο δανεισμό και ανακύκλωση χρεών.
Για αυτό το πρόβλημα πρέπει να αποδοθούν σημαντικές ευθύνες στους θεσμούς που δεν παρέχουν καμία στήριξη. Η τακτική των δόσεων με το σταγονόμετρο είναι συμπεριφορά Σάιλοκ.

newsit