Τετάρτη 2 Μαρτίου 2016

Ουδέν νεώτερον από το μέτωπο των δανειστών

Δεν βγήκε λευκός καπνός από το EuroWorking Group και αποτελεί γρίφο πότε θα επιστρέψουν  οι επικεφαλής των κλιμακίων των δανειστών στην Αθήνα.
Η συνεδρίαση έγινε σε τεταμένο κλίμα λόγω της αντιπαράθεσης του Έλληνα αναπληρωτή υπουργού Γιώργου Χουλιαράκη με την εκπρόσωπο του ΔΝΤ στους θεσμούς, Ντέλια Βελκουλέσκου.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, στη διάρκεια της συνεδρίασης ασκήθηκε πίεση στο ΔΝΤ από τα άλλα κράτη της Ευρωζώνης, που ζήτησαν να μάθουν για ποιο λόγο λειτουργεί εκτός του προγράμματος του Αυγούστου και πώς από την εκτίμηση ότι χρειάζεται προσαρμογή 1% του ΑΕΠ, όπως συμφωνήθηκε τον Αύγουστο κατά τον καταρτισμό του προγράμματος, μιλάει τώρα (στο άρθρο Τόμσεν) για 4% του ΑΕΠ, όταν μάλιστα τα οικονομικά στοιχεία είναι καλύτερα. Η κυρία Βελκουλέσκου φέρεται να μην απάντησε.
«Η συνάντηση της Φρανκφούρτης μεταξύ των τριών θεσμών (ESM, Κομισιόν και ECB) ήταν σημαντική και υπέρ μας. Εκεί πιέστηκε το ΔΝΤ να επιστρέψει».

Διαφωνίες υπήρξαν, σύμφωνα με πληροφορίες, και με τον εκπρόσωπο της Κομισιόν, Ντέκλαν Κοστέλο. Οι επικεφαλής των θεσμών δεν είναι ακόμη έτοιμοι να επιστρέψουν στην Αθήνα, επεσήμανε στις Βρυξέλλες πηγή της Ευρωζώνης.
Σύμφωνα με άλλες ευρωπαϊκές πηγές, αν οι δανειστές δεν επιστρέψουν ώς το τέλος της εβδομάδας το θέμα θα ξανασυζητηθεί στο Eurogroup της 7ης Μαρτίου.
Οι επικεφαλής των θεσμών θα επιστρέψουν στην Αθήνα μέσα στις πρώτες 10 ημέρες του Μαρτίου, εκτίμησε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, μιλώντας το βράδυ της Δευτέρας στο STAR.
http://www.enetpress.gr/enet/index.php/politiki/item/4820-ouden-neotero-apo-to-metopo-ton-daneiston.html