Κυριακή 21 Φεβρουαρίου 2016

Εντάσεις στην κοσοβάρικη Βουλή REUTERS, AFP, A.P.

 
ΚΟΣΜΟΣ 

Εντάσεις στην κοσοβάρικη Βουλή

REUTERS, AFP, A.P.
Δακρυγόνα και σπρέι πιπεριού είναι μερικά από τα όπλα που χρησιμοποιεί η αντιπολίτευση για να διαλύσει τις συνεδριάσεις της Βουλής του Κοσόβου.
ΕΤΙΚΕΤΕΣ:
Νέα επεισόδια σημειώθηκαν στο εσωτερικό του κοινοβουλίου του Κοσόβου. Παρά τους εντατικούς ελέγχους ασφάλειας στην είσοδο του κτιρίου, τα μέλη της αντιπολίτευσης κατάφεραν, για μία ακόμα φορά, να χρησιμοποιήσουν δακρυγόνα, προκειμένου να παρεμποδίσουν την εύρυθμη λειτουργία του κοινοβουλίου, όπως άλλωστε είχαν προειδοποιήσει εδώ και μερικές ημέρες, προκειμένου να ασκήσουν πίεση στην κυβέρνηση ώστε να μη τηρήσει τις συμφωνίες που έχει συνάψει με τη Σερβία και το Μαυροβούνιο.

Η σύσκεψη της ολομέλειας, που καθυστέρησε να ξεκινήσει επί 50 λεπτά, τελικά διακόπηκε όταν ένα δακρυγόνο εκτοξεύτηκε στο κέντρο της αίθουσας από τα έδρανα της αντιπολίτευσης. Δεν είναι η πρώτη φορά που η συνεδρίαση της κοσοβάρικης βουλής είναι επεισοδιακή. Από τον Σεπτέμβριο, αξίζει να σημειωθεί, η αντιπολίτευση διακόπτει τις συνεδριάσεις του κοινοβουλίου κάνοντας χρήση δακρυγόνων, σπρέι πιπεριού αλλά και εκτοξεύοντας μπουκάλια με νερό ή σφυρίζοντας μανιωδώς με πλαστικές σφυρίχτρες. Στην πραγματικότητα, η αντιπολίτευση επιθυμεί την ακύρωση των κυβερνητικών συμφωνιών με τη Σερβία, που συνήφθησαν την περασμένη χρονιά και με τις οποίες δίνονται περισσότερες εξουσίες στους Σέρβους του Κοσόβου. Την ίδια στιγμή, η αντιπολίτευση τάσσεται εναντίον της χάραξης συνόρων μεταξύ Κοσσυφοπεδίου και Μαυροβουνίου. Η αλήθεια είναι ότι τη συμφωνία με τη Σερβία αμφισβήτησαν και μέλη της κυβέρνησης, ενώ τον περασμένο Δεκέμβριο το Συνταγματικό Δικαστήριο αποφάσισε ότι μέρος της συμφωνίας είναι αντισυνταγματικό.

Ομως, ολόκληρη η περασμένη εβδομάδα, ήταν επεισοδιακή στο Κόσοβο. Την περασμένη Τετάρτη, χιλιάδες πολίτες, δεκαπέντε χιλιάδες σύμφωνα με την αστυνομία και άνω των 100 χιλιάδων σύμφωνα με τα κόμματα της αντιπολίτευσης, συγκεντρώθηκαν στην πρωτεύουσα Πρίστινα, απαιτώντας την άμεση παραίτηση της κυβέρνησης και την προκήρυξη πρόωρων εκλογών, ενώ το Κόσοβο γιόρταζε την όγδοη επέτειο της ανεξαρτησίας του από τη Σερβία. Η λαϊκή οργή μοιάζει να ενισχύεται διαρκώς από τη στιγμή που η Πρίστινα υπέγραψε, υπό την αιγίδα της Ε.Ε., συμφωνία με τη Σερβία τον περασμένο Αύγουστο.

Οι διαδηλωτές έφεραν πανό που έγραφαν «Δεν θέλουμε τη Σερβία στο Κόσοβο» και «Δεν υπάρχει κράτος με τους κλέφτες». Oπως χαρακτηριστικά δήλωσε ο Φατμίρ Λιμάτζ, ηγέτης του αντιπολιτευόμενου κόμματος «Πρωτοβουλία για το Κόσοβο», «η χώρα βρίσκεται σε ένα σταυροδρόμι και θέλουμε να ακολουθήσουμε την ορθή κατεύθυνση, που είναι η προκήρυξη πρόωρων εκλογών».

Η κυβέρνηση από την πλευρά της κατηγορεί τους ηγέτες των κομμάτων της αντιπολίτευσης ότι προσπαθούν να σύρουν τη χώρα στην «άβυσσο της εγκληματικότητας και της αναρχίας». Ο πρωθυπουργός Ισα Μουσταφά, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στα μέσα της εβδομάδας, πάντως, προσπάθησε να εμφανιστεί ενωτικός, ζητώντας από τα κόμματα της αντιπολίτευσης να συμμετέχουν στις εργασίες της Bουλής.


 http://www.kathimerini.gr/850145/article/epikairothta/kosmos/entaseis-sthn-kosovarikh-voylh
Έντυπηhttp://www.kathimerini.gr/850145/article/epikairothta/kosmos/entaseis-sthn-kosovarikh-voylh