Τετάρτη 20 Ιανουαρίου 2016

Νομοθετική ρύθμιση του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξκης προβλέπει ασφάλιστρο 10% για αλλοδαπούς εργάτες γης, ακόμη και αν δεν διαθέτουν άδεια παραμονής. Βαρύ πρόστιμο έως και 10.500 ευρώ για την αδήλωτη εργασία

Μπλόκο στη "μαύρη" εργασία των παράτυπων μεταναστών, που απασχολούνται στον αγροτικό τομέα, βάζει η κυβέρνηση με την καθιέρωση υποχρεωτικού εργοσήμου για τους εργάτες γης.

Με διάταξη νόμου, που αποκαλύπτει το "Έθνος", μπαίνει τέλος στην αδήλωτη εργασία στον αγροτικό τομέα που, σύμφωνα με εκτιμήσεις, υπολογίζεται σε 1 δισεκατομμύριο ευρώ.
Η επιβολή εργοσήμου, που αντιστοιχεί στο 10% της αμοιβής των εργατών γης, θα φέρει έσοδα στον ΟΓΑ ύψους 100 εκατ. ευρώ. Πηγή εσόδων, που μπορεί να δώσει ανάσα στη βιωσιμότητα του ασφαλιστικού οργανισμού (το 85% του προϋπολογισμού του ΟΓΑ καλύπτεται σήμερα από τον κρατικό προϋπολογισμό) και να αποτελέσει σε βάθος χρόνου ισοδύναμο για τον περιορισμό της αύξησης των ασφαλιστικών εισφορών στους αγρότες.
Το κενό νόμου που υπάρχει σήμερα για τους αλλοδαπούς εργάτες γης, που βρίσκονται παράνομα στη χώρα μας, δεν προκαλεί μόνο διαφυγόντα έσοδα στον ΟΓΑ, αλλά τροφοδοτεί και τη "μαύρη" εργασία από κυκλώματα δουλεμπόρων.
Στις αγροτικές εκμεταλλεύσεις, σε όλη τη χώρα, απασχολούνται σήμερα χιλιάδες αλλοδαποί εργάτες γης, οι οποίοι διαμένουν παράνομα στη χώρα.

Τι προβλέπει η ρύθμιση

Με το ισχύον νομικό πλαίσιο, οι αγρότες υποχρεούνται να καταβάλουν "μαύρη" αμοιβή στους αλλοδαπούς εργάτες (η οποία δεν ελέγχεται αν είναι ίση της νόμιμης) ενώ δεν μπορούν να δικαιολογήσουν λειτουργικά έξοδα της εκμετάλλευσής τους.
Σύμφωνα με την αιτιολογική έκθεση, "θεσπίζεται διαδικασία με την οποία, εφόσον δεν έχουν εξαντληθεί τα αριθμητικά όρια μετακλητών εργατών γης, ο δε αγρότης επικαλείται αντικειμενική δυσκολία για απασχόληση εργατών γης με έγκυρες συμβάσεις, θα δικαιούται ο τελευταίος να ζητήσει από τον ΓΓ της Αποκεντρωμένης Διοίκησης την έγκριση κατ'εξαίρεση απασχόλησης παράνομα διαμενόντων πολιτών τρίτων χωρών. Για την αποφυγή καταστρατηγήσεων, κάθε αγρότης θα μπορεί να δηλώνει την απασχόληση τόσων αλλοδαπών, όσων δικαιολογούν το είδος της καλλιέργειας. Οι αγρότες που ακολουθούν την διαδικασία αυτή, εξαιρούνται από την επιβολή κυρώσεων του ν.4052/2012 για την απασχόληση παράνομα διαμενόντων πολιτών τρίτων χωρών, δεδομένου ότι ενεργούν με άδεια της Διοίκησης".
(Πηγή: Έθνος)
http://news247.gr/eidiseis/oikonomia/ergasia/telos-sth-maurh-ergasia-sta-xwrafia-agrotoshmo-kai-gia-toys-metanastes-xwris-adeia-paramonhs.3868741.html