Τετάρτη 8 Ιουλίου 2015

Ευρωβουλή: Η επιλογή δεν είναι η ρήξη λέει ο Τσίπρας-Σκληρή επίθεση από Βέμπερ

«Η επιλογή του ελληνικού λαού δεν αποτελεί επιλογή ρήξης, αλλά επιλογή επιστροφής στις ιδρυτικές αρχές» της Ευρωπαϊκής Ένωσης, διεμήνυσε ο Έλληνας Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας κατά τη διάρκεια της ομιλίας του σε μια άκρως ζωντανή όσο και ιστορική συνεδρίαση στην Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου. Ο κ. Τσίπρας δέχθηκε σκληρή επίθεση από τον επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος Μάνφρεντ Βέμπερ. Αντιθέτως στο πλευρό της Αθήνας τάχθηκε ο πρόεδρος των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών Τζιάνι Πιτέλα, ενώ ο αρχηγός του ευρωφοβικού UKIP κάλεσε την Ελλάδα να βγει από το ευρώ. Ο ελληνικός λαός δεν θέλει ένα Grexit τόνισε σε όλους τους τόνους ο Αντιπρόεδρος της Ευρωβουλής Δημήτρης Παπαδημούλης.
«Δεν θέλουμε να συγκρουστούμε με την Ευρώπη αλλά να συγκρουστούμε με τα κατεστημένα στη χώρα μας και με τις κατεστημένες λογικές και νοοτροπίες που βύθισαν την Ελλάδα και βυθίζουν μαζί και την ευρωζώνη», ξεκαθάρισε ο κ. Τσίπρας. «Η Ευρώπη βρίσκεται σε ένα κρίσιμο σταυροδρόμι, αυτό που ονομάζουμε ελληνική κρίση δεν είναι παρά η συνολική αδυναμία της ευρωζώνης να βρει μια οριστική λύση σε μια αυτοτροφοδοτούμενη κρίση χρέους. Στην πραγματικότητα πρόκειται για ένα ευρωπαϊκό και όχι αποκλειστικά ελληνικό πρόβλημα. Και σε ένα ευρωπαϊκό πρόβλημα απαιτείται ευρωπαϊκή λύση», είπε. Δεν είμαι από αυτούς που κατηγορούν τους ξένους για τα δεινά της πατρίδας μου, τόνισε και κατήγγειλε το πελατειακό κράτος, τη διαπλοκή, τη διαφθορά και τη φοροδιαφυγή, υποστηρίζοντας ότι τα Μνημόνια δεν έλυσαν αυτά τα προβλήματα, αλλά τα επέτειναν.  Δεν παρέλειψε ακόμη να αναφέρει ότι σε πολλές χώρες εφαρμόσθηκαν προγράμματα, αλλά πουθενά τόσο σκληρά και τόσο μεγάλης διάρκειας.
«Τούτη την ώρα καλούμαστε να βρούμε έναν γόνιμο και έντιμο συμβιβασμό. Προκειμένου να αποφύγουμε μια ιστορική ρήξη που θα ανατρέψει την παράδοση της ενωμένης Ευρώπης. Και είμαι βέβαιος ότι όλοι αντιλαμβανόμαστε την κρισιμότητα της στιγμής και θα ανταποκριθούμε. Θα αναλάβουμε την ιστορική μας ευθύνη», κατέληξε ο Έλληνας Πρωθυπουργός.
Σφοδρότατη επίθεση κατά Τσίπρα εξαπέλυσε ο Βέμπερ
Στην συνέχεια τον λόγο πήρε ο επικεφαλής του ΕΛΚ, Μάνφρεντ Βέμπερ, ο οποίος επιτέθηκε στο κ. Τσίπρα, κατηγορώντας τον ότι είπε ψέματα στον ελληνικό  λαό. «Μιλάτε για αξιοπρέπεια», τόνισε και επεσήμανε ότι αξιοπρέπεια σημαίνει ειλικρίνεια και τιμιότητα. Ο Βαρουφάκης είχε πει ότι θα ανοίξουν οι τράπεζες την Τρίτη, αλλά είναι Τετάρτη και ακόμη δεν έχουν ανοίξει, σημείωσε. Επεσήμανε ακόμη ότι η Αθήνα δέχεται συγχαρητήρια από τους ακραίους και τον Φιντέλ Κάστρο. «Έχετε λάθος φίλους», είπε αναφερόμενος στον Έλληνα Πρωθυπουργό. Επίσης, κατηγόρησε τον κ. Τσίπρα ότι λέει ψέματα για το ποιος θα πληρώσει τυχόν απομείωση του ελληνικού χρέους, καθώς αυτό θα επιβαρύνει αποκλειστικώς τους  Ευρωπαίους πολίτες. Όσον αφορά το ζήτημα της αλληλεγγύης, ο κ. Βέμπερ υπενθύμισε ότι υπάρχουν χώρες στην ΕΕ όπου ο μέσος μισθός είναι κατώτερος από αυτόν της Ελλάδος. «Εσείς επιλέγετε τη σύγκρουση, εμείς τον συμβιβασμό», υποστήριξε. «Επιτέλους επανέλθετε στη λογική και καταθέστε ένα πρόγραμμα», κατέληξε.
Σε  εντελώς διαφορετική γραμμή, ο πρόεδρος των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών Τζιάνι Πιτέλα δήλωσε ότι εδώ διακυβεύεται το μέλλον της Ευρώπης, μέλος της οποίας είναι και η ΕλλάδαΔεν πρέπει να διαιρέσουμε τα θεσμικά όργανα της Ευρωπαϊκής Ένωσης αλλά να τα ενώσουμε, υπογράμμισε ο Τζιάνι Πιτέλα.  Ξεκαθάρισε ότι για το καλό της Ευρώπης, οι Σοσιαλιστές δεν πρόκειται ποτέ να δεχτούν ένα Grexit και τάχθηκε υπέρ ενός προγράμματος γέφυρα.  Ζήτησε ακόμη να επιτραπεί στον πρόεδρο της Ευρωβουλής η συμμετοχή στις Συνόδους Κορυφής.
Φέρχοφσταντ: «Εκλογικό ατύχημα ή μεγάλος ηγέτης»
Χρησιμοποιείτε και εσείς το πελατειακό σύστημα, όπως το έκανε το ΠΑΣΟΚ, υποστήριξε ο επικεφαλής των Φιλελευθέρων Γκι Φερχόφσταντ. «Ξέρω ότι είναι δύσκολο να μειώσετε το δημόσιο αλλά πρέπει να το κάνετε, τόνισε. Πρέπει να ανοίξετε τα επαγγέλματα ώστε να λειτουργήσει η οικονομία. Πρέπει να καταργηθούν τα προνόμια, στο κράτος, στο στρατό, στην εκκλησία αλλά και στα κόμματα. Όλα αυτά βάλτε τα σε ένα πακέτο και φέρτε τα στην Ευρώπη». Ποτέ δεν υπήρχε πρωθυπουργός στην Ελλάδα με τόσο ισχυρή εντολή. Είστε ο μόνος που μπορεί να θέσει τέλος σε αυτή την κατάσταση στην Ελλάδα, υπογράμμισε. ‘Εχετε μια ιστορική επιλογή: θέλετε να μείνετε στην ιστορία ως ένα εκλογικό ατύχημα ή ένας μεγάλος ηγέτης; κατέληξε ο ίδιος.
Ο ηγέτης του ευρωσκεπτικιστικού UKIP Νάιτζελ Φάρατζ τάχθηκε κατηγορηματικά υπέρ της εξόδου της Ελλάδος από το ευρώ, τονίζοντας ότι το ευρωπαϊκό όραμα πέθανε, χαρακτηρίζοντας «τέρατα» τους αρχιτέκτονες της ευρωπαϊκού οικοδομήματος, Κολ και Μιτεράν. Συνεχίζοντας τις προκλητικές δηλώσεις, υποστήριξε ότι «η Μεσόγειος είναι σε λάθος νόμισμα».
Απάντηση Παπαδημούλη σε Βέμπερ και Φάρατζ
Σε παρέμβαση του ο Αντιπρόεδρος του ΕΚ Δημήτρης Παπαδημούλης ξεκαθάρισε ότι ο ελληνικός λαός δεν θέλει ένα Grexit και κάλεσε όλες τις πλευρές να κάνουν ότι είναι δυνατόν εμπράκτως και επειγόντως για να φύγει οριστικά η λέξη Grexit από το ευρωπαϊκό λεξιλόγιο. Αναφερόμενος στον κ. Βέμπερ, τόνισε: «Σταματήστε να προσβάλλετε την Ελλάδα και τον ελληνικό λαό», ενώ μήνυμα έστειλε και στους ακραίους, Φάρατζ κα Λεπέν, καλώντας τους να σταματήσουν τα «λαϊκίστικα παιχνίδια» που έχουν σκοπό την προώθηση των «ακροδεξιών επιδιώξεών» τους.
Αξίζει να σημειωθεί ότι στη συνεδρίαση συμμετείχαν οι πρόεδροι της Κομισιόν και του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ και Ντόναλντ Τουσκ. Παρών ήταν και ο ηγέτης του Podemos, Πάμπλο Ιγκλέσιας.
Μύρνα Νικολαΐδου
http://www.euractiv.gr/αταξινόμητα/evrovouli-epilogi-den-ine-rixi-lei-tsipras-skliri-epithesi-apo-vemper/