Ραγδαίες είναι οι εξελίξεις στο Μπουρούντι της κεντρικής Αφρικής όπου εδώ και δύο βδομάδες επικρατεί αναταραχή. Ο πρόεδρος της χώρας Πιερ Νκουρουνζίζα καθαιρέθηκε από τη θέση του από έναν ανώτατο αξιωματικό.
Ως αιτία ανακοινώθηκε ότι ήταν η επιδίωξή του για μια τρίτη θητεία η οποία παραβιάζει το σύνταγμα, καθώς επίσης και ότι εργάζεται με οργανώσεις της κοινωνίας των πολιτών για το σχηματισμό μιας μεταβατικής κυβέρνησης.
Το γραφείο του προέδρου απέρριψε γρήγορα τη δήλωση του υποστρατήγου Γκοντφρουά Νιγιομπαρέ, τον οποίο ο Νκουρουνζίζα είχε παύσει τον Φεβρουάριο από τη θέση του επικεφαλής των υπηρεσιών πληροφοριών. "Θεωρούμε πως πρόκειται για ένα αστείο, όχι για ένα πραξικόπημα", δήλωσε στο Reuters ο συνεργάτης του προέδρου Βίλι Νιγιαμίτουε.
Ωστόσο μετά την ανακοίνωση πλήθη ανθρώπων βγήκαν στους δρόμους της πρωτεύουσας του Μπουρούντι επευφημώντας και τραγουδώντας ενώ στρατιώτες περικύκλωσαν το κτίριο της κρατικής ραδιοτηλεόρασης.
Ο Νιγιομπαρέ έκανε τη δήλωσή του σε δημοσιογράφους σε στρατόπεδο στην πρωτεύουσα Μπουζουμπούρα, την ώρα που ο πρόεδρος βρισκόταν εκτός της χώρας για μια αφρικανική σύνοδο κορυφής με θέμα την κρίση στη χώρα του.
Ο Νιγιομπαρέ, ο οποίος είχε επίσης διατελέσει πρεσβευτής στην Κένυα, περιστοιχιζόταν από άλλους υψηλόβαθμους αξιωματικούς του στρατού και της αστυνομίας, περιλαμβανομένου ενός πρώην υπουργού Άμυνας.
"Αναφορικά με την αλαζονεία του προέδρου Νκουρουνζίζα και το γεγονός ότι αψηφά τη διεθνή κοινότητα που τον συμβούλευσε να σεβαστεί το σύνταγμα και την ειρηνευτική συμφωνία της Αρούσα, η επιτροπή για την εθνική ομόνοια αποφασίζει: Ο πρόεδρος Νκουρουνζίζα έχει παυθεί, η κυβέρνησή του επίσης", δήλωσε.
Περισσότεροι από 20 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί αφότου ξέσπασαν οι ταραχές σ' αυτή τη φτωχή χώρα της κεντρικής Αφρικής, πριν από περισσότερο από δύο εβδομάδες.
Οι διαδηλωτές υποστηρίζουν πως η επιδίωξη του Νκουρουνζίζα για άλλη μια πενταετή προεδρική θητεία παραβιάζει το όριο των δύο θητειών που προβλέπεται από το σύνταγμα και την ειρηνευτική συμφωνία της Αρούσα, με την οποία τερματίσθηκε ο εμφύλιος πόλεμος το 2005, στη διάρκεια του οποίου σκοτώθηκαν 300.000 άνθρωποι.
Ανατολικοαφρικανοί ηγέτες και ένας κορυφαίος αξιωματούχος από τη Νότια Αφρική συνεδριάζουν στο Νταρ Ες Σαλάμ, την εμπορική πρωτεύουσα της Τανζανίας, για να συζητήσουν την κρίση που έχει ήδη επεκταθεί σε μια περιοχή με ιστορικό εθνοτικών συγκρούσεων.
Το νοτιοαφρικανικό υπουργείο Εξωτερικών στην Πρετόρια ανακοίνωσε πως παρακολουθεί από κοντά την κατάσταση στο Μπουρούντι, αλλά δήλωσε πως είναι πολύ νωρίς για να αποφανθεί αν πρόκειται για ένα πραξικόπημα.