Δευτέρα 28 Δεκεμβρίου 2015

Τελικά, ποιο είναι το μήνυμα των Χριστουγέννων;

Βρισκόμαστε ήδη τρεις ημέρες μετά τα Χριστούγεννα.
Είναι κατάλληλη στιγμή να κοιτάξουμε λίγο πίσω και να δούμε τι απέμεινε και φέτος από την προσδοκία και την αναμονή για τη γιορτή.
Βέβαια, φέτος τα Χριστούγεννα ήταν λίγο διαφορετικά! Πιο λιτά, πιο απλά, με λιγότερα δώρα. Ήταν όμως πιο ουσιαστικά;
Στο σημείο αυτό πρέπει να θέσουμε το ερώτημα τι περιμένουμε και τι λαμβάνουμε από τα Χριστούγεννα.
Ποιο είναι το μήνυμα των Χριστουγέννων;
Ανταλλαγή δώρων, στολισμένες βιτρίνες, γιορτινό τραπέζι, διαφορετικά γλυκά, οικογενειακές στιγμές, ρεβεγιόν, λαμπεροί δρόμοι, χριστουγεννιάτικα δέντρα;
Μήπως το μήνυμα είναι κάτι, κάπου, κάπως διαφορετικό;
Μέρες στο μυαλό μου γυρνάει μία φράση από μία ομιλία του αγ. Ιωάννου του Χρυσοστόμου (Ομιλία Ιω. Χρυσοστόμου : « Ότε της Εκκλησίας έξω ευρεθείς Ευτρόπιος …» Επιλογή (από P.G. 52, 404 Α-411 Β): +Παναγιώτης Νέλλας. Μετάφραση: Ελ. Μαϊνάς), ο οποίος αναφέρεται στην εναθρώπηση με διαφορετικό τρόπο. Η φράση αυτή είναι η εξής «Πόρνης ἐπεθύμει ὁ Θεός; Ναί, πόρνης· τῆς φύσεως τῆς ἡμετέρας λέγω«. Με αυτή την κάπως παράδοξη, για ομιλία ποιμένα, φράση ο άγιος δίνει το στίγμα και προσδιορίζει το επίκεντρο του εορτασμού.
Τι ήλθε να κάνει ο Θεός στη γη μας;
Να μας προσφέρει μία χειμωνιάτικη ανάπαυλα; Να δώσει την ευκαιρία για οικογενειακές στιγμές δίπλα στο δέντρο; Να σκορπίσει τα παιδιά στους δρόμους να κυνηγούν το ευρώ για τον κόπο τους να πουν τα «τρίγωνα κάλαντα»; Να αυξήσει το τζίρο των εμπόρων; Να προσφέρει την ευκαιρία για ηθικοπλαστικά κηρύγματα;
Μάλλον όχι!
Ήλθε για κάτι άλλο. Ήλθε για να αναπλάσει την πεπτωκυΐα φύση του Αδάμ. Ήλθε για να επανορθώσει το σφάλμα του. Ήλθε για να μας ξαναβάλει στον Παράδεισο. Ήλθε για να μας κάνει να αγαπήσουμε πάλι τον πλησίον μας. Ήλθε για να μας κάνει κληρονόμους της Βασιλείας Του. Ήλθε για να καθαρίσει τη φύση μας από την αμαρτία. Ήλθε για να μας υψώσει και να μας τοποθετήσει πλάι Του. Ήλθε γιατί δεν ήθελε να είμαστε θύματα κανενός, πολύ περισσότερο δε, του διαβόλου.Ήλθε γιατί μας αγάπησε πολύ, με μια αγάπη που ξεπερνά κάθε εμπόδιο.
Πόσο μεγάλο χάσμα υπάρχει ανάμεσα στην αντίληψη που έχει επικρατήσει, ακόμη και σε θρησκευτικούς κύκλους, για το μήνυμα των Χριστουγέννων και σε αυτή που εκφράζει ο ιερός Χρυσόστομος για τη γιορτή!!!
Με μία φράση δίνει όχι μόνο το στίγμα, αλλά και όλα τα βασικά στοιχεία της σημασίας της.
Τελικά, τα Χριστούγεννα δεν είναι η γιορτή της αγάπης που εκφράζεται με δώρα, ευχές, τραγουδάκια και έλατα στολισμένα, αλλά της αγάπης του Θεού προς τον άνθρωπο, ο οποίος χρειάζεται να «αρπάξει» αυτήν την αγάπη και, αφού τη βάλει στη ζωή του, να την προσφέρει ωραία και απλά προς τον πλησίον, όποιος και αν είναι αυτός.
Χρόνια Καλά!
https://amoustakis.wordpress.com/2011/12/28/minima_xristougennon/