Οι ηχηρές απουσίες, κυρίως από την πτέρυγα της Νέας Δημοκρατίας, αλλά και οι διαφορετικές τάσεις που καταγράφηκαν στο εσωτερικό της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, χαρακτήρισαν την ψηφοφορία στη Βουλή για το Σύμφωνο Συμβίωσης, το οποίο εγκρίθηκε με τις ψήφους των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ, του Ποταμιού, της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, της Ένωσης Κεντρώων, αρκετών βουλευτών της Νέας Δημοκρατίας, καθώς και των βουλευτών των ΑΝΕΛ Έλενας Κουντουρά, Θανάση Παπαχριστόπουλου και Κώστα Ζουράρι.
Συνολικά, 194 βουλευτές ψήφισαν "ναι" στο νομοσχέδιο επί της αρχής, 55 ψήφισαν "όχι", ενώ υπήρξαν και 51 απόντες. Πολλοί βουλευτές των κομμάτων της αντιπολίτευσης ψήφισαν "ναι" επί της αρχής, αλλά καταψήφισαν επιμέρους άρθρα.
Μεταξύ των βουλευτών της ΝΔ που επέλεξαν να απέχουν από την ψηφοφορία ηταν οι Αντώνης Σαμαράς, Βαγγέλης Μεϊμαράκης, Κώστας Καραμανλής και Άδωνις Γεωργιάδης, ενώ αντίθετα "ναι" ψήφισαν μεταξύ άλλων οι Κυριάκος Μητσοτάκης, Γιάννης Πλακιωτάκης, Ντόρα Μπακογιάννη, Όλγα Κεφαλογιάννη, Γιάννης Βρούτσης, Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης και Νικήτας Κακλαμάνης. Από την άλλη, "όχι" ψήφισαν μεταξύ άλλων οι Μάκης Βορίδης, Άννα Ασημακοπούλου, Άννα Καραμανλή, Χαράλαμπος Αθανασίου.
Απών ήταν επίσης ο πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων Πάνος Καμμένος, όπως και η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Φώφη Γεννηματά, καθώς και βουλευτές του ΚΚΕ. Από τον ΣΥΡΙΖΑ απουσίαζαν οι Γ. Δραγασάκης, Μ. Μπόλαρης και Γ. Θεοφύλακτος
Πεδίο αντιπαράθεσης η Βουλή
Η συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής χαρακτηρίστηκε από έντονες αντιπαραθέσεις, αλλά και ορισμένες διαφοροποιήσεις βουλευτών από την γραμμή του κόμματος τους.
Η βουλευτής της ΝΔ Ντόρα Μπακογιάννη ξεκαθάρισε ότι θα υπερψηφίσει το Σύμφωνο Συμβίωσης μετά την ρητή διαβεβαίωση του υπουργού Δικαιοσύνης ότι δεν τίθεται θέμα υιοθεσίας από ομόφυλα ζευγάρια, ενώ νωρίτερα και η βουλευτής της ΝΔ Νίκη Κεραμέως ξεκαθάρισε ότι θα στηρίξει το Σύμφωνο Συμβίωσης, όπως το ίδιο έκανε και ο βουλευτής των ΑΝΕΛ Κώστας Ζουράρις, που είπε χαρακτηριστικά: “Πρέπει να σταματήσει αυτή η βαρβαρότητα. Έλεος πια με αυτή την βαρβαρότητα. Να ψηφίσουμε ως έχει το νομοσχέδιο και θα το διορθώσουμε”.
Από την πλευρά της, η βουλευτής της ΝΔ Όλγα Κεφαλογιάννη χαρακτήρισε απαραίτητο το Σύμφωνο Συμβίωσης, ενώ απευθυνόμενη προς τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, σημείωσε ότι “είναι λυπηρό να έχουν ακουστεί τόσες απαξιωτικές αναφορές από τον κυβερνητικό σας εταίρο”.
Το πολιτικό πάντως θερμόμετρο, ανέβηκε αρκετές φορές στα ύψη. Οι βαριές αναφορές των βουλευτών της Χρυσής Αυγής κατά των ομόφυλων ζευγαριών προκάλεσαν πολλές φορές τις διαμαρτυρίες βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ αλλά και της Δημοκρατικής Συμπαράταξης και του Ποταμιού.
Έντονη αντιπαράθεση σημειώθηκε και μεταξύ του βουλευτή των ΑΝΕΛ Κώστα Κατσίκη, και του βουλευτή του Ποταμιού Γιώργου Αμυρά.
“Αν συνευρεθεί κάποιος με τον κ. Κατσίκη τότε θα κατηγορηθεί για κτηνοβασία”, ανέφερε ο κ. Αμυράς, σχολιάζοντας τις έντονες επικριτικές αναφορές του για τα ομόφυλα ζευγάρια.
“Εδώ μέσα υπάρχει ένας πολιτικός αλήτης που λέγεται Αμυράς. Θα προβώ σε μήνυση εναντίον του για τα όσα είπε για μένα”, αντέδρασε ο κ. Κατσίκης.
“Να σε αποκαλεί πολιτικό αλήτη ο ομοφοβικός Κατσίκης, κάτι κάνεις καλά”, αντέτεινε ο κ. Αμυράς, ενώ ο προεδρεύων του Σώματος Γιώργος Λαμπρούλης έδωσε τέλος στην αντιπαράθεση, ζητώντας να μην γραφτούν στα πρακτικά οι εκφράσεις που ακούστηκαν.
Ο εισηγητής της ΝΔ Χαράλαμπος Αθανασίου, παρά τις βελτιωτικές αλλαγές του υπουργού Δικαιοσύνης, μίλησε για τρία ζητήματα που μένουν ανοικτά και δεν ρυθμίζονται. Τον γάμο, την υιοθεσία και την ιθαγένεια, “Για εμάς τα τρία αυτά ζητήματα δεν έχουν αποσαφηνιστεί πλήρως. Είναι κόκκινη γραμμή. Τα δικαστήρια θα ερμηνεύσουν το νόμο όχι την διάθεση του υπουργού. Η ΝΔ με συναινετική διάθεση προσήλθε στην Επιτροπή. Καμία όμως από τις προϋποθέσεις που έθεσε δεν τηρήθηκε”, τόνισε.
Τη διαφωνία του με το Σύμφωνο Συμβίωσης εξέφρασε ο εισηγητής των ΑΝΕΛ Βασίλης Κόκκαλης, και υποστήριξε ότι το Σύμφωνο Συμβίωσης περισσότερα προβλήματα θα δημιουργήσει στα ομόφυλα ζευγάρια, παρά αυτά που θέλει να λύσει. Ξεκαθάρισε πάντως ότι θα υπερψηφίσει όλα τα υπόλοιπα άρθρα του νομοσχεδίου.
“Θέλετε να αλλάξετε ένα θεσμό χιλιάδων ετών. Τον θεσμό της οικογένειας. Ο θεσμός της οικογένειας είναι φυσικός, ευλογημένος από την εκκλησία. Εσείς ισχυρίζεστε ότι είναι φαινόμενο φυσικό η ομοφυλοφιλία. Παρά φύση είναι αυτό το φαινόμενο είτε σας αρέσει είτε όχι. Και ο ίδιος ο ποινικός κώδικας το έχει προβλέψει αυτό. Θέλετε να διαλύσετε ένα θεσμό χιλιάδων ετών, τον θεσμό της οικογένειας, χάριν δήθεν δικαιωμάτων”, υποστήριξε μεταξύ άλλων, ο γενικός γραμματέας της Χρυσής Αυγής Νίκος Μιχαλολιάκος.
Υπέρ των άρθρων για το Σύμφωνο Συμβίωσης, τάχθηκε ο εισηγητής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Θεόδωρος Παπαθεοδώρου, ενώ ζήτησε την απόσυρση σειράς διατάξεων και κυρίως τη διάταξη που αφορά την απαλλαγή από το αδίκημα για παρακώλυση συγκοινωνίας για λόγους ευρύτερου κοινωνικού συμφέροντος και το άρθρο 46 που δίνει το δικαίωμα στη πρόεδρο του Αρείου Πάγου να ασκήσει πειθαρχικό έλεγχο σε δικαστές.
Κατά επί της αρχής αλλά και επί των άρθρων, δήλωσε ότι είναι το κόμμα του, ο εισηγητής του ΚΚΕ Γιάννης Γκιόκας. “Θεωρούμε ότι ο ομόφυλος σεξουαλικός προσανατολισμός ή η συμβίωση δεν γεννά ατομικά δικαιώματα που ανάγονται στο θεσμό της οικογένειας και της προστασίας των παιδιών. Και το αντρικό και το γυναικείο πρότυπο είναι απαραίτητα για την ομαλή ανάπτυξη του παιδιού. Το νομοσχέδιο ανοίγει το δρόμο και για την υιοθεσία και για την απόκτηση παιδιών από ομόφυλα ζευγάρια”, επεσήμανε και ξεκαθάρισε ότι το κόμμα του καταψηφίζει επί της αρχής, όλες τις διατάξεις που αφορούν το Σύμφωνο Συμβίωσης.
Ο επικεφαλής του Ποταμιού Σταύρος Θεοδωράκης στην ομιλία του κατηγόρησε την κυβέρνηση για ατολμία, κάνοντας λόγο για “αποσπασματικό νομοσχέδιο”. Ενώ απευθυνόμενος στους συντηρητικούς πολίτες είπε πως δεν πρέπει να φοβούνται διότι “το σύμφωνο συμβίωσης των ομοφυλοφίλων δεν απειλεί την οικογένειά τους, δεν απειλεί την πατρίδα και κανείς δεν κινδυνεύει από τον σεβασμό της πραγματικότητας. Από το αντίθετο κινδυνεύουμε. Από την υποκρισία και την καταπίεση. Ας πάψουμε λοιπόν να κρυβόμαστε πίσω από το δάχτυλό μας. Να πάψουν οι ομοφυλόφιλοι να αντιμετωπίζονται ως πολίτες δεύτερης κατηγορίας. Έχουν τις ίδιες υποχρεώσεις άρα πρέπει να έχουν τα ίδια δικαιώματα”.
Ο κ. Θεοδωράκης σημείωσε πως η κυβέρνηση επιβεβαιώνει σε καθημερινή βάση τον κυβερνητικό της εταίρο, που είπε πως θα μάθει τον κ. Τσίπρα να γράφει με το δεξί, αφού σε ζητήματα δικαιωμάτων των πολιτών (φυλακισμένοι, ΑΜΕΑ, Ρομά) δεν τήρησε τις δεσμεύσεις της και σε υποθέσεις (όπως η καύση νεκρών, η υπόθεση Ρίχτερ) ή τηρεί σιγή ή αποδεικνύεται τόσο συντηρητική, όσο και οι προηγούμενες.
Ο επικεφαλής του Ποταμιού μίλησε, εξάλλου, για “ντροπή” ορισμένων μητροπολιτών “που συμπεριφέρονται ως κήρυκες μίσους” και υπενθύμισε τη δήλωση ενός από αυτούς που είπε: “Αγαπάτε αλλήλους εκτός αν είναι πόρνες, γκέι ή εβραίοι”. “Το κράτος και η Εκκλησία δεν έχουν καμία θέση στις κρεβατοκάμαρες του έθνους”, είπε χαρακτηριστικά.
Για νομοσχέδιο που έγινε αντικείμενο “έξαλλων αντιπαραθέσεων” από πτέρυγες της Βουλής “που δεν έχουν τίποτα να πουν” έκανε λόγο ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων, Βασίλης Λεβέντης, ενώ δήλωσε ότι στενοχωρήθηκε από την στάση που τήρησαν ορισμένοι ιεράρχες οι οποίοι “ζουν τον Μεσαίωνά τους”.
Τάχθηκε υπέρ του σημερινού νομοθετήματος, επισημαίνοντας ότι λύνει αστικά προβλήματα Ελλήνων πολιτών και αφού τόνισε ότι πρέπει ο σύντροφος σε ένα ομόφυλο ζευγάρι να λαμβάνει την σύνταξη ή το σπίτι του άλλου όταν εκείνος αποδημήσει, εξέφρασε την απορία “αυτό γιατί δεν μπορεί να το καταλάβει η Εκκλησία”.
Πάντως, ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων αναφερόμενος στο θέμα της υιοθεσίας παιδιών από τα ομόφυλα ζευγάρια, σημείωσε ότι η κοινωνία δεν είναι ώριμη και ως εκ τούτου δεν πρέπει να ψηφιστεί σήμερα η τεκνοθεσία.
Τσίπρας: Κλείνει ο κύκλος της ντροπής
“Με το νομοσχέδιο που θα ψηφίσει η Βουλή, κλείνει ο κύκλος της οπισθοδρόμησης και της ντροπής, έστω και καθυστερημένα που οδήγησε σε καταδίκες τη χώρα μας από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων”. Αυτό τόνισε από το βήμα της Βουλής ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, σε ολιγόλεπτη παρέμβαση του κατά την συζήτηση του νομοσχεδίου για το Σύμφωνο Συμβίωσης.
“Είναι μια σημαντική μέρα για αυτό που θα ψηφίσει η Βουλή μας με ευρεία πλειοψηφία, για τα ανθρώπινα δικαιώματα, για την υπεράσπιση της ισοτιμίας και ισονομίας, απέναντι στο νόμο για όλους τους πολίτες. Αναγνωρίζουμε το δικαίωμα αυτό, ανεξαρτήτως φύλου και σεξουαλικού προσανατολισμού στους ανθρώπους που επέλεξαν να πορευτούν το δικό τους δρόμο, να έχουν ίσα δικαιώματα απέναντι στη ζωή και το θάνατο, όπως όλοι οι Έλληνες πολίτες”, υπογράμμισε ο Αλέξης Τσίπρας.
Ο πρωθυπουργός μίλησε για δέσμευση της κυβέρνησης που υλοποιείται, σημειώνοντας ότι “το ευχάριστο είναι ότι σε αντιδιαστολή αυτών που κήρυτταν το φόβο και την μισαλλοδοξία, η ελληνική κοινωνία απέδειξε ότι ταυτίζεται με το κράτος δικαίου τις αρχές της ισότητας, δεν είναι τόσο φοβική, μίζερη, όπως κάποιοι την παρουσιάζουν”.
“Είναι μεγάλο κέρδος, είναι μια ιστορική παρακαταθήκη των ατομικών δικαιωμάτων. Αυτή η αρχή θέλουμε να καθοδηγεί την κυβέρνηση και να ορίζει τις επιλογές μας σε όλα τα πεδία, σε κάθε έκφραση της πολιτικής και κοινωνικής ζωής. Ξέρουμε ότι έχουμε μεγάλο δρόμο μπροστά μας. Κάνουμε όμως ένα βήμα και κάθε βήμα, αφήνει ίχνη και συντεταγμένες. Παράγει αποτελέσματα, βελτιώνει τις ζωές χιλιάδων συμπολιτών μας και μπορούμε να είμαστε περήφανοι γιατί θα τις αλλάξουμε και θα δικαιώσουμε τους αγώνες”, υπογράμμισε ο πρωθυπουργός και συμπλήρωσε: “Είναι μια πραγματική τομή που επιχειρούμε να σηματοδοτεί τη νέα εποχή, για τον σεβασμό των ατομικών δικαιωμάτων. Έχουμε όμως πολύ δρόμο να διανύσουμε”.
http://www.news.gr/politikh/esoterikh-politikh/article/249053/perase-to-symfono-symvioshs-me-194-nai-alla-kai.html
Συνολικά, 194 βουλευτές ψήφισαν "ναι" στο νομοσχέδιο επί της αρχής, 55 ψήφισαν "όχι", ενώ υπήρξαν και 51 απόντες. Πολλοί βουλευτές των κομμάτων της αντιπολίτευσης ψήφισαν "ναι" επί της αρχής, αλλά καταψήφισαν επιμέρους άρθρα.
Μεταξύ των βουλευτών της ΝΔ που επέλεξαν να απέχουν από την ψηφοφορία ηταν οι Αντώνης Σαμαράς, Βαγγέλης Μεϊμαράκης, Κώστας Καραμανλής και Άδωνις Γεωργιάδης, ενώ αντίθετα "ναι" ψήφισαν μεταξύ άλλων οι Κυριάκος Μητσοτάκης, Γιάννης Πλακιωτάκης, Ντόρα Μπακογιάννη, Όλγα Κεφαλογιάννη, Γιάννης Βρούτσης, Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης και Νικήτας Κακλαμάνης. Από την άλλη, "όχι" ψήφισαν μεταξύ άλλων οι Μάκης Βορίδης, Άννα Ασημακοπούλου, Άννα Καραμανλή, Χαράλαμπος Αθανασίου.
Απών ήταν επίσης ο πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων Πάνος Καμμένος, όπως και η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Φώφη Γεννηματά, καθώς και βουλευτές του ΚΚΕ. Από τον ΣΥΡΙΖΑ απουσίαζαν οι Γ. Δραγασάκης, Μ. Μπόλαρης και Γ. Θεοφύλακτος
Πεδίο αντιπαράθεσης η Βουλή
Η συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής χαρακτηρίστηκε από έντονες αντιπαραθέσεις, αλλά και ορισμένες διαφοροποιήσεις βουλευτών από την γραμμή του κόμματος τους.
Η βουλευτής της ΝΔ Ντόρα Μπακογιάννη ξεκαθάρισε ότι θα υπερψηφίσει το Σύμφωνο Συμβίωσης μετά την ρητή διαβεβαίωση του υπουργού Δικαιοσύνης ότι δεν τίθεται θέμα υιοθεσίας από ομόφυλα ζευγάρια, ενώ νωρίτερα και η βουλευτής της ΝΔ Νίκη Κεραμέως ξεκαθάρισε ότι θα στηρίξει το Σύμφωνο Συμβίωσης, όπως το ίδιο έκανε και ο βουλευτής των ΑΝΕΛ Κώστας Ζουράρις, που είπε χαρακτηριστικά: “Πρέπει να σταματήσει αυτή η βαρβαρότητα. Έλεος πια με αυτή την βαρβαρότητα. Να ψηφίσουμε ως έχει το νομοσχέδιο και θα το διορθώσουμε”.
Από την πλευρά της, η βουλευτής της ΝΔ Όλγα Κεφαλογιάννη χαρακτήρισε απαραίτητο το Σύμφωνο Συμβίωσης, ενώ απευθυνόμενη προς τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, σημείωσε ότι “είναι λυπηρό να έχουν ακουστεί τόσες απαξιωτικές αναφορές από τον κυβερνητικό σας εταίρο”.
Το πολιτικό πάντως θερμόμετρο, ανέβηκε αρκετές φορές στα ύψη. Οι βαριές αναφορές των βουλευτών της Χρυσής Αυγής κατά των ομόφυλων ζευγαριών προκάλεσαν πολλές φορές τις διαμαρτυρίες βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ αλλά και της Δημοκρατικής Συμπαράταξης και του Ποταμιού.
Έντονη αντιπαράθεση σημειώθηκε και μεταξύ του βουλευτή των ΑΝΕΛ Κώστα Κατσίκη, και του βουλευτή του Ποταμιού Γιώργου Αμυρά.
“Αν συνευρεθεί κάποιος με τον κ. Κατσίκη τότε θα κατηγορηθεί για κτηνοβασία”, ανέφερε ο κ. Αμυράς, σχολιάζοντας τις έντονες επικριτικές αναφορές του για τα ομόφυλα ζευγάρια.
“Εδώ μέσα υπάρχει ένας πολιτικός αλήτης που λέγεται Αμυράς. Θα προβώ σε μήνυση εναντίον του για τα όσα είπε για μένα”, αντέδρασε ο κ. Κατσίκης.
“Να σε αποκαλεί πολιτικό αλήτη ο ομοφοβικός Κατσίκης, κάτι κάνεις καλά”, αντέτεινε ο κ. Αμυράς, ενώ ο προεδρεύων του Σώματος Γιώργος Λαμπρούλης έδωσε τέλος στην αντιπαράθεση, ζητώντας να μην γραφτούν στα πρακτικά οι εκφράσεις που ακούστηκαν.
Ο εισηγητής της ΝΔ Χαράλαμπος Αθανασίου, παρά τις βελτιωτικές αλλαγές του υπουργού Δικαιοσύνης, μίλησε για τρία ζητήματα που μένουν ανοικτά και δεν ρυθμίζονται. Τον γάμο, την υιοθεσία και την ιθαγένεια, “Για εμάς τα τρία αυτά ζητήματα δεν έχουν αποσαφηνιστεί πλήρως. Είναι κόκκινη γραμμή. Τα δικαστήρια θα ερμηνεύσουν το νόμο όχι την διάθεση του υπουργού. Η ΝΔ με συναινετική διάθεση προσήλθε στην Επιτροπή. Καμία όμως από τις προϋποθέσεις που έθεσε δεν τηρήθηκε”, τόνισε.
Τη διαφωνία του με το Σύμφωνο Συμβίωσης εξέφρασε ο εισηγητής των ΑΝΕΛ Βασίλης Κόκκαλης, και υποστήριξε ότι το Σύμφωνο Συμβίωσης περισσότερα προβλήματα θα δημιουργήσει στα ομόφυλα ζευγάρια, παρά αυτά που θέλει να λύσει. Ξεκαθάρισε πάντως ότι θα υπερψηφίσει όλα τα υπόλοιπα άρθρα του νομοσχεδίου.
“Θέλετε να αλλάξετε ένα θεσμό χιλιάδων ετών. Τον θεσμό της οικογένειας. Ο θεσμός της οικογένειας είναι φυσικός, ευλογημένος από την εκκλησία. Εσείς ισχυρίζεστε ότι είναι φαινόμενο φυσικό η ομοφυλοφιλία. Παρά φύση είναι αυτό το φαινόμενο είτε σας αρέσει είτε όχι. Και ο ίδιος ο ποινικός κώδικας το έχει προβλέψει αυτό. Θέλετε να διαλύσετε ένα θεσμό χιλιάδων ετών, τον θεσμό της οικογένειας, χάριν δήθεν δικαιωμάτων”, υποστήριξε μεταξύ άλλων, ο γενικός γραμματέας της Χρυσής Αυγής Νίκος Μιχαλολιάκος.
Υπέρ των άρθρων για το Σύμφωνο Συμβίωσης, τάχθηκε ο εισηγητής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Θεόδωρος Παπαθεοδώρου, ενώ ζήτησε την απόσυρση σειράς διατάξεων και κυρίως τη διάταξη που αφορά την απαλλαγή από το αδίκημα για παρακώλυση συγκοινωνίας για λόγους ευρύτερου κοινωνικού συμφέροντος και το άρθρο 46 που δίνει το δικαίωμα στη πρόεδρο του Αρείου Πάγου να ασκήσει πειθαρχικό έλεγχο σε δικαστές.
Κατά επί της αρχής αλλά και επί των άρθρων, δήλωσε ότι είναι το κόμμα του, ο εισηγητής του ΚΚΕ Γιάννης Γκιόκας. “Θεωρούμε ότι ο ομόφυλος σεξουαλικός προσανατολισμός ή η συμβίωση δεν γεννά ατομικά δικαιώματα που ανάγονται στο θεσμό της οικογένειας και της προστασίας των παιδιών. Και το αντρικό και το γυναικείο πρότυπο είναι απαραίτητα για την ομαλή ανάπτυξη του παιδιού. Το νομοσχέδιο ανοίγει το δρόμο και για την υιοθεσία και για την απόκτηση παιδιών από ομόφυλα ζευγάρια”, επεσήμανε και ξεκαθάρισε ότι το κόμμα του καταψηφίζει επί της αρχής, όλες τις διατάξεις που αφορούν το Σύμφωνο Συμβίωσης.
Ο επικεφαλής του Ποταμιού Σταύρος Θεοδωράκης στην ομιλία του κατηγόρησε την κυβέρνηση για ατολμία, κάνοντας λόγο για “αποσπασματικό νομοσχέδιο”. Ενώ απευθυνόμενος στους συντηρητικούς πολίτες είπε πως δεν πρέπει να φοβούνται διότι “το σύμφωνο συμβίωσης των ομοφυλοφίλων δεν απειλεί την οικογένειά τους, δεν απειλεί την πατρίδα και κανείς δεν κινδυνεύει από τον σεβασμό της πραγματικότητας. Από το αντίθετο κινδυνεύουμε. Από την υποκρισία και την καταπίεση. Ας πάψουμε λοιπόν να κρυβόμαστε πίσω από το δάχτυλό μας. Να πάψουν οι ομοφυλόφιλοι να αντιμετωπίζονται ως πολίτες δεύτερης κατηγορίας. Έχουν τις ίδιες υποχρεώσεις άρα πρέπει να έχουν τα ίδια δικαιώματα”.
Ο κ. Θεοδωράκης σημείωσε πως η κυβέρνηση επιβεβαιώνει σε καθημερινή βάση τον κυβερνητικό της εταίρο, που είπε πως θα μάθει τον κ. Τσίπρα να γράφει με το δεξί, αφού σε ζητήματα δικαιωμάτων των πολιτών (φυλακισμένοι, ΑΜΕΑ, Ρομά) δεν τήρησε τις δεσμεύσεις της και σε υποθέσεις (όπως η καύση νεκρών, η υπόθεση Ρίχτερ) ή τηρεί σιγή ή αποδεικνύεται τόσο συντηρητική, όσο και οι προηγούμενες.
Ο επικεφαλής του Ποταμιού μίλησε, εξάλλου, για “ντροπή” ορισμένων μητροπολιτών “που συμπεριφέρονται ως κήρυκες μίσους” και υπενθύμισε τη δήλωση ενός από αυτούς που είπε: “Αγαπάτε αλλήλους εκτός αν είναι πόρνες, γκέι ή εβραίοι”. “Το κράτος και η Εκκλησία δεν έχουν καμία θέση στις κρεβατοκάμαρες του έθνους”, είπε χαρακτηριστικά.
Για νομοσχέδιο που έγινε αντικείμενο “έξαλλων αντιπαραθέσεων” από πτέρυγες της Βουλής “που δεν έχουν τίποτα να πουν” έκανε λόγο ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων, Βασίλης Λεβέντης, ενώ δήλωσε ότι στενοχωρήθηκε από την στάση που τήρησαν ορισμένοι ιεράρχες οι οποίοι “ζουν τον Μεσαίωνά τους”.
Τάχθηκε υπέρ του σημερινού νομοθετήματος, επισημαίνοντας ότι λύνει αστικά προβλήματα Ελλήνων πολιτών και αφού τόνισε ότι πρέπει ο σύντροφος σε ένα ομόφυλο ζευγάρι να λαμβάνει την σύνταξη ή το σπίτι του άλλου όταν εκείνος αποδημήσει, εξέφρασε την απορία “αυτό γιατί δεν μπορεί να το καταλάβει η Εκκλησία”.
Πάντως, ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων αναφερόμενος στο θέμα της υιοθεσίας παιδιών από τα ομόφυλα ζευγάρια, σημείωσε ότι η κοινωνία δεν είναι ώριμη και ως εκ τούτου δεν πρέπει να ψηφιστεί σήμερα η τεκνοθεσία.
Τσίπρας: Κλείνει ο κύκλος της ντροπής
“Με το νομοσχέδιο που θα ψηφίσει η Βουλή, κλείνει ο κύκλος της οπισθοδρόμησης και της ντροπής, έστω και καθυστερημένα που οδήγησε σε καταδίκες τη χώρα μας από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων”. Αυτό τόνισε από το βήμα της Βουλής ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, σε ολιγόλεπτη παρέμβαση του κατά την συζήτηση του νομοσχεδίου για το Σύμφωνο Συμβίωσης.
“Είναι μια σημαντική μέρα για αυτό που θα ψηφίσει η Βουλή μας με ευρεία πλειοψηφία, για τα ανθρώπινα δικαιώματα, για την υπεράσπιση της ισοτιμίας και ισονομίας, απέναντι στο νόμο για όλους τους πολίτες. Αναγνωρίζουμε το δικαίωμα αυτό, ανεξαρτήτως φύλου και σεξουαλικού προσανατολισμού στους ανθρώπους που επέλεξαν να πορευτούν το δικό τους δρόμο, να έχουν ίσα δικαιώματα απέναντι στη ζωή και το θάνατο, όπως όλοι οι Έλληνες πολίτες”, υπογράμμισε ο Αλέξης Τσίπρας.
Ο πρωθυπουργός μίλησε για δέσμευση της κυβέρνησης που υλοποιείται, σημειώνοντας ότι “το ευχάριστο είναι ότι σε αντιδιαστολή αυτών που κήρυτταν το φόβο και την μισαλλοδοξία, η ελληνική κοινωνία απέδειξε ότι ταυτίζεται με το κράτος δικαίου τις αρχές της ισότητας, δεν είναι τόσο φοβική, μίζερη, όπως κάποιοι την παρουσιάζουν”.
“Είναι μεγάλο κέρδος, είναι μια ιστορική παρακαταθήκη των ατομικών δικαιωμάτων. Αυτή η αρχή θέλουμε να καθοδηγεί την κυβέρνηση και να ορίζει τις επιλογές μας σε όλα τα πεδία, σε κάθε έκφραση της πολιτικής και κοινωνικής ζωής. Ξέρουμε ότι έχουμε μεγάλο δρόμο μπροστά μας. Κάνουμε όμως ένα βήμα και κάθε βήμα, αφήνει ίχνη και συντεταγμένες. Παράγει αποτελέσματα, βελτιώνει τις ζωές χιλιάδων συμπολιτών μας και μπορούμε να είμαστε περήφανοι γιατί θα τις αλλάξουμε και θα δικαιώσουμε τους αγώνες”, υπογράμμισε ο πρωθυπουργός και συμπλήρωσε: “Είναι μια πραγματική τομή που επιχειρούμε να σηματοδοτεί τη νέα εποχή, για τον σεβασμό των ατομικών δικαιωμάτων. Έχουμε όμως πολύ δρόμο να διανύσουμε”.
http://www.news.gr/politikh/esoterikh-politikh/article/249053/perase-to-symfono-symvioshs-me-194-nai-alla-kai.html