Πέμπτη 12 Νοεμβρίου 2015

Ο 'ιδιόμορφος' Πανούσης, η 'τρελή' Ζωή και ο 'νάρκισσος' Βαρουφάκης

Οι χαρακτηρισμοί για όποιον βγαίνει από το μαντρί δίνουν και παίρνουν, αλλά στην υπόθεση Πανούση το επικοινωνιακό παιχνίδι, κρύβει μεγάλους κινδύνους. Οι σκοτεινές φήμες, δεν πρέπει να μείνουν ανεξερεύνητες
Είναι απίστευτη η ευκολία με την οποία αποδομούν στον ΣΥΡΙΖΑ τους μέχρι πρότινος συντρόφους τους. Αυτούς που έφυγαν αλλά και αυτούς που έδιωξαν. Ο καταγγελτικός λόγος όμως δεν είναι λύση για την επίλυση ιδεολογικών διαφορών, πολύ περισσότερο  για τη διαλεύκανση των καταγγελιών του Γιάννη Πανούση.
Προκαταλαμβάνοντας την εξέλιξη της υπόθεσης, η Κυβέρνηση επιχειρεί να εμφανίσει τον πρώην Υπουργό της σαν έναν ιδιόμορφο άνθρωπο με δική του ατζέντα, ο οποίος για άγνωστους λόγους θέλει να εμπλέξει την κυβέρνηση σε “ιστορίες αστυνομικής μυθοπλασίας”. Μπορεί και να είναι κι’ έτσι, αλλά καλύτερα θα ήταν να περιμένουμε την ετυμηγορία της δικαιοσύνης. 
Το κόμμα μάλιστα εξέδωσε ανακοίνωση σχολιάζοντας ότι “οι κατηγορίες περί δήθεν διασύνδεσης στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ με την τρομοκρατία δεν είναι απλώς αστείες, αλλά χυδαίες και προσβλητικές και θα αντιμετωπιστούν ως τέτοιες. Είναι κατανοητή η σπουδή του να διαψεύσουν με κάθε τρόπο μια τέτοια κατηγορία. Δεν είναι αρκετή όμως η επίθεση στον Πανούση για να διαλύσει κάθε σκιά. Τουναντίον.
Ανάλογες βέβαια ήταν και οι αντιδράσεις για όλους όσους έφυγαν απ’ “το μαντρί”. Από τον “νάρκισσο” Βαρουφάκη και την “τρελή” Ζωή μέχρι τον “Εφιάλτη” Λαφαζάνη και τον “αρριβίστα” Μητρόπουλο. Όλοι αυτοί οι άνθρωποι, όπως και διάφοροι άλλοι με τους οποίους χώρισαν οι δρόμοι, υπήρξαν συνοδοιπόροι του ΣΥΡΙΖΑ. Δεν τους επέβαλαν τα εγχώρια και ξένα κέντρα της διαπλοκής.
Οι περισσότεροι είχαν συναρπάσει τον Τσίπρα με την “αριστεροφροσύνη” τους και αποτέλεσαν τον κύκλο των πολιτικών συνομιλητών του. Το κόμμα δεν δίστασε να τους επιτεθεί με την ίδια θέρμη που τους υποστήριζε όταν βρισκόταν στις τάξεις του. Ο καταγγελτικός και επιθετικός λόγος είναι στο DNA του κόμματος.
Εδώ όμως πρόκειται για μια διαφορετική περίπτωση. Οι καταγγελίες του Πάνουση είναι πολύ σοβαρές, παρά τον τρόπο που επέλεξε να τις κάνει. Ιδίως αν, όπως υποστηρίζει, είχε προηγουμένως ενημερώσει τον Πρωθυπουργό. Δεν πρόκειται για το τρελό σχέδιο αιφνιδιασμού του Βαρουφάκη, ούτε για την κατάληψη του νομισματοκοπείου. Ένας πρώην Υπουργός της πρώτης Κυβέρνησης Τσίπρα με πρόσβαση στις απόρρητες πληροφορίες των μυστικών υπηρεσιών κατηγορεί τον ΣΥΡΙΖΑ ότι σχετίζεται με την τρομοκρατία. Και όλ’ αυτά σε μια εξαιρετικά κρίσιμη περίοδο για τη χώρα.
Όποια και αν είναι η κατάληξη της, η υπόθεση είναι δύσοσμη. Είτε αν ο πρώην Υπουργός έχει “ατζέντα” είτε αν αποδειχθεί ότι έχει δίκιο. Το να λέει απλώς αρλούμπες ο Πανούσης επειδή πικαρίστηκε που δεν τον ξαναέκαναν υπουργό είναι -δεδομένων των συνθηκών- το καλύτερο σενάριο. Μοιάζει πάντως λιγότερο πιθανό, δεδομένου του παρελθόντος του ακαδημαϊκού.
Δεν υπάρχει χρόνος για χάσιμο. Ούτε για ανακοινώσεις. Η Δικαιοσύνη πρέπει να πιάσει δουλειά για να διαλευκανθεί μια τόσο σοβαρή υπόθεση το συντομότερο δυνατό. Πρέπει να διαλευκανθεί πλήρως και να μάθουν οι πολίτες τι ακριβώς συνέβη.
Ο ΣΥΡΙΖΑ απ’ την πλευρά του, όχι μόνο πρέπει να σταματήσει να υποκαθιστά τη δικαιοσύνη βγάζοντας πορίσματα με συντεχνιακά κριτήρια. Οφείλει να βοηθήσει με κάθε μέσο τις δικαστικές αρχές στο έργο τους αν θέλει να μην αφήσει καμία σκιά σε ένα τόσο σοβαρό θέμα.
Αν δεν το κάνει, οι φήμες θα τον ακολουθούν για πάντα. Δεν μπορεί να υπάρχει καμία υπόνοια ότι ένα κοινοβουλευτικό κόμμα σχετίζεται καθ’ οιονδήποτε τρόπο με τρομοκράτες, ιδίως αν μετέχει στην Κυβέρνηση, ούτε φυσικά ότι ο Πρωθυπουργός το γνωρίζει και αδρανεί.
*Ο Σταμάτης Ζαχαρός είναι Αρθρογράφος του NEWS 247 και Σύμβουλος Έκδοσης της 24 MEDIA (@SZacharos)
http://news247.gr/eidiseis/gnomes/stamatis-zaxaros/o-idiomorfos-panoushs-h-trelh-zwh-kai-o-narkissos-varoyfakhs.3765613.html?utm_source=News247&utm_medium=MintaXasete_article&utm_campaign=24MediaWidget