Τρίτη 3 Νοεμβρίου 2015

Πυρά στη Μέρκελ για τη συμφωνία με Τουρκία

20.10.2015
ΒΕΡΟΛΙΝΟ. Υπό την πίεση των διογκούμενων προσφυγικών ροών η καγκελάριος Αγκελα Μέρκελ δεσμεύτηκε να επιταχύνει τη διαδικασία ένταξης της Τουρκίας στην Ε.Ε. με αντάλλαγμα τη συνεργασία της γείτονος και τη συνδρομή της στη μεγαλύτερη μεταναστευτική κρίση από το Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο.

Το «βρώμικο ντιλ» της Ευρώπης είναι ο τίτλος ανάλυσης του Ρόιτερς, που αναφέρεται στο ταξίδι της Μέρκελ στην Τουρκία, το οποίο χαρακτηρίστηκε από Γερμανούς σχολιαστές ως το σημαντικότερο από το 2005, οπότε ανέλαβε τον θώκο. Το πρακτορείο σημειώνει ότι μόλις στις αρχές του μήνα η καγκελάριος είχε επαναλάβει την αντίθεσή της στην προοπτική ένταξης της Αγκυρας στην Ε.Ε., προσθέτοντας ότι ανέκρουσε πρύμνα λόγω των επικρίσεων στο εσωτερικό της Γερμανίας για τους χειρισμούς της στο προσφυγικό. Το Βερολίνο ελπίζει πως η Αγκυρα θα πειστεί να ενισχύσει τους ελέγχους στα σύνορά της, ειδικά τα θαλάσσια με την Ελλάδα, σε μια προσπάθεια να επιβραδυνθούν τα κύματα αιτούντων άσυλο που εισέρχονται στην Ε.Ε. Σε αντάλλαγμα, οι ηγέτες της Ε.Ε. υποσχέθηκαν 3 δισ. ευρώ, απελευθέρωση της βίζας για τους Τούρκους υπηκόους που θέλουν να ταξιδέψουν στην Ε.Ε. και τελικά ένταξη στην Ε.Ε. Το παζάρι όμως συνεχίστηκε και χθες, μετά την αναχώρηση της Μέρκελ από τη χώρα.

«Η πρόταση για τρία δισεκατομμύρια ευρώ... δεν είναι πια στο τραπέζι καθώς έχουμε πει ότι δεν θα τη δεχθούμε» είπε ο Τούρκος πρωθυπουργός Αχμέτ Νταβούτογλου, διεκδικώντας ετήσια αναθεώρηση της βοήθειας προς τη χώρα του. «Οσον αφορά τους νέους πόρους, μιλάμε για ένα ποσό περίπου τριών δισεκατομμυρίων ευρώ στο πρώτο στάδιο. Αλλά δεν θέλουμε να εστιάσουμε σε αυτό επειδή οι απαιτήσεις μπορεί να αυξηθούν και η αποτίμηση θα πρέπει να γίνεται κάθε χρόνο» συμπλήρωσε. «Η Τουρκία δεν είναι στρατόπεδο συγκέντρωσης» διακήρυξε σε χθεσινή συνέντευξή του.
Την ίδια στιγμή, πολλοί συμπατριώτες της καγκελαρίου την κατηγορούν ότι ενεπλάκη στην προεκλογική εκστρατεία στην Τουρκία εν όψει της αναμέτρησης της 1ης Νοεμβρίου και οι Βαυαροί εταίροι της προειδοποίησαν πως δεν πρέπει να γίνουν υπερβολικά μεγάλες παραχωρήσεις προς την Αγκυρα.

«Δεν θα πρέπει να κάνουμε υπερβολικά πολλές παραχωρήσεις στην Τουρκία: η ένταξη στην Ε.Ε. δεν βρίσκεται στην ατζέντα των διαπραγματεύσεων» δήλωσε στην εφημερίδα Die Welt η Γκέρντα Χάσελφελντ, ανώτερο στέλεχος των Βαυαρών Χριστιανοκοινωνιστών (CSU), του αδελφού κόμματος των Χριστιανοδημοκρατών (CDU) της Μέρκελ. «Για μένα δεν τίθεται θέμα ένταξης της Τουρκίας στην Ε.Ε.», δήλωσε στην ίδια εφημερίδα ο Στέφαν Μάιερ, επίσης βουλευτής της CSU.

Ιδιαίτερα ενόχλησε τους Γερμανούς αρθρογράφους η φωτογραφία της Μέρκελ καθισμένη στον χρυσό θρόνο, στο πλευρό του Ταγίπ Ερντογάν. «Το κυβερνών κόμμα στην Τουρκία μπορεί τώρα να καυχηθεί στο εκλογικό σώμα πως η Μέρκελ, η ισχυρότερη γυναίκα της Ευρώπης, ήρθε ως αιτούσα στην Κωνσταντινούπολη» ανέφερε σχόλιο του γερμανικού n-tv. «Η πολιτική της Μέρκελ στην Τουρκία δεν μπορεί να αντικαταστήσει την καλή πολιτική της στη Γερμανία» ανέφερε έτερος αναλυτής στη Sueddeutsche Zeitung, ενώ ο Γκούνερ Κένε της Deutsche Welle αναρωτήθηκε πώς ακριβώς μπορεί να αναστείλει το προσφυγικό κύμα η Τουρκία. Κατά την εφημερίδα Zeit δεν είναι τυχαίες οι λέξεις που χρησιμοποίησε η ίδια η καγκελάριος για να περιγράψει τους καρπούς του ταξιδιού της: «προσέγγιση αντί συμφωνία», «πρόοδος αντί για απτά αποτελέσματα».

Αξίζει να σημειωθεί ότι στις τελευταίες δημοσκοπήσεις η υποστήριξη προς το CDU έπεσε σε νέο ιστορικό χαμηλό με μόλις 37%, απόρροια κυρίως του τρόπου αντιμετώπισης του προσφυγικού προβλήματος. Ενδεικτική του κλίματος φόβου ήταν η ξενοφοβική επίθεση με μαχαίρι εναντίον της υποψήφιας δημάρχου της Κολωνίας, της 58χρονης Χενριέτε Ρέκερ, το Σαββατοκύριακο και ο απόηχός της: παρά το σοκ της κοινής γνώμης, μόλις το 50% συμμετείχε στην τοπική αναμέτρηση.
Έντυπη