Δευτέρα 2 Νοεμβρίου 2015

Στρατιωτική συνεργασία Ρωσίας - Σερβίας

Image


Οι συνομιλίες που είχε στη Μόσχα ο πρωθυπουργός τηςΣερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς κατά τη διάρκεια της τριήμερης επίσκεψής του στη ρωσική πρωτεύουσα επικεντρώθηκαν σε δύο κατηγορίες θεμάτων: την οικονομία, με έμφαση στον ενεργειακό τομέα και την προμήθεια οπλικών αμυντικών συστημάτων. Σε οικονομικό επίπεδο συμφωνήθηκε να υπάρξει συνεργασία στην κατασκευή έργων υποδομής όπως ο εκσυγχρονισμός του σιδηροδρομικού δικτύου της Σερβίας, που θα πραγματοποιηθεί με δάνειο από τη Ρωσία, ύψους 800 εκατομμυρίων δολαρίων.
Από τον Μάρτιο του 2014 που εγκρίθηκε το δάνειο έχει ολοκληρωθεί η ανακατασκευή τμήματος του σιδηροδρομικού δικτύου από το Βελιγράδι προς τα ουγγρικά σύνορα μήκους 40 χιλιομέτρων. Προχθές, κατά την επίσκεψη Βούτσιτς στη Μόσχα, υπεγράφη πρωτόκολλο εταιρικής στρατηγικής σχέσης μεταξύ του οργανισμού σιδηροδρόμων Σερβίας(Zeleznice Srbije) και της δημόσιας επιχείρησης των ρωσικών σιδηροδρόμων (RZD International), με την οποία προβλέπεται η συμμετοχή των Ρώσων στον εκσυγχρονισμό ολόκληρου του δικτύου.

Στον ενεργειακό τομέα επίσης υπήρξαν σημαντικές συμφωνίες που καθιστούν ακόμη μεγαλύτερη την εξάρτηση της Σερβίας από τη Ρωσία, αλλά και της παρέχουν ενεργειακή σταθερότητα.
Όπως αποκάλυψε ο πρωθυπουργός Αλεξάνταρ Βούτσιτς "επετεύχθη συμφωνία με του Ρώσους εταίρους για την επέκταση του αποθηκευτικού χώρου φυσικού αερίου στο Banatski Dvor ώστε να αυξηθεί η χωρητικότητά του από τα 460 εκατομμύρια κυβικά μέτρα στο ένα δισεκατομμύριο κ.μ., όπως και την κατασκευή ενός νέου αποθηκευτικού χώρου στο Itebei στη Βοϊβοντίνα, ο οποίος επίσης θα έχει χωρητικότητα ένα δισεκατομμύριο κυβικά μέτρα".
Ο Σέρβος πρωθυπουργός εκτίμησε ότι με τους δύο αυτούς αποθηκευτικούς χώρους θα καλύπτονται οι ανάγκες της Σερβίας σε φυσικό αέριο για ένα χρόνο και έτσι δεν θα είναι ευάλωτη η χώρα όταν εκδηλώνονται πολιτικές - ενεργειακές κρίσεις σε παγκόσμιο επίπεδο.
Ο κ. Βούτσιτς ανέφερε επίσης ότι εξασφαλίστηκε φυσικό αέριο από την Gazprom σε πολύ χαμηλή τιμή για δύο μεγάλες βιομηχανικές μονάδες στο Πάντσεβο. Σε οικονομικό επίπεδο, κατά τις συνομιλίες που είχε η σερβική αντιπροσωπεία στη Μόσχα διαπιστώθηκε ότι υπάρχει περιθώριο περαιτέρω αύξησης των εξαγωγών σερβικών γεωργικών προϊόντων προς τη Ρωσία.
Αξίζει να σημειωθεί ότι από τότε που εφαρμόστηκαν τα αντίμετρα της Ρωσίας για τις ευρωπαϊκές κυρώσεις αυξήθηκαν κατά 40% οι εξαγωγές σερβικών γεωργικών προϊόντων.

Οι συνομιλίες για τη στρατιωτική συνεργασία και η πρόθεση της Σερβίας να προμηθευτεί αμυντικά οπλικά συστήματα από τη Ρωσία μονοπώλησαν το ενδιαφέρον αναλυτών, δημοσιογράφων αλλά και της σερβικής κοινής γνώμης. Τα θέματα αυτά απασχόλησαν τις συνομιλίες της σερβικής κυβερνητικής αντιπροσωπείας με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμιρ Πούτιν.
Το ενδιαφέρον ενισχύθηκε από το γεγονός ότι ο Πούτιν και ο πρωθυπουργός της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς, πριν συναντηθούν οι δύο αντιπροσωπείες, είχαν κατ ιδίαν συνάντηση, 45 λεπτών, όπου εικάζεται ότι συζητήθηκαν αυτά τα ευαίσθητα θέματα που αφορούν τη στρατιωτική συνεργασία και τους εξοπλισμούς.

Λεπτομέρειες από τη συνάντηση αυτή δεν έγιναν γνωστές, ωστόσο ο Αλεξάνταρ Βούτσιτς σε δηλώσεις του σε Σέρβους δημοσιογράφους έδωσε κάποια ψήγματα του περιεχομένου, αποκαλύπτοντας ότι συμφωνήθηκε να δημιουργηθεί στη Σερβία και συγκεκριμένα στο χώρο του στρατιωτικού αεροδρομίου Batajnica, έξω από το Βελιγράδι, εργοτάξιο επισκευής και εκσυγχρονισμού των ρωσικών ελικοπτέρων "Μi-17", που χρησιμοποιούν οι ένοπλες δυνάμεις της Ρωσικής Ομοσπονδίας αλλά και άλλες χώρες.

Ο σερβικός Τύπος κάνει εκτενή αναφορά στους εξοπλισμούς και επικαλούμενος κυβερνητικές πηγές αναφέρει ότι η σερβική πλευρά εκδήλωσε ενδιαφέρον για την αγορά του αντιαεροπορικού πυραυλικού συστήματος "BUK", του αντιαρματικού, ημιενεργού καθοδήγησης βλήμα πυροβολικού KRASNOPOL-M2, μαχητικών ελικοπτέρων και ραντάρ. Επίσης, όπως αναφέρει ο Τύπος του Βελιγραδίου,
 συμφωνήθηκε να τοποθετηθούν τα ρωσικά πυροβόλα 2Α42 στα τεθωρακισμένα τροχοφόρα οχήματα "LAZAR-2", που κατασκευάζει η Σερβία.

Αναλυτές εκτιμούν ότι το ταξίδι του Αλεξάνταρ Βούτσιτς στη Μόσχα σηματοδοτεί μία νέα εποχή, όπου 
η Σερβία, ύστερα από τριάντα χρόνια απουσίας, επανέρχεται στην κούρσα των εξοπλισμών επιλέγοντας, μετά την ενεργειακή και τη στρατιωτική εξάρτηση από τη Ρωσία.
 

onalert