Δευτέρα 30 Νοεμβρίου 2015

Ρωσία: Εμπάργκο στα τουρκικά αγροτικά προϊόντα

Ρωσία: Εμπάργκο στα τουρκικά αγροτικά προϊόντα


Την ώρα που το ΝΑΤΟ ανακοίνωσε σήμερα ότι η Τουρκία έχει κάθε δικαίωμα να υπαρασππίζεται τον εναέριο χώρο της, η Ρωσία ανακοίνωσε ότι ξεκινάει εμπάργκο στα τουρκικά αγροτικά προϊόντα. 
"Η Ρωσία θα απαγορεύσει κυρίως εισαγωγές γεωργικών προϊόντων, λαχανικών και φρούτων από την Τουρκία και μπορεί να επεκτείνει τις κυρώσεις της αν χρειαστεί (σε βιομηχανικά αγαθά)" δήλωσε ο αναπληρωτής πρωθυπουργός Αρκάντι Ντβόρκοβιτς, σε κυβερνητική συνεδρίαση στη Μόσχα. 
Νωρίτερα, το Κρεμλίνο είχε ανακοινώσει ότι δεν θα υπάρξει διμερής συνάντηση Πούτιν-Ερντογάν στο Παρίσι, μετά την άρνηση της Άγκυρας να ζητήσει ευθέως συγνώμη για την κατάρριψη του ρωσικού βομβαρδιστικού την περασμένη εβδομάδα. 
Εν τω μεταξύ, σε συνάντηση που είχε ο σήμερα Τούρκος πρωθυπουργός Νταβούτογλου με τον γενικό γραμματέα του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες, επανέλαβε την θέση ότι η Άγκυρα δεν πρέπει να απολογηθεί για το περιστατικό. 
"Καμία χώρα δεν πρέπει να μας ζητά να ζητήσουμε συγγνώμη για το γεγονός ότι κάναμε το καθήκον μας" είπε ο πρωθυπουργός της Τουρκίας και προειδοποίησε, ότι τέτοια περιστατικά συνεχίζουν να αποτελούν κίνδυνο για όσο διάστημα η Ρωσία και ο συνασπισμός των ΗΠΑ βομβαρδίζουν σε ξεχωριστές επιχειρήσεις κατά του Ισλαμικού Κράτους στη Συρία.
"Είμαστε έτοιμοι να συνομιλήσουμε μέσω των διπλωματικών και των στρατιωτικών διαύλων με τη Ρωσία. Δεν έχουμε καμία πρόθεση για κλιμάκωση και ελπίζουμε ότι η Μόσχα θα επανεξετάσει τις οικονομικές κυρώσεις, διότι είναι αντίθετες προς τα συμφέροντα και των δύο μας", πρόσθεσε ο Νταβούτογλου.
Ο Γενς Στόλτενμπεργκ δήλωσε από την πλευρά του ότι όλες οι χώρες της Ατλαντικής Συμμαχίας υποστηρίζουν πλήρως το δικαίωμα της Τουρκίας στην υπεράσπιση του εναέριου χώρου της και ανησυχούν για την αυξημένη παρουσία της Ρωσίας στην περιοχή, αλλά η έμφαση δίνεται στην αποκλιμάκωση της κατάστασης.
Φωτ. αρχείου από την Σύνοδο των G20 στην Αττάλεια στις 15 Νοεμβρίου
http://www.news.gr/kosmos/evroph/article/246297/rosia-empargko-sta-toyrkika-agrotika-proionta.html